Како уклонити позадинску буку из звука [10 Tools]

Да ли треба да уклоните позадинску буку из звука за ваше предстојеће пројекте подкаста или видео продукције? Урадите то без напора помоћу ових онлајн/офлајн алата за уређивање звука.

Амбијентална бука у снимљеном аудио или видео запису је неизбежна. Не можете снимити сваки видео или аудио запис из тихе собе. Ако то учините, и даље ћете открити брујање са вашег лаптопа, десктопа, вентилатора, клима уређаја итд.

Уместо да улажете превише новца и времена у елиминисање позадинске буке, можете једноставно елиминисати буку из снимљеног звука.

Било је много развоја у алгоритмима за смањење буке. Можете искористити предности таквих алгоритама коришћењем било које од апликација поменутих у овом чланку.

Такође, читајте даље да бисте открили више о аудио шуму како бисте могли да креирате планове за производњу кристално чистог звука за свој садржај.

Шум у звуку

Преостали звуци ниског нивоа у аудио снимку су шум. Ово су карактеристични звучни таласи осим вашег гласа, музичких инструмената или звука из игре. Подразумевани звук вашег окружења за снимање, они које можете чути током тихог дела вашег звука, такође је шум.

Бука може бити статички звук створен електричним сметњама жица које повезују ваше звучнике и микрофоне у рачунар или друге уређаје за снимање.

Сигурно ћете ухватити одређени ниво буке током снимања подцаста, снимања видео записа на ИоуТубе-у итд. Али, када та бука одвуче пажњу публике или их присили да престану да свирају и потраже други садржај, то је проблем.

На пример, узмите у обзир да снимате ИоуТубе видео испред телепромптера. Да би унео садржај у телепромптер, неко стално куца. Ваш микрофон може да сними пуцкетање тастатуре ако не користите посебну просторију за снимање. Сада, ако ово дозволите у финалном видеу, публика ће се сигурно осећати расејано.

Како бука утиче на снимање и коначни аудио/видео?

Примарни негативан утицај буке на аудио или видео садржај је скретање фокуса публике. Аудио и видео снимци засновани на пројекцији слајдова не смеју да буду без буке.

Јер, у таквом садржају, публика треба да се фокусира на ваш коментар да би разумела тему о којој разговарате. Визуелни прикази, ако их има, нису довољни за разумевање целе теме.

Други главни ефекти су:

 • Аудио бука ствара питање у уму публике о професионалности вашег ИоуТубе или подкаст канала.
 • Ако разговарате о аудио производима или концептима за креирање садржаја, а слушаоци чују буку, то није добро за репутацију вашег канала.
 • Нека позадинска бука може створити велике здравствене проблеме као што су мучнина, главобоља, хипертензија, ментални стрес итд.
 • Када подучавате музичке инструменте путем снимљеног аудио или видео записа, позадинска бука може утицати на способност учења ваших претплатника на садржај.
  Како пребројати критеријуме скупа подударања података у Гоогле табелама

Негативни ефекти буке на снимљени садржај су бројни. Неки су очигледни док неки нису. Али бука сигурно смањује приказе садржаја, свиђања и претплате.

Како смањити амбијенталну буку пре снимања

Иако вам напредне алатке помажу да елиминишете већину позадинске буке, добро је смањити амбијентални звук током снимања да бисте добили најбољи резултат. Ево неколико предлога које морате да пратите пре снимања:

Користите кардиоидни микрофон

Накнадна обрада снимљеног звука ради смањења шума је процес који одузима много времена. Дакле, морате користити микрофон који смањује шум током снимања тако што не снима амбијентални звук. Кардиоидни микрофони су добар пример.

Ови микрофони су веома осетљиви на звук на који усмеравате предњи део микрофона. Поред тога, ови микрофони практично одбијају све звукове са задње стране због ниског улазног дБ позади.

Снимите глас на мирном месту

Ако вам видео омогућава да касније снимите глас, урадите то са тихог места. За подкастове то увек можете да урадите из тихе собе јер вас нико неће видети.

Можете користити тешке тепихе, завесе и дрвени намештај да бисте смањили одјек у соби.

Снимите амбијенталну буку

Пре него што дате свој глас, снимите амбијентални звук (тон собе) своје собе 20 до 30 секунди. Можете да отпремите ову датотеку као пример за софтвер за накнадну обраду за уклањање позадинске буке.

Користите минимални добитак

Подесите микрофон на најниже могуће појачање или улазни дБ. Мораћете да тестирате микрофон више пута у различитим дБ улазима да бисте сазнали најнижу скалу коју можете да користите.

Смањите растојање између уста и микрофона

Удаљеност између уста и микрофона треба да буде шест инча или мање. Ово ће омогућити ниско појачање за снимање кристално чистог звука вашег гласа.

Поставите микрофон даље од амбијенталног звука

Док користите једносмерни или кардиоидни микрофон, поставите његов предњи део даље од шума. Микрофон ће поништити већи део буке.

Искључите неке собне уређаје

Искључите уређаје као што су клима уређај, грејач, хладњак, одвлаживач, вентилатор, издувни гас итд.

Како уклонити шум након снимања

Након што снимите свој глас пратећи горње савете, накнадна обрада звука постаје супер лака.

Накнадна обрада је радни ток уређивања где уклањате позадинску буку из звука, уклањате петљање са вашег снимка, смањујете пунила итд.

Многе онлајн и офлајн апликације за уређивање звука помажу вам да смањите или елиминишете шум из аудио снимка. Тренутно, већина ових апликација користи вештачку интелигенцију (АИ) и неуронске мреже за уочавање и брисање буке из гласа.

Стандардни ток рада је следећи:

 • Преузмите и инсталирате апликацију или користите њену верзију веб апликације.
 • Отпремите профил буке, тон собе који сте раније снимили.
 • Подесите ручна или аутоматска подешавања за смањење шума. Аутоматска подешавања дају поштене резултате.
 • Покрените процес уклањања буке.

Такве апликације обично уклањају сталну позадинску буку попут звиждука, зујања, зујања, шиштања, цвиљења, буке вентилатора, итд. Неправилне буке, попут пуцања, кликова, саобраћајне буке, итд., захтеваће ручно уређивање.

Да бисте сами без напора уклонили позадинску буку из звука, испробајте следеће онлајн/самосталне апликације:

  Како променити чланство у клубу мог Сама

ВЕЕД

Позадинска бука може да буде досадна, али уз моћну онлајн алатку ВЕЕД, можете је се решити у неколико брзих кликова. Сада не морате да трошите на скупе врхунске микрофоне за савршено снимање.

Његове главне карактеристике укључују:

 • Подржава све главне аудио формате као што су МП3, ВАВ, М4А и ААЦ
 • Комплетан онлајн алат који не захтева преузимање софтвера
 • Уклања аудио позадину из видео датотека као што су МП4, АВИ, ВМВ и МОВ
 • Може да уклони статику, временске прилике, саобраћај и белу буку вентилатора

Можете га користити за снимање песама, подцастинг, миксовање музике и гласовно снимање. Штавише, овај алат такође може додати позадинску музику вашој датотеци.

Подцастле

Подцастле је алатка за аутоматско уклањање буке којој је потребан само један клик да би ваш звук био беспрекоран. Било која досадна бука као што је статичност и брбљање може се уклонити помоћу овог софтвера.

Долази са следећим карактеристикама:

 • АИ поништавање буке за чист и оштар звук професионалног нивоа
 • Софтвер лак за употребу који захтева минималан напор
 • Аутоматски уклања нечујне делове или паузе из звука
 • Додајте звучне ефекте и музичке нумере у аудио датотеку
 • Интуитивна контролна табла за уређивање за савршен звук

Без обзира да ли сте професионални или аматерски подкастер, можете користити ову алатку за креирање, уређивање и дистрибуцију свог садржаја. Ово решење за сарадњу подржава МП3 и друге популарне формате датотека.

Аудацити

Аудацити-јев пакет за уређивање звука долази са функцијом смањења шума. Алат даје добре резултате за позадинску буку у аудио датотеци која је константна—на пример, бука из хладњака на радној површини или шиштање траке.

Алат није идеалан за непредвидиве амбијенталне звуке као да неко говори у позадини.

Морате да отпремите профил буке у прозор за смањење шума. Софтвер користи овај профил да аутоматски елиминише предвидљиву позадинску буку.

То је самостална апликација и доступна је за Виндовс, Мац и Линук рачунаре. Издавач софтвера је такође објавио приручник за смањење буке.

Опис

Да ли желите да добијете звук студијског квалитета, али немате приступ ниједном студију? Време је да изаберете Дескрипт. Овај софтвер може уклонити све позадинске и амбијенталне буке које вам нису потребне у аудио датотеци.

Нуди вам следеће функције:

 • Користи АИ да уклони ехо и шум било које количине
 • Подиже квалитет гласа звучника
 • Регенеративни ефекат говора за обнављање гласа након уклањања буке

Његова онлајн верзија подржава само датотеке мање од 25 МБ и дужине од 5 минута. Преузета верзија нема таквих ограничења.

Не дозволите да ваше музичко путовање ометају иритантне позадинске буке. Користите медије да бисте се решили свих сметњи у позадини. Овде добијате ове карактеристике:

 • Једноставан и брз интерфејс без криве учења
 • Уклоните различите звукове као што су време, саобраћај, статика, ветар, клик, вентилатор итд.
 • Флексибилан и прилагодљив алат за подешавање децибела буке
 • Подржава МП3, М4А, МП4, ОГГ, АУ, МОВ, ВОБ, МТС и друге главне формате

Ова апликација заснована на вештачкој интелигенцији је погодна за уређивање песама, музичких миксева, вокала, аудио књига, подкастова или гласовних снимака. Такође вам омогућава да додате висококвалитетне музичке ефекте.

  Како да подесите ПОП3 или ИМАП налог у Мицрософт Оутлоок-у

Аудио Деноисе

Аудио Деноисе је веб апликација за уклањање позадинске буке заснована на вештачкој интелигенцији заснована на техникама редукције шума у ​​кепстралном и спектралном звуку. Веб апликација је бесплатна за јавну употребу без икаквих софтверских гаранција.

Морате да отпремите своју аудио датотеку у одељак Унос. Постоје три унапред подешене конфигурације за смањење буке. Можете одабрати један или сами променити параметре за смањење буке.

Ова апликација ће захтевати више покушаја и грешака пре него што добијете значајан резултат.

Писта

Ако сте уметник или монтажер који тражи најлакши начин да се решите позадинске буке из аудио (или чак видео) датотеке, Рунваи је ту за вас. Уз то, сваки ометајући или нежељени шум из вашег снимка може да се очисти током фазе постпродукције.

Ово робусно решење олакшава свакоме да одвоји говор за савршено оштре измене. Било да се ради о звуку авиона или било каквој статичкој буци, алат их може уклонити једним кликом. Штавише, можете га користити да свом звуку дате професионални подстицај.

ЛАЛАЛ

ЛАЛАЛ је алатка која користи вештачку интелигенцију и модерну технологију за поништавање буке за чишћење позадинске музике или буке. Користећи овај софтвер, можете издвојити јасан глас из било које аудио и видео датотеке.

Може се чак интегрисати овај алгоритам за чишћење гласа у окружења као што су веб странице, апликације и онлајн услуге. Тако можете поништити све нежељене звукове и представити својим слушаоцима кристално чист глас.

Осим тога, апликација вам може помоћи да се решите било каквог вокала, инструмената (бубњева, гитаре, клавира и других) и пратње. Алат је идеалан за музичаре, уреднике, стримере, новинаре и преписиваче.

Капвинг

У вашем снимку ће бити барем неке врсте позадинске буке осим ако не снимате у студију са звучном изолацијом. Капвинг може уклонити ове нежељене позадинске звукове и добити чист звук.

Функција аутоматског уклањања позадине овог софтвера нуди аудио интелигенцију. Не само да смањује озбиљност одређених звукова, већ и исправља гласне звукове и раздваја говор унутар буке.

Капвинг је онлајн алат за који не треба да преузимате тешке апликације или научите да управљате тешким алатима за уређивање. Ако сте стреамер уживо или подкастер који користи микрофоне као што је Блуе Сновбалл, софтвер може уклонити позадинску буку једним кликом.

РКС 10

Користећи РКС 10, можете учинити да ваш вокал буде гласан и јасан за публику тако што ћете се ослободити свих нежељених позадинских звукова. У стању је да уклони нежељене звукове брујања у покрету без потребе за анализом аудио датотеке.

Његова карактеристика спектралног уклањања шума може избацити иритантне тонске и широкопојасне буке како би било који снимак претворио у кристално чист. Овај алат такође може да идентификује и уклони дигиталне импулсне шумове укључујући кликове и искакање за пријатно искуство слушања.

Штавише, помоћу овог решења можете да се ослободите звукова шуштања и ветра из аудио и видео датотека.

Закључак

Креатори видео и аудио садржаја толико се фокусирају на садржај да заборављају на основну хигијену садржаја, попут бешумног звука. Овде можете направити разлику тако што ћете уклонити нежељене звучне артефакте из свог садржаја и добити већи ангажман од конкуренције.

Не морате да улажете много труда да уклоните позадинску буку из звука ако користите горњи софтвер. Неки од њих чак долазе са алгоритмима вештачке интелигенције који аутоматски елиминишу шум из отпремљене аудио датотеке.

Можда ћете бити заинтересовани да сазнате више о овим изванредним апликацијама које вам помажу да уклоните шум и ехо током онлајн састанака.