Како уочити ЦхатГПТ пхисхинг локацију—и шта учинити ако је уочите

Преваранти су паметно искоришћавали популарност ЦхатГПТ-а и ОпенАИ-а да преваре невине људе са сличним веб локацијама и идентичним именима домена. ЦхатГПТ веб-сајтови за крађу идентитета су свуда, али шта треба да урадите ако га приметите и које мере треба да предузмете ако сте преварени?

Како да идентификујете ЦхатГПТ пхисхинг локацију

Следећи знаци могу вам помоћи да уочите ЦхатГПТ веб локацију за пхисхинг.

Име домена

Заслуге слике: Десцриер/Флицкр

Преваранти покушавају да повежу своје пхисхинг веб локације са ЦхатГПТ или ОпенАИ, а најлакши начин да то ураде је да региструју име домена које садржи речи „ОпенАИ“ и „ЦхатГПТ“. Према Цхецкпоинтпреко 13.000 домена који се односе на ЦхатГПТ и ОпенАИ регистровано је у року од четири месеца од објављивања ЦхатГПТ-а у новембру 2022. године.

„Опенаи.цом“ је званична веб страница матичне компаније, ОпенАИ, а „цхат.опенаи.цом“ је поддомен за приступ ЦхатГПТ-у. Било који други домен који садржи „ЦхатГПТ“ вероватно није повезан са ОпенАИ. Можда је то права веб локација која нуди оригиналну услугу, али је мало вероватно да је ОпенАИ поседује.

Према Цхецкпоинт-у, једно од сваких 25 новорегистрованих имена домена повезаних са ЦхатГПТ-ом било је злонамерно. Неки од злонамерних примера укључују:

 • цхат-гпт-пц.онлине
 • цхат-гпт-онлине-пц.цом
 • цхатгпт4бета.цом
 • цхатгптдетецторс.цом
 • цхат-гпт-аи-пц.инфо
 • цхат-гпт-фор-виндовс.цом

Сви су наизглед повезани са ЦхатГПТ; сви су потпуно лажни.

Дизајн и изглед веб сајта

Веб локације за пецање често опонашају дизајн званичних ЦхатГПТ или ОпенАИ веб локација. Користећи званични изглед, они обмањују кориснике да поверују да купују производ са званичног сајта.

  33 Занимљиве чињенице о ИоуТубе-у за које можда нисте знали

Ако име домена веб локације има реч „ЦхатГПТ“ у себи, а веб локација изгледа као клон званичне веб локације, највероватније је реч о пхисхинг сајту.

Ако веб локација садржи реч „ЦхатГПТ“, али је њен дизајн или изглед потпуно другачији од званичне веб локације, то би могла бити веб локација праве услуге. Међутим, пре него што му верујете, требало би да темељно проверите веб локацију да видите шта нуди.

Шта веб локација покушава да вам прода

Од овог писања, свако може бесплатно приступити ЦхатГПТ-3.5. Ако веб локација захтева да платите неколико центи или долар за приступ ЦхатГПТ-3.5, то је превара. Слично томе, можете да купите само ЦхатГПТ Плус (и ЦхатГПТ-4) претплате на званичном сајту. Ако преваранти нуде јефтинију цену као разлог да се претплатите на ЦхатГПТ Плус, вероватно покушава да вас зароби у превару.

Насупрот томе, ако веб локација продаје производе у вези са ЦхатГПТ-ом, као што су алати за откривање писања са вештачком интелигенцијом, премиум ЦхатГПТ упити, курсеви итд., требало би да темељно проверите његову поузданост.

Други начини за процену кредибилитета веб локације

Следећи знаци могу вам помоћи да процените кредибилитет и поузданост сумњиве веб локације која продаје производе повезане са ЦхатГПТ-ом:

 • Проверите старост веб странице. Ако је веб локација стара само неколико недеља, најбоље би било да се држите подаље.
 • Прегледајте садржај веб локације. Ако је садржај лоше написан или садржи граматичке грешке, преваранти вероватно управљају веб-сајтом.
 • Ако веб локација изазове хитност за куповину производа, као што је приказивање одбројавања, не купујте ништа од њега.
 • Гоогле понекад упозорава кориснике када посећују веб-сајтове са великим бројем пријављених. Ако добијете такво упозорење, клоните се веб странице.
 • Ако нема симбола катанца поред УРЛ адресе веб локације и видите да је написано „Није безбедно“, веб локација нема ССЛ заштиту, што је знак пхисхинга.
 • Претражујте користећи УРЛ веб-сајта на Гоогле-у или било ком другом претраживачу. Ако постоје лоше критике или негативни коментари о веб локацији на јавним форумима, то је још један знак да би могла бити злонамерна.
 • Ако нема детаља о компанији која је власник веб локације или сајту недостају важне странице (попут политике приватности или странице за контакт), можда је реч о превари.
 • Ако веб локација нема рецензије или присуство на мрежи, то сугерише да је прилично нова, па је најбоље да се клоните тога.
  Зашто не би требало да користите МицроСД картице у ДСЛР или фотоапаратима без огледала

Знамо да ће криминалци покушати све да преваре несуђене кориснике у њихове преваре. Али познавање већине знакова ЦхатГПТ пхисхинг сајта даје вам велику предност и повећава вашу безбедност.

Шта треба да урадите ако приметите ЦхатГПТ пхисхинг веб локацију?

Ако видите било какве горе поменуте знакове или вам се веб локација на први поглед чини сумњива, одмах то пријавите (на пример, ЦИСА-и у САД и НЦСЦ-у у Великој Британији – обе националне агенције за компјутерски криминал за своје земље). Немојте користити своје личне податке, чак ни за пријављивање, и немојте користити кредитне картице или друге финансијске информације. Такође, избегавајте преузимање прилога или кликање на линкове на веб локацији.

Осим тога, објавите о веб локацији са њеним УРЛ-ом на јавном форуму (негде као што је Реддит или Кс) и објасните зашто сматрате да је сумњива. То ће спречити друге кориснике да постану жртве и можда подстаћи истраживача безбедности да то истражи.

Већ сте пали као жртва веб локације ЦхатГПТ-а? Ево шта даље

Ако сте већ постали жртва ЦхатГПТ веб локације за пхисхинг, можете предузети неколико корака да поништите део штете.

 • Ако сте управо дошли на сајт за крађу идентитета и нисте урадили ништа друго, вероватно сте безбедни. Све што треба да урадите је да напустите веб локацију и никада је више не посетите.
 • Ако сте купили производ или се претплатили на услугу на веб локацији за крађу идентитета и то схватили прекасно, одмах контактирајте компанију која вам је издала кредитну картицу или банку за повраћај средстава и затражите да надгледају ваш налог због сумњивих активности.
  Придружите се састанку преко везе

Веб локације без ССЛ сертификата се углавном користе за крађу ваших личних података, а затим их продају преварантима. Стога, ако сте кредитну картицу користили на сумњивој веб локацији, затражите од банке или компаније да је замрзне. Ако сте се пријавили на лажну веб локацију са својим примарним ИД-ом е-поште или телефонским бројем, пазите на пхисхинг е-поруке или телефонске позиве убудуће и промените све лозинке које користите.

Обавестите надлежне органе о свим повредама личних (и кључних) информација које грешком делите на веб локацији, укључујући ваш број социјалног осигурања, име, адресу итд. Ово ће вас спасити од правних последица ако преваранти незаконито злоупотребе ваше податке.

Ако сте преузели прилог прикривен као важан документ или датотеку, скенирајте свој уређај у потрази за малвером да бисте били сигурни да није заражен. Ако сте инсталирали неку апликацију, деинсталирајте је што је пре могуће.

Ако сте кликнули на везу или искачући прозор на веб локацији, проверите да ли у прегледачу има знакова отмице. Ако се чини да је ваш претраживач отет, у потпуности га деинсталирајте, а затим га поново инсталирајте.

Немојте наседати на ЦхатГПТ пхисхинг веб локације

Веб локације за „пецање“ такође су у порасту са растом ЦхатГПТ-а. Надамо се да сада боље разумете како да идентификујете ЦхатГПТ веб локацију за крађу идентитета и радње које треба да предузмете када га уочите. Ако сте већ постали жртва пхисхинг веб локације, предузмите потребне радње да заштитите своју приватност и финансије.