Објашњени формати слике виртуелног диска

Можда сте наишли на датотеке као што су ВДИ, ВХД, ВМДК и ВХДКС приликом чувања, преузимања или подешавања окружења виртуелне машине. Ове датотеке су познате као датотеке слика виртуелног диска и користе се за складиштење слика виртуелног диска и конфигурација потребних за покретање виртуелизованих оперативних система.

Сада, као што можете очекивати, сваки формат слике диска има своје предности и недостатке, па када треба да користите било коју опцију и у коју сврху?

Шта је ВДИ?

ВДИ (Виртуал Диск Имаге) је формат виртуелног диска отвореног кода развијен за Орацле ВиртуалБок хипервизор. Његова природа отвореног кода омогућава ВДИ подршку за више платформи од других популарних хипервизора као што су ВМваре и Виндовс Хипер-В.

.вди датотека се креира чувањем стања машине преко ВиртуалБок-овог Виртуал Медиа Манагер-а. Датотека се може копирати и делити за било кога. Учитавање датотеке у ВиртуалБок корисницима пружа опцију за фиксно и динамички додељено складиште. Динамички додељено складиште омогућава корисницима да наставе да проширују датотеку без бриге о величини датотеке, док фиксна алокација може помоћи у контроли величине датотеке додељивањем одређене количине меморије за виртуелну машину.

Прос

Цонс

Подржава већина хипервизора који раде на различитим оперативним системима

Спорије од ВМДК и ВХДКС

Опција за динамичку и фиксну алокацију меморије

Не подржава инкременталне резервне копије

Ради боље од ВХД-а и ВХДКС-а

Веома преносив

ВДИ је одлична слика виртуелног диска за свакога ко користи ВиртуалБок. Бесплатан је, отвореног кода, има одличну подршку за више платформи и преносив је. Покретање ВДИ датотеке преко ВиртуалБок-а омогућава корисницима да уживају у функцијама, као што су даљински приступ, снимање снимака и директан УСБ приступ на Виндовс-у, који се нуде као премиум на другим хипервизорима. Штавише, са најновијим издањем ВиртуалБок-а, корисници Линука добијају подршку за безбедно покретање!

  Како променити чланство у клубу мог Сама

Шта су ВХД и ВХДКС?

ВХД и ВХДКС су формати слике диска које је развио Мицрософт. ВХД је скраћеница за виртуелни чврсти диск и формат је који се користи у старијим Мицрософт производима за виртуелизацију као што су Мицрософт Виртуал ПЦ и Мицрософт Виртуал Сервер. Иако је развој престао, ВХД се и даље користи у новијем хипервизору Мицрософт Хипер-В за различите старе апликације.

ВХДКС је скраћеница од Виртуал Хард Дисц в2. Он је наследник старијег ВХД формата и првенствено ради на Мицрософт Хипер-В. ВХДКС пружа неколико побољшања у односу на ВХД, пружајући максимално 64ТБ простора на диску, побољшане укупне перформансе, бољу сигурност и отпорност и подршку трећих страна за друге платформе као што су ВиртуалБок, ВМваре и Цитрик КсенСервер.

ВХД и ВХДКС се првенствено користе на хипервизорима типа 1 као што је Хипер-В, који обезбеђује бољу ефикасност и перформансе, али по цену могућих рањивости рачунара.

Прос

Цонс

Могућности поправке и опоравка

Оперативни системи за госте су подложнији разним нападима малвера

Једна виртуелна машина може имати више корисника

Оштећене ВХД и ВХДКС датотеке могу срушити Виндовс

Сваки корисник не утиче на друге инстанце виртуелне машине

За коришћење напредних функција потребно је техничко разумевање

Богат функцијама за напредну виртуелизацију сервера

Ограничена подршка за не-Виндовс оперативне системе, посебно ВХДКС

ВХД подржавају бројни алати за виртуелизацију

ВХДКС је углавном ограничен на Хипер-В

ВХД и ВХДКС формате слике диска најбоље користе администратори система који већ користе Мицрософт Хипер-В и друге Мицрософт производе. Његова функција рада без главе чини администрацију много лакшом, али ће захтевати познавање Виндовс ПоверСхелл-а да би се користила ЦЛИ. Ако сте нови у виртуелизацији, желећете да прескочите овај формат и користите формат слике диска опште намене као што су ВДИ и ВМДК.

  Шта учинити ако је потребно поправити или заменити ваш Нинтендо Свитцх

Шта је ВМДК?

ВМДК формат датотеке је прво развијен искључиво за ВМВаре производе за виртуелизацију, као што су Воркстатион Про и Воркстатион Плаиер хипервизори. Међутим, након неких ревизија 2011. године, ВМДК је постао отворени формат за бољу интероперабилност на различитим платформама. ВМДК датотеке се сада могу покретати помоћу ВиртуалБок-а, КЕМУ, Хипер-В, Воркстатион Про и Воркстатион Плаиер-а.

ВМВаре-ови производи за виртуелизацију нуде многе напредне функције које додају функционалности и чине руковање ВМ-овима много практичнијим. Покретање ВМДК-а преко хипервизора ВМВаре Воркстатион пружа корисницима инкременталне резервне копије, брзе и практичне снимке, могућност враћања на старија сачувана стања машине, миграцију уживо и свеукупно брже перформансе у поређењу са ВХД и ВДИ.

Прос

Цонс

Подршка за више платформи

Не ради на Мицрософт Хипер-В

Бољи укупни учинак

Напредне функције доступне само на Воркстатион Про

Миграција са једног хоста на други без ометања редовног рада

Инкременталне резервне копије

ВМДК најбоље користе људи који су већ купили или су вољни да купе Воркстатион Про. Добијате мноштво функција, као што су шифровани ВМ, снимци, удаљена веза и контејнери, плус одличне перформансе у поређењу са другим хипервизорима. На пример, бесплатни Воркстатион Плаиери и даље раде боље од ВиртуалБок-а. Међутим, пропустићете додатне функције. Дакле, ако не можете да оправдате куповину Воркстатион Про лиценце, користите Воркстатион Плаиер за бржу обраду и ВиртуалБок са ВМДК-ом за функције попут снимања снимака и даљинског приступа.

Шта је са ИСО?

Слика оптичког диска (ИСО) није формат виртуелног диска, већ формат датотеке који се користи за слике оптичких дискова. Обично се користи за чување копије садржаја ЦД-а или ДВД-а, који се може користити за инсталацију или покретање софтвера. ИСО датотеке нису посебно дизајниране за виртуелизацију. Међутим, пошто се користе у клонирању меморијских дискова, хипервизори и даље могу да их монтирају виртуелно, приступају њиховим датотекама и функционишу као обичан ВМ.

  26 најбољих бесплатних алтернатива ТеамВиевер-у

ИСО датотеке су одличне за дистрибуцију слика ОС-а на интернету. Међутим, њихово коришћење за виртуелизацију захтева детаљније подешавање и потенцијално пропушта перформансе и функције. Дакле, уверите се да преузимате слике виртуелног диска уместо ИСО датотека када су доступне. Коришћење ових специјализованих формата штеди вам време током конфигурисања и имаће компатибилне функције када први пут покренете машину.

Можете ли да конвертујете формате слика виртуелног диска?

Могуће је претворити датотеке слике виртуелног диска у друге формате. Иако ВДИ, ВХД, ВХДКС и ВМДК могу да раде на већини популарних хипервизора, многи и даље конвертују своје виртуелне датотеке слика у друге формате како би се обезбедила компатибилност функција приликом миграције на друге платформе.

Један од најједноставнијих начина за претварање датотека виртуелне слике у друге формате је преко алата који су већ обезбеђени у оквиру ВиртуалБок-а и ВМваре Воркстатион-а. ВиртуалБок Виртуал Медиа Манагер може да конвертује ИСО, ВХД, ВХДКС и ВМДК у ВДИ. Слично, чаробњак за виртуелне машине у ВМваре Воркстатион-у се може користити за отварање ИСО, ВДИ, ВХД и ВХДКС да би их сачували као ВМДК.

За оне који желе да конвертују ВДХ и ВХДКС у друге формате и обрнуто, мораћете да преузмете Мицрософт Виртуал Мацхине Цонвертер. Напреднији корисници могу да конвертују више слика виртуелног диска преко ПоверСхелл-а и ВБокЦоммандс-а.

Не губите на перформансама и карактеристикама

Формати слика виртуелног диска су развијени да би се обезбедила компатибилност функција слика диска и хипервизора. Иако ВДИ, ВХД, ВХДКС и ВМДК имају подршку за више платформи, њихово покретање на хипервизорима који нису посебно направљени за њих значиће пропуштање вредних перформанси и функција. У идеалном случају, требало би да користите ВДИ за ВиртуалБок, ВХД и ВХДКС на Хипер-В и ВМДК за радну станицу. За једнократне ситуације, можете их користити са било којим хипервизором који имате. Али за случајеве дуже употребе, размислите о претварању слика.