Која је разлика, шта је најбоље?

Кључне Такеаваис

  • ОпенБСД и ФрееБСД имају различите инсталационе процесе, при чему ОпенБСД претпоставља више рачунарског искуства и има спартански интерфејс, док ФрееБСД има углађенији инсталациони програм.
  • ОпенБСД је фокусиран на безбедност и познат је по својој посвећености исправности кода. ФрееБСД је, с друге стране, позициониран као систем опште намене са историјом покретања дот-цом инфраструктуре.
  • ФрееБСД има бољу документацију, укључујући добро написан приручник који служи и као референца за стручњаке и као увод за почетнике. ОпенБСД-ова документација је више усмерена на стручњаке и визуелно је укорењена у 1990-им.

ОпенБСД и ФрееБСД су потомци оригиналне Беркли софтверске дистрибуције или БСД-а који је развијен у УЦ Беркелеи од касних 1970-их до 1990-их.

Као популарни пројекти отвореног кода, они су посветили следбенике као алтернативу Линуку. По чему се разликују и који би могао бити прави за вас?

Процес инсталације: ОпенБСД против ФрееБСД-а

И ОпенБСД и ФрееБСД имате инсталационе програме који вам омогућавају да партиционишете и инсталирате ове системе на рачунар, слично онима у Линук дистрибуцијама. Ипак, искуство инсталирања два ОС-а је веома различито.

ОпенБСД претпоставља много рачунарског искуства, а интерфејс је прилично спартански. Преузимате инсталациону слику са веб локације, баш као што бисте то урадили са Линуком, издвајате је на медијум и покрећете машину.

Када се ваша машина покрене, дочекаће вас конзола. Не постоји графичка инсталација или медиј уживо који бисте добили у великој Линук дистрибуцији. Покрећете инсталациони програм са терминала и одговарате на питања о томе какву тастатуру користите и у ком региону.

Ако погрешите, све што можете да урадите је да притиснете Цтрл + Ц и почнете поново. Инсталатер је сличан дистрибуцијама које су фокусиране на стручњаке као што су Арцх или Гентоо.

Након тога, бираћете које „скупове датотека“ желите да ваш систем укључи. Програмери препоручују подразумеване вредности за кориснике који први пут користе. Затим ћете конфигурисати роот лозинку и све друге кориснике које желите. Следеће долази тренутак истине када покрећете свој нови ОС.

  Како променити оријентацију странице за једну страницу у МС Ворд-у

ФрееБСД-ов инсталациони програм је сличан, али са углађенијим изгледом. Ипак, и даље је заснован на тексту. Ако сте икада инсталирали игре на МС-ДОС систем 90-их, ФрееБСД-ов инсталациони програм ће изгледати познато.

Такође ће вас провести кроз подешавање ФрееБСД машине, као што је форматирање партиција, које ФрееБСД назива „слицеовима“, одабир софтвера, подешавање интернет везе и подешавање корисника и временских зона.

Иако изгледа пријатније, ФрееБСД-ов инсталациони програм такође претпоставља познавање оперативних система сличних Уник-у, као и ОпенБСД.

ФрееБСД има предност у односу на ОпенБСД јер има интуитивнији инсталациони програм кроз који можете да прођете без упутства ако сте раније инсталирали ОС.

Употреба и апликације

ОпенБСД и ФрееБСД имају корене у 386БСД пројекту за пренос БСД кодне базе на, па, Интел 80386 процесоре, али циљају на два различита тржишта.

ОпенБСД је основао Тео Де Радт након неколико несугласица између њега и других НетБСД програмера. Сам НетБСД је био још један изданак 386БСД.

ОпенБСД-ов захтев за славом је његов фокус на безбедност. Званична веб страница пројекта тврди од септембра 2023. да су само две удаљене рупе пронађене у подразумеваној инсталацији „у пакао дуго времена“.

ОпенБСД је у почетку био популаран за прављење рутера и мрежних пролаза од нуле, често са половним деловима, у малим ИСП-овима 90-их. Док је наменски хардвер много чешћи јер је интернет сервис постао консолидован и професионализован, ОпенБСД задржава фокус на безбедности кроз нагласак на исправности кода.

ОпенБСД-ова посвећеност техничком квалитету је вероватно разлог зашто су компоненте које су пренете на друге системе, као што су ОпенССХ и тмук, постале широко популарне ван ОпенБСД екосистема. ОпенССХ је чак подразумевано инсталиран на Виндовс 10 и 11.

ФрееБСД, са друге стране, упркос томе што се програмери фокусирају на коришћење сервера, више се позиционира као систем опште намене.

Као и ОпенБСД, ФрееБСД је био популаран ОС за напајање дот-цом инфраструктуре током интернетског бума 90-их. Иахоо је био познат по томе што се у великој мери ослањао на ФрееБСД у свом врхунцу, а Нетфлик-ова Опен Цоннецт мрежа за испоруку садржаја управља многим сесијама гледања прекомерног садржаја.

Квалитет документације

И ОпенБСД и ФрееБСД одржавају документацију на својим системима.

  Водич за менаџера пројекта за агилне методологије

ОпенБСД-ова документација је у великој мери слична остатку система: језгровита и усмерена на стручњаке. Визуелно, веб локација пројекта је чврсто укорењена у 1990-им, али упркос типично хировитим темама издања ОпенБСД-а.

Поред својих ман страница, ОпенБСД одржава Одељци „Честа питања“. који се заиста удвостручују као приручници сами по себи. Они покривају мање детаље као што су инсталација и осигурање система.

ФрееБСД-ов приступ документацији је углађенији. ФрееБСД има добро написане манстранице, али најбоља карактеристика система може бити Приручник. Довољно је информативан да послужи као референца за стручне кориснике, али објашњава довољно основних концепата за оне који можда немају толико искуства са системима сличним Уник-у да послужи као увод.

ФрееБСД побеђује у квалитету своје документације у односу на ОпенБСД.

Имплементација заштитног зида

И ОпенБСД и НетБСД промовишу безбедност, а један од начина на који то раде је да учине доступним заштитни зид.

У складу са безбедносним нагласком ОпенБСД-а, пројекат је развио сопствени програм заштитног зида, пф, за филтер пакета. Као и код других компоненти, ПФ је широко пренет на друге системе. ПФ је део мацОС-а, који је заснован на делу на ФрееБСД-у.

Као и код ОпенБСД-а, ФрееБСД користи ПФ као један од главних програма заштитног зида, али су такође доступни ИПФВ и ИПФИЛТЕР. ФрееБСД приручник посвећује највише простора ПФ-у, али упозорава да се њихова портована верзија и ОпенБСД значајно разликују.

Потребно је неко време и стручност да се конфигурише заштитни зид на оба система како би им се омогућило да служе као импровизовани рутер. ОпенБСД има предност за људе који су одлучни да направе „уради сам“ рутер због свог опсесивног фокуса на безбедност.

Десктоп Енвиронментс

Док су ОпенБСД и НетБСД развијени првенствено имајући на уму сервере, могуће их је користити као десктоп системе.

ОпенБСД може да инсталира Кс сервер и основно окружење ФВВМ менаџера прозора. Као и све остало, визуелно је повратак на 90-е. Можете инсталирати друга окружења преко менаџера пакета.

ФрееБСД нуди многе од истих менаџера прозора и десктоп окружења које бисте нашли у Линук дистрибуцијама.

Инсталирање ГУИ-а је мало више укључено на оба система, слично као када се то ради на Арцх или Гентоо-у. ФрееБСД би овде могао бити победник, једноставно зато што можете да инсталирате комплетне десктоп системе као што су ТруеОС или МиднигхтБСД који долазе са десктопом из кутије.

  Како насумично одабрати тачку пада за Фортните и ПУБГ

Хардверска подршка: ОпенБСД наспрам ФрееБСД

Ако вам се подршка драјвера отвореног кода и власничког хардвера на Линук-у чини фрустрирајућом, ваш избор је ограниченији на оперативним системима заснованим на БСД-у једноставно зато што су више ниша него што је Линук, барем на десктопу.

Највећи изазови, као иу Линуку, су графика и Ви-Фи.

ОпенБСД подржава АМД и Интел скупове чипова, али не и Радеон, пошто компанија не даје никакве техничке информације програмерима. Међутим, доступан је велики број управљачких програма за Ви-Фи.

ФрееБСД подржава главне произвођаче графике као и Ви-Фи.

Као и код многих модерних Линук дистрибуција, Кс захтева врло мало, ако уопште има, конфигурацију за рад на оба система. Пошто су углавном оријентисани на сервер, подразумевано ће радити у режиму конзоле. Повезивање на Ви-Фи је такође сложеније, али жичане везе обично раде без употребе.

Управљање пакетима у ФрееБСД-у и ОпенБСД-у

И ОпенБСД и ФрееБСД нуде управљање пакетима како би се поједноставила инсталација софтвера, опет слично модерним Линук дистрибуцијама. На оба система можете компајлирати „портове“ из извора, али имате опцију да брзо инсталирате бинарне пакете. Последњи приступ је све чешћи у оба система.

ОпенБСД користи програме пкг_адд и пкг_инфо за инсталирање и тражење пакета.

Команда ФрееБСД пакета се зове “пкг” и све операције се изводе у једном програму. Последњи приступ изгледа лакши.

Шта је сигурније? ОпенБСД или ФрееБСД

И ОпенБСД и ФрееБСД наглашавају своју посвећеност безбедности. ФрееБСД је систем опште намене, али је ФрееБСД, као што је очигледно, опсесиван у свом приступу кодирању и дизајну система. Они који су заиста забринути вероватно ће изабрати ово друго.

Популарност

Иако популарност сама по себи не би требало да буде једини фактор у избору оперативног система, она ће утицати на могућност проналажења софтвера и подршке. Док ОпенБСД има репутацију у заједници отвореног кода због своје посвећености безбедности, па чак и игриве стране са темом издања, чини се да ФрееБСД има ширу подршку.

Тешко је проценити колико се широко користе оба система у пракси, али ФрееБСД има виши ранг од ОпенБСД-а на дистроватцх.цом од септембра 2023. на основу посета њихових веб страница.

Сада можете користити прави БСД за прави посао

Одлучивање између ОпенБСД-а или ФрееБСД-а може бити застрашујуће, али одлука ће се вероватно свести на то колико желите да ваш систем буде сигуран. Ако желите сигуран, чврст ОС, најбоља опција је ОпенБСД. За општији БСД систем, користите ФрееБСД или НетБСД.