Коначна листа ДевОпс алата

„Развој систем, а не софтвер“

ДевОпс је једна од највећих популарних речи у свету технологије у последње време јер нуди огромну количину предности за организацију да скрати животни циклус развоја софтвера.

Шта је ДевОпс?

Не постоји јединствена дефиниција или прави одговор на питање „Шта је ДевОпс“?

ДевОпс није алатка, технологија или било који оквир; то је више филозофија и концепт. То је скуп пракси који комбинује развој софтвера (Дев) и ИТ операције (Опс), што помаже да се скрати животни циклус развоја система и обезбеди континуирана интеграција и испорука високог квалитета софтвера.

Ако сте почетник, погледајте овај уводни пост или похађајте овај онлајн курс – Доцкер за апсолутног почетника.

Предности ДевОпс-а

  • Побољшана сарадња и комуникација
  • Бржа испорука софтвера или производа
  • Континуирано смањење трошкова
  • Побољшан процес
  • Брже решавање проблема

У ДевОпс свету не постоји јединствена магична алатка која одговара свим потребама. Ради се о избору правог алата који одговара потребама организације. Хајде да сазнамо о њима.

Континуирано интеграција

Јенкинс

Јенкинс је један од најпопуларнијих ДевОпс алата отвореног кода који подржава континуирану интеграцију и испоруку путем ДевОпс-а. Омогућава континуирану интеграцију и континуирану испоруку пројеката, без обзира на платформу на којој корисници раде уз помоћ различитих цевовода за изградњу и имплементацију. Јенкинс се може интегрисати са неколико алата за тестирање и примену.

Травис ЦИ

Травис ЦИ је дистрибуирана платформа за континуирану интеграцију хостована у облаку која се користи за изградњу и тестирање пројеката хостованих на ГитХуб-у и Битбуцкет-у. Конфигурише се додавањем ИАМЛ датотеке.

Може се бесплатно тестирати за пројекте отвореног кода и уз накнаду за приватни пројекат.

Бамбус

Бамбус је један од популарних производа које је развио Атлассиан да би подржао беспрекорну континуирану интеграцију. Већина његових функционалности је унапред изграђена што значи да не морамо да преузимамо различите додатке попут Џенкинса. Такође подржава беспрекорну интеграцију са другим Атлассиан производима као што су ЈИРА и Битбуцкет.

Худсон

Худсон је бесплатни софтвер написан у ЈАВА и ради у сервлет контејнеру као што су ГлассФисх и Апацхе Томцат. Пружа могућност покретања вашег аутоматизационог пакета са било којим променама у одговарајућем систему управљања изворним кодом као што је ГИТ, СВН, итд. Такође пружа подршку за све мавен и Јава основне пројекте.

ТеамЦити

ТеамЦити је континуирана интеграција заснована на серверу и прави алат за управљање који је развио ЈетБраинс. Има једноставан и лак за коришћење кориснички интерфејс (УИ) и пружа напредак изградње, детаљне информације о изградњи и информације о историји за све конфигурације и пројекте.

ЦирцлеЦИ

ЦирцлеЦИ је доступан у облику решења заснованог на облаку као и локалних решења за континуирану интеграцију. Лако и брзо се покреће и подржава лагане лако читљиве ИАМЛ конфигурације.

Постоји још ЦИ алата које можете истражити овде.

Планирање и сарадња

ЈИРА

ЈИРА је један од популарних алата за управљање пројектима који је развио Атлассиан који се користи за праћење проблема, грешака и пројеката. Омогућава кориснику да прати статус пројекта и проблема. Може се лако интегрисати са другим Атлассиан производима као што је Битбуцкет поред других ДевОпс алата као што је Јенкинс.

Слацк

Слацк је бесплатни алат за сарадњу заснован на облаку који омогућава тимску комуникацију и сарадњу на једном месту. Овај алат се такође може користити за дељење докумената и других информација међу члановима тима. Ово се такође може лако интегрисати са другим алатима као што су ГИТ, Јенкинс, ЈИРА, итд.

Зоом

Зоом је платформа за веб конференције и тренутно дељење екрана. Можете натерати свој тим да се придружи путем аудио или видео записа.

Без обзира колико је велики ваш тим, Зоом може да прими до 1000 прималаца на онлајн састанак.

Цларизен

Цларизен је софтвер за сарадњу и управљање пројектима који помаже у праћењу проблема, управљању задацима и управљању портфолиом пројеката. Лако се прилагођава и има интерактивни кориснички интерфејс лак за употребу.

Асана

Асана је мобилна и веб-базирана апликација дизајнирана да помогне тимовима да организују, прате и управљају својим радом на ефикасан и ефикасан начин. Користи се за праћење свакодневних задатака тима и подршку за размену порука и комуникацију у целој организацији.

Управљање изворним кодом

СВН

СВН је централизована верзија и алат за контролу извора који је развио Апацхе. Помаже програмерима у одржавању различитих верзија изворног кода и одржавању пуне историје свих промена.

Гит

Гит је дистрибуирани систем контроле верзија који има за циљ брзину, интегритет података, подршку за дистрибуиране, нелинеарне токове посла. Осим управљања изворним кодом, може се користити и за праћење промена у било ком скупу датотека.

Битбуцкет

Битбуцкет је веб-базирана хостинг платформа коју је развио Атлассиан. Битбуцкет такође нуди ефикасан систем за преглед кода и води евиденцију о свакој промени у коду. Лако се може интегрисати са другим ДевОпс алатима као што су Јенкинс, Бамбоо.

ГитХуб

ГитХуб је платформа за хостовање кодова дизајнирана за контролу верзија и сарадњу. Нуди све функције контроле дистрибуираних верзија и управљања изворним кодом (СЦМ) Гита поред његових функција.

Нуди контролу приступа и функције сарадње као што су праћење грешака, креирање функција и захтев, управљање задацима, итд. за пројекат.

Буилд

Ант

Апацхе Ант је алатка отвореног кода заснована на јавама за прављење и примену. Подржава КСМЛ формат датотеке. Има неколико уграђених задатака који нам омогућавају да компајлирамо, састављамо, тестирамо и покрећемо Јава апликације.

Мавен

Мавен је алатка за аутоматизацију изградње која се углавном користи за јава пројекте. Садржи КСМЛ датотеку која описује софтверски пројекат који се гради, његове зависности од других спољних компоненти и модула, секвенцу израде, директоријуме и друге потребне додатке.

Грунт

Грунт је јавасцрипт алатка командне линије која помаже у изградњи апликација и помаже програмерима да аутоматизују задатке који се понављају као што су компилација, тестирање јединица, линтинг кода и валидација, итд. То је добра алтернатива за алатке као што су Маке или Ант.

Градле

Градле је систем за аутоматизацију градње отвореног кода који се заснива на концептима Апацхе Мавен и Апацхе Ант. Подржава правилан програмски језик Гроови уместо КСМЛ конфигурационе датотеке. Нуди подршку за инкременталне градње тако што аутоматски одређује који делови изградње су ажурирани.

Управљање конфигурацијом

Лутка

Лутка је алатка за управљање конфигурацијом отвореног кода која се користи за конфигурисање, примену и управљање бројним серверима. Овај алат подржава концепт инфраструктуре као кода и написан је у Руби ДСЛ-у. Такође подржава динамичко повећање и смањење машина по потреби.

Главни кувар

Главни кувар је алатка за управљање конфигурацијом отвореног кода коју је развио Опсцоде користећи Руби за управљање инфраструктуром на виртуелним или физичким машинама. Помаже у управљању сложеном инфраструктуром у ходу и на виртуелним, физичким и цлоуд машинама.

Ансибле

Ансибле је алат за управљање ИТ конфигурацијом отвореног кода, обезбеђивање софтвера, оркестрацију и примену апликација. То је једноставан, али моћан алат за аутоматизацију једноставних и сложених вишеслојних ИТ апликација.

СалтСтацк

СалтСтацк је софтвер отвореног кода написан на Питхон-у и користи пусх модел за извршавање команди преко ССХ протокола. Нуди подршку за хоризонтално и вертикално скалирање. Подржава ИАМЛ шаблоне за писање било које скрипте.

Терраформ

Терраформ је алатка отвореног кода за безбедну и ефикасну изградњу, промену, примену и верзионисање инфраструктуре. Користи се за управљање постојећим и популарним провајдерима услуга, као и прилагођеним интерним решењима. Помаже у дефинисању инфраструктуре у конфигурацији/коду и омогућиће кориснику да поново изгради/промени и прати промене на инфраструктури на једноставан начин.

Вагрант

Вагрант је један од популарних алата за прављење и управљање виртуелним машинама (ВМ). Има једноставан за коришћење и конфигурабилан ток рада који се фокусира на аутоматизацију. Помаже да се смањи време подешавања развојног окружења, повећава производни паритет.

Цонтинуоус Сецурити

Сник

Интегрисати Сник у животном циклусу развоја да аутоматски пронађе и поправи безбедносне пропусте отвореног кода. Подржава ЈС, .Нет, ПХП, НПМ, јКуери, Питхон, Јава, итд. и може се интегрисати у кодирање, управљање кодом, ЦИ/ЦИ, контејнер и имплементацију.

Сник је добио највећу базу података рањивости отвореног кода.

Инвицти

Инвицти аутоматски скенира вашу апликацију у потрази за безбедносним пропустима и пружа поверљиве извештаје који се могу предузети тако да можете да предузмете мере на основу приоритета. ДевОпс безбедносни сценарио би био да се испита ново урезивање и пријави грешка директно у систем за праћење као што је Јира или ГитХуб и поново скенира када програмер поправи. Видите да се интегрише у свакој фази СДЛЦ-а.

Тестирање

Селен

Селен је најпопуларнији алат за тестирање отвореног кода. Подржава аутоматизацију тестирања у различитим претраживачима и оперативним машинама. Лако се може интегрисати са алатима за управљање тестирањем као што су АЛМ, ЈИРА, као и са другим ДевОпс алатима као што су Јенкинс, Теамцити, Бамбоо, итд.

ЈУнит

ЈУнит је оквир за тестирање јединица отвореног кода који програмери користе за писање и покретање поновљивих тест случајева. Подржава различите тестне напомене помоћу којих сваки програмер може да напише беспрекорни јединични тест случај. Може се лако интегрисати са другим ДевОпс алатима као што су Јенкинс, ГИТ, итд.

ТестНГ

ТестНГ је оквир за тестирање отвореног кода који је дизајниран и инспирисан Јунит и Нунит. Лако се може интегрисати са селенским веб-драјвером за конфигурисање и покретање скрипти за тестирање аутоматизације. Такође генерише различите извештаје о тестирању као што су ХТМЛ или КССЛТ.

Мониторинг

Нагиос

Нагиос је отвореног кода и један од најпопуларнијих алата за континуирано праћење. Нагиос помаже у надгледању система, апликација, услуга и пословних процеса у ДевОпс култури. Упозорава кориснике када нешто крене наопако са инфраструктуром и такође их упозорава када је проблем решен.

Сенсу

Сенсу је алатка за надгледање отвореног кода написана у Руби-у која помаже у надгледању сервера, услуга, апликација, инфраструктуре облака једноставно и ефикасно. Лако га је скалирати тако да можемо лако пратити хиљаде сервера.

Датадог

Датадог је метрички алат базиран на агентима. Подржава интеграцију са различитим веб серверима, апликацијама и серверима у облаку. Његова услуга контролне табле пружа различите графиконе о надгледању у реалном времену широм инфраструктуре.

ЕЛК

ЕЛК је колекција од три производа отвореног кода — Еластицсеарцх, Логстасх и Кибана који су сви развијени, управљани и одржавани од стране компаније Еластиц. Омогућава корисницима да дођу до података из било ког извора, у било ком формату, а затим претражују, анализирају и визуелизују те податке у реалном времену.

Сематект

Сематект је комплетно решење за праћење које вам даје дубину увида у вашу ИТ инфраструктуру. Пружа фронт-енд и позадинско праћење перформанси, праћење дневника, АПИ и надгледање непрекидног рада и перформанси веб локација, праћење корисничког искуства и још много тога.

Иако долази са контролним таблама и правилима упозорења за популарне апликације и инфраструктуру као што су уобичајене базе података и НоСКЛ продавнице, сервери у облаку, мрежа, контејнери, итд., можете лако да прилагодите контролне табле и упозорења да одговарају вашим потребама надгледања. Сематект поседује моћно упозорење са детекцијом аномалија, откривањем неуспешног откуцаја срца, заказивањем и бројним интеграцијама за испоруку обавештења о упозорењима.

Графана

Графана је аналитичка платформа отвореног кода за праћење свих метрика из инфраструктуре, апликација и хардверских уређаја. Можете да визуелизујете податке, креирате и делите контролну таблу, подесите упозорења и сарађујете. Можете да преузимате податке из више од 30 извора, укључујући Прометхеус, ИнфлукДБ, Еластицсеарцх, АВС ЦлоудВатцх, итд.

Нова реликвија

Нова реликвија је производ за софтверску аналитику за праћење перформанси апликација (АПМ) који у реалном времену испоручује податке у тренду о перформансама веб апликације и нивоу задовољства крајњих корисника са њом. Подржава праћење трансакција од краја до краја и приказује их са различитим бојама кодираних графикона, графикона и извештаја

Цлоуд Хостинг

АВС

АВС је платформа за веб хостинг коју је креирао Амазон која нуди флексибилна, поуздана, скалабилна, лака за коришћење, скалабилна и исплатива решења. користећи ову клауд платформу, не морамо да бринемо о постављању ИТ инфраструктуре за коју је обично потребно разумно време за подешавање.

ГЦП

Гоогле Цлоуд је комплетан скуп услуга за хостовање у јавном облаку и рачунарских услуга које нуди Гоогле. Он подржава широк спектар услуга за рачунарство, складиштење и развој апликација које користе Гоогле хардвер.

Азуре

Азуре је платформа за рачунарство у облаку, коју је дизајнирао Мицрософт за изградњу, примену, тестирање и управљање апликацијама и услугама кроз глобалну мрежу својих центара података. Услуге које пружа Мицрософт Азуре су у облику ПааС (платформа као услуга) и ИааС (инфраструктура као услуга).

Контејнеризација/Оркестрација

Доцкер

Доцкер је алатка за креирање, примену и покретање апликација коришћењем контејнера. Овај контејнер омогућава програмеру да упакује апликацију са свим компонентама и подкомпонентама које су му потребне, као што су библиотеке и друге зависности, и све то испоручи у облику једног пакета. Овај рад на концепту брода и трчање било где.

Кубернетес

Кубернетес је систем за оркестрацију контејнера отвореног кода који је првобитно дизајнирао Гоогле, а сада га одржава Цлоуд Нативе Цомпутинг Фоундатион. Користи се за аутоматизацију постављања, скалирања и управљања апликацијама. Такође ради са другим алатима за контејнере, укључујући Доцкер.

Истражите више алата за оркестрацију контејнера овде.

Закључак

Надам се да ће вам горе наведени алати помоћи на вашем ДевОпс путу.

Да ли сте уживали у читању чланка? Шта кажете на дељење са светом?