Креатор веб локација који ће се користити 2023.

Присуство на мрежи преко веб странице је неопходно ако желите да постигнете успех на данашњем дигиталном тржишту. Међутим, постоје платформе као што су Вик и ВордПресс које ће драматично умањити ваш труд за прављење веб страница.

Вик је платформа за прављење веб локација која нуди интуитиван интерфејс за превлачење и испуштање. Чак и они који не кодирају могу да направе потпуно функционалну веб локацију користећи ово свеобухватно решење за креирање веб локација. Велика опција шаблона, апликација и готовог хостинга чини га на једном месту за програмере.

С друге стране, ВордПресс је систем за управљање садржајем (ЦМС) који пружа боље опције прилагођавања и флексибилност. Као платформа отвореног кода, корисницима даје већу контролу над подацима и кодом како би изградили своје веб странице.

И Вик са потпуним хостовањем и ВордПресс који сами хостује су популарне платформе за прављење веб локација са различитим приступима и могућностима. Да бисмо вам помогли да одаберете праву платформу, испитаћемо неке суштинске разлике између ових платформи.

Увод у ВордПресс

ВордПресс је веома свестран систем за управљање садржајем који покреће 43,1% веб локација широм света. То је по природи платформа отвореног кода која омогућава корисницима да слободно креирају, уређују и деле ВордПресс софтвер.

ВордПресс.орг је ЦМС отвореног кода који се самостално хостује и омогућава корисницима да креирају јединствене веб странице. Али корисници морају да купују хостинг и домене преко провајдера трећих страна. С друге стране, ВордПресс.цом је свеобухватна платформа за блоговање која својим корисницима пружа веб хостинг и име домена.

Коришћење ВордПресс.орг има бројне предности. Пре свега, то је јефтино јер је платформа потпуно бесплатна. Друго, нуди огромну библиотеку додатака и тема које проширују функционалност веб странице. Коначно, прилагодљивост ове платформе је значајна јер се може тужити за креирање било које врсте веб странице, од е-трговине до онлајн блогова.

Добићете огромну подршку од огромне заједнице и програмера. Иако сви можда неће моћи да користе ВордПресс због своје криве учења, ипак је један од најпопуларнијих ЦМС-а за прављење нових веб локација.

Увод у Вик

Ако тражите нешто друго осим ВордПресс-а, Вик може бити одлична опција. За разлику од ВордПресс-а, Вик је креатор веб локација који пружа функције прилагођене почетницима за лако креирање веб локација.

Основна разлика између Вик-а и ВордПресс-а је једноставна. Вик је креатор веб локација, али не и ЦМС као што је ВордПресс. Пружа веома једноставан кориснички интерфејс који ће омогућити приступ функцијама за креирање веб странице са лакоћом.

Међутим, ВордПресс пружа већи приступ и контролу над сваким аспектом сајта, укључујући веб хостинг, одржавање и још много тога. Али морате имати основно знање о кодирању.

У Вик-у ћете добити неколико предности, укључујући једноставну криву учења са уређивачом превуци и испусти за прављење веб локације. Поред тога, нуди услуге одржавања сајта које ће смањити вашу муку са применом ажурирања и исправљањем грешака. Штавише, можете се ослонити на његов систем подршке вођен корисницима, који је увек доступан.

Не морате да имате софистициране вештине креирања веб локација док користите Вик. Временом, ВордПресс се може научити, али прилагођавање тема или додатака ће захтевати помоћ искусних програмера. Насупрот томе, Вик је погодна опција за почетнике који желе да дизајнирају ефикасну веб локацију што је пре могуће.

Вик против ВордПресс-а: Детаљно поређење

Сада када знате основе Вик-а и ВордПресс-а, хајде да заронимо мало дубље у њихове појединачне карактеристике. Дакле, одабир платформе која ће вам успешно помоћи да остварите своје циљеве биће вам лакши.

Свестраност

Свестраност је од суштинског значаја у дизајнирању веб локација јер вам омогућава да направите веб локацију која је прилагодљива, флексибилна и способна да задовољи променљиве захтеве купаца током времена. Осим тога, може вам помоћи да проширите своје пословање на мрежи путем конкурентности и испуните своје циљеве.

У погледу свестраности, ВордПресс је испред Вик-а јер пружа више могућности дизајна, функционалности и интеграције. Али да би се ова прилагодљивост ефикасно искористила, постоји виша крива учења. Напротив, Вик је приступачнија платформа која је савршена за људе који желе једноставну веб локацију са основним могућностима.

  Како очистити и дезинфиковати свој Аппле сат

ВордПресс је веома флексибилна платформа која се може користити за креирање било које врсте сајта коју желите. Можете користити овај ЦМС за креирање једноставног блога, па чак и било којег пословног сајта за е-трговину.

Штавише, нуди хиљаде плаћених и неплаћених тема и додатака које можете изабрати. Само треба да изаберете своје додатке за инсталирање да бисте променили изглед и функционалност ваше веб локације.

ВордПресс вам такође даје могућност да значајно измените изглед и структуру сајта додавањем прилагођеног кода. Дакле, то је одлична опција за организације и људе којима је потребна проширива и прилагодљива веб локација.

За поређење, Вик је мало ограничена платформа у смислу свестраности. Идеалан је за креирање различитих типова веб локација, укључујући блогове, забаву и продавнице е-трговине. Али вам неће понудити потпуну контролу над прилагодљивошћу сајта.

Опсег шаблона које нуди Вик је такође прилагодљив према типу вашег пословања. Да, можете прилагодити шаблоне, али вам то неће дозволити да мењате основне кодове.

Лакоћа коришћења

Већ знамо да је ВордПресс реномирани систем за управљање садржајем (ЦМС), који покреће преко 40% веб локација широм света. Познат је по својој флексибилности и масивним опцијама прилагођавања, али за почетак је потребно неко техничко знање. Дакле, ВордПресс је релативно лак за коришћење за искусне веб програмере, али помало изазован за почетнике.

Пре свега, да бисте поставили веб локацију ВордПресс, биће вам потребна услуга веб хостинга. Затим морате да инсталирате ЦМС и изаберете жељену тему. Коначно, можете проширити функционалност своје веб локације инсталирањем потребних додатака.

Људи који нису упознати са прављењем веб страница и даље могу проћи кроз криву учења. Зато што ВордПресс укључује огромну заједницу корисника и програмера спремних да пруже помоћ и подршку.

Када је у питању Вик, омогућава свакоме да направи веб странице без икаквог кодирања или техничког знања. Интерфејс за превлачење и испуштање олакшава корисницима да додају и преуређују елементе на веб локацији.

Штавише, корисници могу лако да додају више могућности на своју веб локацију користећи Вик-ову продавницу апликација, која такође пружа низ унапред направљених изгледа и апликација. Вик је најбоља опција за оне који желе да одмах направе веб локацију, али не могу то да ураде од нуле.

Подешавање

ВордПресс је испред Вик-а када је у питању прилагођавање и из неких добрих разлога. Хајде да добијемо више увида у опције прилагођавања:

Теме и шаблони

Вик нуди око 800+ дизајнерских шаблона идеалних за креирање разних сајтова. Можете да прилагодите ове бесплатне и премиум шаблоне користећи превуци и испусти интерфејс ове платформе. Али тада нећете моћи да промените базу кода ових шаблона или да је прилагодите својој најдаљој машти.

Слично томе, ВордПресс нуди и бесплатне и премиум шаблоне. Можете да прегледате више од 10000+ бесплатних тема. Ови шаблони су углавном дизајнирани и одржавани тако да никада не покваре дизајн ваше веб странице. Осим тога, можете додатно прилагодити ове шаблоне тако што ћете променити или додати своје вештине кодирања.

Додаци, алатке и додаци

Тренутно, Вик је попуњен са 300+ апликација доступних на тржишту Вик апликација. Помоћу ових апликација можете побољшати функционалност своје веб локације и унапредити своје пословање. Ове апликације су потпуно прилагодљиве и већина их је бесплатна за коришћење. Али да бисте користили премиум верзије, морате платити одређену накнаду.

Вордпрес укључује велики директоријум отвореног кода и бесплатних додатака које корисници могу да инсталирају и прошире функционалност своје веб локације. Можете истражити више од 60000+ додатака који су бесплатни за коришћење.

Користећи додатке, можете добити обрасце, побољшати СЕО, прилагодити своју продавницу на мрежи и додати много више функционалности. Поред тога, сви ови додаци су ажурирани, а квалитетна подршка је обезбеђена кроз огромну заједницу програмера.

Прилагођавање путем кодирања

Иако се уобичајено верује да Вик не дозвољава прилагођени ХТМЛ и ЦСС, то није сасвим тачно. Платформа нуди функцију под називом прилагођени елементи, помоћу које можете применити прилагођене кодове да бисте променили елементе. Међутим, Вик неће подржавати ове елементе ако их није дизајнирао Вик. Дакле, опције прилагођавања су присутне, али ограничене.

ВордПресс омогућава неограничене могућности прилагођавања коришћењем јединственог ХТМЛ-а, ЦСС-а и ЈаваСцрипт-а. Дакле, ако сте упознати са кодирањем, можете имати потпуну контролу и флексибилност над изгледом и радом ваше веб странице. Као резултат тога, можете да измените функционалност тема и додатака, па чак и да направите сопствене верзије.

Прицинг

ВордПресс је исплативија опција за прављење веб локација са бољим планом цена. Иако цена вашег ВордПресс сајта може да варира у зависности од ваших тема, додатака и још много тога. Али укупна флексибилност вреди новца који ћете потрошити. Насупрот томе, Вик-ове фиксне цене могу бити поуздане, али обично су скупље од ВордПресс-а.

  Како пронаћи и користити шаблоне колутова на Инстаграму за видео снимке бољег квалитета

Вик Прицинг

Вик вам даје бесплатан хостинг са 100+ шаблона и неограниченим бројем страница бесплатно. Али у бесплатном плану не можете прескочити додатне огласе приказане на сајту. Штавише, можете користити само име домена које је обезбедио Вик – корисничко име.вик.цом/ситенаме. Осим тога, нећете моћи да продајете производе на мрежи и да добијете минималну корисничку подршку.

Вик нуди 8 плаћених планова који вам дају следеће предности:

 • Нуди бесплатно име домена које кошта око 10-12 долара
 • Разни ваучери за додавање који коштају око 300 долара
 • Доступан је бесплатни пробни период. Плаћена апликација кошта око 0-100 долара
 • Годишњи план ће вам уштедети до 36%

ВордПресс цене

ВордПресс генерално нуди три плана цена, укључујући бесплатан, лични и Премиум. Бесплатни план нуди неограничене странице, неограничене кориснике и уграђени билтен. Осим тога, лични план долази са 9 долара, а Премиум план долази са 18 долара месечно.

Ево приближног прегледа цена ВордПресс сајта:

 • Провајдери хостинга као што је Блуехост почињу од 2,95 месечно или Хостингер од 2,99 месечно.
 • За готове ВордПресс теме, просечан распон цена ће варирати од 19 до 89 долара. Али распон цена увек може да варира у зависности од карактеристика.
 • Рецимо за додатак, у просеку трошите 0-100 долара.

Очигледно је да можете бесплатно инсталирати и користити ВордПресс одређено време. Али коришћење плаћене услуге коштаће вас око 0-216 долара годишње. Дакле, месечни трошкови се крећу од 9 до 70 долара.

Потребно техничко знање

Вик има за циљ да буде креатор веб локација који свима омогућава да креирају веб локацију професионалног изгледа. Платформа нуди веома лак уређивач превлачења и испуштања, којим чак и новајлија може да ради без икаквог техничког знања.

Поред тога, Вик нуди значајну библиотеку додатака и апликација које омогућавају купцима да интегришу најсавременије функције као што су е-трговина, интеграција друштвених мрежа и СЕО у своју веб локацију. Чак и ови додаци не захтевају никакву техничку експертизу и једноставни су за инсталацију и употребу.

Не морате да будете стручњак за веб дизајн у коришћењу ВордПресс-а. Ипак, можете развити фантастичну веб локацију коју Вик не може да испоручи ако сте вешти у ХТМЛ-у, ЦСС-у и ПХП-у.

ВордПресс нуди унапред дизајниране теме које се могу мењати помоћу визуелног уређивача. Ипак, корисници морају да промене код теме да би добили тачан стил и функционалност коју желе.

ВордПресс омогућава корисницима да додају различите додатке и виџете на своје веб локације. Али конфигурисање и коришћење ових додатака често захтева техничко знање. На пример, разумевање веб развоја, безбедности и начина плаћања је неопходно приликом инсталирања и имплементације додатка за е-трговину на ВордПресс сајту.

Подршка за е-трговину

Вик еЦоммерце је погодан за мале онлајн продавнице и нуди једноставну употребу и конвенционалне функције е-трговине. Док је ВооЦоммерце идеалан за онлајн продавнице било које величине. Нуди напредне функције е-трговине, али захтева техничку стручност за постављање и одржавање.

Вик еЦоммерце

Вик еЦоммерце је посебан ентитет Вик-а који подржава све функције е-трговине. Нуди конвенционалне функције е-трговине за мале онлајн продавнице. У њему су доступне следеће основне карактеристике:

 • ССЛ сертификат
 • Скалабилан и сигуран сервер
 • Процесор плаћања
 • Уредник прилагођен почетницима
 • Наменска корисничка подршка за е-трговину

Међутим, укључује ограничења као што су функције шаблона и ограничења атрибута производа. Стога, то није свеобухватно решење за велике онлајн продавнице.

ВордПресс ВооЦоммерце

У ВордПресс-у морате да инсталирате додатак ВооЦоммерце, који је у основи креатор веб локација за е-трговину. Уз ВооЦоммерце, можете да направите онлајн продавницу било које величине, али то захтева техничку стручност. Нуди неке од следећих ексклузивних функција за управљање скалабилним великим продавницама:

Ипак, корисници морају засебно да пронађу своје жељене и друге обавезне функције. Дакле, ССЛ сертификати, процесори плаћања и више функција могу се додати помоћу екстензија. Штавише, не постоји званична подршка за ВооЦоммерце. Дакле, корисници морају да се ослоне на ВооЦоммерце заједницу или програмера одређеног производа.

СЕО подршка

Вик нуди низ основних функција СЕО и дигиталног маркетинга. Неке од функција ће вам омогућити да урадите следеће:

 • Прилагодите наслове и описе страница
 • Додајте алтер ознаке у слике
 • Интегришите се са Гоогле аналитиком
 • Преусмерава за грешке
 • Оптимизујте кроз СЕО Виз (Вик СЕО алат)
  Како да гледам само на Снапцхат

Вик стално надограђује своје СЕО алате и функције, али није сличан ВордПресс СЕО-у. Пружа савршену подршку за мала предузећа која захтевају основне СЕО и маркетиншке функције.

Дигитални трговци углавном препоручују ВордПресс јер је способнији и прилагодљивији када је у питању СЕО. Долази са следећим карактеристикама:

 • СЕО додаци (РанкМатх, Семрусх, Иоаст СЕО)
 • Прилагођавање наслова и описа странице
 • Додавање алтер ознака сликама
 • Интеграција Гоогле аналитике
 • Подршка за структуриране податке

Штавише, ВордПресс има огромну заједницу програмера у којој можете добити одговарајуће предлоге за СЕО побољшања. Дакле, веће компаније спремне да уложе време и труд би требало да наставе са ВордПресс-ом.

Мобиле Цомпатибилити

И Вик и ВордПресс су креирани имајући на уму компатибилност са мобилним уређајима. Стога је веб локација креирана преко ових платформи идеална за коришћење на паметним телефонима и таблетима.

Пошто Вик користи стратегију дизајна на првом месту за мобилне уређаје, већина Вик шаблона и апликација је креирана да реагује и буде привлачна на мобилним уређајима. Такође нуди низ опција дизајна специфичних за мобилне уређаје. Тако ћете моћи да креирате посебну мобилну верзију своје веб локације на којој можете да прикажете или сакријете жељене елементе.

ВордПресс такође нуди много опција компатибилних са мобилним уређајима за своје кориснике. Већина ВордПресс тема је прилагођена мобилним уређајима и прилагођавају се различитим величинама екрана. Тако можете променити изглед и стил, који се савршено појављује на различитим уређајима.

Осим тога, постоји толико много додатака за побољшање одзива, као и рангирање мобилног претраживања на сајту. Примери: ВПтоуцх, ВП Мобиле Мену, Дуда, бМобилизед, МобиРеади, итд.

Мере безбедности

Тренутно, свака веб локација мора узети у обзир приватност и безбедност као главне разлоге. Разлог је једноставан, заштита ваше веб странице и података корисника. Па, Вик је испред ВордПресс-а у погледу безбедносних мера.

Веб локације обично бивају хаковане због неких уобичајених разлога, укључујући:

 • Лоше одржавани сервери сајтова
 • Коришћење несигурних тема и додатака
 • Покретање застарелих скрипти
 • Коришћење слабих администраторских лозинки
 • Давање непотребних дозвола

Вик правилно одржава и примењује снажне безбедносне смернице за своје кориснике. Одржава свој сервер, скрипте и апликације и ажурира се темељно и редовно. Све апликације трећих страна са тржишта апликација се надгледају и онда им је дозвољено да их користе. Осим тога, Вик обезбеђује ССЛ енкрипцију, заштиту заштитног зида и скенирање злонамерног софтвера.

Међутим, ВордПресс даје приоритет безбедности тако што укључује функције као што су:

Али у ВордПрессу, свако са искуством у кодирању може да креира тему или додатак и да је објави. Када је додатак или тема лоше кодирани, то може нашкодити корисниковом сајту. Поред тога, морате ручно да ажурирате додатке, теме, ССЛ сертификате и још много тога да бисте одржали безбедносне мере.

Да бисте применили најновије безбедносне функције и заштиту, морате да ажурирате нашу веб локацију, додатке и теме. Али верзија ВордПресс-а са позадинским датумом је рањива на безбедносне претње и хакере.

Вик против ВордПресс-а: Брзи преглед

Хајде да брзо упоредимо да бисмо разумели разлику између Вик-а и ВордПресс-а:

ЦритериаВордПрессВик Флексибилност Веома флексибилан. Може да модификује сваки елемент Умерено флексибилан, са ограниченом могућношћу прилагођавања Свестраност Високо разноврсна. Креирајте било коју врсту сложених сајтова. Може да креира мале веб странице и е-продавнице. Лакоћа употребе Умерена крива учења. Једноставан кориснички интерфејс за уређивање и објављивање садржаја Веома једноставан за коришћење и интерфејс за превлачење и испуштање. Једноставне алатке за уређивање и објављивање садржаја ЦустомизатионЛимитед опција прилагођавања кодова, тема и додатака Бесплатни и плаћени планови са много функција. Додатни трошкови за домен и хостинг, премиум додатке и теме Цена: Потребно је минимално техничко знање са алатима лаким за коришћење. Различити планови цена. Додатни трошкови за премијум функције Потребно техничко знање Захтева специјализовано знање за додатно прилагођавање Захтева мање Техничко знање за додатно прилагођавање Компатибилност за е-трговину Компатибилан са различитим платформама и додацима е-трговине Компатибилан са функцијама е-трговине, али ограничене могућности плаћања и испоруке. СЕО подршка Веома прилагодљиве СЕО опције и додаци Ограничене функције СЕО прилагођавања Компатибилност са мобилним уређајима Потпуно компатибилан са мобилним уређајима. Доступне су респонзивне теме и додаци. Доступни су шаблони специфични за мобилне уређаје и претраживачи. Опције безбедности Различите безбедносне додатке и мере. Опција ручног ажурирања Боље безбедносне мере са опцијом аутоматског ажурирања

Напомена аутора

За мања и једноставнија веб решења, Вик ради као магија. Нуди комплетан пакет за дизајнере веб локација који укључује шаблоне, апликације и интуитиван интерфејс. Али ВордПресс ЦМС је идеалан за сложенију веб локацију која захтева веће прилагођавање и флексибилност. Али пре него што га изаберете, морате размотрити специфичне потребе и циљеве ваше веб странице. Зато што обе ове платформе нуде јединствене предности.

Такође можете истражити неке сјајне креаторе веб локација за не-техничаре и не-дизајнере.