Менаџер пројекта против менаџера ресурса: Разумевање разлика

Људи често преузимају или погрешно тумаче улоге менаџера ресурса (РМ) и менаџера пројеката (ПМ), али се њихове улоге и одговорности значајно разликују унутар организације.

ПМ и РМ играју кључну улогу у постизању овог циља ако компанија жели да испоручи пројекат на време и у оквиру буџета. Обе функције су неопходне за успешно извршење ангажмана.

ПМ ради на одређеним пројектима, док РМ ради на нивоу пословне јединице. Менаџер пројекта обезбеђује реализацију пројекта у предвиђеном временском оквиру иу буџету, док РМ обезбеђује да се одговарајући ресурси алоцирају за пројекте.

Посао РМ-а почиње након што организација добије уговор. РМ осигурава да су прави ресурси укључени, а када се ресурси финализирају, они прелазе на други пројекат.

Посао премијера је да управља овим ресурсима и испоручи пројекат у оквиру делокруга и СЛА (уговор о нивоу услуге).

Једна важна ствар коју треба напоменути је да без правих ресурса пројекат не почиње, па стога у било ком пословном сектору улоге РМ и ПМ иду руку под руку.

Улога менаџера пројекта (ПМ)

ПМ је одговоран за испоруку пројекта од краја до краја и бављење једним или више пројеката. Примарни посао ПМ-а је да постигне прекретнице пројекта у оквиру дефинисаног СЛА (споразума о нивоу услуге) и, што је још важније, у оквиру буџета.

Улога ПМ-а је специфична за пројекат и фокусира се на имплементацију пројекта у оквиру обима и распореда уз помоћ пројектног тима. Укратко, менаџери пројекта су власници пројеката, а њихов посао је да обезбеде да пројекат буде на задовољавајући начин у складу са циљевима компаније и очекивањима купаца.

Одговорности менаџера пројекта

 • Планирање, праћење и развој планова управљања пројектима и комуникација између заинтересованих страна и менаџмента.
 • Буџетирање и обезбеђивање исплативе реализације пројекта без угрожавања стандарда.
 • Надгледање СЛА (уговора о нивоу услуге) за праћење учинка пројекта.
 • Испорука пројекта у оквиру буџета и обима.
 • Управљање ризиком – Идентификујте ризике и направите план за смањење ризика.
 • Радите на ЦСИ (Цонтинуоус Импровемент оф Сервицес) за софт и хард долар услуге.
 • Одговоран за СОП (стандардна оперативна процедура), радне књиге и другу документацију.
 • Одговоран за ЦСАТ (процену задовољства купаца) – пратити, побољшати и затворити.
 • Одговоран за процену пројекта и процес квалитета као Сик Сигма.
 • Управљање људима – Мотивација тима, процене, унапређење, структурирање њихове каријере, итд.

Улога менаџера ресурса (РМ)

Примарна улога РМ-а је да обезбеди да менаџери пројекта имају довољно ресурса за реализацију пројекта. ПМ ради на нивоу пројекта, а РМ ради на нивоу пословне јединице (БУ) како би осигурао да БУ има довољно ресурса да испуни своје обавезе.

РМ није повезан ни са једним конкретним пројектом, али заправо, њихова улога је привремена за одређени пројекат, и када су ресурси испуњени, они прелазе на други пројекат.

Одговорности менаџера ресурса

 • Разумевање буџета пројекта и додељивање правог ресурса пројекту
 • План доступности: РМ мора да обезбеди да је клупа увек заузета правим ресурсима и треба да буде упознат са пројектима у припреми.
 • Скенирајте и филтрирајте ресурсе према искуству, вештинама и доступности
 • Координација са премијером ради лоцирања прекомерне и недовољне употребе запослених и одговарајућих квалификованих људи усклађена је са пројектима.
 • РМ такође може да ради са ПМ-има да прерасподели ресурсе, прилагоди захтеве и означи критичне захтеве за ресурсима за спољно запошљавање.
 • С времена на време, РМ се повезује са ПМ-има како би сазнао о предстојећим пројектима и разумео захтеве за ресурсима.
 • У неким случајевима, РМ може контактирати релевантно одељење да разговара о учинку запослених, обуци, развоју ресурса итд.
 • Радите са тимом за развој пословања да бисте проценили потребе за ресурсима
 • РМ мора да се повеже са спољним добављачима да би привремено попунио ресурсе у случају хитних захтева.
 • Увек у току са најновијим законима о раду, процесима документовања, вођења евиденције итд.

Разлика између менаџера пројекта (ПМ) и менаџера ресурса (РМ)

Улоге ПМ-а и РМ-а се разликују једна од друге, али тада обојица морају да раде заједно да би успешно реализовали пројекат.

Голови

Циљ менаџера пројекта је да испоручи пројекте без кршења СЛА (споразума о нивоу услуге), у оквиру обима и буџета. Они користе најбоље праксе као што су ИТИЛ, Сик Сигма, итд., И испоручују пројекте уз помоћ тимских ресурса. Они имају за циљ стварање профита и постизање задовољства купаца.

РМ ефикасно управља ресурсима. Њихов циљ је да обезбеде праве ресурсе за пројекат и обезбеде да оцена задовољства запослених остане висока и да су њихови циљеви у каријери испуњени.

Начин испоруке

Када компанија добије уговор, ПМ износи обим пројекта и даје процену ресурса менаџеру ресурса. РМ почиње да укључује ресурсе из интерних канала као што су бенцх, ресурси који се ослобађају из других пројеката, итд. У неким сценаријима, они могу означити да ангажују ресурсе из екстерних ресурса као што је запошљавање или уговорна основа.

Извршење

РМ прати искоришћеност ресурса помоћу алата као што су ПеоплеСофт или других алата. Они стално проверавају прекомерно коришћење, недовољно искоришћење, наплативо, ненаплативо, итд., и сходно томе, усклађују план и разговарају о њему са премијером.

Ако РМ не може да обезбеди ресурсе у року, онда постоје велике вероватноће ескалације, казне, па чак и у неким случајевима губитка пројеката.

Премијер анализира пројекат на ризик, и ако предвиди било какав ризик, припрема план за смањење ризика. Уз то, они редовно процењују учинак пројекта. Да би то постигли, користе прекретнице. ПМ осигурава да се пројекат заврши у року и буџету без прекида, ескалације и кршења СЛА.

Скиллсет потребан за ПМ и РМ

Пошто менаџер пројекта има различите одговорности, требало би да поседује неколико основних вештина, укључујући:

 • Прилагодљивост
 • Пројектни менаџмент
 • Одговорност
 • Изврсне комуникационе вештине
 • Способност размишљања ван оквира
 • Знање и када делегирати
 • Предвиђање
 • Лидерство
 • Решавање проблема
 • Стратешко размишљање

Менаџеру ресурса су потребни следећи специфични сетови вештина да би успешно испунио своју улогу.

 • Изврсне комуникационе вештине
 • Свест о технологијама
 • Изванредне преговарачке вештине
 • Флексибилност
 • Брзо доношење одлука
 • Приврженост
 • Анализа и прогнозер
 • Вештине презентације

Алати које користе менаџер пројекта (ПМ) и менаџер ресурса (РМ)

Менаџер пројекта има вишеструку улогу која се бави тимом, временским роковима, управљањем, обрачуном трошкова, извештавањем и обимом. Изазов је водити рачуна о свим овим активностима ручно са прецизном тачношћу, тако да су специјални алати и софтвер доступни менаџерима помоћи.

Алати за управљање пројектима су одлична предност за менаџере пројеката у организовању и ефикасном управљању својим пројектима и задацима. Ови алати се могу прилагодити различитим величинама и за друге намене према захтевима пројекта.

Хајде да видимо врхунске алате које менаџер пројекта користи за испоруку пројекта

#1. Понедељак

Мондаи је свеобухватна алатка заснована на облаку за управљање пројектима. ПМ могу да користе овај алат за планирање, праћење и ажурирање статуса пројекта.

Има 200+ уграђених шаблона који олакшавају креирање токова посла и управљање тимским активностима.

Визуелно привлачан кориснички интерфејс је једноставан за коришћење без обуке, а функција превлачења и испуштања помаже у прилагођавању ставки и подставки и ажурирању токова рада у реалном времену.

Његова јединствена репрезентација података омогућава ПМ-у да представи радни ток пројекта користећи Ганттов графикон. Канбан оквир омогућава члановима тима да прате тренутни статус посла у било ком тренутку.

Софтвер је доступан у три верзије – Басиц, Стандард и Про, а цене су 8, 10 и 16 долара по седишту месечно. Постоји чак и верзија за предузећа која подржава прилагођене функције и веома сложена окружења.

#2. Врике

Софтвер Врике обезбеђује беспрекорно извођење пројеката. Алат помаже пројект менаџерима да управљају, прате и спрече кашњења у извршењу пројектних активности.

Алат даје потпуну видљивост пројекта како би се осигурало лако управљање ресурсима, задацима и помаже да се придржавате распореда.

Његов софтвер за праћење времена, прилагођене Канбан плоче, безбедност на нивоу предузећа и аутоматизација тока посла дају потпуну контролу и видљивост пројекта.

Без обзира на вертикалу или пословну јединицу, овај алат неуморно обавља посао за менаџера пројекта. Алат могу да користе различити сектори као што су ИТ, дигитални маркетинг, управљање производима и пројектима, консултантски пројекти, професионалне услуге, пословне операције итд.

Овде можете погледати још неке алате за управљање пројектима.

Алати које користи Ресоурце Манагер

Менаџери ресурса користе алате и шаблоне да би посао обавили ефикасно.

У зависности од величине пројекта или тима и профила компаније, менаџери ресурса могу бирати између великог броја алата за управљање ресурсима који су тренутно доступни на тржишту.

Теамдецк

Теамдецк је ефикасан и комплетан софтвер за управљање ресурсима заснован на облаку. Софтвер има предности у смислу планирања ресурса, праћења времена, провере доступности и генерисања прилагођених извештаја.

Његова флексибилна конзола за управљање ресурсима пружа све детаље о ресурсима додељеним пројектима и видљивост тренутног и будућег радног оптерећења.

Било да су стални, привремени или чак слободни, сви ресурси се могу пратити, а њихови распореди времена се могу одржавати.

Једна од његових најбољих прилагодљивости је то што обезбеђује интеграцију АПИ софтвера са другим алатима као што су Слацк, Запиер, итд. Уграђени шаблони, који се могу даље прилагођавати, могу се користити за извештавање.

Софтвер је доступан за бесплатно испробавање седам дана, након чега кошта 3,99 долара по члану тима месечно.

Неки популарнији алати за управљање људским ресурсима засновани на СааС-у су објашњени овде.

Закључак 👩‍🏫

Менаџери пројеката и менаџери ресурса су две важне фокусне тачке за успешно извршење ангажмана. Коришћење алата за олакшавање и аутоматизацију њиховог рада ће увелико допринети убрзавању свакодневних обавеза, јачању добро организоване комуникације и, што је најважније, вођењу рачуна о буџетима и трошковима.

Избор специфичних алата је заснован на потребама, пројекту и компанији. Дакле, за почетак, предлажем да примените пробни период алата, проверите изводљивост, а затим донесете коначну одлуку.

Можда ћете бити заинтересовани и за Најбољи софтвер за управљање пројектима отвореног кода