МонгоДБ Атлас Цхартс: Водич за почетнике

Да ли желите да креирате интерактивне графиконе професионалног изгледа из своје базе података? Можете користити МонгоДБ Цхартс бесплатно!

Квалитет и врста увида које добијате из своје базе података зависе од апликације за цртање коју користите јер графикони откривају различите визуелне обрасце које не можете да откријете у табеларним подацима.

Ако имате НоСКЛ базу података или нерелационе базе података из пословних операција, како бисте је визуализовали? Да ли бисте је извезли у другу скупу апликацију за пословну интелигенцију (БИ) и почели од нуле?

Апсолутно не! Ви само отпремите своју базу података у ЦСВ формату у МонгоДБ Атлас и користите МонгоДБ Цхарт модул за визуелизацију података у било ком графикону који желите.

Наставите да читате да бисте научили МонгоДБ Атлас Цхартс модул изнутра!

Увод у МонгоДБ графиконе

МонгоДБ Атлас Цхартс је модеран алат за визуелизацију података. То је саставни део веб апликације за податке у облаку МонгоДБ. Може да чита милионе ЈаваСцрипт објеката нотације (ЈСОН). Затим, понудите вам интерактиван начин креирања изванредних визуелизација података које воли публика.

Програмери МонгоДБ-а су представили ову апликацију како би елиминисали ограничења употребљивости МонгоДБ апликације. Пошто је то изворни алат за цртање и креирање графикона, он превазилази све врсте проблема са базама података као што су компатибилност кода, алати, кретање података, дуплицирање података и још много тога.

Иако је апликација доступна преко веб апликације, можете одмах да инсталирате алатку за цртање на свом локалном МонгоДБ серверу.

Потреба за МонгоДБ графиконима

Уз алатку за израду графикона, не морате да купујете другу БИ апликацију да бисте истражили обрасце и пронашли аналитичке увиде у своје пословне податке.

Алат је веома користан за ваше пословање ако већ користите МонгоДБ као слој базе података НоСКЛ ваше веб апликације или мобилне апликације.

Такође ћете наћи још неколико разлога да користите овај алат за цртање у наставку:

 • Безбедно је користити овај алат ако је ваше предузеће већ стандардизовано и овластило МонгоДБ за пословну употребу. Не морате да бринете о захтевима усклађености корпоративног софтвера.
 • Упит за податке из постојеће базе података, организовање излазних података и њихово уношење у БИ алат за визуелизацију је застрашујуће.
 • То вас штеди од слања слика визуализација е-поштом сарадницима или заинтересованим странама. Можете их директно позвати на онлајн сарадњу.
 • Веб апликација долази са три слоја безбедности података. То су изолација мреже, енд-то-енд енкрипција и управљање приступом засновано на улогама.

Затим ћемо детаљно размотрити карактеристике МонгоДБ графикона.

Карактеристике

#1. Нативе Тоол

У апликацији за облак МонгоДБ, МонгоДБ Цхарт је изворна апликација. Будући да је изворни, он обрађује базе података у позадини и нуди вам чист интерфејс за прављење графикона. Нема потребе да чистите, трансформишете и прецизирате своју увезену НоСКЛ ЦСВ датотеку базе података.

  ИнтерСервер чини покретање ВордПресс сајтова лакшим него икад

Алат чита целу базу података. Затим на одговарајући начин организује поља, документе и угнежђене објекте који се могу користити у прављењу графикона.

#2. Изградња графикона превуци и отпусти

То је један од најпопуларнијих алата за цртање без кода за НоСКЛ базе података. Можете једноставно да увезете ЦСВ датотеку у Атлас кластер МонгоДБ-а. Затим, увезеној бази података је лако приступити са картице Графикони.

Када правите контролну таблу графикона, једноставно превуците и отпустите поља, документе или објекте. Алат ће почети да црта графикон у реалном времену.

#3. Доступно бесплатно

Алат долази бесплатно! Нема потребе да купујете нови БИ алат ако је ваша база података већ на МонгоДБ.

Алтернативно, можете се пријавити за бесплатни МонгоДБ Атлас налог и добити приступ функцијама графикона.

#4. Статистичка анализа

Апликација МонгоДБ Цхартс има уграђену функцију агрегације. Уз то, можете применити различите метрике на податке које желите да визуелизујете.

Сада можете да примените статистичке анализе као што су стандардна девијација, средња вредност, мод, итд., да бисте генерисали пословне увиде који се могу применити.

#5. Погодно за базе података засноване на документима

Ако ваша веб или мобилна апликација добија податке из НоСКЛ базе података, онда можете без напора да направите контролне табле на тим апликацијама користећи МонгоДБ Цхартс.

База података може да се састоји од више низова, објеката и угнежђених докумената унутар примарних објеката. Не морате да организујете податке покретањем упита. Једноставно увезите базу података у алатку за цртање и почните да креирате хладне визуализације.

#6. Извлачи базе података из МонгоДБ Атласа

Апликација за цртање такође нуди интеграцију без кода за МонгоДБ Атлас. Из ваших Атлас пројеката, можете додати скупове података апликацији Цхартс. Затим, са неколико кликова, можете добити визуализације података на нивоу предузећа.

#7. Минимална крива учења

МонгоДБ Цхартс је најлакша апликација за цртање графикона међу осталим алатима за пословну интелигенцију и визуализацију података.

Постоји ограничен број функција које треба да научите. Позадински алгоритам МонгоДБ Цхартс аутоматски структурира вашу базу података за визуелизацију. Само треба да изаберете тип графикона и превучете и отпустите неке вредности на Кс и И оси.

#8. Контролне табле са више база података

Можете да направите интерактивну контролну таблу у реалном времену за пословну употребу повлачењем података из више Атлас кластера.

Компоненте

Изворни подаци морају да прођу кроз више компоненти пре него што се прикажу као визуелни увиди. У наставку пронађите компоненте које ћете видети у корисничком интерфејсу:

Командна табла

Контролна табла је први под-алат који ћете користити за покретање визуелизације података на МонгоДБ-у. У њему се налазе сви графикони и графикони. Такође вам омогућава да организујете графиконе из различитих извора да бисте креирали глобалну пословну контролну таблу.

На пример, поставите линијске графиконе података о учинку из пословних одељења као што су маркетинг, продаја, служба за кориснике итд., да бисте сазнали опште здравље ваше компаније.

Контролна табла може да садржи један графикон или више њих. Контролна табла има следеће под-функције:

 • Извези као ЦХАРТС датотеку
 • Делите са сарадницима на нивоима као што су пројекат, организација и јавност
 • Примените различите филтере графикона директно са контролне табле
 • Набавите код за уградњу за контролну таблу да бисте га уметнули у мобилне апликације, веб апликације, веб локације итд.
 • Добијајте обавештења када сарадници направе било какве промене
  10 најбољих алата за развој и тестирање АПИ-ја

Цхарт Буилдер

Градитељ графикона је платно на коме креирате, уређујете и мењате визуелизације података. Под-функције овог радног простора за цртање су следеће:

 • Једноставно дугме за додавање извора података
 • Окно Поља које приказује сва поља, документе и угнежђене документе базе података
 • Панел Тип графикона за избор из широког спектра визуализација података
 • Панел за кодирање графикона за конструисање графикона манипулисањем Кс-осом и И-осом
 • Опција за пребацивање панела Кодирање на Филтрирај и прилагоди
 • Прозор за преглед наставља да црта графикон у реалном времену док додајете вредности са панела Поља
 • Конзола за упите за испитивање базе података или података пре обраде помоћу агрегације

Графикони и графикони

У оквиру панела Цхарт Типе у Градитељу графикона, добијате низ графикона који вам помажу у анализи података. Следи листа графикона и графикона овог алата:

БарЛинеЦирцуларЦолумнАреаТектЦомбоГридГеоспатиал

Извор података

Извор података може бити приказ графикона или МонгоДБ колекција која садржи податке које треба да визуелизујете.

Приказ графикона је посебно важан јер вам омогућава да примените цевовод агрегације на колекцију МонгоДБ. Дакле, можете претходно обрадити базу података која није оптимизована за визуелизацију.

Када ступите у интеракцију са дугметом Извор података, добијате следеће опције које можете изабрати

 • Предложени извор према употреби МонгоДБ Цхартс-а
 • Пројекат из којег можете да увезете кластеризоване податке
 • Пример извора података који нуди МонгоДБ

Како подесити МонгоДБ Атлас Цхартс

Пратите ове кораке да бисте започели креирање визуелизације података на МонгоДБ-у за дељење и хостовање на мрежи:

 • Посетите страницу за регистрацију за МонгоДБ Атлас.
 • Направите налог или се пријавите помоћу Гоогле е-поште.

 • Прихватите политику приватности и притисните Пошаљи.
 • Унесите неке брзе детаље на екрану добродошлице и кликните на Заврши.

 • За сада изаберите бесплатни дељени план. Можете добити и плаћени план!

 • Само кликните на Креирај кластер да бисте довршили подешавање кластера облака.
 • Када се додела заврши, подешавање Атласа је завршено.
 • Сада кликните на картицу Цхартс поред картице Апп Сервицес.

 • Картица Графикони треба да буде празна. Кликните на Истражите графиконе.
 • МонгоДБ ће учитати потребне модуле и поново приказати екран добродошлице када се апликација Цхартс покрене и покрене.

 • Сада можете да почнете тако што ћете изабрати Градитељ графикона или контролну таблу узорка.

 • Одабиром Градитељ графикона одвешћете вас на страницу за избор извора података.
 • Кликните Узорак, а затим Изаберите увоз узорка базе података за израду графикона.

То је то! Сада видите све елементе који су вам потребни за прављење визуелизације из примера скупа података. Ако треба да користите своју базу података, изаберите Извор података > Пројекат > Кластер.

Ако сте додали било коју постојећу НоСКЛ базу података у ваш МонгоДБ кластер, скуп података ће се приказати. Изаберите скуп података да бисте почели да правите графиконе од његових тачака података.

Најбоље бесплатне карте

#1. Колона и тракасти графикони

Ове визуелизације можете користити када збирка података садржи ограничене категорије. Када су ознаке категорија дугачке, користите тракасти графикон. Напротив, изаберите колонасти графикон да бисте упоредили узастопне вредности.

  Дефинишите свој пословни циљ помоћу ових 6 шаблона за мапирање стратегије

Ови графикони имају 4 подтипа. То су груписане, наслагане, 100% наслагане и обојене.

#2. Комбиновани графикони

Користите комбиноване графиконе када су вам потребни и линијски и колонасти графикони у једној визуелизацији. Комбиновани графикони могу бити два типа: наслагани и груписани.

#3. Линијски и површински графикони

Ако треба да визуализујете податке као непрекидан низ тачака података, испробајте ове графиконе на МонгоДБ графиконима.

Такође, базе података које можда не долазе у логичком редоследу су најпогодније за визуелизацију преко површинских или линијских графикона.

#4. Цирцулар Цхартс

То укључује крофне и дијаграме. Крофне су корисне када креирате пропорционалну дистрибуцију категорија у скупу података.

Алтернативно, када треба да визуелизујете вредности као разломке веће вредности, морате да користите мерне графиконе.

#5. Грид Цхартс

Тренутно постоје две врсте мрежних графикона у модулу Цхарт Типе. Ово су дијаграми расејања и топлотне карте.

Када су ваше тачке података и њихове вредности мање важне од основних образаца, морате користити топлотне мапе. Јасно показује односе и трендове вишег нивоа унутар базе података.

Алтернативно, дијаграм расипања ће бити прикладан када визуализујете нумеричке податке. Такође показује како се уцртани подаци групишу у одређеним областима.

#6. Табеле података

Ако ваша публика воли табеларне податке, можете користити табеле података на алату за визуелизацију података МонгоДБ. Он тренутно претвара нетабеларне податке у табеларни формат. Такође приказује јасно поређење између изабраних категорија.

Бесплатни узорци контролне табле

МонгоДБ графикони укључују једну бесплатну контролну таблу од 10 графикона. Можете га додати да бисте започели са функцијом контролне табле. Контролна табла извлачи податке из МонгоДБ колекције филмова, рецензија, оцена и још много тога.

На картици Графикони кликните на Додај контролну таблу и изаберите Додај пример контролне табле да бисте добили овај унапред конфигурисани шаблон. Кликните на назив контролне табле, Узорак контролне табле, да бисте приступили визуелизацији података.

Узорак шаблона садржи 10 графикона. Од њих, мерач, вертикална трака, крофна, хоризонталне траке, геопросторне, топлотне карте, итд., су главни графикони. Да бисте изменили контролну таблу, промените основне податке сваког графикона у шаблону.

У време писања, МонгоДБ не дозвољава уграђивање или јавно гледање узорка контролне табле. Међутим, ако модификујете или реплицирате основне податке, можете их лако делити у оквиру организације или са спољним сарадницима.

Такође, можете да креирате јавну везу тако што ћете изабрати дугме Дели и отићи на картицу Јавно. Посетиоца ће одвести до интерактивне контролне табле. Јавни посетиоци не морају да креирају МонгоДБ налог да би видели ваше контролне табле.

Завршне речи

До сада сте прошли кроз детаљну дискусију о модулу МонгоДБ Цхартс апликације МонгоДБ Атлас. Научили сте различите функције МонгоДБ Атлас Цхартс одељка и како да га подесите за коришћење у реалном времену.

Штавише, истражили сте неке типове графикона визуелизације података на МонгоДБ-у. Они су бесплатни за комерцијалну и личну употребу. Штавише, такође сте научили о неким контролним таблама спремним за употребу за пословну употребу у МонгоДБ-у.

Почните да користите графиконе на МонгоДБ одмах да бисте управљали и визуелизовали своју базу података из једне интегрисане апликације. Нема потребе да скачете кроз обруче између више пословних апликација.

Затим погледајте примере упита за МонгоДБ да бисте постали стручњак за МонгоДБ програмер.