Најбољи програмски језици за блокчејн за сигуран развој

Са повећаном популарношћу система криптовалута као што је Битцоин, постоји велика потреба за технолошким алатом који гарантује сигурност и децентрализацију свих трансакцијских записа.

Блоцкцхаин-ова дистрибуирана природа савршено одговара данашњим технолошким трендовима који омогућавају једногласно ажурирање података Блоцкцхаин-а у свим чворовима рачунарске мреже.

Блоцкцхаин најбоље одговара овој улози јер одржава сигурност записа података укључујући трећу страну од поверења. Поред тога, елиминише могуће дуплирање података јер Блоцкцхаин такође обезбеђује интегритет података са једним извором истине. Ово додатно доприноси Блоцкцхаин-овој безбедносној предности.

Пошто смо погледали шта чини Блоцкцхаин популарним технолошким алатом који се тражи, хајде да замршено покријемо шта је Блоцкцхаин у програмирању.

Шта је блокчејн?

Блоцкцхаин се односи на непроменљиву дистрибуирану књигу која олакшава дуплицирање и безбедно дељење информација преко чворова рачунарске мреже. Подаци у блокчејну су подељени у дељене блокове. У сваком блоку података постоји неколико постојећих трансакција.

Јединствени идентификатори у облику криптографских хешева повезују ове блокове података.
У случају било које нове трансакције података унутар Блоцкцхаина, врши се слично ажурирање података у свим чворовима рачунарске мреже. Овај тип дистрибуираног ажурирања познат је као технологија дистрибуиране књиге или ДЛТ.

Измена или брисање података унутар блокова захтева консензус свих осталих чворова рачунарске мреже, чинећи тако Блоцкцхаин непроменљивим и погодним за пословне трансакције као што су праћење налога и плаћања, између осталих трансакција.

Блоцкцхаин користи уграђене механизме који дозвољавају само ауторизоване уносе трансакција и такође креирају конзистентан запис дељених информација.

Најбоље блокчејн платформе

Блоцкцхаин платформе користе скупове непроменљивих криптографски затворених трансакција које деле рачунарски чворови како би понудили децентрализовани механизам за дистрибуцију, праћење и документовање трансфера вредности.

Сваки запис садржи временску ознаку и везе са претходним трансакцијама. Платформа, стога, прати животни циклус дигиталних средстава и такође бележи трансакције у дистрибуираној књизи.

Пословна решења као што су децентрализоване размене ланаца снабдевања, криптовалуте и новац централне банке, између многих других, користе Блоцкцхаин платформе да служе главном Блоцкцхаин-овом циљу безбедног преноса података.

Испод су најбоље Блоцкцхаин платформе које Блоцкцхаин стручњаци топло препоручују.

#1. Етхереум

ЕТХ, такође Етхереум, је популарна платформа коју је 2013. године представио Виталик која подржава ДАппс и паметне уговоре и ефикасно обезбеђује скалабилност и глаткоћу.

Ова платформа је позната по развоју игара у облаку, новчаника и НФТ-а, међу осталим Блоцкцхаин апликацијама. То углавном елиминише прикупљање података и даљу финансијску инструменталну анализу од стране трећих лица.

#2. ИБМ Блоцкцхаин

ИБМ Блоцкцхаин је прилагодљива и ефикасна Блоцкцхаин платформа у власништву ИБМ-а која омогућава својим корисницима да комбинују Блоцкцхаин компоненте за креирање, коришћење и развој личних Блоцкцхаин мрежа пружањем комплетног блоцкцхаин-а-услуге.

Његов интерфејс прилагођен кориснику је такође олакшао операције попут подешавања и тестирања, а такође је допринео брзој примени паметних уговора.

#3. Риппле

Риппле ефективно омогућава компанијама да уштеде на свом развоју Блоцкцхаин-а и трошковима прекограничних трансакција јер потврђује своје трансакције користећи механизам консензуса. Његова брзина трансакције је релативно већа, око 4-5 секунди.

  Како да користите ЦхатГПТ са Гоогле Цолаб-ом

#4. ЕОС

ЕОС је безбедно и скалабилно проширење Етхереум и Битцоин Блоцкцхаинс-а које се користи за развој и хостовање ДАпп-ова, омогућава паметне уговоре, а такође се бави решењима за скалабилност предузећа обезбеђујући им децентрализовано складиштење.

#5. Стеллар

Стеллар је децентрализована мрежа у јавном власништву која вам омогућава уштеду и трансфер новца. Пружа транспарентне и безбедне услуге које помажу својим корисницима да креирају финансијска средства брзе и безбедне финтецх апликације, дигитална средства и токене.

Такође можете да користите стеллар за генерисање, трговину и слање дигиталних приказа новца као што су долари, биткоин итд.

#6. Цорда

Цорда платформа је платформа са дозволама и веома разноврсна са пеер-то-пеер технологијом дистрибуиране књиге. Његов пеер-то-пеер модел омогућава Цорди да ефикасно обавља трансакције у реалном времену.

Цорда је корисна због своје способности да омогући различитим странама унутар исте Блоцкцхаин мреже да сарађују и неприметно развијају и примењују паметне уговоре. Поред тога, обезбеђује сигуран и ефикасан начин за извршење операције.

#7. Хиперледгер Фабриц

Хиперледгер Фабриц платформа за развој отвореног кода се користи за развој хигх-енд Блоцкцхаин апликација на својој модуларној архитектури. Ова платформа долази са различитим плуг-анд-плаи компонентама и пружа различите модуларне и прилагодљиве дизајне који одговарају многим случајевима индустријске употребе.

Хиперледгер Фабриц успоставља мрежу мрежа и то служи као његова кључна карактеристика.

#8. Клаитн

Клаитн има модуларну мрежу са мрежном архитектуром која је прилагодљива. Ово је јавна платформа коју је развио Какао.

Предузећа користе предности своје модуларне мрежне структуре за изградњу и рад услужно оријентисаних Блоцкцхаинс-а заснованих на Клаитн оквиру. Његова флексибилност и прилагодљивост омогућавају креирање било које онлајн услуге на њој.

#9. Хиперледгер тестера

Хиперледгер савтоотх је Блоцкцхаин пројекат отвореног кода од стране Линук Фоундатион и Хиперледгер. Користи Прооф оф Елапсед Тиме, нову стратегију гласања која користи безбедносне технологије засноване на хардверу.

На овај начин је омогућено поуздано окружење за извршавање програмског кода у стабилним упоришта и локацијама рачунарске меморије које су шифроване.

Развој блокчејна: програмски језици

Блоцкцхаин програмери користе различите релевантне програмске језике који су специфични за програмибилне блокове блокчејна, попут паметних уговора.

Сваки од ових језика има специфичне карактеристике релевантне за њихову имплементацију у програмабилни бит Блоцкцхаин-а.

Овај чланак је саставио листу ових језика са прегледом онога што они подразумевају и колико су корисни у Блоцкцхаин-у.

Солидити

Солидити је популарни блокчеин програмски језик који је креирао Цхристиан Реитвиесснер. Има сличну синтаксу као ЕЦМАСцрипт-ова синтакса, иако њена синтакса приказује додатне карактеристике, укључујући статичко куцање и варијабилне типове враћања.

Користи се за писање паметних уговора и покреће их на Етхереум виртуелној машини (ЕВМ). Солидити користи Етхереум платформу за развој децентрализованих апликација. Неопходно је научити Солидити пре него што можете да развијете ДАппс.

Његове популарне функције као што су прилагођене кориснику, прецизна прецизност, приступ ЈаваСрипт инфраструктури и прилагођеност програмерима чине Солидити погодним за развој ДАпп-ова или ИЦО-а. Аваланцхе, ЦоунтерПарти, Бинанце, Хедера, Трон и Смарт Цхаин Тендерминт су међу блокчејновима који користе Солидити.

  Најбољи 4К лаптопови за игре

Питхон

Питхон-ова лака синтакса, подршка отвореног кода, огромни ресурси и додаци које пружа, и његова свестраност на више платформи чине га још кориснијим за развој Блоцкцхаин-а.

Питхон-ова интерпретирана природа могла би да изазове неке проблеме за Блоцкцхаин-ове сложене криптографске операције. Пошто је Питхон објектно оријентисан, међутим, омогућава му да управља различитим трошковима везаним за перформансе.

Питхон се сматра средством на платформи Блоцкцхаин-ас-а-сервице и топло се препоручује за развој ДАпп-ова и паметних уговора. Стеем, НЕО и Хиперледгер Фабриц су примери Блоцкцхаин решења за које је Питхон коришћен.

Поред тога, Питхон обезбеђује модуле графичког корисничког интерфејса као што су ПиКт5 и Тк који су неопходни у програмирању блокова.

Ц++

Ц++ је посебно популаран код криптовалута као што је Битцоин. Битцоин је написан у Ц++.

Блоцкцхаин програмери користе ООП карактеристике Ц++-а, укључујући преоптерећење функција, напредно више-нитност и полиморфизам времена извршавања, да би обликовали податке и функције у једном модулу. Овај калуп је сличан ономе како Блоцкцхаин обликује своје податке помоћу криптографских ланаца.

Ц++ се такође може користити на ЕОС Блоцкцхаин-у за развој паметних уговора и криптовалута као што су Литецоин, Стеллар, Риппле и Битцоин.

Можете користити Ц++ за апликације које су критичне за перформансе јер Ц++ може ефикасно да користи неколико ресурса за покретање великих апликација. Ц++ такође ефикасно управља ЦПУ-ом и обезбеђује контролу меморије. Побољшава перформансе обезбеђујући полиморфизам у времену превођења. Ц++ је такође једноставан за коришћење и има релативно брже време извршења чак и у поређењу са Јавом.

Јава

Јава је позната по писању Блоцкцхаин платформи као што су Етхереум, НЕО, Хиперледгер фабриц и многе друге, где се углавном користе њене карактеристике као што су АПИ, преносивост и ООП.

Поред тога, многе Јава-ине библиотеке и њена способност да са лакоћом чисти меморију чине је погодним програмским језиком за развој софистицираних паметних уговора и ДА апликација.

Јава је такође погодна за програмере, што је чини лаком за коришћење. Избегава коришћење експлицитних показивача, стварајући тако сигуран интерфејс који смањује могуће безбедносне претње. Захваљујући Јавиној динамици и вишенитним карактеристикама, постизање оптимизације ЦПУ-а је могуће и, на дуге стазе, чини Јаву флексибилном.

Випер

Випер је најновији програмски језик Блоцкцхаин-а који делује као алтернатива Солидити-у. Випер је такође изведен из Питхон-а 3, а његова синтакса се сматра валидном Питхон 3 синтаксом.

Као и Солидити, Випер се користи за Етхереум виртуелну машину (ЕВМ). Випер се, међутим, разликује од Солидити-а по томе како се бави својом безбедношћу, а такође има различите структуре контроле од Солидити-а.

Не поседује функције попут ООП функционалности, модификатора и бесконачних петљи, које су још увек доступне у Солидити-у. Непоседовање ових функција дало је Виперу безбедносну предност и учинило га пожељном опцијом за писање паметних уговора.

Иди

Ово је брз и ефикасан програмски језик који гради блокчејн системе. Го такође креира Хиперледгер тканину, основу која се користи за развој Блоцкцхаин апликација и Го-Етхереум-а.

Го је статистички откуцани и компајлирани програмски језик са карактеристикама као што су генерици, конструктори, класе и наслеђивање. Ове функције побољшавају перформансе и сходно томе чине Го погодним језиком за коришћење у блокчејну. Го је такође једноставан за коришћење, флексибилан и веома скалабилан.

  Најбоље виртуелне платне картице за партнерски маркетинг

Руст

Руст је недавно усвојено у Блоцкцхаин технологији. То је боља предност за изградњу решења која су иновативна, безбедна и непроменљива.

Корисно је за Блоцкцхаин програмере отвореног кода у креирању брзих и ефикасних оквира. Поред тога, Руст им обезбеђује механизам за управљање променљивим стањима, могућностима које су засноване на конкурентности и извођење оптимизације кода. Боље меморијске опције су такође додатна предност Руста.

Изградња паметних уговора на ланцима као што су Солана и НЕАР је ефикасна са Рустом.

Једноставност

Симплицити је Блоцкцхаин језик високог нивоа заснован на Ивију који је креирала Рацхелле О’Цоннор.

Кодирање са Симплицити је лакше и ефикасније због синтаксе сличне Хаскелл-у са којом ради. Такође је ефикасно решење за развој паметних уговора и других Блоцкцхаин решења која раде са Битцоин и Етхереум виртуелним машинама због своје математичке природе.

Ово је такође зато што је Симплицити-ов код читљив за људе, смањујући сложено и ниско разумевање Битцоин скрипте.

Једноставност омогућава програмерима Блоцкцхаин-а да користе његове функције и карактеристике за изградњу бочних ланаца на Елементс, Блоцкцхаин платформи отвореног кода која има могућности бочног ланца.

Ц#

Ц# или Ц-схарп је популаран ООП језик отвореног кода који је развио Мицрософт и замена је за Мицрософт кодирање Јава.

Овај језик користи Ектенсибле Маркуп језик, који се користи у различитим Блоцкцхаин програмима као што су ИОТА, НЕО и Стратис. Ц# је преносив и стога омогућава Блоцкцхаин програмерима да праве апликације са писаним преносивим кодом на различитим платформама.

Ц# углавном гради ДА апликације, паметне уговоре и инфраструктуру у оквиру Блоцкцхаин окружења.

Јасноћа

Цларити је језик паметног уговора који је специфичан за блокчејн стек. Јасноћа се може одлучити, што значи да не подржава бесконачне петље и да је такође Тјурингова непотпуна. Стога постоји извесност да ће се извршавање програма у неком тренутку прекинути.

Његова друга карактеристика је забрана поновног уласка. Поновни улазак се односи на паметни уговор који позива други уговор, а затим се позива на почетни уговор. Поновни улазак може да изазове безбедносне претње паметним уговорима. Стога Цларити забрањује поновни улазак чини Цларити веома безбедним.

Могућности за посао доступне за Цларити улоге су веће од програмера. Ово би требало да заинтригира ваше интересовање да почнете да га учите сада.

Рхоланг

Рхоланг користи приступ функционалног програмирања уместо да иде објектно оријентисаним путем. За разлику од језика као што су Ц и Питхон, Рхоланг процењује програм као функцију и решава ове функције у секвенцама уместо да користи променљиве за складиштење података и промену вредности променљивих током времена.

Рхоланг је погодан језик за развој паметних уговора. Код написан са Рхолангом је брз због своје природе прилагођене кориснику. Пре примене, проверава грешке у коду користећи формалну верификацију, што га чини сигурним и поузданим програмским језиком.

Хајде да завршимо 😎

Са недавном популарношћу и порастом Блоцкцхаин могућности, учење Блоцкцхаина и компоненти као што су његове платформе и програмски језици за употребу је важно.

Различити језици су погодни за развој различитих сигурних Блоцкцхаин решења. Стога можете одлучити који језик ће бити савршен за вас да научите. Штавише, неколико доступних онлајн курсева и ресурса могу вам помоћи да започнете или употпуните своје вештине да будете бољи Блоцкцхаин програмер.