Најизгледније ПЦВР слушалице наоколо, али још увек греше

Кључне Такеаваис

 • Пимак Цристал нуди квалитет приказа без премца и урањање у ВР искуства.
 • Интегрисана технологија за праћење ока обезбеђује повећање перформанси у подржаним играма.
 • Слушалице су тешке, али удобне за ношење, а њихов дизајн омогућава будуће надоградње и бежичне ПЦВР могућности.

ПЦВР простор већ неко време стагнира, али Пимак нуди трачак наде у облику кристала. То су врхунске привезане слушалице високе резолуције са поузданим праћењем изнутра напоље, најбољим визуелним приказом које сте до сада видели и интегрисаним праћењем очију за побољшање перформанси рендеровања.

Али захтева моћнију графичку картицу него икада раније да би извукла најбоље од ње, и иако је најбоља у класи за љубитеље симулација летења и трка, тешко ју је у потпуности препоручити свима осталима.

Пимак Цристал

Ако имате хардвер да га искористите на најбољи начин, Цристал је најлепша слика коју ћете наћи у ПЦВР слушалицама и лака препорука за љубитеље симулације летења и трка. Неки корисници ће такође пронаћи предност у перформансама или случај употребе од интегрисаног Тобии праћења очију. Али за све остале, постоје опције боље вредности.

Бренд Пимак

Резолуција (по оку) 2880 к 2880

Тип екрана ОЛЕД

Трајање батерије 4-6 сати (такође користи батерију у привезаном режиму)

Технологија праћења изнутра напоље, користећи четири камере

Аудио Интегрисане слушалице ван уха

Тежина 960 г (34 оз)

Брзина освежавања 120Хз

Процесор СнапДрагон КСР2

Прос

 • Невероватан квалитет приказа пружа неупоредиву јасноћу и урањање у ВР искуства
 • Интегрисана технологија за праћење очију која нуди динамичко Фовеатед Рендеринг у подржаним играма
 • Упркос тежини, Цристал је удобан за ношење захваљујући дистрибуцији тежине и ремену са чегртаљком
 • Одличан квалитет израде
 • Модуларни дизајн значи да можете надоградити на предњу плочу са праћењем Лигхтхоусеа и потенцијално бежични ПЦВР у будућности

Цонс

 • Изненадни покрети могу довести до померања слушалица због тежине
 • Батерија је потребна чак и када је везана (додуше две су обезбеђене)
 • Потребан је врхунски хардвер да би се извукло најбоље из њега
 • Софтверско искуство је мање углађено
 • Контролори се осећају јефтино
 • Самостални режим је у великој мери бескористан у овом тренутку

Распакивање: Има много

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Унутар велике и густо упаковане кутије наћи ћете:

 • Слушалице и одстојник за наочаре од пене.
 • Два контролора.
 • Две батерије од 6000мАх, плус држач батерије.
 • Видео и кабл за напајање; власнички конектор на страни слушалица, ДисплаиПорт и два УСБ на другој страни.
 • УСБ адаптер за напајање и УСБ А на А кабл за повезивање чворишта са рачунаром.
 • Два УСБ-А до Ц кабла за пуњење контролера.

Контролери: Функционални, али гадни

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Контролери изгледају мало јефтино и јасно су по узору на Куест 2, са великим прстеновима за праћење у којима се налазе инфрацрвене ЛЕД диоде. У међувремену, Куест 3 је уклонио ове прстенове.

Повезани преглед Мета Куест 3: Увођење магије мешовите стварности Иако обећане карактеристике још увек нису ту, оно што имамо је магични поглед и померање од изолације типичних ВР искустава

Дугмад су мало претерана за мој укус, а џојстици превише шкрипе. Нема отпора у окидачима, и једноставно се не осећају добро за коришћење.

Пимак Цристал контролери су довољно добри по томе што обављају посао и добро прате, али немају јединствене карактеристике или дизајн. Далеко су од ПСВР2 контролера са својом напредном хаптиком, прилагодљивим окидачем и општим Сони-јевим мајсторством у свему што се тиче контролера. Валве Индек сет је јефтинији и вероватно има напредније контролере, али ни ја нисам њихов обожаватељ — заувек случајно испуштам или грабим предмете захваљујући функцијама хватања осетљивих на притисак. Барем Пимак Цристал контролери имају основно физичко дугме за држање. Ако будем искрен, ништа се не може поредити са огромним ХТЦ Виве штапићима, који су увек имали осећај као да држите пиштољ или мач.

Дизајн: тежак, али удобан

Џејмс Брус / МакеУсеОф

  Како посетити нечије острво у сновима у 'Анимал Цроссинг: Нев Хоризонс'

Слушалице Цристал делују као камен, што би требало да ураде јер су тешке тоне. Или, тачније, 960 г (34 оз). То је скоро дупло више од Куест 3, али мало мање од Куест Про-а.

Пимак Цристал користи траку за зачепљење како би осигурала удобност и сигурно приањање, као и основну тканину и силиконску траку на врху. Ја сам велики обожаватељ каишева са чегртаљком; много их је лакше поставити него траку од растезљиве тканине са копчама. Занимљиво, упркос додатној тежини, не притиска ми лице онолико колико сам очекивао. Ово је вероватно због расподеле тежине батерије која се налази на задњој страни слушалица, што је донекле балансира. Каиш за рекет такође помаже овде, омогућавајући вам да га закопчате у удобнијем положају. Међутим, осим ако не затегнете каишеве до безбожне чврстоће, открио сам да је инерција саме тежине слушалица довољна да се померају било каквим наглим покретима. Ово је први знак да више одговара играма споријег темпа, као што су оне у кокпиту где нагли покрети главе обично нису потребни.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Слушалице ван уха су такође интегрисане на сличан начин као и Валве Индек. Они су разумног квалитета, стварају заобљену звучну фазу, иако излаз баса није сасвим упоредив са слушалицама за ухо.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Бизарно, Пимак Цристал захтева батерију чак и када се користи у ПЦВР привезаном режиму и повезан на чвориште са напајањем. Ово је очигледно због употребе КСР2 чипсета — истог који се користи у Мета Куест 3. Међутим, с обзиром на то да ће већина људи ово користити у привезаном режиму и потпуно игнорисати самосталну функционалност, то је фрустрирајући избор дизајна, али можда онај који ће се касније остварити са модулима за проширење као што је бежични пренос.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Батерија је заменљива и требало би да издржи око четири до шест сати редовне употребе ПЦВР-а, са два приложена у кутији. Под претпоставком да су ствари правилно прикључене, требало би да се аутоматски пуне када се слушалице не користе. Ако завршите са лошом батеријом, можда ћете приметити да се ваше сесије играња прекидају, али генерално, ово ослањање на батерију је био мањи проблем него што сам претпостављао да ће бити. Међутим, открио сам да је механизам за закључавање батерије тежак; Видим да сам га у неком тренутку разбио, што би га учинило бескорисним пошто се батерија увлачи одоздо.

Такође треба да упозорим да, иако сам сматрао да је Пимак Цристал удобан, сви ће бити другачији. То је веома субјективно питање, са различитим величинама главе, облицима и положајима очију. Моја жена је то могла да толерише само кратко време. Слушалице које су савршене за све не постоје и никада неће. Увек бих вас охрабривао да демонстрирате слушалице пре куповине — што може бити тешко са Пимак Цристал. Ипак, по мом мишљењу, комбинација траке за зачепљење и балансне тежине на задњој страни Цристал-а далеко је удобнија од обичне траке од тканине и лакших слушалица.

Подешавање и искуство су мање углађени

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Након инсталирања потребног ПиПлаи софтвера и постављања слушалица, дочекаће вас исти подразумевани неплодни марсовски пејзаж којег се сећам из своје оригиналне Пимак 5К рецензије пре пет година, али сада је у вишој резолуцији. То је још више пиксела за гледање суморног, неимпресивног пејзажа са којим не можете да комуницирате ни на који начин или да се крећете.

Насупрот томе, окружења Мета Хоме су забавна и разноврсна; на рачунару, чак можете да комуницирате са њима и постављате објекте. Стеам ВР нуди нешто слично. Али у најмању руку, очекивали бисте систем менија. Овде нема ниједног. Мораћете да скинете слушалице да бисте директно покренули игру или отворили Стеам ВР, а затим ускочили одатле.

Повремено би екран потпуно покварио. Ово би онда захтевало насумичну комбинацију вађења и укључивања ДисплаиПорт прикључка, УСБ кабла и/или поновног покретања ПиПлаи софтвера и услуге уређаја. Много тога може поћи наопако са било којом слушалицом, али постоји много ствари које можете да конфигуришете и на Пимак Цристал-у — што често морате да урадите да би ствари функционисале исправно.

Цристал су најфиније слушалице са којима сам до сада играо. Што је штета јер када ради, може изгледати апсолутно невероватно.

  Како престати да плаћате за АОЛ, али задржати е-пошту

КаиакВР је био мој омиљени доживљај за опуштање и заиста показује лепоту екрана Пимак Цристал-а. Живе боје и светлуцава вода запањују, чак и ако не могу да искористим резолуцију до краја.

Квалитет слике је одличан

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Ако назив слушалица то није одао, јасноћа је оно чему је Пимак овде тежио. Са 2880 к 2880 пиксела по оку, подразумевана сочива нуде 35 пиксела по степену (ппд) вашег вида. Поређења ради, 60ппд је магични број за који се каже да је еквивалентан људским очима. Варио Аеро је 27ппд; Мета Куест 3 је 25, док је Валве Индек око 15. Међутим, то није прецизна наука, а слушалице са већим видним пољем (ФОВ) ће природно завршити са мањом густином пиксела, чак и ако је резолуција иста . Многи ВР ентузијасти би радо мењали густину пиксела за ФОВ.

Кад смо код тога, мерења видног поља такође нису егзактна наука, али Пимак наводи 115° хоризонтално, а 105° вертикално. То је мало више од 110/96 Куест 3, али отприлике исто као и индекс вентила. Ово је отприлике онолико добро колико можете очекивати од тренутне технологије сочива. Осим тога, почећете да доживљавате тешку дисторзију око ивица.

Са распоном међузеничног растојања (ИПД) од 58-72 мм, Цристал би требало да прими већину људи. А ако не знате свој тачан ИПД, само омогућите праћење очију у услужном програму за подешавања: аутоматски ће га мерити сваки пут када ставите слушалице.

Наравно, вреди истаћи да ће вам требати неки озбиљно добар хардвер да бисте заиста имали користи од ове велике густине пиксела. За графички детаљне и интензивне игре као што је Мицрософт Флигхт Симулатор, гледате у 4070 или 4090. Мој 3060 једва прати корак.

Али да будемо јасни: из перспективе хардвера и слике, тренутно не можете победити Пимак Цристал за привезани ПЦВР.

Динамичко исцртавање у облику слова даје вам повећање перформанси (у теорији)

Као што је већ поменуто, унутар Пимак Цристал-а налази се магични комад Тобии-јеве технологије за праћење очију, која осећа покрете очију и преноси назад на рачунар где гледате у сцену.

Осим што можете да прикажете покрете ваших очију у апликацијама као што је ВРЦхат, и да аутоматски подесите ваш ИПД, ово праћење очију може да се користи и за динамичко Фовеатед Рендеринг—што значи само приказивање детаља за део који заправо гледате. Ово је нешто што је ПСВР2 такође имплементирао. Пошто је ваш периферни вид ионако замагљен, није му потребна иста количина детаља као оно у шта директно гледате. Дакле, требало би да будете у могућности да добијете одређени степен повећања перформанси.

Међутим, игра такође мора да подржава ДФР да би имала користи. Нашао сам а листу наслова коју је поднео корисник и захтеваних побољшања. Имајте на уму да су неке игре изворно подржане, а неке морате да конфигуришете да бисте користили други драјвер.

Пробао сам прегршт ових, и у пракси то није имало никакву разлику за мој учинак. Проблем је, колико сам разумео, у томе што мој систем не може да постигне 90 кадрова у секунди, он циља 45 кадрова у секунди и одлучује да интерполира оквире између за најбоље искуство. Чак и са укљученим праћењем очију, повећање перформанси од можда 5-15 кадрова у секунди (претпостављам да постоји, јер опет нисам могао да измерим повећање брзине кадрова) није било довољно да направи разлику—тако да и даље циља на 45 кадрова у секунди. Нажалост, нисам нашао начин да онемогућим ову аутоматску интерполацију оквира у СтеамВР-у.

Ако се ваш систем клати на ивици од 90 кадрова у секунди, али није сасвим у стању да то постигне (или чак близу 120, што Пимак такође подржава), онда би динамичко Фовеатед Рендеринг могао бити само трик који ће вас гурнути горе и поново, из замке интерполираних оквира.

Праћење изнутра напоље засновано на камери је онолико добро колико се очекивало

Четири камере на предњој страни Пимак Цристал-а омогућавају слушалицама да прате иу самосталном иу привезаном режиму без употребе Басестатионс или екстерних сензора. Као и сваки систем заснован на камери, он се ослања на то да је ваш простор за игру добро осветљен и са одговарајућим ознакама по просторији. Празна соба са обичним белим зидовима и тепихом без шаре неће пратити, као ни мрачна соба.

  Како инсталирати Тор претраживач на свој Цхромебоок

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Ако имате Басестатионс или желите још боље праћење (при слабом осветљењу, на пример), можете купити опциону Лигхтхоусе Фацеплате, која замењује праћење камере са поузданијим Лигхтхоусе системом. Иако имам Басестатионс за коришћење са индексом вентила, није ми послата Лигхтхоусе Фацепплат на тестирање, тако да не могу да коментаришем каква би разлика била.

Уз то, нисам имао неочекиваних проблема са праћењем заснованим на камери. Углавном играм тркачке сим-ове и авантуристичке игре спорог темпа, али класични лакмус тест је Беат Сабер. Није било проблема да пратим моје кретање тамо – само запамтите да своје контролере држите отприлике испред себе, а не са стране или иза.

Самостални режим је најбоље заборавити (за сада)

Поред тога што ради заједно са моћним рачунаром у привезаном режиму, Пимак Цристал такође има самостални режим, сличан Мета Куест-у. Међутим, није ни приближно толико развијен (и то је лепо речено), а можда и никада неће бити ако остане ниша опција. Пимак једноставно нема моћ да привуче програмере са својим екосистемом, али тамо ћете наћи прегршт апликација.

Гледање филмова би био добар случај употребе за овај самостални, али нажалост једина опција је Вхирлигиг, који ми је најмање омиљени од медија плејера, и тренутно има 2 звездице, при чему обе рецензије наводе да се заправо неће репродуковати филмске датотеке.

Чини се да праћење у самосталном режиму функционише једнако добро као и везано, иако процесорска снага ограничава оно што је графички могуће.

Да ли треба да купите Пимак Цристал?

За многе ће захтев да батерија на слушалицама буде напуњена када је у потпуности користе за привезану ВР ће бити фрустрирајућа. Али неки би то такође могли сматрати не-проблемом који помаже у расподели тежине.

Самостални режим тренутно не вреди додиривати, а можда и никада неће бити. У најмању руку, требало је да обезбеди основну функцију за гледање филмова – али не.

Нема сумње да је хардвер екрана који се овде нуди најбоље што можете добити по полуразумној цени тренутно. Али да ли је три пута бољи од ХП Реверб или Куест 3? То је тежак позив. ПЦВР може бити темпераментан у најбољим тренуцима (нарочито ако га упарујете са воланима или летећим палицама и опремом за кретање!)

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Пимак Цристал подиже ту потешкоћу до нивоа, и упркос врхунском хардверу, софтвер и даље греши, а ваше искуство ће бити нарушено.

Дакле, ко би требао купити Пимак Цристал? Препоручио бих ово само за љубитеље сим трка или летења са дубоким џеповима који су спремни да уложе напор да ствари функционишу како треба. Ниво детаља, видног поља и урањања који настају када све функционише како треба је без премца.

За све остале, Куест 3 је боља куповина ако желите нешто од те слатке самосталне акције и бежичног ПЦВР-а. Ако одбијете да имате било какве везе са Мета-ом, или Валве Индек или ХП Реверб Г2 су вероватно ваша најбоља опклада за привезану ВР, али оба су у овом тренутку застарела. Знамо да су нове Валве слушалице, кодног имена Децкард, у изради, за које се прича да нуде неку врсту бежичног стриминга. Али то није званично објављено, тако да је вероватно још најмање шест месеци од испоруке.

Ипак, мислим да Пимак Цристал има огроман потенцијал. Врхунски хардвер, у комбинацији са праћењем очију за фовеатед рендеринг, је неко време спреман за будућност. На софтверским грешкама се може радити и сигуран сам да ће доћи до побољшања, заједно са разним надоградњама. Пимак је већ најавио развијају 60Г бежични модул, иако у време писања нема чврстог датума испоруке. Модуларни дизајн треба похвалити, али само ако се ти модули остваре.

За Пимак, Цристал представља врхунац достигнућа. На њихову осму годишњицу, они верују да су коначно постигли првобитни циљ да направе „ВР слушалице које бришу линију између стварног и виртуелног“. Иако увек постоје побољшања, а ја бих довео у питање неке од дизајнерских избора направљених за Цристал, нема сумње да он испуњава врхунску нишу за ПЦВР сим ентузијасте.

Ако имате хардвер да извучете најбоље из њега, Цристал је најбоља слика коју ћете добити у ПЦВР слушалицама. Али за све остале, постоје боље опције.

Пимак Цристал

Ако имате хардвер да га искористите на најбољи начин, Цристал је најлепша слика коју ћете наћи у ПЦВР слушалицама и лака препорука за љубитеље симулације летења и трка. Неки корисници ће такође пронаћи предност у перформансама или случај употребе од интегрисаног Тобии праћења очију. Али за све остале, постоје опције боље вредности.