Научите како да оверцлоцкате Распберри Пи Зеро 2 В

Кључне Такеаваис

  • Распберри Пи Зеро 2 В може се оверклоковати да би се побољшале перформансе, што га чини идеалним за захтевније преносиве пројекте и емулацију ретро игара.
  • Оверклок може смањити животни век Пи Зеро 2 В, па наставите са опрезом.
  • За најбоље резултате додајте мере хлађења како бисте спречили прегревање и термичко пригушивање.

Као и други Распберри Пи рачунари са једном плочом, Распберри Пи Зеро 2 В може се оверклоковати да би се побољшале његове перформансе. Сазнајте како да оверклокујете ЦПУ и ГПУ свог Пи Зеро 2 В да бисте брже радили.

Зашто оверклоковати свој Распберри Пи Зеро 2 В?

Распберри Пи Зеро 2 В је огромна надоградња на оригиналне Пи Зеро моделе, који се може похвалити истим Броадцом БЦМ2710А1 СоЦ-ом као и на Пи 3 пуне величине. Ово му омогућава да нека радна оптерећења ради до пет пута брже од Пи Зеро-а.

У комбинацији са фактором облика џепне величине и ценом од 15 долара, ово чини Пи Зеро 2 В идеалним за употребу у преносивим пројектима. Обично ће се покретати без главе, без монитора или тастатуре, а Распберри Пи-у ћете приступити даљински преко ССХ-а.

Међутим, ако желите да користите Пи Зеро 2 В као десктоп систем са ГУИ-ом, можда ће вам се чинити да мало касни у поређењу са Пи 4 или Пи 5. Оверклоком његовог ЦПУ-а (и ГПУ-а), можете му дати мало екстра зип. Ово би такође требало да се покаже корисним за емулацију система ретро игара.

Лоша страна оверклокања је то што може да скрати животни век вашег Пи Зеро 2 В. Такође може поништити вашу гаранцију ако користите поставку форце_турбо=1 у датотеци цонфиг.ткт да бисте омогућили више нивое пренапона (преко 6). Дакле, оверцлоцкајте на сопствени ризик—посебно ако га гурате на веће брзине.

  Како да поправите петљу покретања иПхоне-а од грешке у телугу карактеру

Чувајте Распберри Пи Зеро 2 В хладним

Покретање вашег Распберри Пи Зеро 2 В при већој брзини доводи до тога да производи више топлоте. Када достигне 80°Ц (176°Ф), СоЦ ће аутоматски почети да гаси језгра ЦПУ-а, смањујући њихову брзину док температура не падне. Ако температура порасте до 85°Ц (185°Ф), активираће се максимално пригушивање, укључујући и ГПУ.

Иако смо успели да постигнемо оверклок од 1,2 ГХз са само голом Пи Зеро 2 В плочом, можда ћете открити да ће додавање мало хлађења помоћи да се температура смањи, посебно ако радите са великим оптерећењем током било којег временског периода. Ово хлађење може бити у облику хладњака или вентилатора – или чак обоје, као што је код Тхе Пи Хут’с Хладњак са два вентилатора.

Како оверклоковати Распберри Пи 2 В

Као и на другим Распберри Пи моделима који користе стандардни оперативни систем, Распберри Пи ОС (раније познат као Распбиан), можете да промените брзину такта Пи Зеро 2 В система на чипу (СоЦ) модификацијом подешавања цонфиг.ткт фајл.

Добра је идеја да почнете са ажурирањем и надоградњом свих системских пакета. Ако користите графички интерфејс радне површине, отворите прозор терминала тако што ћете кликнути на његову икону у горњој траци менија или преко Мени > Прибор > Терминал и унесите:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Ово може потрајати неколико минута да се провери најновији софтверски пакет, а затим ажурира систем.

Инсталирајте алате за праћење

Пре оверклоковања Распберри Пи Зеро 2 В, инсталираћемо неколико корисних алата за упоређивање перформанси пре и после и температуре. Прво инсталирајте алатку за информације о систему Неофетцх:

 sudo apt install neofetch 

Да бисте видели тренутне информације о систему, покрените:

 neofetch 

Требало би да прикаже подразумевану брзину процесора Пи Зеро 2 В од 1 ГХз. Затим инсталирајте алатку за генерисање радног оптерећења „стреса“:

 sudo apt install stress 

Ако користите „Буллсеие“ верзију или старију Распберри Пи ОС (или Распбиан), можете да инсталирате Стрессберри алатку за тестирање стреса помоћу:

 pip3 install stressberry 

Међутим, ако користите најновију верзију Распберри Пи ОС-а „Боокворм“, мораћете да инсталирате Стрессберри у Питхон виртуелно окружење (наше смо назвали „оверклок“):

 python -m venv overclock
cd overclock
source bin/activate
pip3 install stressberry

Сада можете да урадите иницијални тест стреса на подразумеваној брзини такта Пи Зеро 2 В за касније поређење са резултатима оверклокова. Покрените ову команду (у Питхон виртуелном окружењу на „Боокворм-у“) за 100-секундни тест користећи сва четири ЦПУ језгра:

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest1.dat 

Када СоЦ достигне стабилну основну температуру, стрес тест ће почети и свака линија ће показати тренутну температуру и фреквенцију ЦПУ-а, која би требало да се креће до 1000МХз (тј. 1ГХз).

  Информације о клијентима објашњене за мање од 5 минута

Уредите датотеку Цонфиг.ткт у Оверцлоцк

Сада хајде да урадимо Распберри Пи Зеро 2 В оверцлоцк променом подешавања брзине ЦПУ-а и ГПУ-а, који ће се активирати када се поново покрене. Отворите датотеку подешавања цонфиг.ткт у уређивачу текста нано:

 sudo nano /boot/config.txt 

Додајте следеће редове:

 arm_freq=1200
core_freq=500

Овде користимо арм_фрек да подесимо брзину процесора на 1200МХз (1,2ГХз), док такође користимо цоре_фрек да повећамо брзину језгра ГПУ-а (са подразумеваних 400МХз). Погледајте званични Распберри Пи документација за оверклок за све могуће опције. Најновији фирмвер аутоматски повећава напон ако је систем оверклокан, али ово можете ручно да заобиђете ако је потребно (ми нисмо), као што је:

 over_voltage=2 

Изађите из нано-а и сачувајте подешавања притиском на Цтрл + Кс, затим И и Ентер. Да бисте активирали оверцлоцк, поново покрените Пи Зеро 2 В:

 sudo reboot 

Када се поново покрене, поново покрените наредбу неофетцх терминала; требало би да видите нову брзину процесора од 1,2 ГХз.

Тестирајте свој оверцлоцкани Пи Зеро 2 В

Ако користите Распберри Пи ОС „Боокворм“, мораћете да покренете Стрессберри из свог Питхон виртуелног окружења, па га поново активирајте:

 cd overclock
source bin/activate

Затим покрените исти Стрессберри тест као и раније (са другим именом датотеке за излаз):

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest2.dat 

Овог пута би требало да видите да ЦПУ достиже оверклоковану брзину од 1,2 ГХз. Такође ће имати вишу температуру—у нашим тестовима, без додавања хлађења, достигао је максимум од 67,1°Ц (152,8°Ф), што је знатно испод нивоа од 80°Ц на којем би се почело примењивати термичко пригушивање.

  Поправите Гоогле Воице Нисмо могли да завршимо ваш позив

Уз додатно хлађење, попут вентилатора или хладњака, неки корисници су успели да додатно повећају брзину процесора на 1,4 ГХз, а ГПУ на 700 МХз, али километража може да варира за различите Пи Зеро 2 В плоче и коришћени метод хлађења.

Ако оверклок на одређеном нивоу узрокује нестабилност система, требало би да покушате са скромнијим оверклоком. У неким случајевима, Пи Зеро 2 В се можда неће ни покренути са радне површине, обично због недостатка довољно снаге.

Шта ако се Пи Зеро 2 В не покрене?

Ако, након промене подешавања оверклока у цонфиг.ткт, откријете да се ваш Распберри Пи Зеро 2 В неће покренути, не брините. Најлакше решење је да једноставно држите тастер Схифт током покретања да бисте привремено онемогућили оверклок; Распберри Пи би се тада требао нормално покренути.

Ако то не успије, искључите Пи Зеро 2 В, затим уклоните мицроСД картицу и повежите је (помоћу УСБ читача картица) на други рачунар да бисте одатле уредили датотеку цонфиг.ткт. Затим можете променити подешавања оверклока или их коментарисати додавањем симбола # на почетку сваког реда.

Оверклокирање Распберри Пи Зеро 2 В је једноставно

Ако вам треба мало додатне процесорске снаге за ваш преносиви пројекат или систем ретро игара, релативно је једноставно променити подешавања конфигурације да бисте оверклоковали Распберри Пи Зеро 2 В. Да бисте избегли топлотно пригушивање СоЦ-а, боље ће радити са неким облик хлађења.