Приступачно, брзо, вишебојно 3Д штампање је сада стварност

Кључне Такеаваис

 • Бамбу Лаб П1С са комбинованим комплетом АМС је приступачан 3Д штампач који може да произведе запањујуће вишебојне отиске.
 • Штампање у пуној боји може да доведе до много отпада, али софтвер пружа методе да се то сведе на минимум.
 • П1С има компактан дизајн, једноставно подешавање и софтвер лак за коришћење за десктоп и паметне телефоне.

Бамбу Лаб П1С са комбинованим комплетом АМС (Аутоматиц Материалс Систем) је приступачан, потпуно затворен 3Д штампач са вишебојним могућностима. Брз је, поуздан и може дати запањујуће резултате. Али пре него што почнете да штампате све боје, требало би да знате да штампање у пуној боји укључује много отпада. Ипак, са испод 1000 долара, П1С и АМС су врхунски пакет прилагођен почетницима.

Бамбу Лаб П1С

Изврстан затворени штампач прилагођен почетницима са изванредним софтвером за ваш паметни телефон или десктоп. У комбинацији са АМС (Аутоматиц Материалс Систем), П1С може да произведе запањујуће вишебојне отиске: до четири филамента се могу ускладиштити у једном АМС-у, а до 4 АМС јединице се могу комбиновати за штампање 16 филамената. Међутим, требало би да будете свесни да вишебојни отисци стварају много отпада, а да бисте то ублажили, мораћете да штампате или вишеструко или да одштампате додатне „отпадне“ предмете да бисте упили прочишћени филамент.

Бренд Бамбу Лаб

Запремина израде 256 к 256 к 256 мм

Повезивање Ви-Фи (и Блуетоотх за подешавање)

Грејана плоча Да

Тип хране Бовден цев

Димензије 386 к 389 к 458 мм (АМС се може поставити на врх или на страну)

Тежина 9,65 кг не укључујући АМС

Штампање у две боје АМС обезбеђује штампање у 4 боје; до 16 ланчаним повезивањем додатних АМС јединица

Брзина до 500 мм/с

Прос

 • Фантастични вишебојни резултати
 • Једноставан софтвер за десктоп и паметни телефон
 • Веб камера за даљинско праћење и тимелапсе видео записе
 • До 4 боје по АМС јединици, са максимално 16 боја
 • АМС такође делује као сува кутија за филаменте

Цонс

 • Много отпада од замршених отисака у боји када чисти филамент између боја

Бамбу Лаб је била једна од првих компанија која је произвела комерцијално доступан ЦореКСИ штампач. Иако ћете и даље наћи друге типове 3Д штампача у њиховој понуди, ЦореКСИ модели су ти који предњаче у облику својих врхунских Царбон Кс1 а што је повољније за буџет П1П и П1С.

ЦореКСИ штампачи имају низ предности у односу на традиционални картезијански (или „бед слинг”) дизајн 3Д штампача, у којем појединачни или двоструки серво мотори контролишу сваку осу независно. У ЦореКСИ штампачу, лежиште за штампање се помера само полако са сваким новим слојем, уместо да се помера напред-назад дуж И осе. Пар серво уређаја тада истовремено контролише Кс и И осу. Овај дизајн резултује компактним штампачем—максимизирањем површине израде до отиска радне површине—као и бржим, бољим квалитетом штампе и мање грешака.

Распакивање и подешавање: безбедно упаковано

Са више од деценије прегледа производа, могу вам рећи да је паковање важно. Не само зато што је мања вероватноћа да ће се добро упаковани производ оштетити при транспорту (нарочито важно имајући у виду стакло на овом кућишту), већ зато што показује холистички разматрано корисничко искуство. Ако је случајно бачен у кутију са мало експандиране пене, то је најнижи ниво напора, и обично бисте требали очекивати исто од вашег искуства са производом који је уследио.

П1С је стигао безбедно запакован, са машином и свиме осим филамената узорка у чврстој пластичној кеси, са упутствима да се кеса подигне. Довољно је лаган да то уради, а то је значило да могу без проблема да пребацим штампач на свој сто уместо да покушавам да преврнем кутију наопако или да клизнем рукама низ мале празнине са стране, кидајући све у процесу.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

У почетку сам мислио да недостаје АМС јединица; заправо је све обезбеђено у главној шупљини штампача, заједно са кутијом алата и других делова и делова. Биће вам потребан Аллан кључ из кутије са алаткама да бисте „откључали“ АМС јединицу, која је причвршћена у унутрашњост штампача.

Пре него што будете могли да штампате, треба мало да се уради, али ништа неочекивано или компликовано: причврстите екран, прикључите цеви и каблове итд.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Одатле уметните најмање један од ваших узорака филамента (испоручује се са три: два стандардна ПЛА и један носач), а онда ћете вероватно желети да одштампате укључену клупу, која ће бити завршена за мање од 20 минута.

Дизајн и спецификације: пластична конструкција, али у сваком случају бриљантна

Већина кућишта П1С је АБС пластика, мада ћете наћи стаклени поклопац и предњу страну. То не значи да је слаба на било који начин – управо супротно. То је добро дизајнирана и издржљива структура која смањује нежељене вибрације.

  14 Адобе Лигхтроом услова које би почетници требали знати

Дизајн ЦореКСИ значи да добијате невероватно компактан штампач са максималном површином за израду, који заузима само 43 к 40 цм отисак на вашем радном простору (не укључујући филаменте или канту за отпад). Висина машине је мало већа и износи 47 цм, али такође можете изабрати да монтирате АМС вишебојну јединицу на врх штампача, чиме укупну висину доведете на 63 цм—и не заборавите да дозволите да се АМС поклопац подигне. Такође можете поставити АМС са стране или позади — није шири од П1С.

Највећи који можете да одштампате је 256 мм у коцки; то није огромно, али је за већину људи више него довољно.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Достављена плоча је двострана ПЕИ плоча опште намене са љупком златном бојом. Ово обезбеђује невероватну површину за приањање првог слоја, а истовремено омогућава да ваш отисак без напора склизне након што се охлади. Међутим, производи исту препознатљиву текстуру на дну ваших отисака, тако да није прикладно ако вам је потребно да ствари буду глатке на свим ивицама.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Навикао сам да морам да обришем кревет ИПА-ом да бих очистио прљаве отиске руку и осигурао приањање сваки пут, али после недеља штампања, то тек треба да урадим и шокиран сам. Осим што морам мање да рукујем креветом јер се отисци тако лако скидају, чини ми се као најбоља површина коју сам до сада тестирао. Требало би да ради са ПЛА, АБС-ом и ПЕТГ-ом – није имао проблема ни са ПЛА-ЦФ-ом. За ТПУ, ПА или ПЦ филаменте, можда ћете желети да купите глатки високотемпературни кревет уместо тога, а Бамбу такође препоручује употребу штапића за лепак.

Такође од мање пажње су вођице плоча за израду, које олакшавају поновно увлачење магнетне плоче. Када штампач нема ове вођице, лако је борити се против магнетне силе и искривити плочу.

Један од компромиса који Бамбу Лаб прави како би се П1С могао продати по тако приступачној цени је екран. То је једноставан монохроматски екран са Д-падом и неким дугмадима са стране, а не већи екран осетљив на додир у боји.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Практично говорећи, ово ми уопште није сметало. Моја интеракција са машином је обављена кроз врхунски софтвер за десктоп рачунаре, који припрема ваше отиске, омогућава вам да гледате камеру уживо и даје вам потпуну контролу над свим параметрима. Када је АМС повезан, не морате чак ни да загревате млазницу да бисте ручно убацили и истоварили филаменте, па их слободно замените у било ком тренутку када не штампа активно. Изван почетног подешавања, нисам додирнуо предњи контролер.

Што се тиче нивоа буке, П1С је готово нечујан до „Шта је то, забога, било?“ Високе брзине штампања до 500 мм/с такође понекад могу резултирати прилично мелодичном увертиром. Већину времена, док штампам, довољно је тихо да га имам поред радне станице. Међутим, не бих желео да спавам у истој просторији, јер замена филамената доводи до гласног и изненадног звекета. Такође производи неке узнемирујуће звукове током калибрације; ово је замишљено док учи како да се супротстави сопственим вибрацијама и вибрацијама површине на којој се налази уз активну компензацију.

АМС: Славно вишебојно штампање (али троши много)

АМС (Аутоматиц Материалс Систем) јединица може да седи на врху главног кућишта или са стране, прикључујући сопственог Бовдена у напајање на задњој страни. Направљен од АБС-а и акрила, поклопац АМС-а се чврсто затвара како би спречио продор ваздуха из околине. Иако није искључиво сушач са филаментима, АМС укључује неколико кесица дехидратора високих перформанси, као и хигрометар који ће вас обавестити када их треба заменити. Теоретски, не би требало да имате проблема да се филаменти превише навлаже када се чувају у комори.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Пошто АМС држи до четири филамента, он такође доноси предности мањег отпада приликом замене филамената. Ако вам је остало мало на калему и желите да се ухватите у коштац са великим новим пројектом, не морате да седите и чекате да се потроши или да штампате мање предмете да бисте га искористили – можете да одредите који филамент да преврнете или оставите остатак у једном од неискоришћених слотова док не буде потребан.

До четири АМС јединице могу бити повезане заједно, што значи да можете користити до 16 филамената одједном. То значи да ће свако ко редовно производи моделе на захтев приметити значајно повећање продуктивности.

Још један фасцинантан аспект Бамбу Лаб АМС-а је да може да чита РФИД кодове уграђене у сопствене филаменте Бамбу Лаб-а. Ово преноси детаље о врсти, боји и подешавањима за штампање тог филамента у софтвер, тако да не морате ручно да уносите подешавања и неће бити грешака приликом додељивања боја моделу. Међутим, то не значи да сте закључани у њиховом екосистему. И даље можете да штампате са стандардним филаментима било ког произвођача истог високог квалитета, али ће бити згодно као и сваки други штампач јер ћете морати сами да одредите подешавања или да изаберете неки од познатих брендова (и кажете му које је боје). Нисам имао проблема са мешањем и подударањем филамената током тестирања. Али за оне који желе да се држе филамената прве стране, биће вам драго да знате да су цене Бамбу Лаб-а сасвим разумне.

  Како да поправите Ксбок грешку 0к97е107дф

Да би се олакшала промена филамента, П1С укључује дивну „каку“ око леђа, са које ће се мали увијени ролни екструдираног отпадног филамента брисати и слати доле.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Претпостављам да негде постоји хватач отпада који чека на штампање, али један није испоручен, па сам користио малу картонску кутију. Не заборавите да ставите нешто тамо, иначе ћете се вратити и пронаћи приличан неред који треба да рашчистите. И не заборавите да га испразните, иначе ће се вратити и прелити у комору за штампање.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Иако импресивно, постоји огромна прљава тајна вишебојне штампе: чиста количина отпада коју производи. Као брз пример, зглобни змај на слици изнад користио је око три пута више наранџе у отпаду и торњу него у моделу. Црно је било прилично ефикасно, а зелено је било двоструко више потрошено.

Ово је била примена неколико метода оптимизације отпада. Без икакве оптимизације, подразумеване поставке би потрошиле три пута више укупног филамента него што је коришћено на моделу. У горњем примеру, филамент је потребно променити 739 пута. Тај број се не може смањити, тако да је важно шта радите са прочишћеним филаментом.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Да бисте ово ублажили, имате неколико опција:

 • Штампајте за попуњавање и штампање носача. И једни и други користе отпад од промене за штампање функционалног дела уместо тога где боја није битна. Штампање у испуну увек треба да буде омогућено за отиске чврстих мат боја, тако да су бројке које сам дао изнад већ користиле ово.
 • Штампајте вишеструке вредности нечега. Количина промена боје ће бити иста као на једном објекту, тако да се отпад „распростире“ у поређењу са свим отисцима.
 • Одштампајте неповезани објекат и отпад у њега. Ако имате нешто друго што треба да одштампате, а није важно које је боје, можете само да одштампате у то између промена боје. Ово добро користи „отпад“, иако и даље штампате нешто друго у исто време, тако да су време штампања и укупна употреба филамента већа. У идеалном случају, ваш отпадни објекат ће бити исте висине као и ваш главни објекат; иначе, иза те тачке, и даље избацује отпад.

Ипак, чак и уз све те стратегије ублажавања утицаја, постоји сајам отпада на сложене отиске. Али ништа више од штампања сложеног објекта са пуно носача.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Мој други вишебојни отисак био је а Панда са Флекифацтори-а (бесплатно за преузимање). Сталак је био засебан принт и панде су артикулисане. За ово сам значајно смањио отпад тако што сам истовремено штампао неке корисне клипове за домаћинство. Показали су насумичне промене боје које су на крају биле прилично атрактивне, тако да се ово чини као далеко најбољи начин коришћења тог отпадног материјала.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Ово не утиче на једноставне двотонске знакове или промене боје на одређеним висинама, што доводи до скоро нула отпада. Они, наравно, не користе предности промене боја, али је веома згодно да не морате да мењате филамент на пола пута ручним паузирањем.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Раније сам се поигравао са штампачима са двоструким екструдером и дуплим филаментом. Увек сам био потпуно разочаран резултатима и колико су они крајње избирљиви, са сталним зачепљењима или другим неспретностима.

АМС модул П1С још ме није изневерио, дајући невероватне резултате. У комбинацији са софтвером који олакшава бојење 3Д објеката који нису претходно обојени за то, имате најфункционалнији 3Д штампач у пуној боји до сада. Током више од деценије покривања 3Д штампача, и даље сам био запањен напретком.

Једна ствар коју треба напоменути у вези са АМС-ом је да вам Бамбу Лаб саветује да га не користите са сложенијим филаментима као што су ТПУ или високо абразивни. За њих ћете желети да поставите задњи држач калема и искључите АМС. Међутим, савршен је за рад са ПЛА.

Реусабле Споолс

Много сам причао о пластичном отпаду, али шта је са калемовима на којима се филамент намота? То је још један огроман извор пластичног отпада, иако неки произвођачи све више прелазе на картон.

Бамбу Лаб је отишла у другом правцу, користећи вишекратну, издржљиву пластичну калему. Ове калеме можете купити саме, у пакету, или само користити две из узорака калема које сте добили уз штампач—зато их немојте бацати када су празни!

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Једноставно окрените да бисте откључали унутрашње језгро од картона и замените га својим новокупљеним филаментом. Такође треба напоменути да је РФИД чип који садржи информације о филаменту причвршћен за ово картонско језгро (на горњој слици можете видети мали сребрни РФИД диск са стране филамента). У теорији, ово бисте могли да извучете и залепите на сопствену заменску нит треће стране, али не бих се трудио, пошто стандардна подешавања нису баш тешка.

  Како да закачите и откачите екстензије са Цхроме траке са алаткама

Било би фантастично видети овај дизајн калема за вишекратну употребу отвореног кода и који се користи у целој индустрији.

Софтвер: Бамбу Студио и Бамбу Ханди Леадс тхе Ваи

Софтвер – или његов недостатак – може направити или покварити 3Д штампач. Иако је могуће постићи одличне резултате из генеричког софтверског пакета, што више специјализованих функција штампач нуди, то ће више имати користи од прилагођеног софтверског пакета.

Бамбу Лаб је произвео два изванредна дела софтвера за десктоп или паметни телефон. На страни слушалице је Бамбу Ханди. Можете да претражујете обимне моделе, сечете и даљински штампате на свом П1С повезаном са Ви-Фи мрежом без напуштања телефона.

Такође нуди преглед тренутног штампања преко веб камере и пуне могућности даљинског управљања. Укратко, ако икада желите да штампате моделе само из библиотеке, неће вам ни требати десктоп пакет. То је прилично невероватно, а штавише, апликација за паметне телефоне је добро дизајнирана, лака за навигацију и не греши. То је ретко.

За већу контролу, желећете да преузмете Бамбу Студио, њихов десктоп резач доступан за Мац или Виндовс. Главни разлог за то је тај што укључује даљинско праћење и контролу, као и скуп побољшања која се баве вишебојним штампањем.

За готове вишебојне моделе, додељивање сваког дела различитим филаментима или комбиновање подсклопова је лако. Али такође је лако ући у режим бојења и сами променити боју било ког модела, додајући боју разним алатима за сликање, укључујући четку или канту за боју са детекцијом ивица. Можете чак и да додате текст моделима за брзо прилагођавање — а затим обојите текст.

Бамбу Студио има незнатну криву учења, али ако сте раније користили било који други софтвер за сечење, не би требало да буде превише стрмо, а награда је итекако вредна тога.

Често је лако одбацити сопствени софтвер произвођача и уместо тога рећи: „Само користите Цура“. Обично нуди више функција. У овом случају, то апсолутно није тачно. Бамбу Студио је толико добар да ће ми бити тешко да поново користим било шта друго.

Хот-Енд Свитцхинг

Такође ми је послато неколико филамената од угљеничних влакана да испробам, али када сам покушао да штампам са њима, софтвер Бамбу Студио је препознао филамент који сам користио и упозорио ме да ће оштетити стандардну млазницу. Влакна су прилично абразивна, а неки тестови су открили да чак и само четвртина калема филамента од угљеничних влакана уништи стандардне млазнице. Срећом, послата ми је и опција од каљеног челика, тако да је дошло време да заменим млазницу – нешто што сам икада раније морао да урадим, а тај претходни случај је укључивао загревање и затим пажљиво вађење са паром клешта и кључ. Није било лако, благо речено.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Заменска млазница Бамбу Лаб долази као комплетан склоп, са само два завртња за одвртање и два снопа жица за пажљиво одвајање. Било је смешно једноставно и уопште није захтевало загревање млазнице. Завршио сам замену за мање од пет минута.

Тада сам могао да испробам Бамбу ПЛА-ЦФ филамент, што резултира много јачим комадима који се могу користити за структуралне отиске, као што су ови носачи за 4040 екструзију.

Џејмс Брус / МакеУсеОф

Да ли треба да купите Бамбу Студио П1С и АМС?

Након коришћења Бамбу Лаб П1С, АМС и пратећег софтвера Бамбу Студио, претпостављам да бих се могао претворити у једног од оних досадних људи који само кажу „купите Бамбу Лаб П1С“ свима који имају проблеме са штампањем. Нисам имао неуспели отисак. Без напора сам направио вишебојне отиске. Нисам провео недељу дана калибрирајући ствари. Софтвер се не бори против мене на сваком кораку. То је као Аппле у свету 3Д штампања: само ради (ТМ). Ово је требало да буде 3Д штампа. Овако је то изгледало у филмовима.

Дакле, немам оклевања да вам препоручим Бамбу Лаб П1С и АМС ако је ваш буџет до 1000 долара за нешто што може да штампа различите боје одједном.

Једина мана је количина отпада коју вишебојно штампање подразумева—али то није грешка П1С; то је само природа 3Д штампања са честим променама филамента. Свака промена мора негде да се очисти. Требало би да штампате функционалне објекте истовремено са вишебојним да бисте ефикасно искористили тај отпад. Ипак, еколог у мени мало умире када погледам кутију за отпатке позади. Већ имам велику пластичну врећу пластичних локни са којом не знам шта да радим. Смишљање како да рециклирам ПЛА отпад биће мој следећи хоби.

Бамбу Лаб П1С

Изврстан затворени штампач прилагођен почетницима са изванредним софтвером за ваш паметни телефон или десктоп. У комбинацији са АМС (Аутоматиц Материалс Систем), П1С може да произведе запањујуће вишебојне отиске: до четири филамента се могу ускладиштити у једном АМС-у, а до 4 АМС јединице се могу комбиновати за штампање 16 филамената. Међутим, требало би да будете свесни да вишебојни отисци производе много отпада, а да бисте то ублажили, мораћете да штампате или вишеструко или да одштампате додатне „отпадне“ објекте да бисте упили прочишћени филамент.