Радка Зеро 3В против Распберри Пи Зеро 2 В

Кључне Такеаваис

  • Радка Зеро 3В нуди супериорну процесорску снагу, графику и РАМ у поређењу са Распберри Пи Зеро 2 В, што га чини одличном опцијом за оне којима је потребно више могућности у мањој величини.
  • Међутим, Распберри Пи Зеро 2 В има предност веће заједнице софтверске и хардверске подршке, што га чини бољим избором за почетнике и оне којима је потребна опсежна подршка.
  • Поред тога, Пи Зеро 2 В троши мање енергије, што га чини погоднијим за преносиве пројекте са батеријским напајањем.

Радка-ин нови мали рачунар са једном плочом упакује додатну процесорску снагу и више у фактор облика Зеро, али да ли је заиста боља куповина од Распберри Пи Зеро 2 В? Хајде да упоредимо две плоче да видимо која је на врху.

Радка Зеро 3В у односу на Пи Зеро 2 В Спецификације Хеад-то-Хеад

Прво, хајде да погледамо главне техничке спецификације Радка Зеро 3 В и Распберри Пи Зеро 2 В један поред другог.

Радка Зеро 3В

Распберри Пи Зеро 2 В

Процесор

Роцкцхип РК3566 64-битни СоЦ са четворојезгарним Арм Цортек‑А55 @ 1,6 ГХз

Броадцом БЦМ2710А1 64-битни СоЦ са четворојезгарним Арм Цортек-А53 @ 1ГХз

РАМ

1ГБ, 2ГБ, 4ГБ или 8ГБ ЛПДДР4

512МБ ЛПДДР2

Графика

Арм Мали‑Г52‑2ЕЕ (подржава ОпенГЛ ЕС 1.1 / 2.0 / 3.0 / 3.1 / 3.2, Вулкан 1.1, ОпенЦЛ 2.0)

Броадцом ВидеоЦоре ИВ (подржава ОпенГЛ ЕС 1.1 / 2.0)

Портс

Мицро ХДМИ (1080п@60фпс), УСБ-Ц 2.0 ОТГ, УСБ-Ц 3.0 хост, МИПИ ЦСИ конектор за камеру

Мини ХДМИ (1080п@30фпс), микро УСБ 2.0 ОТГ, микро УСБ 2.0 напајање, МИПИ ЦСИ-2 конектор за камеру

Умрежавање

Ви-Фи 4 и Блуетоотх 5 са ​​БЛЕ или Ви-Фи 6 и Блуетоотх 5.4 са БЛЕ

Ви-Фи 4 и Блуетоотх 4.2 са БЛЕ

Складиште

Утор за МицроСД картицу, опциони уграђени еММЦ (8ГБ, 16ГБ, 32ГБ или 64ГБ)

Утор за мицроСД картицу

Величина

65 к 30 мм (2,56 к 1,18 ин)

65 к 30 мм (2,56 к 1,18 ин)

  Како да опоравите свој стари Ксбок Оне налог

Снага за обраду и РАМ

У погледу сирове процесорске снаге, Радка Зеро 3В надмашује Распберри Пи Зеро 2 В са далеко способнијим системом-на-чипу (СоЦ). Зеро 3В Арм Цортек-А55 ЦПУ може да ради до 1,6 ГХз, знатно брже од Пи Зеро 2 В Арм Цортек-А53 ЦПУ на 1 ГХз.

Зеро 3В-ов Арм Мали‑Г52‑2ЕЕ ГПУ (јединица за графичку обраду) такође чврсто надмашује Пи Зеро 2 В Броадцом ВидеоЦоре ИВ — исти чип који је коришћен у ранијим Пи моделима. Дакле, ако ваш пројекат захтева графичку снагу, ово је велика предност. Радка плоча такође подржава више графичких АПИ-ја, укључујући Вулкан. Такође може да емитује ХД видео од 1080п до 60фпс, у поређењу са 30фпс на Пи Зеро 2 В.

Још значајнија је разлика у количини РАМ-а. Перформансе Пи Зеро 2 В донекле су отежане због својих ниских 512 МБ РАМ-а, што значи да ускоро може остати без меморије за сложене задатке, посебно када се користи ГУИ и обавља више задатака. Радка Зеро 3В не би требало да има таквих проблема, јер долази са најмање 1ГБ и до 8ГБ. И не само то, већ користи бржи ЛПДДР4 тип РАМ-а.

Складиште

Распберри Пи Зеро 2 В је ограничен на складиштење на мицроСД картици, иако можете користити УСБ чвориште да додате екстерни диск. То није велики проблем, пошто се у теорији могу користити картице до 256 ГБ — није да ће вам за већину пројеката вероватно требати ни приближно толико. Радка-ин слот за мицроСД картице подржава до 128ГБ картице, према званичним спецификацијама, али можете купити и Зеро 3В са уграђеном еММЦ меморијом од 8ГБ, 16ГБ, 32ГБ или 64ГБ, која обично има веће брзине читања/писања у поређењу са на мицроСД.

Портови и повезивање

Што се тиче физичких портова и конектора, две плоче имају сличан распоред. Оба имају један МИПИ ЦСИ порт за причвршћивање риббон ​​конектора за модул камере. Оба имају ХДМИ видео излаз, иако Радка Зеро 3В има мањи микро ХДМИ порт, док Пи Зеро 2 В има мини ХДМИ порт. Радка такође има пар УСБ-Ц портова (за напајање и податке), у поређењу са микро УСБ портовима Пи Зеро 2 В.

  Како додати поуздане веб локације у прегледач

Пошто ниједна плоча нема Етхернет порт (што није изненађујуће с обзиром на величину), ограничени сте на бежично повезивање. Пи Зеро 2 В има стандардни Ви-Фи 4 (802.11н, компатибилан уназад), док Радка Зеро 3В долази у Ви-Фи 4 и бржим Ви-Фи 6 (802.11ак) варијантама. Оба имају Блуетоотх конекцију и БЛЕ, иако Радка користи најновији Блуетоотх 5 или 5.4 стандард (у зависности од варијанте плоче).

ГПИО и додаци

Као што можете видети на фотографијама, обе плоче имају 40-пински ГПИО заглавље за повезивање електронских компоненти и прекида. Предности Радка Зеро 3В од пинова означених бојама које вам помажу да идентификујете основну функционалност сваког пина — игле за уземљење су црне, на пример, док су игле за напајање од 5В црвене.

Кредит за слику: Радка

На први поглед, пиноут Зеро 3В изгледа идентично као и Пи Зеро 2 В, са пиноутима 5В, 3.3В и ГНД на истим местима. Међутим, мапирање нумерисаних ГПИО пинова и њихове додатне функционалности—као што су УАРТ и СПИ интерфејси—је мало другачије. Ово представља проблем ако се надате да ћете користити Распберри Пи ХАТ-ове и плоче за разбијање са Радка Зеро 3В, као и недостатак софтверске подршке за њихово коришћење на било чему другом осим на Распберри Пи-у.

Софтверска подршка

Ово је адут Распберри Пи Зеро 2 В. Сама популарност Распберри Пи плоча (са преко 40 милиона продатих јединица укупно) значи да је доступно мноштво софтвера и подршке. Ово се протеже од домена хобиста/произвођача електронике до образовног и индустријског сектора, где се Распберри Пи плоче обично користе.

Распберри Пи глобална заједница је огромна, тако да можете лако потражити помоћ и пронаћи решења за све проблеме које имате са пројектом, јер је неко неизбежно направио нешто слично. Распберри Пи је званични онлајн документацију такође је одличан.

  Како додати ефекат померања нагиба фотографијама на вашем иПхоне-у

Док Пи Зеро 2 В може да покреће званични оперативни систем Распберри Пи заснован на Дебиан-у—иако многи други оперативни системи могу да се инсталирају на Распберри Пи—који је посебно креиран за плочу и једноставан за коришћење, Радка подржава стандардни Дебиарн или Убунту укуси Линука. На било којој плочи, ОС се може покренути без главе или са ГУИ.

Кредит за слику: Радка

Једна занимљива карактеристика Зеро 3В је Маскром дугме на задњој страни, које поставља плочу у посебан режим покретања у којем можете да учитавате бинарне датотеке са рачунара повезаног преко УСБ-а. Ово се такође може користити за инсталирање ретро система за игре као што су РетроПие или ЕмуЕЛЕЦ.

Цена и доступност

Током велике несташице Распберри Пи-ја, што је довело до тога да су скалпери наплаћивали високе цене, Пи Зеро 2 В је била једна од најтежих плоча за набавку, и још увек је у ограниченој понуди чак и сада на неким местима. Радка Зеро 3В је такође веома тражен и понекад може бити ван залиха, осим ако не живите у Кини.

По званичним ценама, Пи Зеро 2 В и основни модел Радка Зеро 3В од 1 ГБ се продају за 15 долара. Остале Зеро 3В варијанте могу коштати до 65 УСД за модел од 8 ГБ РАМ-а са 64 ГБ еММЦ меморије.

Радка Зеро 3В против Распберри Пи Зеро 2 В: Коначна пресуда

Што се тиче техничких спецификација, Радка Зеро 3В јасно надмашује Распберри Пи 2 В, са супериорном процесорском снагом, графичким могућностима, РАМ-ом и еММЦ опцијама за складиштење. Дакле, ако вам је потребна сва та снага у мањем отиску нулте величине, вреди размислити.

С друге стране, Пи Зеро 2 В има користи од много веће подршке софтверских и хардверских додатака, заједно са огромном глобалном заједницом корисника. Дакле, дефинитивно је најбоље за почетнике. Такође, ако ваш преносиви пројекат не захтева Радка-ину додатну обраду, Пи Зеро 2 В користи мање енергије, што је предност када се користи батерија.