Репозиторијум података објашњен за 5 минута

Подаци су критична имовина која може побољшати операције, ефикасност, корисничко искуство и доношење одлука.

У том циљу, предузећа и организације генеришу, прикупљају и чувају огромне количине података из различитих извора. Међутим, како се обим података повећава, издвајање најкориснијих информација може бити изазовно, посебно када су информације неорганизоване и расуте на различитим локацијама.

Један од начина да се превазиђу ови изазови је складиштење података у одговарајућем спремишту података. Ово обезбеђује обједињени извор података који садржи информације које се филтрирају, могу претраживати и спремне за анализу и извештавање.

Извор: авс.амазон.цом

У овоме ћемо дефинисати спремиште података и научити његове предности, различите типове и најбоље праксе.

Шта је складиште података?

Репозиторијум података је библиотека или архива која садржи податке за подршку функцијама анализе и извештавања у истраживањима или пословним операцијама. У пракси, спремиште података је општи термин који се односи на централизовану локацију на којој се подаци чувају. Може се односити на један уређај за складиштење или скуп база података који се простиру на различитим уређајима.

У типичној операцији, организације могу прикупљати различите податке са продајног места, ЦРМ-а, ЕРП-а, табела и других извора. Затим га премештају у складиште података где се сортирају, чисте, валидирају, форматирају, организују и чувају.

Организације обично могу да изолују и чувају специфичне типове података у спремишту за аналитичке сврхе или сврхе извештавања. А пошто је ово дуготрајно складиштење, могу га поново користити неколико пута за обављање различитих врста анализа.

Типично спремиште података има три главна слоја.

 • Слој извора података
 • Слој за обраду података или складиште
 • Циљни слој апликације, на пример, састоји се од корисника, аналитичара и извештавања

Зашто вам треба спремиште података?

Подаци су доступни са контактних тачака корисника, интернета, истраживања, маркетинга, апликација и многих других извора. Међутим, обично је у сировом формату, а организацијама су потребни одговарајући алати за издвајање корисних информација које ће им помоћи да постигну своје циљеве. Добра пракса је креирање спремишта података како би се подаци организовали и учинили доступним за анализу и друге апликације.

Репозиторијум омогућава овлашћеним корисницима да лако и брзо приступе, преузимају и управљају подацима користећи претрагу, упите и друге алате. Сходно томе, корисници и предузећа могу да врше анализу, истраживање, дељење и извештавање. А то им омогућава да поједноставе операције и донесу боље одлуке засноване на подацима.

Претпоставимо да желите да утврдите које одељење у вашој организацији сноси највише оперативних трошкова. Можете креирати спремиште података за закупе, сигурност, трошкове енергије, комуналије и друге трошкове. Чување података на централизованом месту помаже вам да анализирате и идентификујете одељење са највећим трошковима, те стога доносите боље информисане и фокусиране одлуке када желите да смањите трошкове.

  Топ 8 калкулатора пореза на промет за америчке државе и друге земље

Иако репозиторијуми података обично користе истраживачке и научне институције, он је такође применљив на опште организације и предузећа.

Предности складишта података

Данас већина организација користи ризнице података као средство за ефикасније управљање и коришћење података. Концепт спремишта података је наставио да добија на популарности због предности као што су лак приступ информацијама, управљање, анализа и извештавање.

Остале предности укључују:

 • Обезбеђивање боље видљивости: Чување података на централном, поузданом месту чини их доступним у било које време. Насупрот томе, чување података у недељеним апликацијама или локалним силосима значи да су доступни само појединцу или неколицини људи. Ово смањује његову видљивост и употребљивост. Сходно томе, тимовима може бити потребно више времена и користити додатне ресурсе за приступ подацима.
 • Једноставан приступ корисним подацима: Подаци у дигиталном облику су лаки за претрагу и приступ. Додавање метаподатака подацима у спремишту омогућава корисницима да их разумеју и користе много боље.
 • Лако обезбеђивање података и усклађеност са стандардима: Много је лакше заштитити податке на централној локацији, за разлику од оних расутих на различитим местима. Поред тога, складиште података чини лаким и јефтинијим усклађивање са различитим регулаторним стандардима.
 • Подаци за вишекратну употребу: Репозиторијум података садржи широк спектар података за анализу и извештавање. Аналитичари и истраживачи могу да користе исте податке за генерисање различитих типова извештаја.
 • Пружа корисне увиде: Коришћење одговарајућих алата у репозиторијумима података омогућава вам да добијете вишедимензионални приказ података за разлику од анализе информација на различитим локацијама.

Типови складишта података

Репозиторијум података је општи појам који се односи на архив информација. Међутим, постоје различита спремишта заснована на циљној апликацији или циљу. А испод су четири главна типа складишта података.

#1. Складиште података

Извор: цлоуд.гоогле.цом

Складиште података је један од највећих типова спремишта података. У овој категорији предузећа могу прикупљати податке из више извора иу различитим форматима. Типично складиште података чува велике количине података из различитих извора. Његова структура омогућава организацијама да лако организују податке, анализирају и праве извештаје. А то омогућава тимовима да доносе боље одлуке засноване на подацима.

Информације у складишту података могу да покривају неколико тема и обично се чисте, филтрирају и дефинишу за одређену употребу.

#2. Дата Март

База података је одвојени део складишта података. Предметно оријентисано складиште података чува подскуп података који се фокусирају на одређену пословну функцију или одељење, као што су финансије, подршка, набавка или маркетинг.

Обично је база података мања по величини. Ово помаже да се убрзају пословни процеси омогућавајући приступ релевантним подацима у краћем периоду. Они пружају исплативо средство за брзо стицање увида који се може применити.

#3. Дата Лаке

Извор: мицрософт.цом

Језеро података је велика архива која садржи податке у било ком облику. Ово укључује неструктуриране, полуструктуриране и структуриране податке. Користи метаподатке за категоризацију и означавање података, који су углавном неструктурирани. Језеро података пружа потпуну контролу и боље управљање подацима од складишта података.

  Како преузети ИГТВ видео записе?

#4. Дата Цубес

Коцке података су вишедимензионална спремишта података која се више фокусирају на сложене податке које други типови не подржавају. Оне имају три или више димензија, од којих свака представља специфичну карактеристику као што су дневни, месечни или годишњи трошкови или продаја. Језера података омогућавају истраживачима да процене податке са различитих становишта.

Такође прочитајте: Дата Лаке вс. Дата Варехоусе: Које су разлике?

Најбоље праксе за пројектовање и одржавање спремишта података

Типично спремиште података има алате за складиштење, управљање и обезбеђивање информација. Има функције као што су контрола приступа, индексирање, компресија, извештавање, шифровање и још много тога.

Када дизајнирате и креирате спремиште података, морате узети у обзир неколико хардверских и софтверских фактора поред рада са инжењерима цевовода података, аналитичарима података и другим стручњацима. У зависности од домена, морате укључити стручњаке из индустрије. На пример, ако креирате репозиторијум клиничких података, радићете са лекарима и другим медицинским стручњацима.

Ефикасна стратегија управљања подацима укључује следеће:

✅ Организовање датотека

✅ Безбедно складиштење и исправне контроле приступа

✅ Контрола верзије и документације

✅ Подржава сарадњу

✅ Јасна правила о поновној употреби и дељењу

✅ Архивирање и чување података за будућу употребу или употребу.

Иако се кораци за дизајнирање, креирање и управљање репозиторијумом података могу разликовати од једне индустрије до друге организације, у наставку су неке најбоље праксе.

Ограничите обим у почетним фазама

У почетку је најбоља пракса да користите мањи обим спремишта података. Једна стратегија је коришћење мањег броја предметних области и скупова података и постепено повећање обима.

Изаберите праве алате

Алати су кључни у креирању, складиштењу, дељењу, анализи и управљању репозиторијумима података. Као такав, квалитет података и анализа зависиће од алата које користите. Пошто постоје различите врсте алата са различитим могућностима, уверите се да ваш избор одговара вашим потребама.

Аутоматизујте што више процеса

Ако је могуће, аутоматизујте задатке утовара и одржавања да бисте побољшали ефикасност, смањили губитак времена и ризик од грешака.

Дизајнирајте флексибилно и скалабилно спремиште

Да бисте прилагодили повећане количине података, еволуирајуће типове података и формате, најбоља је пракса дизајнирати и креирати скалабилно спремиште. Такав систем ће служити тренутним потребама и скали да подржи повећане типове и обим података у будућности. Такође, требало би да буде флексибилан за рад са различитим алатима и новим технологијама.

Заштитите податке у сваком тренутку

Осигурајте интегритет и сигурност података јер било каква неслагања, компромиси или крађа могу довести до нетачних резултата анализе и лоших одлука. Поставите одговарајућа правила приступа и дајте овлашћеним корисницима само оне дозволе које су им потребне за обављање својих дужности. Поред тога, шифрујте податке у мировању и у транзиту. Размотрите друге мере као што је вишефакторска аутентификација да бисте додали додатни заштитни слој.

  Како закључати Фацебоок профил и његове предности

Користите стандардне моделе података

Моделирање података помаже да се подаци конвертују у вредне информације које истраживачи и пословни лидери могу боље разумети. Обично се информације у спремишту података могу поново користити.

Организације могу да користе исте податке за издвајање корисних информација у различитим областима. Подаци имају много контекста заснованих на томе како се користе у различитим процесима и аналитичким апликацијама. Као таква, организација може користити неколико модела података да би задовољила различите аналитичке потребе.

Индексирање података

Креирање индекса на табелама спремишта података побољшава перформансе упита и требало би да буде стандардна пракса. Побољшава брзину упита тако што обезбеђује организовану табелу за тражење засновану на одређеним атрибутима и са уносима који упућују на одређене локације података.

Индексирање у репозиторијумима података може да варира у зависности од употребе. Може бити лаган или опсежан, у зависности од употребе. У идеалном случају, стратегија индексирања би требало да се фокусира на убрзавање ЕТЛ процеса. Једна најбоља пракса при трансформисању података је да се осигура да индекс пружа неопходне информације без пропуштања корисних података и непотребно велике величине.

Такође је важно избалансирати компромис између побољшаних перформанси упита у спремишту података и повезаних трошкова и трошкова одржавања индексирања.

Такође прочитајте: Најбољи ЕТЛ алати за мала и средња предузећа за употребу.

Примери складишта података

Складишта података спадају у различите категорије:

 • Институционални репозиторији (ИР) за истраживачке институције, као нпр Текас Дата Репоситори би Текас А&М Университи Либрариес.
 • Дисциплинска или домен-специфична спремишта (ДР): Ови су специфични за домен и њима управља конзорцијум истраживача или професионална организација, као што је Регистар репозиторијума истраживачких података (ре3дата) од ДатаЦите-а и Директоријум репозиторијума отвореног приступа (ОпенДОАР), који се састоји од неколико академских репозиторијума отвореног приступа.
 • Отворена или ризница опште намене, као нпр Дриад, Фигсхареи Харвард Датаверсе.
 • Случајеви употребе складишта података

  Финтецх, здравство, е-трговина, ланац снабдевања и друге индустрије могу имати користи од коришћења складишта података. Потпуним коришћењем великих количина података које прикупљају и генеришу, они могу добити бољи увид у оптимизацију својих услуга и пружање бољих и бржих услуга.

  Клиничка истраживања

  Клиничка истраживања су област са великим бројем података. Извлачење максимума из података помаже да се здравствена индустрија покрене у правом смеру. Анализа великих података омогућава научницима и другим професионалцима да дубоко уђу у клиничка испитивања и стекну увиде који помажу у побољшању здравствене заштите и спашавању живота.

  Финансијске услуге

  Индустрија финансијских услуга може имати користи од анализе великих количина података којима располаже. Анализа им пружа увид који могу да користе за побољшање услуга, ефикасности и прихода. Неке од области у којима финансијске институције могу да користе ризнице података су:

  • Да генерише финансијске извештаје анализом података са централизоване локације.
  • Омогућава аутоматизовано доношење одлука које покреће вештачка интелигенција.

  Завршне речи

  Подаци су суштинска имовина у доношењу одлука. Међутим, организацијама које чувају велике количине података потребна су права решења за прикупљање, складиштење, управљање и анализу података.

  У том правцу, складиште података пружа решење за консолидацију и управљање критичним подацима. Репозиторијуми омогућавају организацијама да анализирају податке, стекну увид и доносе боље одлуке засноване на подацима.

  Репозиторијум података обезбеђује централизовано складиштење различитих типова информација, али на логичан начин који олакшава приступ, претрагу, анализу и управљање. Такође помаже организацијама да обезбеде, деле, одржавају и обезбеде интегритет и квалитет података и да буду у складу са регулаторним стандардима.

  Затим погледајте најбоље алате за управљање подацима за средња и велика предузећа.