Шта је Федора Оник? Непроменљива Линук дистрибуција заснована на Будгие-у

Кључне Такеаваис

  • Федора 39 представља Федора Оник, непроменљиву алтернативу Силверблуе-у, засновану на радном окружењу Будгие.
  • Будгие је десктоп окружење за бесплатне оперативне системе отвореног кода, које нуди неограничено искуство на радној површини са додиром љупке.
  • Федора Оник се одваја од Федора Будгие спина користећи рпм-острее за ажурирања и нуди апликације у формату Флатпак пакета.

Као и обично, Федора 39 је дошла са најновијим ажурирањима ГНОМЕ десктоп окружења. Али ово издање је такође представило нову непроменљиву алтернативу Силверблуе-у засновану на радном окружењу Будгие. Његово име је Федора Оник.

Прво, шта је Будгие?

Будгие је десктоп окружење за бесплатне оперативне системе отвореног кода које постоји од 2014. Развој је првобитно био усредсређен на Солус дистрибуцију, али касније верзије су од почетка агностичке дистро.

Будгие је убедљива опција за људе који воле више необрађених десктопа као што су Ксфце, МАТЕ и Циннамон, али желе само мало више стила.

Шта значи бити непроменљив?

Непроменљива радна површина је она на којој не можете да мењате системске датотеке. Основни систем је само за читање и све се замењује новијом верзијом кад год се ажурирају. На овај начин ваш рачунар неће бити могуће покренути због једног поквареног програма.

Ако дође до проблема, можете се вратити на претходне верзије оперативног система. Такође можете безбедно да тестирате новије, бета верзије дистро или десктоп окружења.

  Како направити резервну копију ВордПресс сајта на Линук-у

Иако ретко видите реч „непроменљиво“ у огласима, многи оперативни системи оријентисани на потрошаче су већ непроменљиви. Ово укључује Андроид, ЦхромеОС, иОС и мацОС. Верзија Линук-а која се испоручује на Валвеовом Стеам Децк-у је такође непроменљива.

Шта је другачије у вези са Федора Оник-ом?

Свако ко се осећа добро са окретањем Федора Будгие наћи ће много тога што је познато. На први поглед, ова два пројекта су идентична. У ствари, ако уопште познајете Будгие-а, Федора Оник не мења формулу. Интерфејс овде је углавном исти као на који бисте наишли ако бисте уместо тога преузели Солус.

Оно што одваја Федора Оник исто је што раздваја Федора Силверблуе од Федора радне станице.

  • Користите рпм-острее у терминалу за управљање ажурирањима уместо днф-а.
  • Апликације долазе у формату пакета Флатпак. Федора обезбеђује неке апликације у сопственом Флатпак репозиторијуму, али можете пронаћи много више на Флатхуб.
  • Можете додати РПМ апликације у слику система помоћу команде за инсталацију рпм-острее и након тога поново покренути систем. Апликације инсталиране на овај начин ће се појавити у менију апликација.
  • Можете користити тоолбк за креирање контејнера у које инсталирате апликације користећи днф. Апликације инсталиране на овај начин неће се појавити у менију апликација.
  • Можете лако да прелазите између Федора Оник, Силверблуе, Киноте, Содалите и других десктоп рачунара само за Флатпак без ломљења или затрпавања рачунара.

Можете преузми Федора Оник са веб странице пројекта Федора.

Да ли треба да користите Федора Оник?

Будгие је можда новији од МАТЕ-а и Ксфце-а, али и даље има више заједничког са оним донекле застарелим десктоп окружењима него што видите на модерним рачунарима. Ако вам се допада то традиционално искуство, Федора Оник је начин да задржите удобан интерфејс уз прихватање новијих технологија испод.

  8 најбољих уметничких алата за кориснике Линук-а