Шта је „Рунтиме Брокер“ и која је његова сврха на мом рачунару?

Брзе везе

Рунтиме Брокер је мистерија за многе кориснике рачунара. Можда сте приметили да ради у вашем Таск Манагер-у и да троши ЦПУ ресурсе. Хајде да сазнамо шта је Рунтиме Брокер процес и да ли вам је потребан.

Шта је Рунтиме Брокер у Виндовс-у и шта ради?

Рунтиме Брокер (или Тиме Брокер) је Виндовс системски процес који управља дозволама за универзалне апликације које инсталирате из Мицрософт продавнице. Први пут је представљен у оперативном систему Виндовс 8 и наставља да се појављује у свим наредним верзијама.

Овај процес ради у позадини и функционише као чувар капије: посредује између универзалних апликација и системских ресурса као што су мрежа, камера и локација. Другим речима, обезбеђује да апликације имају потребне дозволе за правилно функционисање без угрожавања безбедности вашег система.

Када покренете апликацију из Мицрософт продавнице, Рунтиме Брокер проверава да ли апликација има потребне дозволе за коришћење системских ресурса. Ако није, тражи дозволу у име апликације. Уз одобрену дозволу, Рунтиме Брокер делује као посредник између апликације и ресурса које треба да користи.

На пример, ако покренете апликацију за уређивање фотографија којој је потребан приступ вашим фотографијама, Рунтиме Брокер ће затражити дозволу за приступ тим сликама. Након одобрења, Рунтиме Брокер ће обезбедити да апликација приступа само фотографијама, а не другим осетљивим информацијама. На овај начин, Рунтиме Брокер штити Виндовс од неовлашћеног приступа и безбедносних претњи.

  Како користити Мицрософт Едге Дроп за дељење датотека на вашем телефону и десктоп рачунару

Зашто Рунтиме Брокер користи толико меморије?

Сада када знате шта је Рунтиме Брокер, могли бисте се запитати зашто понекад користи велику количину ЦПУ ресурса. Можда сте приметили да се овај процес често појављује док користите Таск Манагер.

Рунтиме Брокер процес се покреће само када је универзалној апликацији потребан приступ системским ресурсима. Обично је за ово потребно само неколико мегабајта меморије. Али ако апликација стално тражи дозволу или има проблема са дозволом, Рунтиме Брокер ће такође често радити и трошити много ЦПУ снаге.

Међутим, није нужно да је Рунтиме Брокер покварен; вероватније је да апликација греши. Пошто је то основна компонента Виндовс-а, не можете да онемогућите Рунтиме Брокер процес, али га можете завршити у Таск Манагер-у као привремено решење.

Када Рунтиме Брокер покаже високу употребу ЦПУ-а, проверите отворене апликације и њихове дозволе да бисте идентификовали могуће проблеме. Показали смо како да управљате дозволама за апликације у оперативном систему Виндовс 10; у оперативном систему Виндовс 11 идите на Подешавања> Апликације> Инсталиране апликације. Изаберите апликацију, кликните на дугме са три тачке, а затим изаберите Напредне опције да бисте проверили њене дозволе за апликацију.

Ако поновно покретање рачунара и ажурирање апликације не помогну, размислите о поновном инсталирању апликације јер може бити оштећена.