Шта је сублимациони штампач и шта можете да урадите са њим?

Сублимациони штампачи су постали популарна реч у свету технологије штампања. Вероватно сте чули да ови штампачи могу да креирају цоол дуготрајне дизајне. Али да ли знате шта је сублимациони штампач и како функционише?

Шта је сублимационо штампање?

Сублимационо штампање је иновативан процес који користи чврсте боје. Применом топлоте и притиска, ове боје прелазе у гасовито стање. Гасовита боја је тада у стању да сублимира на тканину, што резултира живописним и привлачним дизајном штампе.

Сублимациони штампачи могу да штампају прилагођене дизајне, шаре и слике на материјалима на бази полиестера. Такође можете да користите ове штампаче за прилагођавање одеће попут шешира, чарапа и кућног декора као што су јастучнице, завесе и још много тога.

Захваљујући природи овог процеса, сублимациони штампачи имају многе предности када је у питању штампа на тканини. Широк спектар боја и висок ниво детаља чине ове штампаче идеалним за штампање фотографија.

Како функционишу сублимациони штампачи?

Кредит за слику: Ианалиа/Фреепик

Сублимациони штампачи уносе боју директно у материјале као што су полиестерска тканина или површине обложене полиестером. Ово се разликује од фарбања или преноса слојева, где боје формирају нови слој на тканини или површини. Уместо тога, сублимациони штампачи хемијски везују молекуле боје са молекулом материјала.

  Како извршити опоравак Инстаграм поруке

Штампачи користе дисперговане честице боје које су осетљиве на температуру и равномерно распоређене. Једном када боја пређе у гасовито стање, може се директно повезати са молекулима материјала уместо да само обложи његову површину. Ова јака веза чини да отисак траје много прања, често колико и сама тканина.

Топлотна преса штампача обезбеђује топлоту и притисак. Притисак обезбеђује равномеран контакт са папиром за трансфер и тканином, тако да гасовита боја сублимира тамо где је предвиђено. Топлота доводи боју и материјал до потребне температуре, осигуравајући да је дизајн ефикасно одштампан на материјалу.

Процес сублимационе штампе почиње креирањем дигиталног дизајна на рачунару са било којим софтвером за графички дизајн. Ако дизајнирате мајицу посебно, можете користити алате за дизајн мајица на мрежи. Дизајн се затим штампа на трансфер папиру и ставља на материјал који се штампа. Коначно, сублимација ради своју магију: грејање и притискање папира за пренос да сублимише боју на тканини.

Ограничења сублимационих штампача

Имаге Цредит: ФабрикаСимф/Схуттерстоцк

Иако сублимациони штампачи производе отиске који задржавају своју боју и квалитет чак и након много прања, још увек постоје нека ограничења за њих.

Сублимациони штампачи могу да раде само на материјалима на бази полиестера. Процес хемијског везивања је ефикасан само на полиестерским тканинама или подлогама; материјали као што су памук или вуна не могу да формирају трајне везе због којих сублимација функционише. Као резултат, можете користити само тканину на бази полиестера или материјале попут керамике обложене полиестером.

Поред тога, сублимационо штампање ради само на материјалима светлих боја. Пошто користе боју, материјал мора бити светле боје, иначе се отисак неће правилно појавити.

  Како блокирати ИоуТубе на иПхоне-у

Врсте сублимационих штампача

Сублимациони штампачи постају све популарнији јер организације користе ову технологију за креирање персонализоване одеће и атрактивних промотивних производа. Постоје различите врсте сублимационих штампача, од којих сваки има јединствене апликације и карактеристике.

1. Сублимациони штампачи од ролне до ролне

Ови сублимациони штампачи су погодни за производњу великих количина текстила и тканина. Они могу континуирано да штампају на тканинама јер имају велике ролне папира за трансфер дизајн.

2. 3Д сублимациони штампачи

Ово су сублимациони штампачи специјално дизајнирани за штампање на неравним неправилним површинама. Користећи комбинацију топлотне и вакуумске технологије, они преносе сублимационо мастило на 3Д објекте, као што су шоље и футроле за телефоне.

3. Стони сублимациони штампачи

Десктоп сублимациони штампачи су идеални за услуге штампања малих размера. Ако тражите лични сублимациони штампач, овај штампач би могао бити управо оно што тражите. Лако се постављају, компактни су и релативно приступачни. Обично имају ограничену ширину штампе и користе папире за трансфер стандардне величине.

4. Сублимациони штампачи широког формата

Ови штампачи имају већи капацитет у поређењу са стоним сублимационим штампачима. Посебно су дизајнирани за потребе средњег и великог штампања и обично их користе предузећа и професионалне штампарије. Нуде флексибилну ширину штампе која вам омогућава да штампате директно на великим папирима за трансфер.

Прилагодите своју опрему сублимационим штампачима

Сублимациони штампачи уносе боју у полиестерске материјале да би створили живописне, дуготрајне отиске. Од прилагођене одеће до кућног декора до поклон предмета, примена сублимационих штампача је огромна и разноврсна упркос својим ограничењима.

Претпоставимо да сте власник предузећа који тражи брендирану робу или једноставно желите да додате лични додир својим стварима. У том случају, сублимациони штампач може вам пружити бројне креативне отворе.

  10 најбољих софтвера за заказивање интервјуа за реорганизацију вашег запошљавања

Ако још нисте спремни да инвестирате у штампач, постоје једноставнији начини да одштампате своје дизајне на тканини.