Шта је тестирање пенетрације и како функционише?

Тестирање пенетрације се односи на побољшање мрежне безбедности организације искоришћавањем рањивости.

Добар тест пенетрације се огледа у опсежним детаљима о откривеним рањивостима, њиховим ЦВВС резултатима, техничким прегледима о изложеним ризицима, утицају на пословање, потешкоћама у експлоатацији и стратешком приступу решавању рањивости.

Безбедносни тимови су задовољни када могу да идентификују и дају приоритет софтверским ризицима, ублаже рањивости, постану проактивни када се баве безбедношћу, повећају поверење и свест о безбедносним стратегијама, испуне захтеве усклађености и потврде да системи које надгледају функционишу ефикасно. Тестирање пенетрације је кључни играч у повећању робусне безбедности.

Са више техника тестирања пенетрације, покривен је скоро сваки домен технологије. Ово укључује веб апликације, облак, блоцкцхаин, сервере, АПИ крајње тачке, мреже, мобилне уређаје и бежичне мреже, између осталог.

Кључна питања у овој области су: шта је тестирање пенетрације, како функционише и какве бисте користи од њега? Овај чланак разлаже процес тестирања пенетрације. Такође ћете открити потребу за тестирањем пенетрације пре покретања СааС-а и научити неколико алата које можете да користите. Хајде да учимо, хоћемо ли?

Шта је тестирање пенетрације?

Тестирање пенетрације било је инспирисано потребом да се разуме процес размишљања нападача. Чак и са првим безбедносним тестом 1971. године, ова област је еволуирала. Али тек тада је Ратно ваздухопловство САД имају своје прво безбедносно тестирање. До 1990-их објављен је папир који је документовао како побољшајте свој сајт тако што ћете га провалити.

Брзо напред у 2000-те, Отворите пројекат безбедности веб апликација (ОВАСП) објавио водич за тестирање о најбољим праксама. Ово би, заузврат, представљало чврсту основу данашњег пенетрационог тестирања и развило би се у важну карактеристику у животном циклусу развоја софтвера.

Како се системи и софтверске технологије развијају на многим фронтовима, неопходно је пратити безбедносне протоколе и развијати ефикасне системе; то је проблем решен тестирањем оловком.

Једноставно речено, тестирање пенетрације подразумева провалу у рачунарски систем коришћењем слабости и рањивости. Али што је најважније, то се ради у контролисаном окружењу. Симулацијом напада, безбедносни тимови користе алате, технике и процесе како би показали утицај слабости у вашем пословању.

Када се ураде у правом обиму, тестови пенетрације разматрају многе аспекте вашег система, укључујући отпорност на нападе са провјерених, непотврђених позиција и ефикасност других системских улога.

Било да се ради о облаку, локалној локацији, раду са АПИ-јима, управљању базама података или изградњи софтвера као услуге (СааС), увек постоји тест пенетрације заснован на вашим потребама.

Најбољи тестови оловком биће природни за ваш ток посла и укључене системе. Ако имате проблема са одабиром, ево анализе доступних типова тестова пенетрације и када их користити. А сада ћемо разложити како приступити тестовима пенетрације.

Разбијање процеса тестирања пенетрације

Процес пенетрационог тестирања је процедуралан. Може се генерализовати у три фазе. Прво је претходно ангажовање, где дефинишете циљеве и истражујете систем који треба да се тестира.

  Како лако штампати фотографије на свом Мац-у

Други је ангажовање, које циља на систем, прикупља податке и анализира налазе да би се откриле руте експлоатације – на крају, након ангажовања, где се генеришу извештаји и предузимају радње за решавање рањивости. Хајде да заронимо у сваку фазу.

#1. Рекогносцирање

Као водећи корак, циљ ове фазе је да се прикупи што више података, што, заузврат, диктира ефикасне методе напада. Прикупљене информације укључују детаље о оперативном систему, топологији мреже, апликацијама, корисничким налозима и све друге релевантне информације.

Наоружано овим интересом, извиђање може бити активно или пасивно. Ако је пасиван, извиђач добија информације из јавно доступних извора, а када је активан, тестер мора да комуницира са системом. За најбоље резултате, требало би да користите оба.

Да бисте саставили информације о мрежи, можете користити алате као што је Метасплоит. Ево наше контролне листе алата за обавештавање отвореног кода (ОСИНТ) ако желите више опција. Ови алати скенирају јавне ИП адресе, индексирају њихове одговоре у заглављу и обавештавају тестера о мрежи, чак и без њеног активног скенирања.

ОСИНТ оквир показује колико се огромни ресурси отвореног кода могу користити за прикупљање података. Извиђање је уобичајено у интерним и екстерним тестовима.

#2. Процена рањивости

Затим скенирате систем да бисте видели све отворене портове или могуће улазне тачке. Скенирања су опциона у тестирању пенетрације и могу се обавити независно, што се назива скенирање рањивости.

Запамтите, подаци добијени извиђањем и скенирањем помажу у развоју тестова за откривање уобичајених и неуобичајених слабих тачака. Такви тестови укључују СКЛ ињекцију, скриптовање на више локација, малвер и друштвени инжењеринг.

Тестови имају за циљ да искористе систем ескалацијом привилегија и пресретања саобраћаја док циљају средства високе вредности као што су мреже, подаци о запосленима, добављачи, апликације, подаци о партнерима/ланцу снабдевања и информације о добављачима.

Тестери користе ресурсе као што је Национална база података о рањивости да би пронашли системске слабости ако је процес аутоматизован. Ако се ради о ручном алату за процену рањивости као што су Метасплоит, Цоммик и Сн1пер.

#3. Експлоатација

Након што је консолидовао све рањивости и интерпретирао резултате процена, тестер користи рањивости у циљном систему. Процес подразумева коришћење алата као што је Метасплоит за симулацију напада у стварном свету.

Повремено се користе ручне технике, људско предзнање и њихова позадина. Експлоатација би могла да ескалира до кршења података, ометања услуга или приступа неовлашћеним информацијама. Али, потребно је пазити да се систем не оштети. Ово се враћа на обим тестирања, који води целокупни процес.

Ова фаза има за циљ да процени постојаност рањивости у систему и да ли то доводи лоше актере до дубоког приступа. Дакле, опонашате напредне трајне претње које би могле да буду остављене у систему да украду податке чак и након неколико месеци.

Евиденција се води како би се забележило укупно време проведено у систему а да није ухваћен – они показују ефикасност организације у њеном приступу безбедности.

#4. Извештавање

Често многе организације прескачу овај корак. Међутим, она је једнако кључна са два главна задатка. Прво, тестер треба да очисти систем. Као резултат, систем се враћа у првобитно стање пре теста пенетрације.

  Како преокренути претрагу слика на Инстаграму

Друго, тестер мора да прегледа, документује подложности и разради коришћене тактике. Потребно је представити објашњење како би се објаснили резултати експлоатације на циљевима високе вредности. Сада када је тест оловке при крају, извештај који је овде развијен води за поправљање и побољшање безбедносног положаја.

Запамтите, користан извештај ће дати општи преглед теста и техничке детаље. Техничке информације треба да укључују техничке ризике, утицај на пословање организације, ЦВВС резултате и тактички водич за решавање уочених рањивости.

Предности тестова пенетрације

Тестови пенетрације имају многе предности за вашу организацију. Он открива рањивости у вашем систему за све технолошке стекове и оперативне системе. Прегледом дизајна система, можете признати предности вашег система. Ово вам, заузврат, омогућава да се фокусирате на слабе области.

Штавише, указује на сигурносне технике које се нису исплатиле. Са овим знањем, најбоље праксе се могу користити приликом изградње будућих/додатних система.

Применом позитивних и негативних тестова, можете да генеришете свеобухватне извештаје. У овом случају, извештаји вам омогућавају да знате које технике функционишу уместо да се бавите и оставите конкретан проблем при томе.

Аутентична симулација напада у стварном свету пружа увид у корак по корак приступе које би хакери предузели да би искористили ваш систем. Ово вас излаже тактикама и временским оквирима који описују ваш безбедносни положај.

Што се тиче усклађености, тестирање пенетрације вам помаже да процените да ли ваша организација испуњава све прописе. Ако не, можете обликовати путању пословања тако да буде у потпуности усклађена. Осим тога, тест пенетрације може потврдити да су ваши пословни подаци сигурни. Када то није случај, бићете упозорени и стога можете предузети корективне мере.

Када додељујете безбедносне буџете, тестирање пенетрације ће вас указати на делове које је потребно поправити. Кроз темељно тестирање и документацију, можете успоставити доследан безбедносни буџет који ће одговарати вашим потребама.

Тестови оловком ће вам такође пружити нову перспективу на ваш систем. Ово подразумева исправљање грешака и побољшање целокупног дизајна и архитектуре система напред.

Поред тога, тестови оловком могу повећати лојалност купаца и поверење према вашем бренду. Пружајући позитивне резултате теста оловком или пружањем ажурирања о решеним проблемима, можете професионално представити своју организацију/производ и побољшати односе са клијентима.

Купци ће вас, када буду сигурни у сигурност својих услуга, упутити својим пријатељима, природно развијајући ваше пословање.

Зашто је тест оловком кључан пре покретања било каквог СааС-а, е-трговине

СааС и е-трговина су јединствени од других типова софтвера. Они су динамични и прилагођавају се стално растућим потребама купаца. Поред складиштења огромних нивоа података и њиховог преноса, они су конкурентни са потребом за иновацијама и понављањем нових функционалности.

Стални развој софтвера представља пут за нове рањивости. Тест пенетрације помаже да се премости јаз између иновације и сигурности. Како сајбер напади расту, постоји неизбежна потреба за проактивним приступом заштити вашег софтвера.

Сви СааС и е-трговина морају да ратификују да су њихове апликације и дигитални производи изграђени на сигурним инфраструктурним слојевима, у складу са најбољом праксом. Разумевање здравља ваших дигиталних производа искорењује шансе за кршење података.

  Како поставити Django са Postgres, Nginx и Gunicorn на Ubuntu-у

Пошто тестирање пенетрације комбинује употребу људи и машинске интелигенције, ИТ тимови могу да искористе ово знање за развој детаљних стратегија за јачање безбедности софтвера.

Тестови оловком могу да доведу до прилагођавања софтвера. Разумевањем природе рањивости у вашем СааС-у или е-трговини, можете да измените свој развојни приступ и избегнете њихово увођење у будућности. Ово је корисно када се развија више СааС решења користећи исте технологије и процесе.

До сада сте учили о тестирању пенетрације и његовој важности у софтверској индустрији. Док се сузите на одабир правих решења за вашу кутију са алаткама, ево неколико познатих по најбољим перформансама у домену.

Нисам их рангирао ни по једном редоследу. Али будите сигурни, они ће вам уштедети време које бисте потрошили на тражење.

#1. Кали Линук

Кали Линук је платформа отвореног кода усмерена на безбедносне задатке као што су тестирање пенетрације, обрнути инжењеринг, компјутерска форензика и безбедносно истраживање.

Без обзира да ли се налазите у облаку, контејнерима, мобилним уређајима или прозорском подсистему за Линук, верзија Калија ће увек бити доступна.

Омогућава вам да на њега инсталирате све алате за тестирање оловке, иако ћете их ручно конфигурисати. Добра ствар је то Кали има живу заједницу и детаљну документацију која одговара и ветеранима и корисницима почетницима.

#2. Метасплоит

Тхе Метасплоит Фрамеворк је оживео кроз сарадњу ентузијаста за безбедност, замишљен са циљем подизања свести о безбедности, поправљања рањивости и управљања безбедносним проценама.

Провери Метасплоит-ов ГитХуб за најновије смернице за почетак, коришћење за тестирање безбедности и допринос пројекту.

#3. Нмап

Витх Нмап (Нетворк Маппер), можете истраживати мреже и ревидирати њихова безбедносна стања. Иако је дизајниран за брзо скенирање великих мрежа, добро ради са појединачним хостовима.

Поред решавања безбедносних пропуста, можете га користити за обављање задатака који се понављају, као што су инвентар мреже, надгледање радног времена хостова и заказивање/управљање надоградњом услуга.

Доносимо све заједно

Тестирање пенетрације се односи на побољшање безбедности дигиталних производа откривањем рањивости, приказивањем начина на који се оне могу искористити, давањем сажетка о потенцијалном утицају на пословање и пружањем тактичких стратегија за решавање наведених проблема.

Да бисте осигурали да добијете најбоље од тестова пенетрације, свака фаза мора бити строго покривена. То значи да се све фазе теста третирају са једнаком важности, а да се ниједна не превиди. Започните планирањем циљева вашег теста и прикупите онолико информација колико вам је потребно пре него што пређете на скенирање.

Када скенирате своје системе и у потпуности их анализирате, наставите са нападом и видите колико времена ће вашем систему бити потребно да открије пробој. Проверите утицај на систем, документујте цео процес и осигурајте да сте израдили стратегију решавања. И док завршите тест, вратите системе и очистите их. Запамтите, тестове оловке треба радити често да бисте били ажурирани.

Што се тиче предности, тестови оловком ће открити рањивости, ојачати ваш безбедносни положај, уштедети на буџетима јер можете да планирате на основу прошлих искустава и преобликовати ваш будући дизајн система.

Из перспективе купаца, тестови оловком ће вам помоћи да повећате поверење и изградите лојалан однос. Наравно, људи желе да раде са брендовима у које могу да верују, посебно у окружењу дигиталних валута.

За детаљан урон у тестирање пенетрације, погледајте фазе тестирања пенетрације, где разбијамо све кораке, објашњавамо релевантност сваке фазе и дајемо вам корак по корак, вођену интеракцију са темом.