9 најбољих пракси за приватност за Андроид

Ваш телефон је потенцијални џекпот за лоше актере на вебу. Људи могу да добију приступ вашим контактима, фотографијама, историји прегледања, финансијским подацима и још много тога. Добра је идеја да предузмете кораке да заштитите свој уређај, а тиме и своје податке, док користите веб. Наставите да читате како бисте пронашли најбоље начине да заштитите свој Андроид док сте на мрежи.

1. Прегледајте дозволе апликације

Када инсталирате нову апликацију на Андроид, појавиће се упити где можете дозволити или одбити приступ апликацији функцијама на свом телефону. Ово обично укључује захтеве за приступ вашој локацији, камери, микрофону и контактима. Оне су познате као дозволе за Андроид апликације и добра је идеја да их проверите.

Када инсталирате нове апликације, уверите се да сте дозволили само дозволе које су апликацији потребне да би исправно функционисала. И, за сваки случај, прођите кроз листу апликација и још једном проверите да нисте дали непотребне дозволе апликацијама које би могле учинити ваш уређај рањивим.

Да бисте проверили дозволе апликације за било коју апликацију, идите на Подешавања > Апликације и изаберите било коју апликацију. Овде додирните Дозволе и изаберите Дозволи или Онемогући за било коју дозволу на листи.

2. Инсталирајте апликације из поузданих извора

Постоји мноштво продавница апликација трећих страна које хостују мноштво апликација. Иако су многе од ових платформи и сајтова вероватно безбедне, неке могу да садрже злонамерне или на други начин компромитоване апликације.

  Како да подесите Андроид развојне алате на Линук-у

Кад год је то могуће, инсталирајте само апликације из поузданих извора. Најбоље је да користите званичну Гоогле Плаи продавницу или изаберете неку од најбољих локација за безбедно преузимање Андроид АПК-а.

3. Закажите недељне провере апликација

Лако се заносити и инсталирати апликације, да би убрзо након тога потпуно заборавили на њих. Апликације које се не користе и које се не ажурирају аутоматски могу представљати безбедносни ризик.

Постоји једноставно решење за овај проблем. Размислите о заказивању недељних провера апликација – то јест, једном недељно, проверите да ли је апликацијама потребна ажурирања и деинсталирајте апликације које не користите.

4. Изаберите и користите поуздан ВПН

Виртуелна приватна мрежа шифрује ваш интернет саобраћај тако што га усмерава преко сервера или више сервера на другим локацијама. Иако је популаран за приступ садржају закључаном у региону, такође је фантастичан за заштиту ваше приватности док претражујете веб. ВПН-ови шифрују ваш интернет саобраћај,

Међутим, нису сви ВПН-ови једнаки. Када бирате ВПН за свој Андроид уређај, прво треба да размотрите неколико ствари. Проверите евиденцију добављача и уверите се да је то реномирана компанија. Такође би требало да имају робусне протоколе за шифровање и политику без евиденције. 256-битна енкрипција је обично више него довољна.

5. Користите безбедне Ви-Фи везе

Неосигуране Ви-Фи везе су лака улазна тачка за лоше актере да добију приступ вашем уређају. Код куће је обично довољно да ваш Ви-Фи има јаку лозинку и протокол за шифровање, пожељно ВПА2 или ВПА3. Поред тога, обавезно промените подразумевано корисничко име и лозинку рутера и одржавајте фирмвер рутера ажурним.

Ако треба да приступите јавној Ви-Фи мрежи, увек користите ВПН. Ово шифрује ваш саобраћај, што отежава хакерима да пресретну ваше податке, методом познатом као Ви-Фи прислушкивање, чак и на јавним мрежама. Међутим, често се препоручује да избегавате јавни Ви-Фи кад год је то могуће.

  Усмерите звук са рачунара на Андроид телефон

6. Ограничите дељење локације

Постоји више апликација које траже дозволу за приступ вашој локацији. За апликације као што су Гоогле мапе и Вазе, ово има смисла. Неке апликације друштвених медија могу боље функционисати ако такође имају приступ вашој локацији.

Али дељење локације би требало да буде онемогућено за апликације којима то није апсолутно потребно да би исправно функционисале. Ово је посебно важно ако се не сматра апликацијом од поверења. Да бисте то урадили, идите на Подешавања > Апликације и изаберите апликацију о којој је реч. Овде идите на Дозволе > Локација и додирните Не дозволи.

7. Размислите о апликацијама усмереним на приватност

Ако сматрате, попут многих, да одређене апликације угрожавају ваше податке, размислите о алтернативама фокусираним на приватност. Ово укључује одабир најбољих претраживача фокусираних на приватност који блокирају огласе и трагаче, шифроване апликације за размену порука и складиште у облаку које ставља безбедност података на прво место.

Вреди напоменути да неким од ових алтернативних апликација фокусираних на приватност можда недостају одређене погодности мејнстрим апликација. Међутим, они вам дају већу контролу над начином на који се ваши подаци користе.

8. Редовно правите резервне копије вашег телефона

Прављење резервне копије телефона чува ваше податке у случају да их украду или изгубите. Али, то је такође превентивна мера ако злонамерни софтвер уђе у ваш Андроид и или га уништи или на други начин ограничи приступ вашим информацијама.

Размотрите прављење резервне копије Андроид-а на недељној бази. То можете да урадите на услузи складиштења у облаку, рачунару или спољном уређају за складиштење.

9. Прегледајте подешавања Гоогле налога

С обзиром на то да су ваши Андроид уређаји повезани са вашим Гоогле налогом, неопходно је да прегледате подешавања Гоогле уређаја. Постоји неколико опција које су посебно важне. То укључује верификацију у 2 корака, апликације и услуге независних произвођача и активне уређаје.

  10+ најбољих веб прегледача за Андроид 2023 – [Top List]

1. Активирање верификације у 2 корака

Да бисте активирали верификацију у 2 корака, идите на Подешавања > Гоогле > Управљајте својим Гоогле налогом > Безбедност > Верификација у 2 корака. Мораћете да унесете лозинку за свој Гоогле налог да бисте наставили.

Када сте на страници подешавања верификације у 2 корака, додирните УКЉУЧИ и изаберите своје уређаје за Гоогле упите.

Овде такође можете додати апликацију за аутентификацију, користити гласовне или текстуалне поруке или користити један од многих метода за генерисање резервних кодова као алтернатива упиту.

2. Надгледање апликација и услуга трећих страна

Размислите о томе које апликације и услуге трећих страна имају приступ вашим подацима. Да бисте то урадили, идите на Подешавања > Гоогле > Управљајте својим Гоогле налогом > Подаци и приватност > Апликације и услуге трећих страна. Овде можете пратити своје везе.

У зависности од тога колико сте апликација и услуга користили, имаћете већу или мању листу за преглед. Овде можете да видите где сте пријављени и које апликације и услуге имају приступ вашем налогу, календару, Документима, Диску, Гмаил-у и још много тога.

Када додирнете било коју апликацију или услугу, можете видети детаље о томе којим подацима има приступ и опцију за брисање свих веза које има са вашим налогом. Ако видите неке чудне апликације или услуге, размислите о уклањању њихових веза.

3. Провера активних уређаја

Коначно, желећете да проверите своје активне уређаје. Ови уређаји су на којима сте тренутно пријављени на свој Гоогле налог. Да бисте то урадили, идите на Подешавања > Гоогле > Управљајте својим Гоогле налогом > Безбедност > Ваши уређаји.

Овде прегледајте уређаје који се појављују на листи. Ако приметите неке уређаје који вам не изгледају познато, можете да их изаберете и одјавите се са свог Гоогле налога за наведени уређај.

Заштита вашег Андроид уређаја

Пратећи ове савете, можете помоћи да заштитите свој Андроид уређај и личне податке од претњи на мрежи. Иако се безбедност путем ажурирања софтвера може свакодневно побољшавати, најбоље је да будете опрезни и да пратите одређена подешавања.

Поред ових метода, можда бисте размотрили и учење о пхисхинг преварама. Од суштинског је значаја, на пример, да отварате само везе у порукама и е-порукама од контаката којима верујете.