Шта је управљање привилегованим идентитетом (ПИМ) и како то користи предузећима?

Управљање привилегованим идентитетом (ПИМ) је ефикасан начин управљања дозволама за приступ запослених у циљу обезбеђивања података и ограничавања њихове изложености.

Крађа података и напади се не дешавају увек због спољних фактора. Понекад то може бити дело било ког интерног члана учињено намерно или ненамерно.

Инсајдерска претња је стварна!

Давање додатних привилегија него што је потребно може их довести до приступа подацима које не би требало да имају. Неки запослени такође могу да злоупотребе ресурсе и рачуне у своју корист, чак и ако би то могло да нашкоди организацији.

Постоје много случајева када је интерни члан тима извршилац напада који може да угрози податке.

Стога, организације морају својим запосленима да обезбеде само потребан ниво привилегија приступа својим ресурсима и подацима који су неопходни за обављање њихових послова, не више од тога.

Ово ће минимизирати дозволе приступа и помоћи у заштити ресурса и информација. То елиминише могућност неовлашћеног приступа који може озбиљно да утиче на осетљиве податке ваше организације.

Овде је од помоћи управљање привилегованим идентитетом (ПИМ).

У овом чланку ћу разговарати о томе шта је ПИМ, његове предности, како функционише и разлику између ПИМ-а, ПАМ-а и ИАМ-а.

Почнимо!

Шта је ПИМ?

Управљање привилегованим идентитетом (ПИМ) је техника за управљање, контролу, ревизију и праћење нивоа приступа који запослени или привилеговани идентитети предузећа имају својим подацима и ресурсима. Ови подаци могу бити налози базе података, сервисни налози, дигитални потписи, ССХ кључеви, лозинке и још много тога.

Другим речима, ПИМ је пракса управљања, надгледања и обезбеђења привилегованих налога.

ПИМ решења су дизајнирана посебно да помогну предузећима да имплементирају детаљне контроле и олакшају стриктно управљање претњама привилегијама. Ово помаже у спречавању инсајдерске злоупотребе и претњи. Такође обезбеђује активацију улога засновану на одобрењу и времену како би се елиминисали ризици нежељених, злоупотребљених или прекомерних дозвола за приступ информацијама и ресурсима.

Примери налога са привилегованим идентитетом су:

Ови корисници имају приступ критичним системима или осетљивим подацима. ПИМ пружа консолидовано решење за креирање, управљање, управљање и праћење привилегованих налога како би се смањиле шансе за кршење података и одржала усклађеност у складу са индустријским стандардима и прописима.

Да бисте имплементирали ПИМ, потребно је:

 • Направите безбедносну политику у којој можете навести како се управља корисничким налозима и шта власници налога могу, а шта не могу да раде.
 • Развити модел који омогућава одговорној страни да провери да ли се политике правилно поштују.
 • Одредите колико су обимне дозволе и идентификујте их.
 • Успоставите различите алате и процесе за управљање идентитетом, као што су алати за обезбеђивање и ПИМ производи.

Ово омогућава налозима суперкорисника да користе свој привилеговани приступ на одговарајући начин док приступају ИТ ресурсима.

Карактеристике ПИМ-а

ПИМ пружа следеће могућности и карактеристике за предузећа да управљају својим привилегованим идентитетима.

 • Откривање привилегованих налога у вашој организацији, без обзира коју апликацију или платформу користите.
 • Централизовано складиштење и обезбеђивање свих привилегованих налога у једном трезору.
 • Смернице грануларног овлашћења засноване на улогама за све ваше привилеговане налоге, омогућавајући вашим организацијама да примењују принцип најмање привилегија.
 • Примена јаких лозинки, као што је периодична или аутоматска ротација лозинки.
 • Привремено додељивање привилегованих налога и њихово поништавање када нема потребе. Ова функција је корисна када корисник треба једном да приступи систему да би извршио дати задатак.
 • Праћење и праћење свих активности у вези са привилегованим налозима, као што су ко је приступао привилегованим налозима, када је приступио, шта је особа радила док је приступала налозима итд.
 • Ревизија и извештавање о безбедносно критичним догађајима, као што су захтеви за приступ, промене конфигурација и дозвола, догађаји пријављивања и одјаве и још много тога.

Како ПИМ функционише?

Свака организација своју корисничку базу одваја на кориснике и суперкориснике. Унутар организације су им доступни само релевантни подаци у складу са њиховим улогама и одговорностима. Људи са више привилегија могу приступити критичним информацијама, добити више права, мењати токове посла и управљати мрежом.

ПИМ решења омогућавају овлашћеном особљу приступ осетљивим информацијама и ресурсима заснован на улози и временски ограничен када је то потребно. Хајде да истражимо како функционише ПИМ систем у стварном животу.

Ограничите привилегије

Нема сваки администратор привилеговане акредитиве. ПИМ примењује принципе најмање привилегија за све кориснике. Овај принцип каже да корисници морају поседовати минималан ниво дозвола за приступ довољан за обављање својих дужности.

ПИМ захтева од вас да наведете потребне дозволе за нове налоге суперкорисника заједно са разлозима за давање дозволе. Ово ће спречити да нови налози крше ваше безбедносне смернице. Поред тога, проширује видљивост над вашим корисницима помажући вам да пронађете корисничке налоге који се не користе.

Ово вам помаже да спречите хаковање налога без родитеља. Поред тога, ПИМ надгледа ажурирања, промене и друге модификације тако да злонамерни корисници не могу да унесу никакве промене како би добили ваше токове рада или податке.

Енфорце Аутхентицатион

Самосталне лозинке нису довољне да заштите модерне базе података и кориснике када се број инцидената дигиталних претњи повећава. Хакери могу лако да погоде лозинке или да их разбију помоћу неког кодирања или алата.

У другом погледу, актери претњи искоришћавају налоге друштвених медија и нагађају лозинку користећи доступне информације или спроводе пхисхинг нападе.

Управљање привилегованим идентитетом пружа софистициране опције за процес аутентификације, обично могућност вишефакторске аутентификације (МФА). Ово функционише на ефикасан и једноставан начин, повећавајући потешкоће за хакере. МФА поставља више нивоа аутентификације између приступа подацима и захтева. Ово укључује:

 • Биометријска аутентификација
 • Препознавање уређаја
 • СМС порука
 • Биометрија понашања
 • Надгледање локације или геофенцинг
 • Време праћења захтева

Штавише, многи МФА процеси се одвијају без ометања тока посла и пријављивања; они само изводе процес аутентификације у позадини.

Омогући безбедност

Осим интерних корисника, нељудски ентитети такође могу изазвати хаос на мрежи ако имају додатне дозволе него што је потребно за обављање својих функција. Апликације, базе података, уређаји и други програми могу да премештају податке и уносе промене у вашу мрежу.

Стога су потребна одговарајућа ограничења и надзор како хакери не би имали прилику да уђу кроз те програме. С тим у вези, ПИМ ограничава нељудске идентитете и идентитете трећих страна да искоришћавају принцип најмање привилегија.

Такође, ова ограничења спречавају злонамерне апликације да раде без приступа. Морате узети у обзир трећа лица са нежељеним привилегованим налозима. Помоћу ПИМ-а можете пратити ове налоге тако да хакери не могу да пронађу било какав улаз.

Монитор Сессионс

Решења за управљање привилегованим приступом следеће генерације нуде снимке праћења сесија. Можете сортирати ове снимке у различите групе и лако их пратити кроз метаподатке који се могу претраживати. Ово ће минимизирати напоре за реаговање на инциденте. Поред тога, могућности праћења сесија помажу у аутоматском идентификовању сумњивих сесија.

Штавише, ваш тим може лако да визуализује ланац акција. Они могу проценити различите догађаје и пратити траг током реаговања на инцидент. ПИМ окупља све привилеговане налоге у једном трезору. Ово централизује напоре и обезбеђује основне акредитиве широм ваше мреже.

Предности ПИМ-а

Предности ПИМ-а укључују:

Побољшана безбедност

ПИМ вам помаже да пратите ко је недавно имао приступ одређеном ресурсу, као и ко га је имао у прошлости. Такође можете пратити када је приступ започео и завршио. Ове информације можете користити за стратешко планирање ко би требало да добије приступ у будућности.

Усклађеност са прописима

Због све већег броја питања приватности, морате се придржавати регулаторних стандарда који преовладавају у вашем региону. Популарни регулаторни стандарди укључују ХИПАА, НЕРЦ-ЦИП, ГДПР, СОКС, ПЦИ ДСС и још много тога. Помоћу ПИМ-а можете применити ове смернице и правити извештаје како бисте одржали усклађеност.

Смањени трошкови ревизије и ИТ

Више нећете морати ручно да надгледате дозволе приступа сваког корисника. Са ПИМ-овом унапред дефинисаном структуром и скупом смерница приступа, можете да обављате ревизије и правите извештаје за неколико тренутака.

Лакоћа приступачности

ПИМ поједностављује процес обезбеђивања права и давања привилегија приступа. Ово ће помоћи легитимно привилегованим корисницима да лако приступе ресурсима, чак и ако се не сећају својих акредитива.

Елиминисане претње

Без коришћења ПИМ-а, показујете лак пут до лоших актера који могу да искористе предности неоперативних налога у било ком тренутку. ПИМ вам помаже да надгледате и управљате свим активним и неоперативним налозима. То осигурава да сви ови налози немају приступ осетљивим подацима предузећа.

Већа видљивост и контрола

Можете лако да визуелизујете и контролишете све привилеговане идентитете и налоге тако што ћете их безбедно ставити у дигитални трезор. Овај трезор ће бити заштићен и шифрован са неколико фактора аутентификације.

Најбоље праксе за имплементацију ПИМ-а

Да бисте омогућили ефикасно управљање привилегованим идентитетом, морате да следите неке најбоље праксе:

 • Откријте и сачувајте листу објављених идентитета, укључујући дигиталне сертификате, лозинке и ССХ кључеве, у безбедном и утврђеном онлајн спремишту. Кад год откријете нове идентитете, можете са лакоћом аутоматски ажурирати листу.
 • Спроведите строге политике, као што су приступ привилегованим ресурсима заснован на улози и времену, аутоматско ресетовање акредитива за пријаву након једне употребе, периодична ресетовања лозинке и друге безбедносне праксе.
 • Имплементирајте приступ са најмањим привилегијама док дајете привилеговани приступ трећим странама и корисницима који нису администратори. Дајте им минималне привилегије да обављају улоге и одговорности, не више од тога.
 • Надгледајте и надгледајте удаљене сесије и активности привилегованог приступа у реалном времену да бисте открили злонамерне кориснике и одмах донели безбедносне одлуке.

ПИМ наспрам ПАМ наспрам ИАМ

У ширем сценарију, и управљање привилегованим идентитетом (ПИМ) и управљање привилегованим приступом (ПАМ) су подскупови управљања идентитетом и приступом (ИАМ). ИАМ се бави обезбеђивањем, надгледањем и управљањем идентитетима предузећа и дозволама за приступ.

Међутим, ПИМ и ПАМ играју кључну улогу када је у питању управљање и обезбеђивање привилегованих идентитета и њихове доступности. Хајде да разумемо разлике између ИАМ-а, ПИМ-а и ПАМ-а.

Управљање привилегованим идентитетом (ПИМ) Управљање привилегованим приступом (ПАМ) Управљање идентификацијом и приступом (ИАМ) ПИМ обезбеђује безбедносне политике и контроле за заштиту и управљање привилегованим идентитетима за приступ критичним системима и осетљивим информацијама. ПАМ подржава оквир контроле приступа за управљање, надгледање, контролишу и штите привилеговане приступне активности и путеве широм ваше организације. ИАМ управља и контролише и дозволе за приступ као и идентитете у организацији. На пример, корисници, под-корисници, средства, мреже, системи, апликације и базе података. Укључује управљање ко ће добити повећани привилеговани приступ ресурсима. Укључује системе који могу да управљају различитим налозима са повишеним привилегијама. Омогућава да се улоге које су потребне додели различитим групама у складу са улогама корисника и одељења. Укључује безбедносне смернице за управљање привилегованим идентитетима, као што су налози за услуге, лозинке, дигитални сертификати, ССХ кључеви и корисничка имена. Он обезбеђује ниво приступа и податке којима приступа привилеговани идентитет. Нуди безбедносни оквир који се састоји од јединствених мера, приступа и правила како би се олакшало управљање дигиталним идентитетом и приступом.

ПИМ Солутионс

Хајде сада да размотримо нека од поузданих ПИМ решења која можете узети у обзир за своју организацију.

#1. Мицрософт

Мицрософт нуди привилегована решења за управљање идентитетом за ваше предузеће. Ово вам помаже да управљате, надгледате и контролишете приступ у оквиру Мицрософт Ентра. Можете да обезбедите правовремени и по потреби приступ ресурсима Мицрософт Ентра, Азуре ресурсима и другим МС услугама на мрежи као што су Мицрософт Интуне или Мицрософт 365.

Мицрософт Азуре препоручује неке задатке за ПИМ који вам помажу да управљате Мицрософт Ентра улогама. Задаци су конфигурисање подешавања Ентра улога, давање квалификованих задатака и омогућавање корисницима да активирају Ентра улоге. Такође можете да пратите неке задатке за управљање Азуре улогама, као што су откривање Азуре ресурса, конфигурисање поставки Азуре улога и још много тога.

Када је ПИМ подешен, можете да се крећете до задатака:

 • Моје улоге: Приказује одговарајуће и активне улоге које су вам додељене.
 • Захтеви на чекању: Приказује захтеве на чекању који су потребни да би се активирали за доделу улога.
 • Одобравање захтева: Приказује скуп захтева за активирање које само ви можете да одобрите.
 • Приступ за преглед: Приказује листу активних прегледа приступа које вам је додељено да завршите.
 • Мицрософт Ентра улоге: Приказује подешавања и контролну таблу за администраторе улога да надгледају и управљају додељивањем Ентра улога.
 • Азуре ресурси: Приказује подешавања и контролну таблу за управљање додељивањем улога Азуре ресурса.

Да бисте користили ПИМ, потребна вам је једна од лиценци:

 • Укључује Мицрософт претплате у облаку, као што су Мицрософт 365, Мицрософт Азуре и други.
 • Мицрософт Ентра ИД П1: Доступан је или укључен у Мицрософт 365 Е3 за предузећа и Мицрософт 365 Премиум за мала и средња предузећа.
 • Мицрософт Ентра ИД П1: Укључен је у Мицрософт 365 Е5 за предузећа.
 • Мицрософт Ентра ИД Говернанце: Има скуп могућности управљања идентитетом за кориснике Мицрософт Ентра ИД П1 и П2.

#2. Аујас

Пратите администраторске налоге и аутоматизујте и пратите приступ идентитету суперкорисника помоћу ПИМ решења Аујас. Његова брза решења доносе одговорност за административни и заједнички приступ, а истовремено побољшавају оперативну ефикасност.

Ово решење омогућава вашим безбедносним тимовима да остану у складу са индустријским стандардима и прописима, подстичући најбоље праксе у вашој организацији.

Аујас има за циљ да управља административним приступом и спречи интерне повреде безбедности од стране суперкорисника. Одговара потребама мале серверске собе или великог дата центра. Нуди следеће ПИМ могућности:

 • Развој процедура и политика за ПИМ програм
 • Примена ПИМ решења
 • Примена управљања ССХ кључевима
 • Миграција ПИМ решења заснованог на агентима
 • Управљање и примена решења за контролу приступа коришћењем роботике

Штавише, Аујас нуди заштиту од крађе акредитива, управљање акредитивима, управљање сесијама, заштиту сервера, заштиту домена, управљање тајнама за правила и апликације и још много тога.

Платформа такође управља дељеним ИД-овима на неколико уређаја на мрежама широм света. Поред тога, обезбеђује одговорност за дељене ИД-ове и елиминише више ИД-ова као и лозинке.

#3. МанагеЕнгине ПАМ360

Смањите неовлашћени приступ и заштитите своју критичну имовину користећи МанагеЕнгине ПАМ360. Нуди вам свеобухватну платформу одакле добијате контролу и холистичку видљивост над свим привилегованим приступима.

Алат вам омогућава да смањите могућност повећања ризика уз помоћ моћног програма за управљање привилегованим приступом. Ово осигурава да неће постојати приступни путеви до критичних система и осетљивих података који остају неуправљани, ненадгледани или непознати.

МанагеЕнгине омогућава ИТ администраторима да развију централну конзолу различитих система како би олакшали брже решавање проблема. Добићете привилеговано управљање приступом, функције контроле приступа акредитива предузећа и чување, ток рада за приступ лозинки, даљински приступ и још много тога.

Штавише, МанагеЕнгине нуди ССЛ/ТЛС и ССХ КЕИ управљање сертификатима, правовремено повишене привилегије, ревизију и извештавање, аналитику понашања корисника и још много тога. Помаже вам да добијете централну контролу, побољшате ефикасност и постигнете усклађеност са прописима.

Закључак

Управљање привилегованим идентитетом (ПИМ) је одлична стратегија за побољшање безбедносног положаја ваше организације. Помаже вам да примените безбедносне политике и контролишете дозволе приступа привилегованим идентитетима.

Стога, ПИМ може помоћи да се лоши актери задрже напољу и да их спречи да нанесу било какву штету вашој организацији. Ово штити ваше податке, омогућава вам да останете у складу са прописима и одржавате своју репутацију на тржишту.

Такође можете истражити нека најбоља решења за управљање привилегованим приступом (ПАМ) и решења за ауторизацију отвореног кода (ОАутх).