Шта је виртуелни приватни облак? Научите како то функционише

Виртуелни приватни облак (ВПЦ) је стандард рачунарства у облаку за обезбеђење апликација у облаку у окружењу јавног облака.

Ако сте ентузијаста рачунарства у облаку или ученик технологије, сигурно сте чули за термин виртуелни приватни облак (ВПЦ). Он се односи на растућу технологију рачунарства у облаку са дељењем ресурса.

Прошли су дани када су ИТ предузећа зависила од приватног облака за безбедност података. Сценарио се променио појавом напредних безбедносних протокола у облаку. Сада многи корисници користе јавни облак ради уштеде и скалабилности када треба да користе ресурсе облака.

Наставите да читате овај блог да бисте сазнали више о технологији и њеним функционалностима.

Дефинисање виртуелног приватног облака (ВПЦ)

Прво, погледајмо његову детаљну дефиницију да бисмо разумели концепт. Виртуелни приватни облак или ВПЦ је стандард за дељење ресурса у облаку. ВПЦ ће обезбедити безбедност и проток података као што је приватни облак, чак и ако користите било које препуно јавно окружење у облаку.

На пример, замислите јавни облак као ресторан са стотинама других који тамо вечерају. Овде је ВПЦ еквивалент приватној комори коју можете користити са својом породицом и имати приватност и сигурност у јавним просторијама.

Разлог за његову популарност је вишеструк. Неке од предности коришћења ВПЦ-а су минимални трошкови ИТ инфраструктуре, скалирање ресурса на захтев (горе и доле) и практично нула застоја због одржавања.

Штавише, процес за постављање приватног рачунарског система сличног облаку за различите врсте веб локација и апликација (веб, мобилни или десктоп) је супер лак. Такође можете да га подесите на екосистему јавног облака којим управља трећа страна.

ВПЦ је савршено решење за кориснике облака који желе потпуну контролу над својим апликацијама софтвер као услуга (СааС) и преферирају моћне опције прилагођавања. Разлог је одвајање њихових средстава у облаку од других корисника облака. Штавише, модификације које ВПЦ корисници праве не ометају подешавања или средства корисника који нису ВПЦ.

ВПЦ обезбеђује безбедност ВПЦ корисника дозвољавајући приступ њиховим дигиталним средствима само преко одређених ИП адреса. Корисници могу да контролишу дозволу приступа и да додељују апликације или дозволу за приступ веб локацији поузданој групи корисника јавног облака.

Како направити ВПЦ

ВПЦ архитектура се састоји од више ресурса у облаку. Мање-више је сличан кућном рачунарском систему. Једина разлика је што постоји у облаку.

Ево ресурса облака за ВПЦ:

  • Виртуелна инстанца сервера (ВСИ) креира рачунарске ресурсе. Долази са специфичном процесорском снагом и меморијом.
  • Логичка инстанца помаже у комуникацији података. Овај пример је познат као умрежавање. Омогућава крајњим корисницима да приступе апликацијама у облаку или алатима које поседују.
  • Флексибилан ресурс за складиштење података. Можете повећати или смањити своју квоту за складиштење на основу променљивих потреба.

ВПЦ мрежни систем користи разне компликоване и робусне протоколе за обављање различитих радњи. На пример, корисници алата могу да приступе јавним пролазима користећи интернет, који је јавна мрежа.

У ВПЦ архитектури такође постоје елементи као што су балансери оптерећења који дистрибуирају долазни саобраћај на различите ВСИ. Као резултат тога, мрежа може позитивно утицати на рад и перформансе алата. ВПЦ такође користи рутере за интерну комуникацију између сегментираних радова и довођења саобраћаја. Осигурава да спољни саобраћај стигне до јавних апликација.

Логичке инстанце или ресурси облака ВПЦ-а остају одвојени од преосталог јавног облака. Да би логичке инстанце биле изоловане, добављач рачунарства у облаку користи различите виртуелне и физичке механизме.

Подаци унутар ВПЦ-а функционишу кроз трослојну архитектуру где је свим нивоима потребна сопствена подмрежа. Из тог разлога, сваки ниво добија наменске опсеге ИП адреса.

Штавише, слојеви апликације имају сопствену листу контроле приступа (АЦЛ) преко које корисници могу да контролишу приступ различитим деловима свог средства у облаку.

Нивои виртуелног приватног облака су:

  • Ниво презентације: Такође је познат као веб ниво који прима захтеве од крајњег корисника и обезбеђује тражене податке.
  • Апликациони ниво обавља већину рачунских задатака и садржи пословну логику.
  • Ниво базе података: Има сервер базе података где садржи податке нивоа апликације.

Како изоловати ВПЦ

Генерисањем виртуелног слоја на хардверу јавног облака, ВПЦ задржава за себе делимичну обраду, складиштење могућности и меморију. Могуће је креирати неколико ВПЦ-ова на основу моћи инфраструктуре јавног облака. Дакле, виртуелна приватна мрежа (ВПН) држи своје корисничке податке и методе обраде података одвојене од других корисника јавног облака.

Можете осигурати сигуран и изолован пренос података помоћу ових мрежних компоненти:

#1. Превођење мрежне адресе (НАТ)

Сви алати засновани на облаку који се налазе на ВПЦ-у користе засебне приватне ИП адресе за пренос података. Дакле, јавна веза постаје немогућа за било коју апликацију хостовану ВПЦ осим ако не користите НАТ да бисте превазишли ову препреку.

Када неко покуша да приступи вашој апликацији, НАТ ће обезбедити безбедну комуникацију између приватних и јавних домена. То ради тако што упарује унапред дефинисани јавни ИП са приватним ИП-ом.

#2. Виртуелна локална мрежа (ВЛАН)

Функција ВЛАН-а је да подели јавну клауд мрежу у изоловану и резервисану мрежу. Слој везе података ОСИ модела је место где долази до раздвајања.

У ВПЦ окружењу, Ваши системи ће комуницирати преко ВЛАН система. Стога ће остати одвојен од осталих компоненти јавног облака.

#3. Виртуелне приватне мреже (ВПН)

ВПН је најпопуларнији од протокола који развијају приватни мрежни канал на јавној мрежи.

ВПЦ користи јавну мрежу у облаку за пренос података између чворова или средстава у облаку. Али, користи ВПН технологију за енкрипцију података док преноси преко заједничких ресурса као што су рутери, прекидачи итд.

#4. Приватни Интернет протоколи (ИП-ови подмреже)

ВПЦ такође садржи приватне ИП адресе које можете користити за интерно повезивање апликација ради безбедности и перформанси. Подаци који се преносе преко приватних ИП адреса унутар ВПЦ-а неће путовати путем јавног Интернета.

Закључак 👩‍💻

Укратко, виртуелни приватни облак (ВПЦ) је приватно рачунарско окружење у облаку које се налази унутар јавног облака. Поред флексибилности, нуди вам скалабилност, смањен ризик и минимално време застоја. Ако више волите услугу засновану на облаку, ВПЦ је приступачна опција за вас ако желите да се ваша мрежна инфраструктура шири заједно са растом вашег пословања.

Рачунарство у облаку постаје безбедније како време пролази и нове технологије се појављују. Сазнајте више о изазовима и ризицима у рачунарству у облаку како бисте сачували своју имовину у облаку.