Шта су ЛАН и ВЛАН? Водич за увод

ВЛАН и ЛАН су слични; ЛАН је скуп различитих мрежних уређаја који омогућавају комуникацију између уређаја, а ВЛАН је врста ЛАН мреже која побољшава његове могућности.

Основни ЛАН има ограничене могућности које изазивају загушење у мрежама. Ове мреже су подељене на различите радне станице унутар ЛАН-а како би се елиминисало оптерећење и загушење.

То имплицира да је разлог за увођење ВЛАН-а раздвајање тих мрежа.

Иако су функције исте, и ЛАН и ВЛАН се разликују по својим техникама и својствима.

У овом чланку ћу детаљно размотрити сваки термин, укључујући типове, принципе рада, употребу и још много тога, а такође ћу направити разлику између ЛАН-а и ВЛАН-а.

Идемо!

Шта је ЛАН?

Локална мрежа (ЛАН) је веза између различитих рачунара која се користи за међусобну комуникацију и ограничена је на одређено географско подручје. Подручје може бити канцеларија, школа, зграда, итд. То је јефтина врста мреже која укључује јефтиније мрежне уређаје и каблове.

ЛАН дели више информација и ресурса као што су софтверске апликације, штампачи, камере, датотеке и још много тога како би вам олакшали рад. Чак и ако један од ресурса није доступан локално, ресурсе можете добити на даљину.

Прекидач или скуп прекидача повезује се са групом уређаја и рачунара користећи ТЦП/ИП протоколе. Приватне адресе се разликују од адреса других машина на локалној мрежи. Подаци се преносе већом брзином због ограничених компјутерских веза.

По дефиницији, хардвер, као што су мрежни адаптери, Етхернет каблови, чворишта, итд., мора бити јефтин, а веза мора бити брза. ЛАН се може користити на неколико места јер су управљање и подешавање једноставни.

За правилну комуникацију ЛАН мрежа постоје два медијума – коаксијални каблови и каблови са упреденим парицама. Пошто оба медија прелазе ограничену удаљеност, шум и непрецизност су минимални. Брзине података на ЛАН-у крећу се од 4-16 Мбпс.

Данас су се брзине преноса података побољшале и крећу се у распону од 100-1000 Мбпс. Кашњење пропагације у ЛАН-у је релативно кратко. Мање ЛАН мреже могу да запошљавају два рачунара, док веће ЛАН могу да запошљавају хиљаде рачунара.

ЛАН мреже су обично жичане везе. Међутим, на неким местима можете наићи на бежичну везу. Његова толеранција грешака је већа, а мреже су мање загушене.

Шта је ВЛАН?

Виртуелна локална мрежа (ВЛАН) је логичка репрезентација мрежа која групише подскуп различитих мрежних уређаја како би делили физичку локалну мрежу (ЛАН) изоловањем мрежног саобраћаја за сваку групу.

ВЛАН-ови се могу извршити на врхунским прекидачима. ВЛАН омогућава различитим мрежама да функционишу као да су део исте ЛАН мреже. Најповољнија функција ВЛАН-а је то што може смањити кашњење мреже, повећавајући ефикасност мреже и штедећи мрежне ресурсе.

  Шта је програм ТикТок Цреатор? Треба ли се придружити?

ВЛАН се користе да помогну у управљању мрежом, скалабилности и безбедности. Такође се може користити за ефикасно одржавање саобраћајних токова. Главна специјалност ВЛАН-а је да се ЛАН сегменти могу уговарати и ширити према захтевима.

Подела домена емитовања може да генерише већи пропусни опсег. Дакле, ВЛАН елиминише потребу за бројним прекидачима за подмреже предузећа. Прекидачи се користе за имплементацију ВЛАН-а, а сваки порт је додељен једном виртуелном ЛАН-у.

Портови који постоје у ВЛАН-у могу да додељују емитовања. Такође обезбеђује вашу везу ограничавањем емитовања на сваки порт и стварањем бројних емисија са једног.

ВЛАН нуди већу флексибилност јер се портови могу мењати ако је потребно. Смањује трошкове и елиминише потребу за куповином скупих прекидача за разликовање подмрежа. ВЛАН имплементира хијерархијску мрежу која адресира шему из које можете доделити ИП адресе сегменту мреже.

ВЛАН опсези:

Неки важни опсези ВЛАН-а:

 • ВЛАН 0-4095: Резервисани ВЛАН који се не може користити или видети
 • ВЛАН 1: Ово је подразумевани прекидач који не можете да бришете или мењате, али се може користити
 • ВЛАН 2-1001: Нормалан ВЛАН опсег који се може креирати, уређивати и брисати
 • ВЛАН 1002-1005: Ово су ЦИСЦО подразумеване вредности које се користе за ФДДИ и токен рингове. Ово се не може избрисати
 • ВЛАН 1006-4094: Ово је проширени опсег виртуелних ЛАН-ова

Примарне сврхе ВЛАН-а укључују:

 • За побољшање перформанси уређаја смањењем саобраћаја који дата крајња тачка може да обради или види.
 • ВЛАН побољшава безбедност мреже омогућавајући већу контролу над којом уређаји могу да приступају једни другима. На пример, мрежни тимови ограничавају приступ управљању ИоТ уређајима или мрежној опреми на одређене ВЛАН мреже.
 • ВЛАН се такође користи да олакша администрацију која омогућава администраторима да групишу различите уређаје у нетехничке сврхе. На пример, администратори стављају све рачуноводствене уређаје на исти ВЛАН и рачунаре људских ресурса на неке друге ВЛАН мреже.

ЛАН наспрам ВЛАН: Типови

Врсте ЛАН-а

Постоје две врсте ЛАН-а:

#1. Жичани ЛАН

Жичани ЛАН користи Етхернет каблове и прекидаче за повезивање сервера, ИоТ уређаја и крајњих тачака са корпоративним мрежама. За мала предузећа, ожичени ЛАН садржи један, неуправљани ЛАН прекидач заједно са много Етхернет портова за међусобно повезивање свих уређаја.

Али веће ЛАН мреже могу да повежу хиљаде уређаја, али захтевају додатни софтвер, хардвер и конфигурационе кораке како би били сигурни да мрежа ради добро.

#2. Бежичне ЛАН мреже

Бежични ЛАН користи спецификације ИЕЕЕ 802.11 за пренос података између мреже и крајњих уређаја користећи бежични спектар. Бежични ЛАН је пожељнији од жичаног ЛАН-а због уштеде трошкова и могућности флексибилности.

Врсте ВЛАН-а

ВЛАН мреже су два типа:

#1. ВЛАН заснован на портовима или статички

Мрежни инжењери креирају статички ВЛАН тако што дистрибуирају портове на мрежном прекидачу на један ВЛАН. Ти портови комуницирају само са додељеним ВЛАН-овима. Важно је разумети да ВЛАН-ови портова нису заиста статични јер се ВЛАН-ови додељени портовима могу мењати ручно у ходу или путем мрежне аутоматизације.

#2. ВЛАН заснован на употреби или динамички

Мрежни инжењери креирају ову врсту ВЛАН-а тако што динамички предају саобраћај на ВЛАН, на основу уређаја који креира саобраћај или типа саобраћаја. ВЛАН-у се додељује порт на основу идентитета уређаја као што је назначено безбедносним сертификатом или мрежним протоколима који се користе.

  Како да добијете филтер за снимање игре престола у Снапцхату

Један порт је повезан са неколико динамичких ВЛАН-ова. Промена уређаја повезаног преко порта или постојећег уређаја који се користи може довести до промене ВЛАН-а додељеног порту.

ЛАН вс. ВЛАН: Како они раде?

Како ради ЛАН?

ЛАН захтева основне компоненте за рад:

 • Интерфејс за мрежу: Интерфејси укључују електронске и рачунарске уређаје који раде као крајње тачке за слање и примање података.
 • Међусобне везе: Подржава путовање информација или података са једног места на друго. Мрежни медиј и НИЦ су део интерконекције. Бежични медији и каблови у мрежним медијима се користе за пренос сигнала. Функција картице мрежног интерфејса (НИЦ) је да конвертује информације у форму која се може лако пренети преко ЛАН-а.
 • Мрежни уређаји: Мрежни уређаји су прекидачи, чворишта и рутери. Ови уређаји раде као склоп уређаја који повезује различите ЛАН сегменте или уређаје за повезивање. Прекидачи и чворишта су уређаји слоја 2, док рутер ради на мрежном слоју 3.
 • Протоколи: Протоколи контролишу пренос неколико података преко локалне мреже. Протоколи су АРП, ДХЦП, ИП итд.

Како ВЛАН ради?

Извор слике: ацтивереацх

ВЛАН се детектује на мрежном прекидачу помоћу ВЛАН ИД-а. Сваки порт на комутатору има један или више ВЛАН ИД-ова који су му додељени. Слетеће у подразумевани ВЛАН ако није додељен ниједан други порт. Сваки ВЛАН даје приступ линку података хостовима повезаним на портове комутатора који су конфигурисани са њиховим ВЛАН ИД-ом.

ВЛАН ИД се затим преводи у ВЛАН ознаку, која је 12-битно поље у заглављу података сваког Етхернет оквира који се шаље на ВЛАН. Пошто је ознака дугачка 12 бита, ВЛАН-ови до 4096 се могу дефинисати као домен за пребацивање. ВЛАН таг је дефинисан од стране ИЕЕЕ у стандарду 802.1К.

Неће бити ВЛАН ознаке када се Етхернет оквир добије од хоста који је већ прикључен. Прекидач затим додаје ВЛАН ознаку. У ВЛАН-у заснованом на порту, прекидач уноси ознаку повезану са ВЛАН ИД-ом порта. Док у ВЛАН-у заснованом на употреби, он уноси ознаку повезану са ИД-ом уређаја или типом саобраћаја који генерише.

Прекидачи затим прослеђују означене оквире до њиховог одредишта, прослеђујући само на портове на којима је ВЛАН повезан. Непознати једноструки, мултицаст и броадцаст саобраћај се прослеђује на све портове у ВЛАН-овима. Када оквир стигне до одредишног комутационог порта, ВЛАН ознака се одваја пре него што почне пренос оквира до одредишног уређаја.

ЛАН вс. ВЛАН: предности и недостаци

Предности ЛАН-а

 • ЛАН је јефтин медиј за пренос
 • То поједностављује физичко повезивање уређаја са медијима
 • Користи се за високе брзине преноса података
 • Међусобна повезаност између различитих уређаја је више
 • ЛАН је оријентисан на раст и флексибилан
 • ЛАН омогућава закључавање датотека
 • Добићете потпуни сигурносни систем против неовлашћеног приступа подацима

Недостаци ЛАН-а

 • ЛАН-у је потребна меморијска област у сваком главном рачунару који се користи у вашој мрежи. Ово ће смањити расположиви простор за програм корисника.
 • ЛАН додаје фазу потешкоћа у рад вашег рачунара. Корисници се могу суочити са проблемима са разумевањем мрежних команди. Овлашћење и инсталација ЛАН-а захтевају регулаторне и техничке вештине.
 • Неке тренутне апликације неће успети да раде у обезбеђеном мрежном окружењу.
  Професионални надзор за заштиту спољашњости вашег дома

Предности ВЛАН-а

 • ВЛАН решава велике проблеме са емитовањем.
 • Смањује величину домена емитовања.
 • Помоћу ВЛАН-а можете додати додатни ниво сигурности.
 • Помаже у управљању уређајима глатко и лако.
 • Можете груписати уређаје према њиховој функцији уместо по њиховој локацији.
 • ВЛАН вам омогућава да направите групе повезаних уређаја тако да могу да се понашају као да су на истој мрежи.
 • Помаже вам да логички сегментирате мреже на основу пројектних тимова, функција или одељења
 • Можете географски структурирати мрежу.
 • Добићете веће перформансе.

Недостаци ВЛАН-а

 • Пакет може да процури са једног ВЛАН-а на други.
 • Убачени пакет води до сајбер-напада.
 • Биће вам потребан додатни рутер за управљање оптерећењем у већим мрежама.
 • Можете се суочити са проблемима интероперабилности.
 • ВЛАН није у могућности да проследи мрежни саобраћај на други ВЛАН.

ЛАН вс. ВЛАН: Апликације

Примене ЛАН-а

 • ЛАН се користи у канцеларијама, болницама, школама итд., јер омогућава дељење неколико ресурса као што су дељење података, штампање, интернет, скенери и још много тога.
 • ЛАН такође служи корисницима за приступ интернету код куће.
 • Широко се користи у производним индустријама за координацију различитих активности машина.
 • Брзе ЛАН мреже се користе за међусобно повезивање споријих мрежа.

Примене ВЛАН-а

 • ВЛАН је користан када се суочите са великим саобраћајем на вашем ЛАН-у.
 • Када имате више од 200 уређаја у вашој мрежи, користи се ВЛАН.
 • Када група корисника захтева напредну безбедност, биће вам потребан ВЛАН.
 • Када се уређаји успоравају због различитих емитовања, ВЛАН је идеална опција.
 • ВЛАН се користи за прављење једног прекидача на више прекидача.

ЛАН вс. ВЛАН: Разлике

Постављање ЛАН-а је скуп аранжман, док је постављање ВЛАН-а интелигентна стратегија аранжмана.

Оба термина имају неколико разлика. Хајде да их размотримо у облику табеле.

ЛАНВЛАНЛАН је дефинисан као група рачунара и периферних уређаја који су повезани унутар области. ВЛАН је дефинисан као прилагођена мрежа која је направљена од једне или више ЛАН-ова. ЛАН ради на једном домену за емитовање. ВЛАН ради на више домена за емитовање. Први пут је представљен 1970-их. Први пут је представљен 2003. Трошкови ЛАН-а су високи. Цена виртуелног ЛАН-а је мања. Кашњење је велико. Кашњење је мало. Уређаји који се користе су рутери, прекидачи и чворишта .Уређаји који се користе су свичеви и мостови.ЛАН користи стандардне Етхернет протоколе, као што су ФДДИ и токен рингс.ВЛАН користи ВТП и ИСП стандардне протоколе. Максимални домет везе је 2 миље. Веза има сличан домет. У ЛАН-у, пакет се имплементира у сваки уређај. У ВЛАН-у се пакет шаље на одређени домен емитовања. ЛАН је мање ефикасан. ВЛАН је високо ефикасан. Да бисте користили ЛАН, неће вам требати никакве информације. Да би користили ВЛАН, корисници морају да знају више команди да би конфигурисали ВЛАН.ЛАН није довољно безбедан. Мере безбедности се предузимају на крају рутера. Побољшава безбедност. ЛАН филтрира само оквире и мање је скалабилан. Одређује протоколе и портове за откривање оквира.

Закључак

Виртуелна локална мрежа (ВЛАН) је проширење локалне мреже (ЛАН), где су ЛАН могућности побољшане тако што се логично сегментира на неколико домена емитовања. Ова партиција ствара бројне ЛАН мреже логично у једном мосту или комутатору, чиме се смањују трошкови и саобраћај уз повећање погодности, безбедности и перформанси администрације.

Дакле, виртуелни ЛАН омогућава једноставно управљање и решавање проблема уз бољу безбедност свих мрежних уређаја који се користе.

Такође можете истражити најбоље алате за тестирање брзине интернета да бисте проверили свој Ви-Фи и мобилни пропусни опсег.