Ваш штит од сајбер претњи

Анализа мрежног саобраћаја (НТА) је процес праћења и праћења мрежне активности ради сумњивог понашања. Процес захтева помоћ ручне анализе, правила за откривање, могућности машинског учења и анализе понашања.

Без обзира да ли сајбер претња користи људску грешку или се ослања на рањивост софтвера, приступ мрежи организације је кључан за нападача. Ако је мрежа угрожена, злонамерни актер добија увид у број повезаних уређаја и начине за ширење малвера.

Наравно, ствари као што је ДНС Синкхоле ће помоћи само на један начин. Како можете да будете сигурни да је ваша мрежа заштићена и да има могућност да открије/ублажи претњу?

Уз помоћ решења за анализу мрежног саобраћаја, можете управо то.

Важност анализе мрежног саобраћаја

Све комуницира са интернетом. Дакле, без обзира на врсту или број повезаних уређаја, све врсте интеракција пролазе кроз мрежу.

Ако анализирамо саобраћај, можемо сазнати више о њему и открити аномалије како бисмо ствари заштитили.

Анализа мрежног саобраћаја нам омогућава да урадимо то и још много тога, што је чини кључним делом стратегије сајбер безбедности.

У случају да желите да зароните дубље о томе зашто мрежа укључује гомилу битних информација, можете истражити ТЦП/ИП протокол и ОСИ модел. Када прођете кроз ове ресурсе, схватићете шта се све дешава у нашој мрежи.

Међутим, не морате бити стручњак за концепте умрежавања да бисте прочитали остатак овог чланка.

Иако сам вам можда рекао поклон, зашто је анализа мрежног саобраћаја толико важна?

Хајде да уђемо у мало више детаља:

Не само могућност откривања абнормалног понашања мреже, већ вам НТА такође даје бољу видљивост ваше мреже. Ово вам помаже да знате како ваш заштитни зид ради, које су најважније тачке, који су несигурни портови и са колико мрежног саобраћаја имате посла сваки дан.

Све ове информације треба да вам помогну да смислите ефикасну стратегију сајбер безбедности.

Није ограничен само на спољашњег злонамерног актера; са НТА, чак можете открити употребу ВПН-ова или било каквог саобраћаја из интерне мреже који покушава да ексфилтрира податке.

  Како направити прилагођене директиве у Ангулар-у

Дакле, злонамерне долазне мрежне везе за откривање неовлашћеног коришћења услуга у оквиру мреже НТА решења вам дају побољшану заштиту од разних сајбер претњи.

Важно је: Али шта можете учинити с тим?

До сада је очигледно да је НТА кључни део сајбер безбедности.

Али шта тачно ради? Да ли добијате информације само од тога?

Анализа мрежног саобраћаја није све у прикупљању информација. Ради се о надгледању, откривању, блокирању и евидентирању.

НТА има свеобухватну сврху када је у питању безбедност мреже. Ево неких од најважнијих ствари:

 • Детекција лажног приступа: Лакше је открити абнормалну долазну везу, али је тешко проверити да ли постоје лажне мрежне активности. Са НТА функцијама, можете открити и најмање неправилности у мрежи које вас могу подстаћи да даље истражите и проверите да ли постоје инсајдерске претње.
 • Откривање рансомваре-а: Инфицирање рансомваре-ом укључује одређене мрежне активности, укључујући повезивање са злонамерним доменима или екстракцију необичних количина података. Све се то може открити.
 • Приступ датотеци: Иако постоје различите технологије за заштиту датотека, приступ њима или њихово кретање може се открити помоћу НТА.
 • Профилисање корисника: Организација може да изабере да прати интерне активности корисника како би пажљиво пратила.
 • Откривање загушења мреже или застоја: Можете открити да ли је делу ваше мреже потребна пажња због застоја или необичног саобраћаја.
 • Праћење у реалном времену: активности уређаја, мрежне интеракције, све се то може видети помоћу НТА решења.

Анализа мрежног саобраћаја: како то функционише?

НТА се фокусира на мрежне податке да би добио информације о везама, саобраћају и активностима корисника.

Да би то функционисало, морате да разумете или идентификујете изворе података у вашој организацији. Имплементација треба да обезбеди да подаци који се прикупљају из мреже буду корисни.

У зависности од обима ваше мреже, можете одлучити да ручно изаберете изворе података или да користите аутоматизацију података за примену великих размера. Када завршите са изворима, можете да подесите НТА решење за праћење и обраду свих доступних података.

Све у свему, НТА ће надгледати две врсте мрежних података: подаци о протоку и пакетни подаци.

  7 мацОС подешавања за повећање продуктивности

Подаци о мрежном току описују везе преко мреже. Може да садржи информације као што су ИП адреса, број порта, временска ознака, протокол и да ли је уређај одобрен. Штавише, обим саобраћаја такође може помоћи да се открије више од уобичајеног протока мрежних података.

Пакетни подаци се односе на садржај саобраћаја. Наравно, садржај не може помоћи у брзом откривању напада, али би требало да помогне у истрази.

На крају, решење за анализу мрежног саобраћаја ће проћи кроз све такве врсте података да би направило смислене закључке. То може укључивати ручну интервенцију, скенирање засновано на вештачкој интелигенцији или обрасце понашања за откривање абнормалних активности.

Како анализа мрежног саобраћаја побољшава безбедност?

Подаци који се могу применити побољшавају безбедност сваке платформе. И, са НТА решењима, то добијате као крајњи резултат.

Дакле, како то тачно помаже у спровођењу боље безбедности?

 • Шири поглед на вашу мрежу: Као што сам већ поменуо, НТА вам даје бољу видљивост ваше мреже, што значи да ћете се упознати са свим повезаним уређајима, рутерима, заштитним зидовима на месту и сваким ситним детаљима који ће вам помоћи да чврсто обезбедите ствари.
 • Откривање сајбер претњи: Било да је у питању рансомваре или ДДоС напад, подаци у реалном времену и њихове могућности откривања аномалија требало би да вам помогну да пажљиво пратите сајбер претње.
 • Увиди за ефикасну истрагу: Чак и ако нешто прође поред ваше мреже, са довољно података из НТА, можете решити проблем и доћи до корена.
 • Идентификујте усклађеност са смерницама: С обзиром да можете да откријете неовлашћену мрежну активност, можете да проверите ефикасност било ког примењеног безбедносног решења Зеро Труст и како да се ускладите са свим захтевима политике који долазе уз то.
 • Предности надгледања: Сазнаћете да ли је део ваше мреже погођен (или не ради). Дакле, ако то знате у реалном времену, то ће вам помоћи да се одбраните од било каквих текућих сајбер напада или проблема са решавањем проблема.
 • Поред тога, са низом информација које добијате од НТА, може постојати многа суптилна безбедносна побољшања која можете да урадите.

  На шта треба обратити пажњу када бирате решење за анализу мрежног саобраћаја?

  Уз свако решење за праћење мрежног саобраћаја, постоје различите карактеристике које одговарају свакој врсти организације.

    Водич за коришћење реацт-роутер-дом

  Наравно, препоручује се да све то истражите пре него што одаберете НТА решење. Да вам помогнем у процесу, дозволите ми да истакнем неке од важних ствари које решење за праћење мреже треба да има:

  • НТА треба да буде довољно способан да прикупља податке из свих врста извора, укључујући и оне који укључују саобраћај и садржај. Дакле, са обиљем података, имаћете тачну анализу сваке ситуације.
  • Неопходно је одабрати изворе података за ефикасно прикупљање података. Не би требало да сакупљате скоро све, што доводи до огромне депоније података коју је тешко организовати, сортирати и анализирати.
  • Механизми задржавања и прикупљања података су од виталног значаја. Морате да имате баланс задржавања прошлих података за одређено време и прикупљања података у реалном времену. Ако чувате податке старе деценије, то би могло непотребно повећати трошкове складиштења и сложеност.
  • Сва решења вам пружају извештај о извршеној анализи. Што је боље представљен, то је боље за запосленике и чланове организације.

  Предности анализе мрежног саобраћаја

  Анализа мрежног саобраћаја помаже у побољшању безбедности и стварању бољег плана сајбер безбедности за будућност.

  Неке друге његове предности укључују:

  • Проактивно решење: Са праћењем у реалном времену, било би брже решити инцидент који утиче на мрежу због сајбер напада.
  • Побољшања мреже: Не само безбедност, већ анализа саобраћаја такође може открити болне тачке мреже и помоћи у њеном побољшању ради бољих перформанси и поузданости.
  • Праћење корисника: Активност корисника се може пратити помоћу НТА како би се осигурало да не дође до неовлашћених интеракција које ометају организацију.
  • Извештаји за акционаре и инвеститоре: Основни извештаји увек осигуравају инвеститоре и акционаре о стању пословања и бризи о његовом одржавању. А извештаји НТА им дају добар осећај сигурности.
  • Испунити захтеве усаглашености: Да би неприметно испунили нове/савремене захтеве усклађености који одражавају поверење јавности у организацију, НТА помаже да се провери већина крпеља.

  Окончање

  Анализа мрежног саобраћаја помаже на све начине на које се може замислити да се побољша мрежна безбедност организације.

  Да бисте били сигурни да ћете извући максимум из тога, морате да разумете увиде које добијате са тим.

  Наравно, не треба се ограничити само на НТА, али то је један критичан део стратегије сајбер безбедности.

  Такође можете истражити неке врхунске ДДоС заштите засноване на облаку за веб локације малих и великих предузећа