ВПН блокиран? Зашто се то дешава и шта учинити у вези с тим

Брзе везе

Кључне Такеаваис

 • Услуге стримовања блокирају ВПН-ове због ограничења лиценцирања, што доводи до проблема са приступом за нелокални садржај.
 • Веб локације откривају ВПН-ове користећи ИП црне листе, интерно откривање превара, блокирање портова, владине блокаде и цурење ДНС-а.
 • Заобиђите ВПН блокове тако што ћете испробати различите ИП адресе, обавестити веб локације о коришћењу ВПН-а или платити приватну ИП адресу.

Коришћење ВПН-а је одличан начин да заштитите своју приватност док сурфујете вебом, али није без замки. Можда сте приметили да вас неке веб локације третирају другачије јер користите ВПН.

Иако коришћење ВПН-а не би требало да изазива проблеме, неке веб локације ће активно блокирати вашу везу, што је фрустрирајуће. Дакле, зашто неке веб локације блокирају ВПН кориснике?

Зашто веб локације блокирају ВПН-ове?

Услуге стримовања често блокирају ВПН-ове због проблема са уговором и лиценцирањем. На пример, на сајту за стриминг, заједно са оригиналним емисијама и филмовима, већина услуга хостује садржај који нису направили. Пошто услуге стриминга не поседују неоригинални садржај који хостују, често су ограничене лиценцама за дистрибуцију.

На пример, ако Нетфлик емитује емисију А, али Нетфлик није власник емисије, може му бити легално дозвољено да емитује емисију само у САД. Дакле, ако живите ван САД и покушате да приступите Схов А преко Нетфлик-ове америчке веб локације, ваш приступ би могао бити блокиран ако је ВПН активан. Нетфлик можда неће блокирати све кориснике ВПН-а, али може покупити ИП адресе ВПН сервера и блокирати их ако је ИП адреса означена као она која припада ВПН серверу.

Веб локације које се не емитују могу блокирати ВПН-ове из низа разлога. Можда је услуга коју веб локација нуди незаконита у вашој земљи пребивалишта, а веб локација је означила ВПН ИП адресу коју користите као црну листу. Поред тога, ако користите ВПН да бисте покушали да заобиђете платни зид, веб локације ће често учинити све што могу да то зауставе, надгледајући ваш ИП да виде да ли га ВПН сервер поседује.

  16 најбољих софтвера за генерисање потенцијалних клијената за покретање предузећа

Како веб локације откривају и блокирају ваш ВПН

Питате се како веб локације откривају да ли користите ВПН? Постоји неколико метода које се користе за откривање да ли користите ВПН.

1. ИП црне листе

Анти-ВПН механизми првенствено раде тако што проверавају ИП адресе посетилаца у односу на црне листе познатих ВПН адреса. Пошто ВПН-ови генерално користе познате центре података за хостовање својих сервера, није тешко одредити ИП опсеге који поседују.

Услуге попут ИПХуб и ипинфо.ио прикупите ове информације и учините их доступним купцима по цени. Ако сте повезани на ВПН, ИПХуб ће то схватити и закључити да сте повезани преко хостинга, проксија или једноставно лоше ИП адресе.

Када се повежете без активног ВПН-а користећи своју сирову ИП адресу, ИПХуб ће вероватно закључити да имате „добар ИП“.

Добар ИП вероватно неће бити блокиран, док хостован или „лош“ ИП може бити блокиран од стране одређених сајтова ако је на црној листи.

Проблеми са ВПН ИП адресом се обично суочавају са ЦАПТЦХА екраном, који проверава да ли сте права особа или робот. Међутим, понекад, чак и ако унесете исправне ЦАПТЦХА информације, ВПН блок може остати.

2. Откривање превара у кући

Велике компаније са пуно ресурса, попут Гоогле-а и Нетфлик-а, имају јединствену позицију да открију проксије због количине саобраћаја који обрађују. Чак и ако ВПН услуга пружа десетине ИП адреса, велике су шансе да ће се оне и даље појављивати много пута међу својим милионима корисника, омогућавајући компанијама да лако означе сумњиве ИП адресе.

Ове компаније имају значајан инжењерски таленат, тако да њихова решења такође могу да користе напредне технологије попут машинског учења за анализу и класификацију образаца саобраћаја.

3. Блокирање порта

Блокирање порта се дешава када је виртуелни мрежни порт који ваш ВПН користи блокиран помоћу заштитног зида. Када се то догоди, ваш ВПН метод тунелирања за сурфовање вебом је прекинут, што значи да не можете да приступите веб локацијама које желите.

4. Владини блокови

Понекад је веб локација коју желите да посетите блокирана од стране владе вашег места становања или је влада забранила ВПН који користите. Неке земље су прилично либералне са својим ВПН законима, али постоје и екстремнији случајеви, као што су Ирак, Кина и Северна Кореја. Ако живите у земљи у којој су одређени или сви ВПН-ови илегални, можете наићи на честе блокаде.

5. ДНС цурења

Понекад ваша веза може доживети цурење ДНС-а, што подразумева да се ваши веб захтеви и даље шаљу директно вашем провајдеру интернет услуга упркос томе што имате активан ВПН. Ово се често дешава ако ВПН који користите не функционише исправно и може довести до тога да вас одређене веб локације тренутно блокирају.

  Ограничите отворене картице у Цхроме-у и укините додатне помоћу кТаб-а

Многи ВПН-ови нуде тестове цурења ДНС-а како би се уверили да ваши подаци процуре до вашег ИСП-а. Дакле, ако сте забринути због овога, проверите да ли ваш ВПН провајдер нуди тест цурења.

6. Сајтови који потпуно блокирају ВПН кориснике

Неки власници веб локација покушавају да у потпуности блокирају ВПН-ове. На пример, Социал Бладе (приказан изнад) користи Цлоудфларе за пресретање ВПН саобраћаја, блокирајући приступ свима који имају активан ВПН када учитају веб локацију.

Како заобићи ВПН блокове

Најпопуларније странице за стримовање имају тенденцију да блокирају ВПН-ове, укључујући:

 • Диснеи+
 • ББЦ иПлаиер
 • Хулу
 • Нетфлик
 • Макс

Они се могу разликовати у зависности од ваше локације и вашег специфичног ВПН-а. Иако не постоји сигуран начин да увек заобиђете ове механизме, постоји неколико корака које можете предузети да бисте побољшали своје шансе.

1. Покушајте са различитим ИП адресама

Многи комерцијални ВПН провајдери дају вам приступ вишеструким серверима распоређеним у различитим центрима података широм света. Преласком на други сервер мењате своју ИП адресу која се налази на Интернету.

Ако будете блокирани, прођите кроз доступне сервере. Ако будете имали среће, могли бисте пронаћи неку која није на црној листи сајта.

2. Обавестите сајтове о вашој употреби ВПН-а

Можда би било корисно обавестити одређене сајтове да користите ВПН. На пример, ако се обратите корисничкој служби ваше банке, они би могли да ставе напомену на ваш рачун како би помогли у решавању било каквих проблема ако њихови системи за заштиту од преваре означе вашу употребу ВПН-а.

Ово је посебно добра идеја ако сте се раније повезивали на услугу без ВПН-а, али планирате да почнете да га користите у блиској будућности, можда због путовања. Запамтите да сајтови генерално ограничавају прокси саобраћај да би смањили злоупотребу од стране ботова, а не зато што имају посебне предрасуде према људима који користе ВПН.

3. Платите приватну ИП адресу

Што више људи користи одређену ИП адресу, већа је вероватноћа да ће се у неком тренутку наћи на црној листи. Имајући сопствену приватну ИП адресу, знатно је лакше да ваш ВПН остане неоткривен.

Данас постоји много приватних ИП провајдера, али пре него што се пријавите за једног, уверите се да ваш тренутни ВПН провајдер већ не нуди ову функцију. Следећи популарни ВПН провајдери нуде приватне ВПН (често по надуваној цени):

 • ИПВанисх
 • СурфСхарк
 • ПуреВПН
 • НордВПН
 • Виндсцрибе
 • Иваци
 • Приватни приступ интернету
 • ЦиберГхост
  Како играти игре Дисцорд канала

Ако ваш тренутни ВПН провајдер не нуди приватну ИП адресу, размислите о преласку на другу услугу или наменског приватног ИП провајдера, као што је ИПв4 Глобал. Друге згодне ВПН функције могу вам помоћи да заобиђете блокаде ако желите да максимално повећате своје шансе.

4. Користите мање уобичајени ВПН

Други начин да се избегну претрпани сервери је коришћење мање познатог ВПН провајдера. Пошто неколико компанија има тенденцију да доминира ВПН тржиштем, можете очекивати да ће се појавити на црним листама. Мање је вероватно да ће нејаснији ВПН бити блокиран или покренути ЦАПТЦХА.

Наравно, то не значи да треба да користите најјефтинијег, најсојнијег добављача којег можете пронаћи. Посебно желите да избегнете бесплатне ВПН услуге. Не само да су они обично преплављени хиљадама или милионима корисника, већ су и магнети за превару, пиратерију и друга проблематична понашања. Сајтови имају снажан подстицај да их циљају због блокирања.

5. Обришите кеш меморију и колачиће

У неким случајевима, одређене функције или подешавања претраживача могу покренути системе заштите или праћење прегледача може лако да идентификује ваш претраживач.

Брисањем кеша вашег претраживача и колачића можете ресетовати како вас веб локација или услуга види као корисника и потенцијално деблокирати ваш ВПН у том процесу. Лако је обрисати кеш меморију и колачиће у Гоогле Цхроме-у, а сличан је процес и у већини других прегледача.

6. Промените своје ДНС сервере

Још један згодан начин да покушате да деблокирате свој ВПН је да промените своје ДНС сервере. Тхе Систем имена домена (ДНС) преводи човеку читљива имена домена у ИП адресе. Уместо да морамо да памтимо тешке и дугачке низове бројева за сваку веб локацију, можемо да запамтимо имена, као што је МакеУсеОф. Када добијете нову интернет везу, користићете подразумевана подешавања ДНС-а ИСП-а, али не морате.

Можете да промените подешавања да бисте користили ДНС треће стране, што би могло да деблокира ваш ВПН и омогући вам приступ сајту или услузи. Можете да промените ДНС подешавања у оперативном систему Виндовс, да промените ДНС подешавања на мацОС-у и да пронађете и промените ДНС подешавања на Линук-у.

7. Ролл Иоур Овн ВПН сервер

Техничка алтернатива је да инсталирате сопствени ВПН сервер, било на физички рачунар који контролишете или на виртуелни сервер у облаку. Бићете једина особа која користи одређену ИП адресу тог сервера, што знатно смањује шансу да заврши на црној листи.

Имајте на уму да су ИП опсеги истакнутих добављача облака као што су Амазон АВС и Мицрософт Азуре такође јавне информације, тако да ни ово можда није потпуно херметички решење. Било би поузданије инсталирати сервер на физичку машину која се повезује на Интернет преко вашег ИСП-а.

Може бити неугодно суочити се са ЦАПТЦХА-има или другим препрекама док невино сурфујете вебом. Али углавном, постоје једноставни начини да се заобиђу механизми које веб локације користе за дискриминацију корисника ВПН-а. Предузимајући неколико корака како би ваш саобраћај изгледао мање сумњив, можете користити ВПН-ове да заштитите своју приватност на мрежи уз мање муке.