Како закључати Фацебоок профил и његове предности

Фацебоок је ОГ света друштвених медија који је заузео свет својим лансирањем у јавност 2006. године.

Од тада, платформа је претрпела вишеструка визуелна и технолошка унапређења да би била тамо где је данас. Покренут је са једноставним циљем да вам помогне да останете повезани са пријатељима и породицом. Иако је револуционирао начин на који се дружимо, истовремено је покренуо и многа питања о приватности и сигурности.

Без сумње, то је сјајно место за дружење без физичког контакта, али са њим долази и много претњи кршењем података, крађе идентитета и злоупотребе личних података – као и са било којом другом платформом друштвених медија.

Да бисте се позабавили овим, најбоље је да свој Фацебоок профил држите закључаним тако да странци или, потенцијално, хакери не могу приступити вашим личним подацима.

У овом посту ћемо проћи кроз све о закључавању вашег Фацебоок профила, заједно са корацима о томе како то учинити да бисте сакрили своје присуство на мрежи и одржали висок ниво приватности.

Ризици поседовања јавног профила

Сећате се када сте последњи пут на Фејсбуку објавили да пијете кафу☕ са својим пријатељем у омиљеном кафићу? Па, шта се даље десило, очигледно, осим што сам добио много лајкова и коментара на твој пост? Да ли сте почели да видите огласе о кафи/производима од кафе и другим местима која можете да посетите да попијете лепу шољицу кафе?🤔

  Како зауставити Скипе од искључивања других звукова на рачунару

То је управо оно што Фацебооков пипак ради. Прати ваше активности и покрете корисника и користи их на местима која не можемо замислити. Сви огласи које видите око себе су резултат ваших интеракција са објавама на Фејсбуку.

Ако нисте закључали свој Фацебоок профил, можда се излажете низу потенцијалних ризика. На пример, злонамерни странац може погледати ваше ажурирање о испијању кафе са пријатељем, посегнути тамо и побећи са вашом торбицом. А ово није ни најгори сценарио.

Такође прочитајте: Како сакрити ЛинкедИн профил и ставити га на скривени режим.

Од рударења података до сајбер ухођења, импликације могу бити узнемирујуће. Хакери могу да искористе ваше личне податке за покретање циљаних пхисхинг напада, или сајбер криминалци могу да прикупе податке за креирање лажних налога на ваше име. Можда постоји неко ко користи вашу фотографију да направи лажну личну карту како би обавио одређене ствари из својих себичних мотива.

Штавише, прекомерно дељење може да вас остави рањивим на нападе друштвеног инжењеринга и угрози вашу личну и финансијску сигурност.

Једноставнијим речима, то значи да своје личне податке стављате на видело, који се чак могу користити за крађу идентитета.

Изнова и изнова смо видели да се такви случајеви појављују у вестима; верујте ми, све ово је само врх леденог брега.

Прочитајте и: Како се уклонити са интернета

Предности ограничавања приступа вашим личним подацима

Иако не можете ограничити Фацебоок да не узима никакве информације са вашег профила, несумњиво можете поставити ограничења и изабрати шта је слободно да узме.

У таквим случајевима, ограничавање приступа вашим личним подацима на Фејсбуку може бити веома корисно. Има 4 нивоа безбедности🔐:

  • Јавно
  • Пријатељи
  • Пријатељи, осим познаника
  • Само ја

Пажљивим разумевањем и ограничавањем дељења података, штитите се од многих безбедносних опасности које се јављају сваког минута широм света. Ограничавање ваше активности од странаца је први корак да узмете ствар у своје руке и спречите те радознале очи да покушају да вас уходе на Фејсбуку.

  Шта су ГПТ агенти и како функционишу?

Такође се штитите од група злоупотребе на Фејсбуку које вас циљају са информацијама које покрећу и имају за циљ ширење мржње. Омогућава вам да управљате својим присуством на мрежи, откривајући само оно што желите да поделите са својим ужим кругом.

Применом ове контроле, можете да сарађујете са платформом на аутентичнији начин, без ограничења јавног надзора.

Светла страна закључавања вашег Фацебоок профила

Фацебоок је недавно покренуо функцију „Заштита слика профила“ како би заштитио слике профила људи од преузимања ради креирања лажних налога. Пошто је одговор био позитиван, убрзо је покренула функцију „Закључај свој профил“🔒, дајући корисницима моћ да бирају са ким и које информације ће се делити са којом публиком.

Ова карактеристика је углавном била намењена женама, али су је сви усвојили, јер је нудила многе предности. Хајде да брзо погледамо светлу страну закључавања вашег Фацебоок профила:

➡ Заштитите осетљиве информације

Закључавање вашег профила штити ваше осетљиве информације, као што су датум рођења, место рођења, школе које сте похађали, ваша листа пријатеља, интересовања итд.

➡ Спречава неовлашћени приступ

Само ваши пријатељи могу да приступе вашим активностима корисника, објавама и обавештењима када закључате свој профил. То значи да странци нису дозвољени.

➡ Штити ваше слике

Једна од највреднијих предности закључавања вашег профила је то што било који корисник који није на вашој листи пријатеља неће моћи да приступи вашој фотографији профила или било којој другој фотографији коју сте поставили на Фацебоок. Сигурност је таква да не могу чак ни да зумирају или прошире слику на екрану.

➡ Можете изабрати ко вас означава

Може бити изузетно иритантно када вас слијева и десно означавају људи које једва познајете. Срећом, можете наметнути ограничења ко може да вас означи. Такође можете да подесите одобрење на ручно тако да прегледате сваку ознаку пре него што се појави на вашем профилу.

  6 сервисних игара уживо које се не плаћају за победу

➡ Ограничава ваше податке

Имаћете моћ да ограничите своје корисничке податке од јавности. То значи да ће све ваше слике, постови, албуми и приче бити видљиви само вашим пријатељима или одабраним људима уместо јавности.

Све у свему, закључавање вашег Фацебоок профила није само заштита; то је проактиван корак ка повратку ваше дигиталне аутономије👍.

Сада када знамо зашто бисмо можда желели да закључамо наше Фацебоок профиле, хајде да научимо како то можете да урадите са паметног телефона и десктопа.

Такође прочитајте: Како трајно избрисати Инстаграм налог.

Како закључати Фацебоок профил са паметног телефона

Корак 1: Отворите апликацију Фацебоок на свом телефону и пријавите се на свој налог.

Корак 2: Додирните Мени у доњем десном углу.

Корак 3: Додирните икону Подешавања.

Корак 4: Померите се надоле док не видите Закључавање профила. Додирните га и закључајте свој профил.

Ваш профил је сада закључан.

Како закључати Фацебоок профил са радне површине

Корак 1: Из прегледача идите на Фацебоок.цом и пријавите се на свој налог.

Корак 2: Кликните на свој профил у горњем левом углу.

Корак 3: Кликните на 3 тачке и изаберите Закључај профил.

И то је то! Ваш профил је сада закључан за јавност. Само пријатељи на вашој листи могу да виде ваше податке.

Завршне мисли

У овом добу напредне технологије и дигитализације, изузетно је важно да заштитите своје податке како бисте одржали и заштитили своју приватност. Фацебоок-ова функција закључавања профила вам нуди управо то, тако да је паметно да се увек одлучите да буде на сигурној страни.

Контролишући ко може да приступи вашем профилу, можете да пожњете плодове безбеднијег и аутентичног искуства на мрежи.

Па, зашто чекати? Закључајте свој Фацебоок профил већ данас и направите корак ка сигурнијем и моћнијем дигиталном постојању. Информисана онлајн безбедност је у вашим рукама – узмите је!

Затим погледајте најбоље алате за приватност како бисте заштитили свој идентитет на мрежи.