5 разлога због којих не би требало да користите емоџије у својој лозинки

Кључне Такеаваис

  • Коришћење емоџија у лозинкама може довести до проблема са компатибилношћу и ризика од закључавања налога ако их платформа или веб локација не подржава правилно.
  • Лозинке засноване на емоџијима могу бити предвидљиве и лако их разбити, јер људи имају тенденцију да бирају популарне емоџије које се обично користе.
  • Емоџији се могу различито појавити у различитим оперативним системима, што отежава унос исправне лозинке и потенцијално захтева поновну верификацију вашег налога.

Емоџији превазилазе културне и језичке баријере. Оне су постале део интернет лексикона и свакодневне комуникације и толико су укорењене у нашем језику да су људи почели да их користе у лозинкама.

Нажалост, то није сјајна идеја, а ево пет разлога зашто.

1. Можда ћете бити закључани

Да ли сте икада покушали да користите емоји у лозинки? Ако јесте, знате да неке платформе дозвољавају емоџије док друге не. Ово само по себи није велики проблем. Међутим, чак и ако сте у могућности да креирате налог негде користећи лозинку засновану на емоџијима, можда нећете моћи поново да се пријавите, посебно ако промене своја правила за лозинку. Није мало вероватно да ћете наићи на проблеме са компатибилношћу или да веб локација коју покушавате да користите не може правилно да рукује лозинкама емоџија.

  Како привремено онемогућити спавање на мацОС-у

2. Предвидљивост

Када је реч о лозинкама, људи теже уобичајеним фразама и комбинацијама бројева које је лако погодити. У ствари, према НордПасс истраживања, најчешћа лозинка на свету је „123456“, док су фразе као што су „админ“ и „пассворд“ међу првих десет. Ако би људи почели да користе емоџије у својим лозинкама, сигурно је претпоставити да би се држали најпопуларнијих емоџија, што би њихове лозинке чинило лаким за разбијање.

3. Питања на више платформи

Емоџији су део Уницоде стандарда и исти су на свим платформама и оперативним системима. Ипак, вероватно сте приметили да изгледају другачије у зависности од вашег оперативног система. А пошто се њихов изглед разликује, можда ћете имати проблема да користите исправну лозинку. Ако унесете погрешну лозинку превише пута, мораћете поново да верификујете налог, или још горе, можда ћете бити закључани.

4. Неугодност

Осим потенцијалних безбедносних проблема, ту су и непријатности. Ако је све што икада користите ваш паметни телефон, онда можда коришћење лозинки заснованих на емоџијима не би било превише незгодно. Али да ли сте икада покушали да пошаљете емоџи некоме на радној површини? Ако имате Виндовс рачунар, на пример, морате да омогућите подршку за емоји преко ВиВеТоол-а. Дефинитивно се чини погоднијим да користите само слова и бројеве на тастатури.

5. Изложеност сурфању раменима

Тастатура вашег паметног телефона вероватно приказује најновије коришћене емоџије на врху. Када су ове информације доступне, излажете се сурфовању по рамену. Као што термин сугерише, ово је врста сајбер напада у којем починилац шпијунира екран уређаја мете како би добио осетљиве информације. Није да би вас коришћење обичне лозинке учинило нерањивим за напад сурфовањем по рамену, али је дефинитивно лакше запамтити комбинацију емоџија него нешто попут „ус1нФзП!кР“.

  25 одличних слика за ваш десктоп

Како да направите јаку лозинку, искључујући емоџије

Нису вам потребни емоџији да бисте направили јаку лозинку. Потребна су вам слова, цифре и специјални знакови. Или боље речено, морате комбиновати та три елемента. Јачина лозинке, или ентропија лозинке како се зове, може се измерити. Што је лозинка сложенија, то је теже пробити.

Проблем са сложеним лозинкама је што их је тешко запамтити. Због тога би требало да користите менаџер лозинки, специјализовани софтвер дизајниран за складиштење и управљање лозинкама. Менаџери лозинки су једноставни за употребу, а многи од њих имају доступне бесплатне верзије.

Други механизам који бисте требали размотрити је двофакторска аутентификација. Са омогућеном двофакторском аутентификацијом (сада доступна у скоро свим апликацијама), мораћете да потврдите свој идентитет уносом привременог кода или употребом наменске апликације.

Емоџији су забавни—али нису идеални за лозинке

Емоџији су одлични када желите да изразите како се осећате или једноставно брзо комуницирате са другом особом. Али нису идеалне као лозинке, барем не још. Постоје бољи, сигурнији и практичнији начини да заштитите своје налоге.