Како искористити сегментацију тржишта да бисте повећали ЦРО и ЦРР

Маркетиншки професионалци се ослањају на технике сегментације тржишта како би категоризовали и организовали циљну публику у мале групе.

За одређени производ или услугу, на тржишту постоје различите групе публике. Неки траже вредност, док други више воле приступачну цену🏷. Постоје и они купци који више воле висококвалитетни садржај који подржава производ или услугу коју конзумирају.

Овде морате да користите сегментни маркетинг тако да све групе публике добију одговарајући садржај у складу са својим преференцама. Ако не знате како наставите читати до краја!

Преглед садржаја

Шта је сегментација тржишта?

Сегментација тржишта се односи на технику сегментирања купаца на основу заједничких карактеристика, као што су старост, пол, локација и понашање при куповини. Циљ ове сегментације је стварање група које ће реаговати на сличан начин на специфичне маркетиншке стратегије.

Ово је такође истакнута техника у маркетиншкој ниши за оптимизацију стопе конверзије (ЦРО) и побољшање стопе задржавања купаца (ЦРР).

Термин „Сегментација тржишта“ је први пут сковао Вендел Р. Смит 1956. То је први корак ка креирању персонализованог процеса маркетинга и продаје који може да разликује ваше пословање на тржишту. Ова стратегија се такође сматра основом сваке успешне дугорочне маркетиншке стратегије.

Ова сегментација се може извршити на основу бројних варијабли. Међутим, избор варијабли зависи од типа пословања и циља стратегије сегментације.

Такође прочитајте: Најбоље платформе за корисничку подршку за повећање стопе задржавања

Разлика између тржишне и сегментације купаца

 • Сегментни маркетинг дели широко тржиште на мање сегменте. С друге стране, сегментација купаца подразумева креирање група из постојеће базе корисника организације.
 • Циљ сегментације тржишта је да се идентификују различите групе са сличним карактеристикама. Али сегментација купаца има за циљ разумевање понашања и преференција купаца.
 • Сегментни маркетинг је користан за прилагођавање маркетиншких стратегија и понуде производа. Међутим, сегментација купаца помаже у персонализованим интеракцијама са клијентима и побољшаном искуству корисника.
 • Док се сегментација тржишта фокусира на идентификацију могућности раста за организације, сегментација купаца омогућава компанијама да изграде јаче односе са купцима.

Које су варијабле сегментације тржишта?

Низ ставки се може сматрати варијаблама за сегмент маркетинга. Неке од главних варијабли су повезане са купцем на индивидуалном нивоу, као што су старост, пол и етничка припадност, религија, ниво прихода, величина домаћинства, занимање, образовање, брачни статус, локација (област, град, држава и држава), култура , и језик. Други могу бити из ширег спектра, као што су језик, клима, вредности, друштвени статус, личност, стил живота, интересовања и мишљења.

Постоје и друга разматрања попут куповине и понашања корисника; тражене користи, лојалност и задовољство купаца, као и ангажовање.

Важни облици сегментације тржишта

Постоје четири главна облика сегментног маркетинга које обављају предузећа. Погледајте ове испод:

  Управљање репликама и клијентима у Redis-у

#1. Демографска сегментација

У овој врсти сегментације тржишта користе се демографске карактеристике попут старости, пола, занимања, образовања, прихода итд. Са демографском сегментацијом, компаније имају за циљ да групишу људе који су заинтересовани или незаинтересовани за сличне производе.

#2. Сегментација понашања

Као што име говори, овај сегмент маркетинга се ради на основу понашања корисника. На пример, користићете различите стратегије за тржишне сегменте који желе да купују производе са исплативим ценама и сегменте који се фокусирају на квалитет уместо цене.

#3. Психографска сегментација

Психографском сегментацијом компаније идентификују аспекте као што су личност, стил живота, вредности и психологија тржишта који их повезују са производима или брендом.

#4. Географска сегментација

Локација потрошача, односно држава, држава, град или регион, игра улогу у производима које би могли да конзумирају. На пример, људи који долазе са подручја Медитерана можда желе да купе производе који се користе у медитеранској исхрани.

Како креирати и имплементирати стратегију сегментације тржишта

#1. Дефинисање циљног тржишта

Пре свега, морате да дефинишете своје циљно тржиште и успоставите његов однос са вашом компанијом или брендом. То можете учинити тако што ћете одговорити на следећа питања:

 • Да ли ваши производи и услуге могу послужити овом тржишту?
 • Која је величина тржишта?
 • Каква је позиција вашег бренда на тржишту у односу на вашу конкуренцију? Шта каже анализа конкурената?

#2. Сегментирање тржишта

Сада изаберите критеријуме за сегментирање вашег тржишта. Не постоји таква обавеза да се користи само један критеријум; можете користити комбинацију која вам нуди најбоље резултате.

#3. Разумевање тржишта

Спроведите примарна истраживања и анкете да бисте боље разумели тржиште. Питања треба да се односе на одабране сегменте и морају укључивати и квантитативна и квалитативна питања.

#4. Сегментирање ваших купаца

Анализирајте одговоре истраживања да бисте сазнали најрелевантније сегменте купаца за ваш бренд.

#5. Тестирање маркетиншке стратегије

Коначно, потребно је да креирате циљане маркетиншке кампање у складу са налазима сегментације. Можете даље оптимизовати план на основу резултата прикупљених из маркетиншких кампања.

Предности сегментације тржишта

Постоје многе предности овог приступа. Ево неколико наведених у наставку:

 • Прављење снажнијих маркетиншких порука одређеној групи публике
 • Идентификовање тржишних ниша за раст и профит
 • Дизајнирајте производе и услуге по мери за различите сегменте
 • Привуците праву групу купаца и учините их лојалним вашем бренду
 • Креирајте циљане дигиталне рекламе према интересовањима, демографији итд.
 • То осигурава да ваш бренд постане видљивији, засењујући ваше конкуренте
 • Нижа стопа аквизиције купаца путем циљаног оглашавања
 • Боља стопа одговора уз ефикасне маркетиншке стратегије
 • Оптимизовано коришћење ресурса за спречавање расипања

Уз ове предности, кроз сегментацију тржишта, можете идентификовати даље могућности ширења тржишта за диверсификацију. Ово помаже у даљем учвршћивању вашег пословања и стварању новијих тржишта купаца.

Како искористити сегментацију тржишта

#1. Сегментација понашања

Сегментација понашања објашњава специфичне кораке у процесу куповине идеалног купца. На овај начин компаније могу сазнати шта њихови идеални купци желе и зашто. Такође им говори које користи потенцијални купци желе да добију од производа и како купци испуњавају њихове захтеве.

Сегментација понашања укључује понашање као што је узрок куповине, догађаји куповине, предности производа, фаза путовања купца и ангажовање корисника. Обично се користи за Б2Ц и Б2Б студије тржишта. Као што може рећи компанијама зашто људи купују

организације могу да их боље циљају тако што ће их укључити у стратегије кампање и промоције.

  Како потражити број телефона за Гоогле Воице

#2. Демографска сегментација

Према овој сегментацији, људи са заједничким демографским особинама ће имати исте куповне навике. Ови подаци се често комбинују са другом сегментацијом да би се разумела циљна тржишта са највећим шансама за куповину производа.

Податке који су вам потребни за ову сегментацију је лако прикупити из извора као што су владини извори, анкете и апликације које прате детаљније демографске податке. Користећи ово, трговци могу сегментирати своје тржиште као и базу купаца.

Помаже им да идентификују тржишну прилику, позицију бренда у поређењу са конкурентима, купце за које је највероватније да ће купити њихове производе и кампање које ће најбоље одговарати сваком сегменту.

#3. Географска сегментација

Циљ географске сегментације је груписање људи на основу њихове локације становања и посла (држава, регион, покрајина, држава, град, климатска зона, поштански број). Локација је дубоко повезана са културом, што у великој мери може утицати на куповне навике групе људи.

Подаци потребни за географску сегментацију могу се наћи на мрежи на различитим поузданим веб локацијама. Помаже трговцима да створе комплетан профил тржишта, комбинујући га са другим врстама сегментације. Такође, када компаније знају када неко планира да путује, могу да промовишу локалне хотеле и ресторане тој особи.

#4. Сегментација специфична за медије

Овај приступ сегментације тржишта вам помаже да креирате буџет за продају и маркетинг за производе и услуге.

Ево сценарија из стварног света:

Ацме онлајн продавница има следећи саобраћај или гледаност:

МедиумТраффицЦонверсион РатеПрофит МаргинСопствена веб локација5,00010%90%Веб локација треће стране2,0001%60%ППЦ на Гоогле-у1,0002%50%Невспапер3,0003%75%Телевизија3,5004%45%Друштвени медији%6,00607бор 65%

Анализирајући горњи скуп података, маркетинг менаџер бренда ће одлучити како да расподели маркетиншки буџет тако да ЦРО и ЦРР расту.

Требало би да циљате медије са високом гледаношћу, стопом конверзије и профитном маржом да бисте уложили максимални део буџета. На пример, сопствена веб страница, новине, утицајне сарадње итд.

Такође прочитајте: Схопифи Цоллабс—све што треба да знате као трговац/креатор

#5. Организациона сегментација

Организациону сегментацију користе Б2Б трговци да би разумели карактеристике свог пословног циљног тржишта. Подаци који се користе за ову сегментацију су величина компаније, правни статус, финансијски статус, године пословања, тип индустрије, локација, власништво и друге варијабле везане за пословање. Организациони подаци се могу прикупљати са владиних веб-сајтова, трговинских часописа и других онлајн индустријских извора.

Пошто Б2Б циљно тржиште обично има неколико великих компанија, ови подаци помажу трговцима да разумеју снаге и одрживост своје компаније на циљном тржишту. Ова сегментација им помаже да схвате да ли тржишни сегмент расте или опада кроз податке о финансијском учинку и трендове раста.

#6. Психографска сегментација

Да бисте побољшали стопу конверзије за своју организацију, можете да прибегнете психографској сегментацији. Она дели тржиште на основу личности, стила живота, друштвеног статуса, интересовања, активности и мишљења корисника. Када се комбинује са демографском сегментацијом, то вам омогућава да пронађете мотивацију иза одређених избора које људи доносе.

Са овом сегментацијом, компаније могу да разумеју шта потрошачи мисле о њиховим производима и услугама. Такође их чини да разумеју зашто купци желе оно што желе. Стога се организације могу фокусирати на оптимизацију своје стопе конверзије нудећи људима оно што желе.

#7. Генератионал Сегментатион

Често брендови сегментирају тржиште на основу генерације. У САД има много генерација људи. Ово су истакнути:

 • Тиха генерација: рођена између 1928. и 1945. године
 • Бејби бумери: рођени између 1946. и 1964. године
 • Генерација Кс: рођени између 1965. и 1980. године
 • Миленијумци или генерација И: рођени између 1981. и 1996. године
 • Генерација З: рођена између 1997. и раних 2010-их
 • Генерација Алфа: Рођена од средине 2010-их па надаље
  Како излећи јаје у Покемон Го

Купци и потенцијални клијенти из различитих генерација имају различите преференције.

На пример, генерација З и генерација Алфа ће преферирати веб локације и мобилне апликације за куповину. Док ће беби бумери, генерација Кс и миленијалци и даље желети да посете обичну продавницу да би искусили производ пре куповине.

#8. Сегментација заснована на технолошком профилу

Технографска сегментација побољшава оптимизацију стопе конверзије (ЦРО) и задржавање и препоруку купаца (ЦРР) информисањем о технолошким преференцијама купаца. Ова тактика сегментације тржишта је углавном за Б2Б екосистем.

На пример, професионалци обучени за десктоп ЦРМ-ове засноване на Орацле-у тешко ће прећи на онлајн ЦРМ-ове. Насупрот томе, професионалци који су ушли у радну снагу током ере рачунарства у облаку, више би волели веб ЦРМ него десктоп ЦРМ.

Дакле, морате идентификовати преференције посетилаца пре него што им понудите десктоп или веб ЦРМ. Ако представите прави СааС производ овом сегменту тржишта, лако ћете повећати ЦРО. Такође, ако у будућности не укинете десктоп ЦРМ-ове, постојећи клијенти ће радије остати са вама, чиме ће се побољшати ЦРР.

#9. Сегментација вредности

Сегментација вредности је друга реч за сегментни маркетинг заснован на трансакцијској вредности ваше публике.

То утиче на ЦРО и ЦРР на следеће начине:

 • У ЦРО-у можете неговати велику спремност да платите клијентима да троше више на друге производе и услуге у вашој мобилној апликацији, сајту за е-трговину или СааС порталу.
 • Корисници са фиксним буџетом имају тенденцију да напусте платформу када трошкови порасту. Ако желите да задржите ове клијенте, понудите додатне сервисне периоде, гаранције, премиум подршку и поклон ваучере који се могу искористити на вашој веб локацији или у апликацији. Купац се осећа цењеним и жели да остане са вама још неколико година.

#10. Сегментација животне доби

Други начин да побољшате стопу конверзије и стопу задржавања купаца је анализа животног периода ваших потенцијалних клијената, потенцијалних клијената и клијената. Ако знате да је клијент који прегледа вашу веб локацију за е-трговину нови родитељ, можете му показати циљане препоруке производа као што су формуле за бебе, производи за добробит и здравствену негу.

Остале животне фазе које можете пратити су млади одрасли, младенци и парови, празни гнезди, пензионери, старије особе и тако даље.

#11. Сезонска сегментација

Можете искористити тактику сезонске сегментације тржишта како бисте својој публици пружили одговарајуће поруке о бренду у различитим годишњим добима.

Можете да урадите сезонску сегментацију ових догађаја:

 • Дочек Нове Године
 • супер боул
 • Дан Светог Патрика
 • Фестивал музике и уметности у долини Коачела
 • Дан независности (4. јул)
 • Дан захвалности, Ноћ вештица и Божић
 • Дан ветерана
 • Трибал Поввовс

Примери оглашавања или промоције заснованог на сезонској сегментацији могу бити следећи:

 • Велика органска фарма која приказује сезонске производе на друштвеним мрежама.
 • Велики попусти на електронику и ИТ производе и услуге на Црни петак и Сајбер понедељак.

Ако водите кампање за Црни петак у месецима који нису стварни догађаји, нећете привући много публике на своју веб локацију или апликацију. Дакле, ЦРО и ЦРР неће бити много погођени. Морате покренути ППЦ кампању када догађај буде неколико дана касније. Такође, осигурајте да заштитите своју ППЦ кампању од саботаже конкуренције.

Сегментација тржишта—Будући тренд

У наредним годинама, сегментација маркетинга ради побољшања ЦРО и ЦРР ће у великој мери укључити аутоматизоване технологије.

На пример, постојаће АИ алати на нивоу производње који ће анализирати понашање и преференције купаца у реалном времену и водити их до правог производа, услуге или садржаја. Машинско учење и наука о подацима ће такође бити од користи за обуку нових алата АИ.

Маркетери ће се такође више ослањати на анализу понашања купаца, сегментацију у реалном времену и хиперперсонализацију, а не на конвенционалне технике сегментације тржишта као што су демографија и психографија.

Следеће, дигитални маркетиншки алати за повећање ангажовања и прихода.