Како одговорити на е-поруку о одбијању посла (са шаблонима)

Одбијање за посао никада није добро. Након што сте уложили много времена и труда у припрему за улогу, може бити тешко прихватити одбијање. Међутим, добра вест је да са правим начином размишљања ово негативно искуство можете претворити у дивну прилику за каријеру.

У овом чланку ћемо вас упутити како да професионално одговорите на е-поруку о одбијању посла и да ојачате своју позицију кандидата за посао.

1. Почните са формалним поздравом

Док одговарате на било коју е-пошту, увек почните позитивно. Формални поздрав, на пример, „Поздрави“ или „Надам се да сте добро“, сигурно ће вас учинити љубазним и љубазним. Без званичног поздрава, можда ћете изгледати нагло.

Такође можете користити поздрав који наводи доба дана, на пример, „Добро јутро“ или „Добро вече“. Међутим, ако се послодавац налази у другим деловима света, најбоље је да идете са другим поздравима. Без обзира на поздрав који користите, побрините се да буде кратак и концизан и уздржите се од претеривања.

2. Покажите своју захвалност

Иако је увођење духова кандидата данас прилично уобичајено након интервјуа, ваши анкетари су се потрудили да одговоре на вашу молбу за посао. Изразите своју захвалност што сте вас обавестили о одлуци. Затим, можете им захвалити на времену и разматрању улоге. Нека буде кратак на један или два реда.

Даље, након што изразите своју захвалност, можете укратко поменути и своје разочарање што нисте добили улогу. Ово ће обавестити примаоца е-поште о вашој искрености и искреном интересовању за прилику за посао.

3. Изразите своје ставове о процесу интервјуа

Затим можете у једној реченици написати своје ставове о процесу интервјуа и томе колико је добро прошао. Било би сјајно поменути неколико позитивних ствари које сте приметили током процеса интервјуа. Такође им можете захвалити на прилици да упознате тим и било кога ко је био укључен у процес интервјуа.

На пример, можете поменути да сте сматрали да је процес интервјуа добро структуиран и занимљив. Могли бисте да истакнете своју захвалност за посвећеност тима изврсности и како је то одјекнуло код вас. Поред тога, могли бисте да изразите како вам је техничка процена омогућила да покажете своје способности решавања проблема.

4. Покажите своје интересовање за компанију

Како напредујете у е-поруци, обавестите свог послодавца о вашем интересовању за компанију. Можете разговарати о аспектима којима се дивите у вези њихове организације, производа или услуга. Штавише, можете поменути и неколико ствари које вам се допадају у њиховој радној култури.

Ово ће дати до знања менаџеру за запошљавање да сте и даље заинтересовани за прилику и да искрено желите да сте добили улогу. Своје интересовање можете изразити у два до три реда.

5. Поделите своју спремност за предстојеће улоге

Изражавајући своје интересовање за компанију, такође можете показати своју спремност да будете разматрани за будуће улоге. Тиме ћете послодавцу дати до знања да не тражите друге прилике и да ће вас ускоро размотрити за нове позиције.

Штавише, уместо да траже кандидата за посао од нуле, послодавцима би било лако да бирају међу већ заинтересованим кандидатима. Дакле, дељење вашег интересовања за компанију и предстојеће улоге ставља вас испред у групи кандидата.

6. Питајте их за повратне информације

Затим, можда бисте желели да знате разлог одбијања посла. Пред крај е-поште, можете их замолити да дају повратне информације како би вам помогле док се пријављујете за друге улоге и процесе интервјуа. Док тражите повратну информацију, будите сигурни да упутите скроман захтев и да не будете захтевни.

7. Пошаљите е-пошту одмах

Коначно, завршите своју е-пошту са одговором формалним потписом и у складу с тим га лекторирајте да бисте избегли грешке. Користите најбоље граматичке провере да бисте уочили све граматичке грешке. Иако можете да опозовете слање е-порука на Гмаил-у, боље је спречити грешке пре него што их пошаљете.

Даље, важно је да пошаљете свој одговор што је пре могуће након што примите е-пошту. Ако вам треба предуго да одговорите, можда ће помислити да већ нисте заинтересовани за ту прилику и да сте обезбедили други посао. Дакле, брз одговор показује ваш професионализам, па чак и поузданост ако релевантна позиција ускоро буде доступна.

Шаблони за одговор на е-поруку о одбијању посла

Ево неколико шаблона на које можете да се обратите да бисте одговорили на е-поруку о одбијању посла. Можете их уређивати и користити према својим потребама.

Шаблон 1:

Предмет: Хвала вам на прилици за интервју и захтеву за повратне информације

Хвала вам што сте ме обавестили о својој одлуци о запошљавању. Иако се осећам разочарано што нисам постигао позицију, остајем захвалан на искуству током процеса и ценим прилику да обавим интервју са вама и вашим тимом.

Пошто увек тражим да се побољшам, занима ме да ли можете да дате повратне информације о мом учинку током процеса интервјуа. Ако бисте могли да издвојите мало времена да ми пошаљете повратне информације, био бих вам захвалан на свим сугестијама које имате да понудите.

Хвала вам на времену и разматрању. Надам се да ћу имати прилику да интервјуишем за будуће улоге у вашој компанији.

Ево још једног шаблона где можете поменути назив пројекта који сте сазнали током интервјуа и надати се да ћете радити на њему.

Шаблон 2:

Предмет: Хвала вам што сте ме узели у обзир – Отворени за будуће могућности

Хвала на одговору. Ценим прилику да обавим интервју за улогу [role name] и разочаран сам што не идем напред. Иако се нећу придружити вашем тиму, било је сјајно сазнати о послу [mention a project name] радите и упознајте невероватан тим који стоји иза тога.

Био бих вам захвалан за сваку повратну информацију о мојим квалификацијама и учинку током процеса интервјуа. Увек се трудим да се побољшам и био бих вам захвалан за сваку конструктивну критику коју можете да понудите.

Хвала на Вашем времену. Било би ми задовољство обавити интервју за будуће позиције у вашој компанији.

Ако тражите кратак и лак за праћење шаблон, ево једног који можете размотрити.

Шаблон 3:

Предмет: Захтев за повратне информације о интервјуу

Хвала на одговору. Желео бих да ценим прилику да сазнам о сјајном послу који ваш тим ради и упознам вас и ваш тим.

Иако сам разочаран исходом, захвалан сам на искуству интервјуа и надам се да ћу имати нове прилике са вашом компанијом у будућности. Ако бисте могли да одвојите мало времена, био бих вам захвалан на повратним информацијама о мом учинку током интервјуа, јер би ми то помогло да се побољшам.

Штавише, можете истражити бесплатне шаблоне доступне на Темплате.нетза лако преузимање и уређивање у Гоогле документима или Мицрософт Ворд-у.

Грациозно одговорите на е-поруку о одбијању посла

Пратећи савете и користећи дате шаблоне, можете професионално одговорити на е-поруку о одбијању посла и искористити је као прилику да ојачате своју позицију.

Иако је одговарање на е-поруку о одбијању посла важно, уверите се да наставите да се повезујете и да доследно тражите нове могућности као тражитељ посла.