Распберри Пи 5 најављен за октобарско лансирање

Распберри Пи Лтд је најавио свој нови водећи модел, Распберри Пи 5, који ће бити лансиран крајем октобра у верзијама од 4ГБ и 8ГБ. Доступне за претпродају, Пи 5 плоче коштају само 5 долара више од еквивалентних Пи 4 модела – дакле, 60 и 80 долара.

Нови рачунар са једном плочом има много више процесорске снаге, плус гомилу потпуно нових функција — укључујући ПЦИе конектор и дуго тражено дугме за напајање. Хајде да погледамо.

Шта чини Распберри Пи 5 другачијим?

Прво и најважније, како је откривено у званичном саопштењу о Распберри Пи блог, Пи 5 се може похвалити новим, далеко моћнијим системом на чипу. Броадцом БЦМ2712 је заснован на 64-битном четворојезгарном Цортек-А76 који ради на 2,4 ГХз, са укупно 4 МБ кеш меморије. ГПУ је такође надограђен на ВидеоЦоре ВИИ, који подржава ОпенГЛ ЕС 3.1 и Вулкан 1.2.

СоЦ је потпомогнут новим И/О чипом који су дизајнирали инжењери компаније Распберри Пи: РП1. Ово обрађује већину улаза/излаза, укључујући ГПИО пинове и УСБ, скидајући оптерећење са главног процесора. Резултат је да Распберри Пи 5 може да ради до три пута брже од Пи 4, што га чини упоредивим са другим СБЦ-овима за употребу када вам је потребна додатна рачунарска снага.

Распберри Пи 5 нове карактеристике

Кредит за слику: Распберри Пи

Иако плоча има исте димензије као њени претходници, Распберри Пи 5 на неки начин има изненађујући број додатних функција. Неки кључни додаци су:

  • ПЦИ Екпресс 6.0 магистрала (за повезивање М.2 диск јединица преко засебног адаптера)
  • Сат у реалном времену (са конектором за резервну батерију)
  • Дуал ЦСИ/ДСИ (сваки се може користити за повезивање модула камере или екрана)
  • Конектор за вентилатор (за вентилатор уграђен у Пи 5 кућиште или опциони Ацтиве Цоолер додатак)
  • УАРТ конектор (за безглаво отклањање грешака)
  • Ренесас/Диалог ДА9091 чип за управљање напајањем
  • Дугме за укључивање
  Како израчунати уплате за кредит у Екцел-у са ПМТ функцијом

Један изненађујући пропуст је недостатак опције еММЦ складиштења. 3,5 мм аудио/композитни видео порт је такође нестао.

Надоградње на претходне функције укључују 4ГБ или 8ГБ ЛПДДР4Кс РАМ-а веће брзине (4267МХз). Двоструки микро-ХДМИ портови такође сада могу да емитују видео при 60фпс на два екрана истовремено (са 30фпс). Ево кључних спецификација:

Процесор

Броадцом БЦМ2712 СоЦ са 64-битним четворојезгарним Цортек-А76 на 2,4 ГХз

ГПУ

ВидеоЦоре ВИИ ГПУ @ 800МХз

И/О

Распберри Пи РП1 чип, 40-пински ГПИО

РАМ

4ГБ/8ГБ ЛПДДР4Кс СДРАМ @ 4267МХз

Складиште

мицроСД (подржан СДР104 веће брзине)

Видео излаз

2 × микро-ХДМИ порта (подржава до 4Кп60)

Портови/конектори

2 × УСБ 3.0, 2 × УСБ 2.0, 2 × мини ЦСИ/ДСИ (за камеру или екран), Гигабит Етхернет, ПоЕ (за ПоЕ+ ХАТ), ПЦИе (за М.2 ХАТ), вентилатор, УАРТ, РТЦ батерија

Бежично повезивање

802.11б/г/н/ац бежични, Блуетоотх 5.0

Снага

Препоручује се УСБ-Ц ПСУ од 27В 5В/5А, минимално 5В/3А

Да би се олакшало хлађење, конектор за вентилатор на плочи се може користити за напајање вентилатора уграђеног у кућиште Распберри Пи 5 или додатак Ацтиве Цоолер.

Распберри Пи 5 Поверхоусе

Доступан за претпродају од уобичајеног асортимана Пи препродаваца, а лансиран 23. октобра, дуго очекивани Распберри Пи 5 изгледа као моћан СБЦ пун функција за не много новца.

Требало би да се покаже посебно корисним за пројекте који захтевају додатну снагу обраде, као што су у области вештачке интелигенције и машинског учења.