Ви-Фи 7 званично лансиран са четири пута већом брзином интернета

Брзе везе

Кључне Такеаваис

  • Ви-Фи 7 доноси веће брзине и бољу повезаност, са максималном пропусношћу до 40 Гбпс, више од три пута брже од Ви-Фи 6.
  • Ви-Фи 7 подржава шири пропусни опсег канала, омогућавајући ефикаснији пренос података и значајно повећану пропусност.
  • Ви-Фи 7 уводи рад са више веза, омогућавајући уређајима да преносе и примају податке у више фреквентних опсега истовремено, побољшавајући поузданост и смањујући кашњење.

Ви-Фи 7 је званично ту, лансирајући нас у следећу генерацију бежичног интернета и доноси знатно веће Ви-Фи брзине и бољу повезаност него икада раније.

Ви-Фи алијанса је званично објавила Ви-Фи 7 на ЦЕС 2024, и док многе спецификације нових Ви-Фи стандарда круже онлајн, најава Ви-Фи алијансе коначно показује шта можемо очекивати од најновијег и најбољег у Ви-фи.

Шта је Ви-Фи 7?

Ви-Фи алијанса је представила Ви-Фи 7 8. јануара 2024. на ЦЕС 2024, званично доносећи свету најновију верзију Ви-Фи мреже. Лансирање Ви-Фи 7 се увек очекивало почетком 2024. године, тако да његово лансирање у јануару није неочекивано, али то значи да произвођачи хардвера и потрошачи могу правилно да почну да користе нову Ви-Фи технологију.

Ви-Фи 7 доноси важне надоградње Ви-Фи технологије, не само у вези са Ви-Фи брзинама које можете очекивати да ћете користити у свом дому и другде, заједно са побољшањима пропусног опсега и укупне количине података који се могу послати на више уређаја истовремено. Надоградње Ви-Фи 7 укључују:

  • Бржи Ви-Фи: Ви-Фи 7 је дизајниран да пружи максималну пропусност до 40Гбпс и 46Гбпс [PDF]више од три пута брже од 9,6 Гбпс Ви-Фи 6.
  • Ви-Фи канали од 320 МХз: Ви-Фи 7 ће подржавати шири пропусни опсег канала, до 320 МХз, у поређењу са максималних 160 МХз на Ви-Фи 6. Ово омогућава ефикаснији пренос података и може значајно повећати пропусност.
  • Мулти-линк рад: МЛО омогућава уређајима да преносе и примају податке у више фреквентних опсега истовремено, побољшавајући поузданост и смањујући кашњење између ваших уређаја. МЛО је један од најузбудљивијих Ви-Фи 7 развоја, јер ће значајно повећати количину обраде података која је доступна између вашег рутера и уређаја.
  • Модулација високог реда: Ви-Фи 7 ће се испоручивати са 4К КАМ (квадратурна амплитудна модулација), корак у односу на 1024-КАМ који се користи у Ви-Фи 6. То значи да се више података може пренети са сваким сигналом, повећавајући укупну брзину преноса података , што значи брже интернет везе.
  Како онемогућити Покупи где сте стали у МС Ворд-у

Друге надоградње Ви-Фи 7, као што су 512 компримовани блок-потврди и активирани приступ узлазној вези, такође ће повећати капацитет Ви-Фи 7 мреже и смањити кашњење.

Како се Ви-Фи 7 пореди?

У директном смислу брзине, Ви-Фи 7 ће бити до четири пута бржи од свог претходника, Ви-Фи 6Е, који је лансиран 2021. Ви-Фи 7 може да преноси податке максималном брзином од око 40 Гбпс, иако је увек вреди напоменути да је то лабораторијски савршен максимум, а не оно што ћете добити у свом дому. Ипак, укупно повећање Ви-Фи брзине ће бити приметно, посебно када сви други уређаји у вашем дому користе исту Ви-Фи 7 технологију.

ИЕЕЕ стандард

Назив Ви-Фи савеза

Година издања

Фреквенција

Максимална брзина преноса података

802.11ац

Ви-Фи 5

2014

2,4 ГХз и 5 ГХз

1.3Гбпс

802.11ак

Ви-Фи 6

2019

2,4 ГХз и 5 ГХз

10-12Гбпс

802.11ак-2021

Ви-Фи 6Е

2021

2,4 ГХз, 5 ГХз и 6 ГХз

10-12Гбпс

801.11бе

Ви-Фи 7

2024/2025

2,4 ГХз, 5 ГХз и 6 ГХз

40Гбпс

Штавише, Ви-Фи 7 користи „нови“ Ви-Фи опсег од 6 ГХз, испоручујући више пропусног опсега вашој кућној мрежи. Ви-Фи опсег од 6 ГХз представљен је са Ви-Фи 6Е и дизајниран је да ублажи загушење мреже на традиционалним Ви-Фи опсезима од 2,4 ГХз и 5 ГХз. Додатни опсег и додатна брзина од Ви-Фи 7 требало би да обезбеде подстицај у целој вашој мрежи.

Скок на 4К КАМ ће такође помоћи да се ваш Ви-Фи осећа брже него раније. Оба Ви-Фи 6/6Е користе 1024-КАМ, док Ви-Фи 7 користи 4096-КАМ за испоруку до 20 посто веће брзине преноса података. Заједно, број просторних токова се удвостручује са осам на 16 уз Ви-Фи 7, поново повећавајући проток података.

  Цена аквизиције клијената (ЦАЦ) објашњена за 5 минута или мање

Дефинисање брзине Ви-Фи 7 и његовог упоређивања са Ви-Фи 6/6Е није увек лако, јер зависи и од ваше интернет везе. Ипак, општа побољшања Ви-Фи 7 требало би да вашим уређајима пруже бржи интернет.

Да ли је вредно купити Ви-Фи 7 рутер?

Тренутно, не морате журити и купити рутер са омогућеном Ви-Фи 7. Иако су спецификације Ви-Фи 7 одличне на папиру, званично лансирање новог Ви-Фи стандарда се тек догодило, а нема много уређаја који подржавају нову технологију.

На пример, ТП-Линк БЕ19000 Ви-Фи 7 рутер и АСУС РТ-БЕ96У Ви-Фи 7 рутер су у овом тренутку доступни месецима. Али све док немате друге уређаје на мрежи који заиста могу да искористе Ви-Фи 7, вероватно је најбоље да се држите постојећег Ви-Фи рутера.

Слично томе, неки паметни телефони већ подржавају Ви-Фи 7, као што су ОнеПлус 12, Виво С18 Про и АСУС РОГ Пхоне 8 Про, али ће им требати ажурирање да би исправно функционисали.

За сада, нема журбе да идете и купујете нове Ви-Фи 7 рутере, паметне телефоне и лаптопове—мада ако намеравате да надоградите и желите да свој хардвер обезбедите у будућности, то свакако вреди размислити.