8 најбољих Јава софтвера за надгледање за предузећа [2023]

Јава је веома популаран, испробан и тестиран објектно оријентисани програмски језик за прављење пословних апликација, веб апликација и мобилних апликација. Због поузданости, скалабилности и независности Јаве од платформе, она се интензивно користи за изградњу критичних система у индустријама као што су финансије, ваздухопловство, здравство, малопродаја и логистика.

У ствари, према Орацле, компанија која поседује Јаву, од 2016. године, 15 милијарди уређаја је покретало Јаву, а од 2017. било је 38 милијарди активних Јава виртуелних машина (ЈВМ) и 21 милијарда ЈВМ-ова повезаних са облаком. Јава виртуелна машина (ЈВМ) је окружење за извршавање које извршава Јава апликације.

Све ово указује на чињеницу да се у сваком тренутку дешавају милијарде критичних пословних трансакција које покрећу Јава апликације. Стога је могућност праћења перформанси Јава апликација важна за обезбеђивање високих перформанси критичних Јава апликација. Ово је познато као Јава надгледање.

Јава надгледање се односи на посматрање, мерење и анализу перформанси и понашања Јава апликација. Ово се ради коришћењем Јава софтвера за праћење за праћење кључних ЈВМ метрика како би се стекла потпуна видљивост и увид у здравље, перформансе и понашање Јава апликације.

Важност Јава надгледања

Јава надгледање је кључни процес, посебно код пословних Јава апликација које су сложене, рукују великим количинама података и покрећу кључне пословне трансакције. Од таквих апликација се очекује да буду поуздане и да раде оптимално у сваком тренутку.

Јава надгледање има предност обезбеђивања оптимизованих перформанси и правилне алокације ресурса у Јава апликацијама. Надгледање пружа детаљне информације о томе како апликација ради под различитим условима да би се идентификовале области побољшања.

Такве информације такође помажу у информисању доношења одлука о оптималној алокацији ресурса за апликацију како би се осигурала доступност и правилно коришћење потребних ресурса.

Јава надгледање такође омогућава проактивно откривање проблема. Јава решења за праћење надгледају Јава апликацију и шаљу упозорења и извештаје о проблемима идентификованим у апликацији. Ово омогућава развојним тимовима да реше проблеме пре него што доведу до великих проблема у апликацији.

Надгледање такође може помоћи у побољшању безбедносног положаја Јава апликације јер може помоћи у откривању необичне активности и потенцијалних кршења безбедности у апликацији анализом системских евиденција и образаца у софтверу.

Поред тога, може помоћи у побољшању корисничког искуства са апликацијом минимизирањем застоја, побољшањем времена одговора и минимизирањем грешака и грешака у апликацији. За крај, Јава надгледање помаже предузећима и организацијама да уштеде трошкове.

метрике које се прате у Јава Мониторинг-у

Неки од кључних показатеља који се надгледају током Јава надгледања укључују:

Употреба меморије

За покретање кода потребна му је меморија. У апликацијама заснованим на ЈВМ, област меморије која се зове Хеап меморија се користи за креирање и складиштење објеката. Како корисници приступају апликацијама и постављају захтеве, креира се више објеката, повећавајући количину коришћене меморије.

Коришћење хеап меморије такође се повећава у односу на количину података који се обрађују. Када се обрада заврши и захтеви се обрађују, објекте креиране у тим операцијама треба обрисати како би се створио простор за креирање нових објеката.

Ако се то не уради, то указује на цурење меморије. Ако нема простора за креирање више објеката у меморији гомиле, долази до грешке ОутОфМемори, која може зауставити ЈВМ и срушити апликацију.

Надгледање употребе меморије, посебно хеап меморије, треба да се уради да би се идентификовала цурења меморије и грешке као што су грешке ОутОфМемори.

Отпад

Брисање нереференцираних или више непотребних објеката из меморије гомиле врши се прикупљањем смећа, операцијом коју покреће ЈВМ. Сакупљање смећа је процес који захтева пуно ресурса, а такође суспендује извршавање апликације док се не заврши.

Ако се сакупљање смећа дешава пречесто или циклус прикупљања смећа траје предуго, то ће утицати на перформансе апликације, посебно њен одзив. Такође утиче на укупне перформансе ЈВМ-а, па је стога важно пратити колико често се прикупљање смећа дешава и колико дуго траје.

ЈВМ Тхреадс

Јава апликације раде и рукују корисничким захтевима помоћу нити. Баш као што оперативни системи обављају операције користећи процесе, ЈВМ ради исто користећи нити.

Када има превише активних нити, биће потребно више ресурса, као што су коришћење ЦПУ-а и меморије. Ако у вашој апликацији има превише нити, ваша апликација и сервер ће заостајати и бити спори због интензивне употребе ресурса од стране великог броја нити.

Много активних нити такође може бити индикација да позадински део ваше апликације не функционише исправно. Међутим, важно је имати довољно нити за обраду корисничких захтева. Ако нити нису довољне, време одговора ваше апликације се повећава.

Стога је важно пратити број активних нити како би се у сваком тренутку осигурале оптималне перформансе апликације.

Када је у питању праћење ових кључних метрика у вашој Јава апликацији, постоји низ алата који ће вам омогућити да надгледате и обезбедите високе перформансе ваше апликације. Неки одлични алати за ово укључују:

Менаџер апликација МанагеЕнгине

Менаџер апликација МанагеЕнгине је алатка за Јава надгледање богата функцијама коју користе компаније као што су Аирбус, Граинцорп и Цостцо.

МанагеЕнгине Апплицатионс Манагер вам пружа алат који вам омогућава да надгледате и решавате проблеме са перформансама Јава апликација, добијете дубок увид у своје сервере Јава апликација, надгледате здравље и перформансе ЈВМ-а и Јава Менаџмент екстензија (ЈМКС), а такође вам помаже у решавању грешака управљање и извештавање.

ЈВМ надгледање менаџера МанагеЕнгине апликација пружа информације у реалном времену о коришћењу хеап и не-хеап меморије и опсежне детаље о нити и омогућава вам да надгледате Јавино прикупљање смећа, чиме се осигурава да то не утиче на одзив ваше апликације.

Коначно, Менаџер апликације МанагеЕнгине вам омогућава да оптимизујете перформансе сервера апликација заснованих на Јави праћењем кључних индикатора перформанси као што су истовременост, метрика меморије, ЈДБЦ, ЈВМ и ЈМС метрика.

СоларВиндс сервер и монитор апликација

СоларВиндс® сервер и монитор апликација (САМ) је свеобухватан алат који је специјално дизајниран за надгледање, побољшање и оптимизацију перформанси Јава апликацијских сервера, заузврат побољшавајући перформансе Јава апликација.

Јава сервер апликација је Јава виртуелна машина која обезбеђује окружење за покретање пословних или корисничких апликација заснованих на Јави. САМ омогућава праћење сервера и на хардверском и на софтверском нивоу, и шаље упозорења о откривеним проблемима како би се они могли решити пре него што доведу до великих проблема.

Пошто организације често користе Јава сервере апликација од више произвођача, САМ омогућава корисницима да лако надгледају сервере више произвођача из једног интерфејса. За ово, пружа веома прилагодљиве шаблоне и функције, омогућавајући корисницима да имају потпуну контролу над оним што желе да виде о својим серверима и како то желе да виде.

Користећи САМ, корисници могу да надгледају метрике Јава сервера апликација као што су величина и употреба меморије без велике количине меморије, сакупљање смећа, базе података и перформансе Јава апликација које раде на серверу. Такође омогућава корисницима да пазе на истовременост поред праћења перформанси Јава веб апликација.

Нев Релиц Куицкстарт

Нев Релиц Куицкстарт фор Јава је Јава алатка за праћење која долази са интуитивном, естетском и корисничком контролном таблом на којој се извештавају о кључним показатељима Јава апликације. Контролна табла приказује просечну искоришћеност ЦПУ-а, искоришћену меморију, време ЦПУ-а за прикупљање смећа и првих 5 најспоријих трансакција, између осталих детаља.

Нови Релиц долази са Јава агентом који надгледа базе података, сервере апликација и системе за редове порука. Такође омогућава посматрање на нивоу ЈВМ-а, пружајући на тај начин увид у трансакције, ХТТП сесије и податке скупа нити.

Јава агент вам такође омогућава да пратите токове захтева кроз дистрибуиране системе тако да можете лако да одредите тачке квара и проактивно спречите застоје. Агент такође подржава прилагођену инструментацију за додатне Јава оквире и библиотеке, које се могу користити са апликацијама.

Преко његове контролне табле, корисници добијају визуелни приказ перформанси Јава апликације. Нев Релицс такође пружа четири упозорења, а то су висока искоришћеност ЦПУ-а, грешке у трансакцијама, просечно трајање трансакције и просечна коришћена меморија. Ова упозорења се могу користити за откривање и извештавање о променама у кључним показатељима перформанси Јава апликације.

АппДинамицс

Цисцо’с АппДинамицс Јава Мониторинг алати су бесплатни скуп алата за Јава надгледање. АппДинамицс подржава све ЈВМ и сервере апликација са Јавом 1.5 и новијим. Такође нуди потпуни оквир и подршку за протокол како би корисницима пружио потпуну видљивост у њиховим Јава апликацијама.

АппДинамицс додаје контекст вашој апликацији када гледате ЈВМ метрике и такође вам омогућава да надгледате перформансе пословних трансакција и повезаног кода док ЈВМ ваше апликације ради у производњи. Ово је поред пружања прилагодљивих упозорења када се појаве проблеми у апликацији.

АппДинамицс вам омогућава да пратите време одговора, нивое услуге и проток пословних трансакција. Такође подржава дубљење до извршења кода трансакција у вашој Јава апликацији.

У случају да идентификујете споре захтеве или трансакције у својој апликацији, АппДинамицс, једним кликом, даје вам увид у цео низ извршавања кода. Ово вам омогућава да лако одредите где је време потрошено у вашем ЈВМ-у и коду, помажући на тај начин да отклоните уска грла у перформансама у Јава апликацијама.

Датадог

Датадог нуди алате за праћење Јава који су усмерени ка обезбеђивању јединствене платформе где корисници могу да добију потпуну видљивост Јава апликација, никада не пропусте критичне ствари и могу да решавају проблеме и оптимизују своје Јава апликације све до линије кода, посебно у дистрибуираним системима.

Датадог пружа енд-то-енд Јава надгледање у реалном времену, што вам омогућава да анализирате сваки захтев и пронађете начине да оптимизујете перформансе ваше апликације. Такође обезбеђује успешну примену сваке верзије Јава кода и омогућава праћење зависности и здравља Јава услуга.

Још једна кључна понуда Датадог-а је усредсређена на решавање проблема и оптимизацију апликација. Датадогс омогућава праћење Јава услуга све до линије кода како би се смањиле грешке, оптимизовала потрошња ресурса и смањила уска грла у Јава услугама.

Најбоље од свега, Датадог вам омогућава да направите контролне табле које комбинују различите метрике које прати Датадог, чиме се обезбеђује лака видљивост перформанси ваше апликације.

Динатраце

Динатраце је солидан и богат Јава алат за праћење који користе компаније као што су Делл, САП и Крогер и подржава све уобичајене Јава оквире. Динатраце вам омогућава да надгледате ЈВМ, сервере, Јава апликације и упите базе података у реалном времену како бисте побољшали перформансе вашег Јава кода.

Да бисте разумели перформансе ваших апликација, Динатраце пружа кључне детаље о Јави перформансама као што су ЈВМ метрике, сакупљање смећа, меморија којом управља Јава, заузете и неактивне нити, и величина веб захтева и одговора, између многих других.

Да бисте избегли надувене контролне табле, Динатраце вам даје преглед онога што треба да знате о својим Јава апликацијама, а затим пружа могућност да дубље зароните у сваку метрику и трансакцију и добијете више детаља.

Динатраце такође аутоматски открива и дијагностикује проблеме и упућује вас на основни узрок проблема пре него што то утиче на крајње кориснике. Такође вам омогућава да лако пронађете и решите проблеме са перформансама и уска грла у вашој апликацији. Динатраце има пуно функција и дефинитивно је алатка коју вреди погледати.

Сите24к7

Сите24к7 нуди Јава алатке за праћење које прате кључне ЈВМ метрике на различитим платформама и отклањају грешке како би оптимизовали искуство крајњег корисника. Омогућава праћење перформанси Јава апликација у реалном времену, преглед спорих СКЛ упита и дистрибуираних трагова, и нуди корисницима упозорења о прекиду рада њихових апликација помоћу вештачке интелигенције.

Са Сите24к7, можете пратити ЈВМ метрике као што су број коришћења ЦПУ-а, употреба меморије, сакупљање смећа и резиме нити. Поред тога, можете да конфигуришете упозорења када постоји проблем са било којим од показатеља.

Поред тога, програмери могу лако да прате методе и функције спорог учинка у свом коду и процењују позиве базе података да би знали које су табеле базе података са највећим бројем погодака, табеле са највећим прометом и најизвршеније трансакције базе података са њиховим временом одговора.

Сите24к7 такође нуди јединствену функцију где можете пратити перформансе одређених функција или модула у вашој апликацији и позадинске трансакције као што су планери и одржавање.

СоларВиндс АппОптицс

СоларВиндс АппОптицс је Јава алатка за праћење која олакшава проналажење уских грла у перформансама у Јава апликацијама и серверима и испоруку Јава апликација високих перформанси. АппОптицс аутоматски ради инструментацију како би корисницима олакшао процес праћења Јаве.

СоларВиндс АппОптицс такође може да прати захтеве апликација користећи дистрибуирано праћење да пронађе недостатке у томе како се трансакције дешавају у апликацији.

Ово такође може помоћи да се открију области које узрокују кашњење у перформансама. Поред тога, овај алат може да изврши профилисање кода уживо како би вам помогао да прецизно одредите проблеме у вашој Јава апликацији све до линије кода која узрокује проблеме.

АппОптицс се може интегрисати са другим СоларВиндс алатима, као што су Пингдом и Логгли, да би се створио свеобухватнији алат са подршком за праћење апликација у реалном времену.

Закључак

Јава надгледање је кључни процес у свакој Јава апликацији. Да бисте обезбедили високе перформансе у својој Јава апликацији, бољу безбедност, мање грешака, брзо време одзива и мало или нимало застоја, размислите о коришћењу алата за праћење Јава који се дели у овом чланку.

Не само да ће учинити вашу апликацију бољом, већ ће такође уштедети ваш пословни новац и учинити ваше клијенте и кориснике срећнијим.

Такође можете истражити најбоље ЈБосс алате за праћење.