8 разлога зашто вештачка интелигенција не може да замени људе на послу

Кључне Такеаваис

  • Емоционална интелигенција разликује људе од вештачке интелигенције на радном месту. Људи могу формирати значајне везе и саосећати са другима, што је кључно за раст пословања.
  • АИ је ограничена подацима које прима и бори се да се прилагоди новим ситуацијама. Људско размишљање и креативност не могу се лако реплицирати машинама.
  • Меке вештине, као што су тимски рад и ефикасна комуникација, дају људима предност у односу на вештачку интелигенцију. Развијање ових вештина је од суштинског значаја за професионални успех.

Када су суочени са брзим растом технологије вештачке интелигенције (АИ) на данашњем тржишту рада, послодавци вероватно размишљају о аутоматизованим процесима који рад чине лакшим, бржим и ефикаснијим. С друге стране, запослени се вероватно плаше да ће изгубити посао и да ће их заменити машина.

Иако је вештачка интелигенција дизајнирана да замени ручни рад ефикаснијим и бржим начином обављања посла, она не може да превазиђе потребу за људским уносом у радном простору. У овом чланку ћете видети зашто су људи још увек изузетно вредни на радном месту и не могу их у потпуности заменити вештачка интелигенција.

1. АИ недостаје емоционална интелигенција

Емоционална интелигенција је један разликовни фактор који људе чини заувек релевантним на радном месту. Важност емоционалне интелигенције у радном простору не може се пренагласити, посебно када се ради са клијентима.

Као друштвене животиње, једна основна, неспорна потреба људи је потреба за емоционалном везом са другима. АИ покушава да опонаша људску интелигенцију, али емоционалну интелигенцију није тако лако реплицирати као интелектуалну интелигенцију. Зашто? Зато што захтева емпатију и дубоко разумевање људског искуства, посебно бола и патње, а вештачка интелигенција једноставно не осећа бол.

Паметни власници предузећа и руководиоци компанија разумеју важност привлачења емоција особља и клијената. Машина не може да постигне такве нивое људске везе, али, као човек, постоје начини да повећате своју емоционалну интелигенцију.

  Квалитет података: свеобухватан водич

Без обзира на то колико су добро АИ машине програмиране да реагују на људе, мало је вероватно да ће људи икада развити тако снажну емоционалну везу са овим машинама. Дакле, вештачка интелигенција не може да замени људе, посебно зато што је повезивање са другима од виталног значаја за раст пословања.

2. АИ може да ради само са улазним подацима

АИ може да функционише само на основу података које прима. Све више од тога би преузело више него што може да поднесе, а машине се не граде на тај начин. Дакле, када подаци који се уносе у машину не укључују нову област рада, или њен алгоритам не укључује непредвиђене околности, машина постаје бескорисна.

Ове ситуације су уобичајене у технолошкој и производној индустрији, а градитељи вештачке интелигенције стално покушавају да пронађу привремена решења. Идеја да ће се АИ алати прилагодити свакој ситуацији један је од неколико уобичајених митова око вештачке интелигенције.

Стога, ако се плашите да би вештачка интелигенција могла да се инфилтрира у све индустрије и елиминише потражњу за вашим професионалним вештинама, можете бити сигурни да се то неће догодити. Људско резоновање и моћ људског мозга да анализира, креира, импровизује, маневрира и прикупља информације не могу се лако реплицирати помоћу вештачке интелигенције.

3. Креативни процес АИ је ограничен на податке које прима

Када размишља о креативним концептима и начинима рада, АИ недостаје ова људска способност јер, као што је већ утврђено, АИ може да ради само са подацима које прима. Дакле, не може смислити нове начине, стилове или обрасце обављања посла и ограничен је на дате шаблоне.

Послодавци и запослени знају колико је креативност важна у радном простору. Креативност нуди пријатан осећај нечег новог и другачијег уместо досадних, понављајућих радњи у којима је вештачка интелигенција дизајнирана да функционише. Креативност је основа иновације.

Везано за креативно размишљање је способност размишљања ван оквира. Машине су дизајниране да „размишљају унутар кутије“. То значи да АИ алати могу да функционишу само у оквиру диктата њихових датих података.

  Како инсталирати Федора 27

С друге стране, људи могу да размишљају ван оквира, набављајући информације из различитих средстава и стварајући решења за сложене проблеме са мало или нимало доступних података. Пошто АИ не поседује способност да размишља ван оквира и генерише креативне идеје за иновације, АИ не може да преузме људе у радном простору.

4. АИ нема меке вештине

Меке вештине су неопходне за сваког радника у радном простору. Они укључују тимски рад, пажњу на детаље, критичко и креативно размишљање, ефикасну комуникацију и међуљудске вештине, да споменемо само неке. Ове меке вештине су тражене у свакој индустрији и морате их развити да бисте успели у професионалном смислу.

Људи се подучавају и захтевају да поседују ове вештине; њихово развијање је драгоцено за све, без обзира на положај. Они су потребни руководиоцима компанија да би напредовали, као и тиму теренских радника у било којој индустрији. Стога вам ове меке вештине дају предност над АИ у радном простору.

Међутим, меке вештине су страни машинама са вештачком интелигенцијом. АИ не може развити ове меке вештине кључне за развој и раст на радном месту. Развијање ових вештина захтева висок ниво расуђивања и емоционалне интелигенције.

5. Људи чине АИ да ради

Не би било вештачке интелигенције без људске интелигенције. Израз вештачка интелигенција значи да је људи дизајнирају. Људи пишу линије кода помоћу којих се АИ развија. Податке са којима раде АИ машине уносе људи. И људи су ти који користе ове машине.

Како АИ апликације настављају да расту, тако ће расти и услуге људи. Неко мора да дизајнира АИ процесе машине, креира ове машине, управља и одржава их. Ово могу само људи. Полазећи од ових чињеница, можете храбро одбацити све спекулације о томе да вештачка интелигенција надјача људе у радном простору.

6. АИ треба да допуни људске способности и интелигенцију, а не да се такмичи са њима

Апликације вештачке интелигенције заиста све више добијају на радном месту и замениће многе послове које људи данас обављају. Међутим, послови који су потребни често су ограничени на задатке који се понављају који захтевају мање интензивно размишљање. Поред тога, еволуирајући захтеви на радном месту ће створити нове улоге за људе док се свет креће ка интегрисанијем технолошком пејзажу.

  Како екстраховати мета податке веб локације користећи вдзвдз Мета Сцрапинг АПИ

Извештај од Светски економски форум показује да док ће машине са АИ заменити око 85 милиона послова у 2025. години, око 97 милиона радних места ће бити доступно у истој години захваљујући АИ. Дакле, велико питање је: како људи могу да раде са АИ уместо да их она замени? То би требало да буде наш фокус.

Јер у овом садашњем добу биће тешко, ако не и немогуће, живети без вештачке интелигенције — а без људи не би било вештачке интелигенције. Организације које размишљају унапред већ развијају начине да уграде људске способности и вештачку интелигенцију како би постигле виши ниво продуктивности и иновација.

7. АИ треба да се провери чињеница

Аутор слике: Т. Сцхнеидер/Схуттерстоцк

Велики проблем са АИ цхатботовима као што је ЦхатГПТ је то што су често нетачни и захтевају проверу чињеница од стране људских модератора. Наравно, вештачка интелигенција је способна да учи заиста брзо, али јој недостаје здрав разум и једноставно је неспособна да расуђује и оспорава чињенице у мери у којој то људи могу. Зато би вероватно требало да избегавате да питате АИ цхатботове одређене ствари.

Закључак је да, пошто вештачка интелигенција није у стању да контролише саму себе и да јој је потребна спољна модерација, провера чињеница ће вероватно постати главна каријера у будућности. Дакле, можда бисте желели да у међувремену побољшате своје истраживачке вештине.

8. АИ не може да обавља ручни рад

Пословни послови као што су писац, програмер, рачуновођа и дизајнер захтевају рад са софтвером и стога су подложнији томе да их обављају — барем делимично — системи вештачке интелигенције.

Међутим, послови као што су водоинсталатери, електричари, полицајци, зидари и грађевински радници далеко су од тога да буду у опасности од застарелости због АИ јер захтевају ручни рад.

На крају крајева, не можете тражити од ЦхатГПТ-а да изгради зграду. Можда ће у далекој будућности, системи вештачке интелигенције моћи да граде домове са аутоматизованим 3Д штампачима, али у догледној будућности, рад плавих оковратника изгледа безбедно од инвазије вештачке интелигенције. Зато што би посао плавих овратника могао постати уноснији у блиској будућности.

Научите да радите са вештачком интелигенцијом, а не да је се плашите

Вештачка интелигенција није нешто чега би се требало плашити. Међутим, морате појачати своју игру да вас не би заменила АИ. Умеће, будите у току са најновијим трендовима у својој области и будите иновативни и креативни. На овај начин ћете бити средство које ниједан послодавац не би ризиковао да изгуби.

Дакле, следећи пут када чујете како вештачка интелигенција прети да елиминише људе из радне снаге, погледајте овај чланак и будите сигурни да ће људи увек имати предност над вештачком интелигенцијом.