8 значајних АР платформи без кода за креирање креативних апликација

Први пут када сам видео Алекса Марфија, или Робокопа (1987), како носи визир који му је обезбедио хеадс-уп дисплеј (ХУД) који приказује информације у реалном времену и системе за циљање, био сам фасциниран. Ретроспективно, то је био мој први увод у проширену стварност, термин који сам открио деценијама касније.

Сада је ова технологија дубоко ушла у наш животни стил. Деца у својим књигама имају КР кодове, који, када се скенирају путем паметног уређаја попут телефона или таблета, оживљавају слике – гласовима! Можете отворити било коју апликацију за куповину и испробати хаљину или намештај да видите да ли вам се заиста свиђа. Како је то дивно?

Шта је проширена стварност?

Замислите да истражујете нови град и пронађете најбоље ресторане користећи проширену стварност (АР). Само усмерите камеру свог телефона на улицу и на екрану ће се појавити оближњи ресторани, оцене, менији и плутајући маркери, који вас воде до жељеног избора.

АР није само за ресторане; такође је одличан за играње. Виртуелна створења се појављују у вашој дневној соби! Помоћу паметног телефона или АР наочара можете да ухватите, комуницирате са њима и видите како се ова створења крећу у вашем стварном окружењу. То је као да доведете ликове из игре у свој дом.

Како платформа без кода побољшава АР искуство?

Платформе без кода су окружења за развој софтвера која омогућавају корисницима да креирају апликације или софтвер без писања традиционалног програмског кода.

Када је у питању АР, платформа без кода може да поједностави процес развоја пружањем шаблона спремних за употребу, унапред дизајнираних елемената и интуитивног интерфејса за креирање доживљаја проширене стварности. Ево како то може помоћи:

 • Визуелни интерфејс: Баш као што радионица има сав сирови материјал и можете креирати нешто ново, платформе без кодирања такође нуде визуелни интерфејс где корисници могу дизајнирати и уредити АР елементе без кодирања. Можете превући и испустити АР објекте, прилагодити њихова својства и дефинисати њихово понашање.
 • Унапред изграђене компоненте: Лепота ових платформи је у томе што често долазе са библиотеком унапред изграђених компоненти, као што су 3Д модели, анимације, препознавање слика, просторно мапирање и препознавање покрета. Можете их уградити у своју апликацију, елиминишући све од нуле.
 • 3. Аутоматизација тока посла: Имате моћ да дефинишете токове посла и логику користећи визуелне алате и креирате интерактивна АР искуства описујући како се различити елементи понашају на основу уноса корисника или других покретача. На пример, можете да подесите ток посла где додиривање АР објекта покреће одређену радњу или анимацију.

  4. Интеграција са изворима података: Ако одаберете добру платформу, можете чак и да се интегришете са спољним изворима података или АПИ-јима. Можете да повежете своју креативну апликацију са другим системима, као што су базе података или веб услуге, да бисте динамички преузимали и приказивали садржај у реалном времену.

  5. Компатибилност међу платформама: Платформе без кода често подржавају више платформи, као што су иОС и Андроид, што вам омогућава да креирате АР апликације које раде на различитим уређајима. Не морате да развијате одвојено за различите платформе.

  Свако ко има мало или нимало искуства у кодирању може да креира импресивне АР апликације са овим интуитивним алатима и унапред изграђеним компонентама. Ова демократизација развоја оснажује шири круг корисника да истражују и имплементирају проширену стварност у своје пројекте, подстичући иновације и креативност.

  Без револуције кода: Оснаживање не-кодера да креирају АР искуства

  Ево неколико кључних фактора који доприносе растућој популарности без кода у АР простору и његовом утицају на не-кодере:

  1. Приступачност и лакоћа коришћења: Са интерфејсима прилагођеним кориснику, функцијом превлачења и испуштања и интуитивним визуелним алатима, креирање АР апликација је једноставно. Елиминација сложених програмских језика и синтаксе кодирања смањује баријеру уласку и подстиче не-кодере да прихвате развој АР.

  2. Брже време развоја: Када је реч о брзом изради прототипова и примени апликација, нема пара за развој без кода. Користећи унапред дизајниране елементе и шаблоне специфичне за проширену стварност, не-кодери могу брзо да саставе и прилагоде свој пројекат. Овај убрзани развојни циклус омогућава брже итерације, тестирање и усавршавање пројеката проширене стварности.

  3. Оснаживање и креативност: Са овим алатима и ресурсима, неискусни кодери могу да ослободе своју креативност и замисле јединствене АР апликације, подстичући их да експериментишу и ефикасније остварују своје идеје.

  4. Заједница и дељење знања: Пораст платформи без кодирања подстакао је живахне заједнице не-кодера који су страствени за развој АР-а. Ове заједнице нуде подршку, ресурсе, туторијале и просторе за сарадњу где могу да уче, деле и расту заједно. Доступност таквих заједница подстиче дељење знања, размену идеја и вршњачко учење, омогућавајући не-кодерима да се крећу кроз сложеност развоја АР-а и искористе колективну мудрост заједнице.

  5. Демократизација развоја АР: Платформе без кода демократизовале су развој АР тако што су омогућиле ширем спектру појединаца да се препусте овој технологији. Раније је то било ограничено на квалификоване програмере. Алати без кодирања руше ове баријере, омогућавајући људима из различитих средина, као што су дизајнери, трговци, едукатори и предузетници, да искористе своју моћ.

  Сада, хајде да истражимо најбоље запажене платформе без кода проширене стварности за креирање креативних апликација

  8тхВалл

  8тхВалл је невероватна платформа која вам омогућава да изградите сјајна ВебАР искуства без муке око преузимања апликације. Можете да приступите овим искуствима на било ком мобилном уређају, и они су тако импресивни!

  Ниантиц га је купио прошле године у марту 2022.

  Помоћу 8тхВалл-а можете креирати проширену стварност (АР) у реалном времену директно у вашем мобилном претраживачу користећи ЈаваСцрипт и ВебГЛ. Систем за симултану локализацију и мапирање (СЛАМ) платформе омогућава да све ради глатко на вашем телефону или таблету. Има чак и функције попут Шест степени слободе (6-ДоФ), што значи да се можете кретати и истраживати АР свет из различитих углова.

  Кључне карактеристике:

  • Оживите статичне објекте.
  • Отпремање и управљање циљевима слика; ваше искуство АР засновано на вебу може директно да их прати.
  • Комбинујте циљеве слике са праћењем без маркера за динамично искуство.
  • Направите филтере за лице и причврстите 3Д објекте, попут наочара или накита, на тачке на лицу. Испробајте ефекте на телефону, таблету или десктопу. Није потребно преузимање.
  • Оквир апликације камере за интеграцију са другим технологијама за помоћ у компјутерском виду, моделима машинског учења, препознавању гласа, па чак и функционалности за више играча.

  Цене: Морате да контактирате продавца за цену. Нема накнаде за почетно подешавање и нема бесплатних пробних верзија или верзија.

  ЗапВоркс

  Било да сте трговац, дизајнер или едукатор, Запворкс је савршена алатка без кодирања која вам омогућава да лако креирате невероватна АР искуства са више сцена без икаквог знања о кодирању. Нема апликација, нема преузимања и дефинитивно није потребно кодирање!

  Запворкс је све у томе да ствари буду једноставне и привлачне. Са својим корисничким интерфејсом превлачења и испуштања, можете да креирате импресивна 3Д ВебАР искуства са холографским видео записима – за кратко време.

  Кључне карактеристике:

  • Направите АР фото албуме за пројекте и догађаје. Креирајте АР искуства са више сцена уз глатке прелазе сцена.
  • Креирајте висококвалитетни ВебАР за неколико минута, а не сати. Превуците и испустите интерфејс са праћењем слика помаже у дизајнирању детаљних и визуелно задивљујућих АР искустава.
  • Врхунско праћење слика за 2Д и 3Д средства за штампање, производе и пакете.

  ЗапВоркс је такође одличан за креативне и интерактивне маркетиншке кампање. Нуди прилагођена решења за АР апликације и моћне аналитичке алате који пружају увид у повраћај улагања у реалном времену.

  Цене: ЗапВоркс Десигнер-ов почетни план кошта 60 долара месечно и укључује 12.000 прегледа годишње уз подршку за једног корисника. Про план, по цени од 150 долара месечно, нуди 30.000 прегледа годишње и подржава до три корисника.

  КСР+

  КСР+ је платформа у облаку без кода која најбоље функционише за стварање задивљујућих АР искустава која користе геолокацију и погодна је за туризам, фестивале, уметничке и културне догађаје. Штавише, КСР се односи на проширену стварност која обухвата АР (проширена стварност), ВР (виртуелна стварност), МР (мешовита стварност) и још много тога.

  Својим искуствима можете додати много мултимедијалних средстава, укључујући текстове, слике, аудио, видео записе, па чак и статичне или анимиране 3Д моделе.

  Кључне карактеристике:

  • Платформа прилагођена корисницима за беспрекорну сарадњу између тимова са више корисничких налога.
  • Подржава вебАР и вебВР. Нису потребна додатна преузимања.
  • Садржају се може приступити директно из веб претраживача.
  • Пратите и причврстите објекте као што су слике, површине, лица, руке и стопала, проширујући могућности за интерактивне КСР апликације.
  • Прилагодите покретаче за анимирање 3Д модела, репродукцију видео записа, усмеравање корисника на веб локације, омогућавање селфија или дељење садржаја на друштвеним мрежама.

  Функције предузећа:

  • Креирајте промотивне кампање за интеракцију са својом публиком.
  • Генеришите КР кодове за офлајн канале. Уградите кодове за онлајн канале.
  • Персонализујте интеракције, повећајте свест о бренду и креирајте искуства специфична за локацију користећи функције геолокације.
  • Приступите напредној аналитици да бисте у реалном времену стекли увид у ангажовање и време проведено у КСР искуствима.
  • Добијте оптимизације засноване на подацима за мерење успеха пројекта.

  Цене: Продавац нуди 3 плана – бесплатан, ПРО (почевши од 109 УСД месечно) и СУПЕР (од 439 УСД месечно). Непрофитне организације, студенти и уметници могу да контактирају продавца ради прилагођених планова.

  ПлугКСР

  ПлугКСР је популарна платформа без кода међу АР ентузијастима, посебно због својих приступачних планова. То је једноставно решење са корисничким интерфејсом који користи функцију превлачења и испуштања. Због тога платформа повећава огромну базу корисника од преко 8000 корисника.

  ПлугКСР вам омогућава да лако креирате сопствене АР апликације са белим ознакама, осигуравајући да ваш бренд заблиста.

  Кључне карактеристике:

  • Платформа заснована на облаку за лак приступ без икаквих географских ограничења.
  • Компатибилан са главним претраживачима; није потребна додатна инсталација на локалном систему.
  • Развијте апликацију једном и она ће глатко радити и на Андроид и на иОС платформама.
  • Елиминише сложеност инсталирања Андроид Студија и Ксцоде-а тако што обезбеђује неопходне датотеке (.апк за Андроид и .ипа за иОС) у оквиру платформе. Лако објавите АР апликације у Плаи Сторе-у и Апп Сторе-у.
  • Подржава популарне СДК-ове као што су Вуфориа, АРЦоре, АРКит и још много тога.
  • Функције сарадње са платформом у облаку за омогућавање рада на даљину.
  • Пратите учинак апликација са било ког места широм света помоћу извештаја и аналитике у реалном времену. Стекните драгоцене увиде да бисте оптимизовали своја АР искуства и доносили одлуке засноване на подацима.

  Цене: Почетни план, Про план и Ентерприсе план су три главна нивоа цена које нуди ПлугКСР. За 30 долара нуди се почетни план, који је идеалан за почетнике. Иако има мало функција, то је одлично место за почетак. За предузећа средње величине, Про план, који кошта 79 долара, нуди свеобухватније функције. Ентерприсе План је обиман скуп АР решења дизајнираних за веће организације по цени од 199 долара.

  УнитеАР Апп Цреатор

  Ако желите да креирате АР апликације, искуства и ВебАР додатке са белим ознакама, требало би да испробате УнитеАР-ов АР Апп Цреатор. Покрећена својим власничким АР механизмом, ова СааС платформа чини креирање прилагођених АР апликација са нултим кодирањем без напора.

  Као и већина платформи на овој листи, УнитеАР такође користи приступ без кода, што значи да не морате бити стручњак за програмирање да бисте креирали апликацију. Дизајниран је тако да проширену стварност учини доступном свима, без обзира на порекло или стручност.

  Кључне карактеристике:

  • Вредан алат за маркетинг, оглашавање, уметност или образовање.
  • Креатор апликација прилагођен дизајну за креирање прилагођених апликација проширене стварности са белим ознакама.
  • Направите апликације за Андроид и иОС платформе без икаквих проблема.
  • КСРмеет за импресивну дигиталну помоћ која нуди даљинску помоћ и детекцију објеката.
  • Идеалан за самопослуживање у инсталацијама, одржавању и решавању техничких проблема.

  Цене: УнитеАР нуди три плана за своје кориснике. Почетни пакет почиње од 99 долара месечно и најбољи је за појединце који желе да испробају ову технологију по први пут. За средња и велика предузећа, добављач нуди прилагођене планове.

  БлиппАР

  Сматра се пиониром у проширеној стварности, БлиппАР је сјајан претраживач који ослобађа снагу камере вашег мобилног уређаја. Функционише тако што препознаје предмете и слике из стварног света, а затим на њих магично прекрива задивљујући дигитални садржај.

  Једна од најслађих ствари у вези са БлиппАР-ом је његов алат за креатор/развој АР под називом БлиппБуилдер. Помоћу овог алата можете лако да креирате сопствена искуства проширене стварности без знања о кодирању. Без обзира да ли желите да направите апликације за АР слушалице или паметне телефоне, БлиппБуилдер ће вас покрити.

  Кључне карактеристике:

  • Проширена стварност за паковање производа, насловнице часописа и уметничка дела.
  • Беспрекорно открива објекте и прекрива релевантан дигитални садржај, стварајући привлачно и интерактивно искуство.
  • Прецизно и брзо препознавање објеката.
  • Разноврсна лепеза интерактивних искустава, укључујући 3Д моделе, видео записе и анимације.
  • Приступите висококвалитетном образовном или забавном садржају.
  • Корисничко сучеље за једноставну навигацију и откривање нових искустава.
  • Интеракције у стварном свету премошћивањем јаза између физичких објеката и дигиталног садржаја.

  Цене: Контактирајте продавца за планове цена.

  Вецтари

  Вецтари је врхунска платформа која са лакоћом оживљава ова импресивна искуства. Оно што Вецтари издваја од осталих је његова приступачност и понуда богата функцијама, што га чини изузетним избором за дизајнере и тимове.

  Кључне карактеристике:

  • Креирајте задивљујући 3Д садржај и садржај проширене стварности директно у свом претраживачу.
  • Једноставан кориснички интерфејс за брзе резултате професионалног изгледа.
  • Огромна колекција милиона бесплатних 3Д сцена, модела и материјала са функцијом превлачења и испуштања.
  • Вецтари Пхотон за исцртавање путање, физички засновано, директно у претраживачу ради уштеде времена и труда.
  • Доступан је тренутни преглед. Уградите дизајне на веб локацију помоћу прегледача Веб АР.
  • Креирајте интерактивне 3Д конфигураторе користећи прилагођене материјале, анимације и облике.
  • Неометано сарађујте са својим тимом, пружајући повратне информације са 3Д коментарима и управљајући пројектима преко практичне контролне табле налик Гоогле диску.

  Додатне функције:

  • Подршка за 60+ 3Д формата датотека, укључујући ЦАД датотеке, поједностављујући процес увоза и конверзије.
  • Извезите своје дизајне у датотеке спремне за АР као што су УСДЗ и ГЛТФ за неколико секунди.
  • Интеграција са Фигма и Скетцх омогућава дизајнерима да користе прилагођене 3Д моделе и елементе, постављају жељене погледе и креирају сопствене макете и 3Д елементе.

  Цене: Можете креирати 10 пројеката са ограниченим ресурсима у бесплатном плану. За креирање интерактивних искустава, биће вам потребан Про план који се наплаћује годишње по 15 УСД месечно. Ако желите да користите решење за своје пословање, потребно је да затражите прилагођени план.

  РОАР

  Роар је АР платформа за управљање садржајем, прилично популарна међу едукаторима и креаторима. То је моћна, али приступачна платформа која вам омогућава да креирате и примените АР садржај који осваја вашу публику. Дакле, било да сте едукатор који жели да унапреди своје наставне методе или маркетер који тражи иновативне начине да ангажује потрошаче, РОАР вам може дефинитивно помоћи.

  Кључне карактеристике:

  • Интуитиван уређивач за процес креирања омогућава неприметно спајање физичке и дигиталне стварности.
  • Подржава различите АР модове и омогућава скенирање слика и објеката у стварном свету.
  • Више опција постављања које одговарају вашим захтевима.
  • Изаберите да користите РОАР одмах из кутије, интегришите СДК РОАР скенера у постојећу апликацију или чак означите РОАР са белом ознаком да одговара идентитету вашег бренда.
  • Ангажирајте своје потрошаче на импресивнији начин, привлачећи њихову пажњу и остављајући трајан утисак.

  Цене: РОАР нуди три плана – Едуцатор (99 УСД годишње), Цреатор (50 УСД месечно) и Бусинесс (269 УСД месечно).

  Кључна разматрања за одабир АР платформи без кода

  Ево неколико кључних разматрања:

  ✅ Софтверски захтеви: Процените своје специфичне софтверске захтеве за развој АР. Узмите у обзир факторе као што су тип и сложеност креативне апликације коју желите да креирате, потребан ниво прилагођавања и флексибилности и све потребне специфичне интеграције или извори података. Изаберите платформу која нуди неопходне функције и могућности за испуњавање ваших софтверских захтева.

  ✅ Сценарији коришћења: Одредите предвиђене сценарије коришћења за вашу апликацију. Да ли га градите за маркетиншке кампање, образовање, игре или индустријске сврхе? Различите платформе могу задовољити специфичне сценарије коришћења, нудећи специјализоване функције или шаблоне фокусиране на индустрију. Изаберите платформу која је у складу са вашим предвиђеним случајевима коришћења.

  ✅ Сложеност: Узмите у обзир сложеност АР апликације коју желите да креирате. Неке платформе без кода су погодније за једноставне преклапања или основне интеракције, док друге нуде напредније могућности, као што су препознавање објеката, просторно мапирање или препознавање покрета. Изаберите платформу која одговара нивоу сложености који вам је потребан за ваше АР пројекте.

  ✅ Циљна публика: Разумети циљну публику за своју апликацију. Узмите у обзир њихову техничку стручност, поставке уређаја и захтеве приступачности. Изаберите платформу која подржава уређаје циљне публике и нуди интерфејсе прилагођене кориснику за креирање и доживљај АР садржаја. Компатибилност са популарним уређајима попут паметних телефона, таблета или носивих уређаја је кључна.

  ✅ Постојећи алати и интеграције: Процените компатибилност и могућности интеграције платформе без кода са вашим постојећим алатима или системима. За одређени софтвер за дизајн, системе за управљање садржајем или изворе података, изаберите платформу која омогућава беспрекорну интеграцију са тим алатима како бисте поједноставили ток посла и максимизирали ефикасност.

  ✅ Ресурси и подршка за учење: Процените доступност ресурса за учење, документације, туторијала и канала подршке које обезбеђује платформа без кодирања. Робусни ресурси за учење, жива заједница и подршка која реагује могу значајно олакшати криву учења и помоћи вам да превазиђете све изазове током развоја АР-а.

  ✅ Компатибилност платформе: Размотрите компатибилност одабране платформе без кода са циљним платформама или оперативним системима. Уверите се да платформа подржава платформе на којима намеравате да примените своје апликације проширене стварности, као што су иОС, Андроид или веб прегледачи. Компатибилност на различитим платформама омогућава шири досег и приступачност.

  Завршне речи

  Проширена стварност (АР) постала је саставни део нашег свакодневног живота, нудећи узбудљива и интерактивна искуства. Коришћење платформи без кода додатно је унапредило процес развоја обезбеђивањем визуелних интерфејса, унапред изграђених компоненти, аутоматизације тока посла, интеграције са изворима података и компатибилности на више платформи, чиме се поједностављује креирање АР искуства.

  Уз доступност значајних АР платформи без кода као што су 8тхВалл, ЗапВоркс, КСР+, ПлугКСР, УнитеАР и БлиппАР, појединци из различитих средина сада могу лако да истражују и имплементирају АР у своје пројекте.

  Затим погледајте детаљан чланак о проширеној аналитици.