ЦВДМ и ДВДМ – који спектар одговара вашој мрежи?

ВДМ, ЦВДМ, ДВДМ… шта за име света они значе? Ово су скраћенице за термине који се односе на оптичка влакна, што је врста методе повезивања на мрежу велике брзине.

Ево суштине, али у наставку ћемо детаљније упознати њихове разлике и предности:

  • ВДМ (мултиплексирање таласне дужине) је технологија која подржава огроман пренос података преко једног оптичког кабла.
  • ЦВДМ (курс ВДМ) и ДВДМ (густи ВДМ) су подскупови ВДМ.
  • Груби ВДМ користи шири размак канала и мање канала него ДВДМ.

Шта је ВДМ?

Мултиплексирање са поделом таласних дужина је врста технологије која омогућава да исти оптички кабл преноси више сигнала користећи различите таласне дужине/боје светлости.

Лакши начин да се ово илуструје је да замислите светлост као бојице (подржите ме овде…).

Замислите да имате велику кутију бојица и желите да нацртате слику, али можете користити само једну по једну бојицу. Да бисте цртали са више боја одједном, морате стално да мењате бојице, што може бити споро и заморно. Боље решење је употреба држача за бојице. Ово вам омогућава да истовремено држите више бојица и можете брзо и лако да прелазите између њих.

ВДМ је попут држача бојица за светлост. Омогућава пренос више сигнала преко истог оптичког кабла коришћењем различитих боја светлости. Ово је много брже и ефикасније од преноса сигнала један по један.

Шта је ЦВДМ?

Мултиплексирање грубе таласне дужине (ЦВДМ) је исплатив начин да се повећа пропусни опсег оптичке мреже без потребе за инсталирањем додатних каблова. Ови системи обично подржавају до 18 таласних дужина, од којих свака може да носи брзину података до 10 Гбпс.

То значи да један ЦВДМ систем може да обезбеди укупни пропусни опсег до 180 Гбпс.

ЦВДМ се често користи у приступним мрежама, које су мреже које повезују предузећа и домове са интернетом. Такође се користи у градским мрежама (МАН) и регионалним мрежама.

Пошто волим да користим аналогије да поједноставим концепте, хајде да урадимо још једну, али овог пута ћемо илустровати ЦВДМ са аутопутем. Рецимо да желите да повећате број аутомобила који могу да користе аутопут без потребе да градите додатне траке. Један од начина да се то постигне је коришћење различитих боја светлости за представљање различитих трака. На пример, црвена може бити за аутомобиле који иду у једном правцу, а плава за аутомобиле који иду у другом смеру.

Уместо да користи различите боје светлости, ЦВДМ користи различите таласне дужине светлости за представљање различитих канала. Ово омогућава слање више сигнала преко једног оптичког кабла без ометања један другог.

Шта је ДВДМ?

Мултиплексирање густе таласне дужине (ДВДМ) је веома слично ЦВДМ-у. Замислите поново аналогију са аутопутем са више трака. Свака трака може да носи различито возило, а сва возила могу да путују у исто време. ДВДМ је као аутопут са више светлосних трака. Свака трака светлости може да носи другачији ток података, а сви токови података могу да путују кроз исто влакно у исто време.

Међутим, док ЦВДМ подржава до 18 таласних дужина, ДВДМ подржава до 80. Ово омогућава ДВДМ мрежама да носе много већи капацитет података од традиционалних оптичких мрежа.

ДВДМ користи ласере за генерисање светлосних сигнала различитих таласних дужина. Ови сигнали се затим комбинују и шаљу преко једног влакна помоћу мултиплексора. На другом крају влакна, демултиплексер одваја различите таласне дужине, омогућавајући да се оригинални сигнали дохвате.

ЦВДМ против ДВДМ

ЦВДМ и ДВДМ су технологије оптичког умрежавања које омогућавају пренос више сигнала преко једног оптичког кабла. Међутим, постоје неке кључне разлике између ове две технологије и важно је разумети која је права за ваше специфичне потребе.

Канали Размак између канала Ширина пропусног опсегаЦена Удаљеност преносаЦВДМУ до 1820 нм Ниже ДоњеДо 160 кмДВДМУ до 800,4 нм или 0,8 нм Више ВисеДо 1000 км

Као што можете видети из ове табеле, једна од највећих разлика између ЦВДМ и ДВДМ је размак таласних дужина између различитих канала. ЦВДМ користи шири размак таласних дужина, обично 20 нанометара (нм), док ДВДМ користи ужи размак таласних дужина. То значи да ДВДМ системи могу да подрже скоро 5 пута више канала таласне дужине од ЦВДМ.

Још једна кључна разлика између ЦВДМ и ДВДМ је раздаљина на којој могу да преносе податке. ЦВДМ се обично користи за краће удаљености, до око 160 километара (км). ДВДМ се, с друге стране, може користити за много веће удаљености. То је зато што ДВДМ системи могу да користе оптичка појачала за појачавање сигнала на великим удаљеностима.

ЦВДМ системи користе ласере који не морају да се хладе. Ласери за хлађење користе процес који се зове подешавање температуре за побољшање перформанси и животног века, али овај процес такође троши више енергије од електронског подешавања који се користи у ЦВДМ ласерима. Другим речима, ЦВДМ ласери су једноставнији и јефтинији за употребу, али нису тако моћни или поуздани као ДВДМ ласери.

Трошкови имплементације су још један начин на који се ове две технологије разликују. ЦВДМ системи су генерално јефтинији од ДВДМ система јер су компоненте првог мање сложене и захтевају мање прецизности у производњи.

Како се користе ЦВДМ и ДВДМ?

ЦВДМ се често користи у мрежама предузећа и телеком приступним мрежама. Такође је добар избор за апликације где није потребан велики број канала. Повезивање центара података или удаљених канцеларија је само неколико примера.

ДВДМ се често користи у основним мрежама и дуголинијским мрежама. Због своје веће подршке за канале, такође је добар избор за апликације где је потребан велики број канала, на пример када се повезује више центара података или пружа брзи интернет.

Организације које имају приступ ВДМ мрежи могу боље да подрже апликације са великим бројем података као што су видео стримовање, центри за репликацију података и велике веб апликације.

Који је прави за вас?

Обе технологије имају своје предности и мане. Иако је ЦВДМ јефтинији и не захтева толико енергије, такође има мањи домет и капацитет у односу на ДВДМ.

Најбољи начин да одлучите која технологија је права за вас је да узмете у обзир ваше специфичне потребе. Ако вам је потребно решење великог капацитета за кратке удаљености, ЦВДМ може бити добар избор. Насупрот томе, ако вам је потребно решење великог капацитета за велике удаљености, ДВДМ је боља опција.

Такође можете узети у обзир ствари попут сложености управљања и скалабилности. ЦВДМ је обично лакше управљати, али ДВДМ системи су бољи избор ако вам је потребно решење које се лако може повећати.

Такође можете научити о анализи мрежног саобраћаја.