Како да клонирате ССД вашег Стеам Децк-а за лакшу надоградњу

Кључне Такеаваис

  • Надоградња ССД-а вашег Стеам Децк-а? Клонирање је најбољи начин. Штеди време и преноси све ваше датотеке, подешавања и игре на нови ССД.
  • Можете користити Мацриум Рефлецт да клонирате свој стари ССД на нови. Обавезно сачувајте датотеку слике резервне копије и вратите је на нови ССД.
  • Након што вратите слику на нови ССД, инсталирајте је на свој Стеам Децк. Требало би да се покрене без потребе да поново инсталирате СтеамОС или да се пријавите.

Да ли надограђујете свој Стеам Децк ССД, али не желите да подесите уређај од нуле? Ево како да клонирате свој ССД за лакшу надоградњу.

Зашто је клонирање ССД-а вашег Стеам Децк-а боље

Јхет Борја/МакеУсеОф

Уметање новог ССД-а у ваш Стеам Децк не учитава га аутоматски са СтеамОС-ом, вашим подацима за пријаву или вашим играма. Ако желите само да прикључите свој нови ССД у Стеам Децк без подешавања уређаја од нуле, клонирање је најбољи начин.

Клонирање вашег старог ССД-а ће преварити ваш Стеам Децк да помисли да је исти, осим са више простора за складиштење. Све ваше датотеке, подешавања Стеам Децка, информације за пријаву, игре итд., ваш Стеам Децк ће препознати на исти начин.

Ако желите да инсталирате већи ССД за свој Стеам Децк, прво клонирајте свој стари на њега како бисте одмах могли да почнете да преузимате нове игре на њега уместо да седите и мучите се око инсталирања СтеамОС-а.

  7 игара за ослобађање од стреса и побољшане укупне когнитивне функције

Како да клонирате ССД вашег Стеам Децк-а у нови

Клонирање вашег старог ССД-а на нови уштедеће вам много времена. Нећете морати да искусите дуготрајан процес ручног снимања СтеамОС-а, пријављивања, чекања ажурирања и исправљања свих старих подешавања. Ево како то можете да урадите…

Корак 1: Преузмите Мацриум Рефлецт на засебном рачунару

Пошто у овом водичу нећемо користити ССД кућиште, биће нам потребан посебан рачунар који има НВМе/САТА М.2 слот на матичној плочи.

На рачунару ћемо користити Мацриум Рефлецт да клонирамо стари ССД на нови.

Региструјте се и креирајте а Мацриум Рефлецт налог и преузмите бесплатну пробну верзију јер има све што вам је потребно за овај процес.

Копирајте свој регистрациони код, кликните на Преузми пробну верзију на почетној верзији и покрените подешавање.

Током подешавања, означите поље за пробну верзију од 30 дана и унесите регистрациони код када то затражи.

Када је подешавање завршено и када сте инсталирали Мацриум Рефлецт на свој рачунар, сада можете да пређете на следећи корак.

Корак 2: Слика свог старог ССД-а

Ако имате само један ССД слот на матичној плочи, онда је снимање вашег ССД-а једини начин.

Јхет Борја/МакеУсеОф

Прво уклоните стари ССД вашег Стеам Децк-а. Ако не знате како, погледајте овај водич за инсталацију Стеам Децк ССД-а јер ћете га касније користити и за инсталирање надограђеног ССД-а.

Затим, када је рачунар искључен и искључен, требало би да инсталирате НВМЕ или М.2 ССД у матичну плочу. Пошто Стеам Децк користи ССД величине 2230, највероватније нећете моћи да га зезнете. Али то је у реду све док га не прекинете или не померите рачунар превише током процеса.

  Како поправити Кернел_таск Хигх ЦПУ на Мац-у

Сада укључите рачунар и отворите Мацриум Рефлецт. Изаберите свој стари Стеам Децк ССД на листи дискова и кликните на Слика овог диска… испод њега.

Питаће вас где желите да сачувате датотеку слике. Одлучио сам да направим нову фасциклу да бих касније запамтио одакле да је узмем. Мацриум Рефлецт компримује слике до 40% њихове оригиналне величине, па се побрините да имате бар толико слободног простора где их чувате.

Именујте своју резервну слику и кликните на ОК док не почне да креира датотеку слике. Може потрајати од неколико минута до око сат времена у зависности од величине диска и колико је на њему. Мој ССД од 64 ГБ трајао је само пет минута.

Ако ваша матична плоча има два ССД слота, можете да кликнете на Клонирај овај диск… уместо да сликате. Затим можете да пратите сличне кораке, али прескочите процес обнављања слике директним копирањем партиција старог ССД-а на нови. Овај метод је бржи јер ће извршити клонирање у једном кораку.

Корак 3: Вратите своју резервну слику на нови ССД

Сада када је ваша резервна слика спремна, сада можете да искључите рачунар, замените стари ССД новим и поново покренете рачунар.

Пре него што отворите Мацриум Рефлецт, потражите „Креирајте и форматирајте партиције чврстог диска“ у траци за претрагу у оперативном систему Виндовс. Ово ће отворити менаџер дискова.

Потражите свој нови ССД—требао би да буде црн ако раније није коришћен. Кликните десним тастером миша на њега и изаберите Претвори у ГПТ диск. ГПТ шема партиционирања је оно са чиме СтеамОС најбоље функционише, па је најбоље да је користите.

  Најбољи СНМП алати за праћење мреже које тестирамо у 2020

Отворите Мацриум Рефлецт и на горњој траци менија кликните на Врати > Потражи слику или датотеку резервне копије за враћање….

Када пронађете датотеку слике коју сте раније креирали, изаберите је у Мацриум Рефлецту и кликните на Врати.

Појавиће се искачући прозор који вам омогућава да изаберете где желите да вратите слику. Кликните на Изабери диск за враћање на… и изаберите свој нови ССД.

Кликните на Копирај партиције > Тачан помак и дужина. Ово ће визуелизовати партиције на новом ССД-у. Не брините о празном простору, оставите га празним јер ће га СтеамОС одмах искористити када покренете свој Стеам Децк.

Кликните на Даље док се на дугме Заврши не може кликнути. Ово ће почети да лепи слику на нови ССД. Може потрајати у зависности од тога колико је велика цела операција.

Корак 4: Уметните свој нови ССД у Стеам Децк

Када се слика старог ССД-а копира на ваш нови ССД, сада можете да искључите рачунар и инсталирате диск на свој Стеам Децк.

Јхет Борја/МакеУсеОф

Укључите свој Стеам Децк и требало би да се покрене без потребе да поново инсталирате СтеамОС или да се уопште пријавите.

Ако се СтеамОС некако не може пронаћи, искључите Стеам Децк и идите у БИОС.

Можете отворити БИОС тако што ћете држати притиснуто дугме за појачавање звука и дугме за напајање. Требало би да отпустите дугме за напајање када чујете звоно, али и даље држите дугме за појачавање звука док се не појави БИОС.

Јхет Борја/МакеУсеОф

Изаберите Боот фром филе > епс > ефи > стеамос > стеамцл.ефи. Ручно покрећете СтеамОС овим методом и следећи пут када укључите свој Стеам Децк, не би требало да то радите поново осим ако немате други ОС на свом Стеам Децк-у.

Сада можете да наставите и одмах преузмете своје игре без бриге о постављању Стеам Децк-а од нуле. Надамо се да вам је овај водич олакшао надоградњу вашег ССД-а.