Како користити Нотион као програмер

Појам је више од обичне апликације за бележење. Као програмер, можете да користите Нотион да пратите своје самосталне пројекте, организујете своје исечке кода, сарађујете са клијентима, пратите послове за које се пријављујете и интегришете се са алаткама треће стране да бисте поједноставили цео ток рада програмера.

У наставку ћемо заронити дубље у неке од ових случајева коришћења да бисмо научили како можете да користите Нотион као програмер софтвера.

1. Чување исечака кода

Ако нађете да користите део кода изнова и изнова, можда бисте желели да га сачувате ради лакшег коришћења. Табела појмова нуди једноставан начин организовања и приступа овим исечцима кода. Можете креирати ознаке за различите програмске језике, оквире или теме и користити филтере ознака да бисте пронашли исечак када вам је потребан.

На пример, можете да направите нову страницу са појмовима и додате табелу под називом Исечци кода. Затим додајте колоне за име, опис и категорију исечка у ову табелу. Такође можете додати колону датума која означава када сте креирали исечак.

У овој табели, сваки исечак кода је страница.

Можете да додајете, мењате или бришете садржај из њега, а Нотион ће истаћи синтаксу кода у складу са својим програмским језиком, чинећи га лакшим за читање.

Многе апликације вам омогућавају да сачувате везе директно у апликацији. Примери ових апликација укључују претраживаче и платформе друштвених медија као што су Кс (раније Твиттер) и Инстаграм, који вам омогућавају да обележите веб странице и постове.

  Све-у-једном апликација за фотографије нуди уређивање уживо, филтере и текст

Праћење ових веза у различитим апликацијама може бити тешко. Можда ћете чак и заборавити на њих. Боља опција је да их организујете у централизованој бази података.

Као и табела са исечцима кода, користите ознаке да бисте категоризовали везе како бисте их лако сортирали и филтрирали када тражите одређени обележивач.

Да бисте креирали базу података за своје обележиваче, почните тако што ћете креирати нову страницу у свом Нотион налогу и назвати је обележивачи. Затим додајте табелу на страницу и направите колоне за назив странице, УРЛ до странице, категорију и датум.

Можете ручно додати обележиваче у табелу или користити једно од неколико Цхроме екстензија дизајнираних за чување података у Нотион-у. Тхе сачувати у Појам Цхроме проширење, на пример, омогућава вам да повежете базу података и креирате образац за додавање обележивача у вашу табелу.

У обрасцу можете додати име, категорију и везу до странице коју желите да обележите помоћу екстензије.

3. Коришћење Нотион-а као ЦМС-а за ваш блог

Ако желите да направите једноставан статички блог, размислите о коришћењу базе података Нотион као система за управљање садржајем (ЦМС). Испод је пример како можете да организујете податке свог блога у табели појмова.

Ова табела има поља за име, слаг (УРЛ прилагођен кориснику), опис, ознаке, поље за потврду објављено и датум када је чланак објављен. Постојање објављене колоне коју можете да укључите омогућава вам да саставите садржај и селективно га објавите на својој веб локацији када буде углађен и спреман за јавност. Табела пружа једноставан кориснички интерфејс за додавање, уређивање или брисање садржаја. Само додајте Нотион страницу и почните да пишете свој пост.

  Како избрисати Битмоји из Снапцхата

Да бисте приказали постове на свом сајту:

 • Преузмите постове из базе података Нотион користећи Нотион АПИ.
 • Користите фронтенд оквир који желите да прикажете ове постове на својој веб локацији.
 • Ако се одлучите за Реацт, размислите о коришћењу пакета као што су реацт-маркдовн за приказивање Нотион страница и синтаксе-хигхлигхтер да бисте истакли блокове кода.
 • 4. Интеграција са другим апликацијама

  Као програмер, можете да правите апликације које се интегришу са Нотионовим АПИ-јем и извршавају одређене задатке. Тренутно постоји преко 250 интеграција на Нотион тржишту за различите намене.

  На пример, можете да користите ГитХуб и Фигма интеграције за преглед спремишта и дизајна корисничког интерфејса, респективно.

  Друге популарне интеграције укључују Еверхоур за праћење сати у којима радите на пројекту и Асана за консолидацију задатака из више радних простора. Ове интеграције олакшавају ваш живот као програмера елиминишући потребу за пребацивањем између више апликација.

  Уместо тога, можете их повезати са својим Нотион налогом и приступити им са једне платформе. Ако постојеће интеграције не задовољавају ваше специфичне потребе, користите Нотион АПИ да направите сопствене интеграције.

  5. Пројецт Роадмап Трацкер

  Када радите на софтверској апликацији, мапа пута вам помаже да визуализујете прекретнице и временске оквире, помажући вама или вашем тиму да наставите са задатком.

  Појам је радни простор који се лако користи за управљање пројектима. Можете креирати пројекат у Нотион-у, дефинисати задатке, доделити чланове тима одређеним задацима, поставити рокове и пратити напредак у реалном времену.

  Прилагодите странице пројекта према вашим захтевима додавањем онолико поља колико је потребно. Размотрите следећу страницу на којој можете да додате називе задатака, чланове тима, поставите приоритете, одредите статус задатка, одредите рокове и још много тога.

    Како да поправите немогућност штампања из Цхроме-а

  ​​​Када додељени члан тима заврши свој задатак, они га померају у одговарајућу колону, пружајући јасан увид у то како пројекат напредује. Праћењем напретка можете идентификовати све задатке који могу каснити у распореду и у складу са тим их решити.

  6. Праћење пријава за посао

  Када тражите посао, важно је имати листу компанија са којима желите да интервјуишете. Још је важније ако имате визуелну представу о томе да ли сте се већ пријавили у компанију, да ли сте добили интервју и да ли сте добили одговор или не.

  Један приступ који можете предузети је да направите базу података Нотион и, за сваку компанију и назив радног места, додате ове колоне које прате ваше место. Ова табела функционише као командни центар за тражење посла — имате картице за сваку компанију у колонама које показују да ли сте заинтересовани, да ли сте се пријавили за позицију или да ли сте већ у разговору са тимом.

  Излагање података на овај начин осигурава да не пропустите ниједну прилику и да можете пратити са анкетарима када је то потребно. Можете започети дуплирањем бесплатног Комплет за интервју са појмом обезбедио Нотион на свој налог. Испод је како то изгледа:

  Када кликнете на картицу, можете додати детаље интервјуа као што су веза за позицију, наслов, локација, област и статус апликације.

  Како напредујете кроз процес интервјуа, можете уредити статус интервјуа тако да одражава фазу у којој се налазите.

  Прилагодите идеју својим специфичним потребама

  Ако сте програмер који тражи нову прилику, можете користити Нотион базе података да бисте пратили своју пријаву за посао и вештине интервјуисања. Ако учите да кодирате, можете га користити за праћење вашег пута учења. Што више користите Нотион, више ћете научити како да га прилагодите својим потребама.