Како уочити лажни ССД и избећи губитак података

Кључне Такеаваис

  • Лажни ССД-ови могу изгледати оригинални, али долазе са мноштвом проблема као што су споре брзине преноса података, лажни капацитети и случајни кварови.
  • Уочавање лажних ССД-ова је прилично лако – проверите да ли има лоше паковање, сумњиво ниске цене, недостајуће или лажне серијске бројеве и знакове мера уштеде на хардверу.
  • Да бисте потврдили да ли је ССД стваран, извршите софтверску анализу копирањем великих датотека, провером брзине преноса података, покретањем програма или игара и тестирањем стварног капацитета складиштења.

ССД-ови су постали стандардно решење за складиштење за већину савремених рачунара. Од јефтиних Виндовс уређаја до МацБоок рачунара, наћи ћете ССД у скоро сваком ценовном рангу. Међутим, са толико различитих ССД-ова који преплављују тржиште, постоји и растући проблем лажних ССД-ова који се налазе у мешавини.

Иако изгледају изненађујуће оригинално, лажни ССД дискови могу донети мноштво проблема на ваш уређај. Лажни капацитети, споре брзине преноса података и случајни кварови су све ствари са којима се можете суочити ако завршите са лажним диском.

Шта су лажни ССД-ови?

Лажни ССД-ови су управо оно што њихово име сугерише. Ови дискови мале брзине, често са еММЦ складиштем унутра, упаковани су у ССД контејнере и представљени као пуни ССД-ови. Понекад лажни ССД може бити неколико ТФ картица или мицроСД картица повезаних на контролну плочу која се приказује као ССД када је прикључена на рачунар.

Иако еММЦ складиште није нужно лоше, у поређењу са ССД дисковима, оно далеко заостаје у брзини преноса података, поузданости и капацитету складиштења. Исто важи и за лажне ССД-ове са ТФ картицама унутра.

Ови уређаји се могу програмирати да показују лажне капацитете и, у неким случајевима, чак и да се понашају у складу са тим. То значи да ако лажни ССД има капацитет од 32 ГБ и репрограмиран је да приказује капацитет од 1 ТБ, он ће почети да преписује све старе податке чим се његов стварни капацитет почне пунити.

  Како можете да снимите слике само фанова

То значи да су лажни ССД-ови ноћна мора за сигурност података и, у већини случајева, узроковаће непоправљив губитак података. Такође су лоши у погледу перформанси, често показују брзине преноса података једнаке или чак мање од хард дискова. На крају, али не и најмање важно, они су такође катастрофа у погледу поузданости и могу пропасти без икаквих упозорења или знакова.

Уочавање лажних ССД-ова у дивљини

Коришћење лажног ССД-а на рачунару може изазвати гомилу проблема. Срећом, разликовати лажни ССД од правог није тако тешко.

1. Прочитајте ситни отисак

Један од првих корака у одређивању да ли је ССД лажан или не јесте да пажљиво прегледате паковање и спецификације. Чешће него не, лажни ССД дискови долазе са лошом амбалажом која је или изузетно јефтина на додир, прожета је грешкама у писању или има смешне спецификације.

На пример, ако видите ССД од неименоване компаније која тврди да се складишни простор од 512 ГБ са брзинама преноса података до 15 ГБпс продаје за 10 долара, постоји велика шанса да је лажан.

Многи лажни ССД дискови се такође продају под познатим брендовима као што су Кингстон, Цруциал, Самсунг, Мицрон и Вестерн Дигитал, да споменемо само неке. Чак и паковање може изгледати савршено у таквим случајевима, а поменуте спецификације могу бити потпуно погрешне. Међутим, још увек можете разликовати такве лажне од правих ССД-ова првенствено због цене по којој се продају.

Пронаћи добру понуду на скупом диску као што је Самсунгов 970 Ево Плус је једна ствар, али ако се продаје по истој цени као и ваша стандардна 64ГБ СД картица, онда је нешто сигурно сумњиво.

  10 најбољих преносивих штампача које можете да користите [2023]

Коначно, брендирани ССД дискови такође долазе са серијским бројевима које можете проверити на веб локацији произвођача. Ако ваш ССД нема серијски број или има онај који не одговара бази података произвођача, готово сигурно имате посла са лажним ССД-ом.

Поента је да проверите да ли сте прешли спецификације диск јединице, лично прегледате паковање ако можете и да се уверите да нешто не изгледа неисправно или превише добро да би било истинито.

2. Прегледајте хардвер

Други корак је физички преглед погона. Кућиште које изгледа јефтино или је диск превише лаган су све знакови да имате лажни ССД у рукама. Лажни ССД дискови ће такође често бити мало меки, док се оригинални производи често осећају чврстим. Мало тактилних повратних информација од физичког прегледа диска може вам дати прилично добру идеју о његовој аутентичности.

Провера дистрибутивног печата на вашем диску је такође добра идеја, јер ће ови печати прилично лако доказати аутентичност диск јединице. Међутим, ако жигови за дистрибуцију недостају са задње стране диск јединице или су замагљени и имају неку врсту грешке, постоји велика шанса да је диск лажан.

Друга два знака на која треба обратити пажњу су сјајна завршна обрада диска и постојање НАНД ћелија. Већина брендираних диск јединица долази са сјајном завршном обрадом на врху. Иако ово не утиче на перформансе драјва, диск са мат завршном обрадом може указивати на мере уштеде и на лажан.

Поред тога, већина М.2 ССД-ова ће имати НАНД ћелије на себи. Иако тачан број НАНД ћелија није битан када је у питању аутентичност, њихово постојање може помоћи да се утврди да је ваш диск ССД, а не само ТФ картица или еММЦ кућиште. Покрили смо све што треба да знате о флеш меморији ако вам је потребно освежење.

  10 најбољих софтвера за управљање наруџбинама за управљање и праћење ваших поруџбина

3. Покретање софтверске анализе

Анализа софтвера и коришћење драјва су далеко најтачнији начини за процену да ли је ССД стваран или не. Ни за ово вам нису потребни скупи програми или компликоване терминалске команде — само неколико великих датотека и мало здравог разума.

Прво, копирајте неколико великих датотека на диск јединицу и проверите брзину преноса података. Можете да упоредите брзине које добијате са другим дисковима у истом ценовном рангу да бисте видели да ли добијате добре брзине преноса података. Све док не заостајете много, можете кренути.

Такође можете покушати да покренете неколико програма или игара са ССД-а који тестирате. Ако је диск лажан, смањене перформансе и продужено време учитавања у игрицама ће га скоро одмах одати.

Учитавање неколико великих игара на диск такође ће вам помоћи да тестирате да ли заиста има капацитет који показује. Као што је горе поменуто, мањи дискови који су програмирани да се приказују са већим капацитетом када су прикључени на рачунар замењују старе податке док се приближавају границама за складиштење.

Дакле, ако копирате игру од 120 ГБ на лажни ССД од 32 ГБ програмиран да прикаже 1ТБ као свој капацитет, касније ћете наићи на проблеме када покренете игру, јер све потребне датотеке нису на диску. Међутим, запамтите да само зато што су све датотеке успешно пренете или ако нисте могли да проверите капацитет складиштења ССД-а, то га аутоматски не чини правим ССД-ом.

Откријте лажне ССД-ове и избегните губитак података

Лажни ССД дискови постају све чешћи и могу изазвати озбиљне проблеме, укључујући непоправљив губитак података, поред тога што често имају лоше перформансе и лажне капацитете за складиштење. Такође су веома непоуздани и могу представљати ризик по безбедност података вашег система.

На срећу, брзим физичким прегледом или покретањем неколико трансфера на вашим системима, можете брзо разликовати лажни ССД од правог. Коначно, ако немате приступ диску који проверавате или га купујете на мрежи, запамтите да ако је цена ССД превисока да би била истинита, то је вероватно случај.