Како управљати сигурносним ризицима АПИ-ја да бисте ојачали своју одбрану

Употреба интерфејса за програмирање апликација (АПИ) је нагло порасла. Организације се сада ослањају на више АПИ-ја за ефикасно обављање свакодневних функција. Овај раст употребе АПИ-ја ставио је АПИ-је на радар хакера, што их је подстакло да осмисле иновативне начине за искориштавање рањивости АПИ-ја.

Зашто је безбедност АПИ-ја кључна и шта можете да урадите да бисте управљали безбедносним ризицима АПИ-ја? Хајде да сазнамо.

Зашто бисте се требали фокусирати на сигурност АПИ-ја?

АПИ-ји су кључни у модерним мобилним, СааС и веб апликацијама. Организације користе АПИ-је у апликацијама које су окренуте клијентима, партнерима и интерним апликацијама. Док АПИ-ји откривају логику апликације и осетљиве податке као што су информације које могу да се идентификују (ПИИ), хакери се стално труде да добију приступ АПИ-јима. Хаковани АПИ-ји често доводе до кршења података, наносећи финансијску и репутацијску штету организацијама.

Према Пало Алто Нетворкс и ЕСГ истраживање, 92 одсто анкетираних компанија доживело је безбедносни инцидент у вези са АПИ-јем 2022. Од ових компанија, 57 одсто компанија је имало више безбедносних инцидената у вези са АПИ-јем. Ипак, кључно је побољшати сигурност АПИ-ја да бисте спречили АПИ нападе.

Ево неколико начина који ће вам помоћи да смањите уобичајене безбедносне ризике за АПИ и заштитите осетљиве податке.

1. Имплементирајте сигурну аутентификацију и ауторизацију

Аутентификација значи да захтев за приступ АПИ ресурсу долази од легитимног корисника, а ауторизација осигурава да корисник има овлашћени приступ траженом АПИ ресурсу.

  Како избрисати резервне копије иПхоне-а и иПад-а на Мац-у

Имплементација безбедне безбедне АПИ аутентификације и ауторизације је прва линија одбране од неовлашћеног приступа вашим АПИ ресурсима.

Ево основних метода аутентификације за АПИ-је.

АПИ кључ

У овом методу аутентификације, клијент ће имати АПИ кључ који знају само клијент и АПИ сервер. Када клијент пошаље захтев за приступ АПИ ресурсу, кључ се прилаже захтеву да би АПИ знао да је захтев легитиман.

Постоји проблем са методом аутентификације АПИ кључа. Хакери могу приступити АПИ ресурсима ако дођу до АПИ кључа. Дакле, кључно је шифровати АПИ захтеве и АПИ одговоре како би се спречило хакере да украду АПИ кључеве.

Корисничко име и лозинка

Можете да примените метод корисничког имена и лозинке за аутентификацију АПИ захтева. Али имајте на уму да хакери користе различите трикове за хаковање лозинки. А АПИ клијенти такође могу да деле своја корисничка имена и лозинке са непоузданим странама. Дакле, метод корисничког имена и лозинке не нуди оптималну сигурност.

Узајамни ТЛС (мТЛС)

У методу узајамне ТЛС аутентификације, и крајње тачке АПИ-ја и клијенти имају ТЛС сертификат. И аутентификују једни друге користећи ове сертификате. Одржавање и примена ТЛС сертификата је изазов, тако да се овај метод не користи широко за аутентификацију АПИ захтева.

ЈВТ аутентикација (ЈСОН веб токен)

У овом методу АПИ аутентификације, ЈСОН веб токени се користе за аутентификацију и ауторизацију АПИ клијената. Када клијент пошаље захтев за пријављивање, укључујући корисничко име, лозинку или било коју другу врсту акредитива за пријаву, АПИ креира шифровани ЈСОН веб токен и шаље токен клијенту.

Затим ће клијент користити овај ЈСОН веб токен у наредним АПИ захтевима за аутентификацију и ауторизацију.

ОАутх2.0 са ОпенИД Цоннецт

ОАутх нуди услуге ауторизације, омогућавајући корисницима да се аутентификују без дељења лозинки. ОАутх2.0 заснива се на концепту лексема и често се користи са ОпенИД Цоннецт механизам аутентификације. Овај метод АПИ аутентикације и ауторизације се обично користи за обезбеђење АПИ-ја.

  Како функционише Апплеов режим игре у мацОС Сонома?

2. Примените контролу приступа засновану на улогама

Контрола приступа заснована на улогама (РБАЦ), која користи безбедносни принцип најмање привилегија, одређује ниво приступа ресурсу на основу улоге корисника.

Имплементација контроле приступа заснованог на улогама осигурава да ће само овлашћени корисници моћи да приступе подацима у складу са својим улогама. Ниједан неће имати неограничен приступ свим АПИ ресурсима.

3. Шифрујте све захтеве и одговоре

АПИ саобраћај често укључује осетљиве информације, као што су акредитиви и подаци. Уверите се да је сав мрежни саобраћај (посебно сви долазни АПИ захтеви и одговори) шифрован коришћењем ССЛ/ТСЛ енкрипције. Шифровање података спречава хакере да открију корисничке акредитиве или било коју другу врсту осетљивих података.

4. Користите АПИ мрежни пролаз

Ако не користите АПИ мрежни пролаз, мораћете да уградите код у апликацију тако да може да каже апликацији како да рукује АПИ позивима. Али овај процес захтева више рада на развоју и може повећати безбедносне ризике АПИ-ја.

Коришћењем АПИ мрежних пролаза, компаније могу да управљају АПИ позивима из спољних система преко централног мрежног пролаза изван интерфејса за програмирање апликације.

Штавише, АПИ гатеваи-и такође олакшавају управљање АПИ-јем, побољшавају безбедност АПИ-ја и побољшавају скалабилност и доступност.

Популарни АПИ мрежни пролази укључују Амазон АПИ гатеваи, Азуре АПИ мрежни пролаз, Орацле АПИ гатеваии Конг капија.

5. Примените ограничење брзине

Ограничење АПИ брзине вам омогућава да поставите ограничење за АПИ захтеве или позиве које клијент може да упути вашем АПИ-ју. Примена ограничења брзине АПИ-ја може вам помоћи да спречите нападе дистрибуираног ускраћивања услуге (ДДоС).

Можете ограничити АПИ захтеве по секунди, минути, сату, дану или месецу. И имате различите опције за имплементацију ограничења брзине АПИ-ја:

  Како користити Аиртел 5Г мрежу у Индији

Када примените Хард Стоп, ваши клијенти ће добити грешку 429 када достигну свој лимит. У Софт Стоп-у, ваши клијенти ће имати кратак грејс период да упућују АПИ позиве након што се заврши ограничење брзине АПИ-ја. Такође можете да имплементирате Тхроттлед Стоп, омогућавајући вашим клијентима да упућују АПИ захтеве када се граница заврши, али споријом брзином.

Ограничавање брзине АПИ-ја минимизира претње безбедности АПИ-ја и смањује позадинске трошкове.

6. Ограничите изложеност подацима

Уверите се да одговори на АПИ захтев не враћају више података од онога што је релевантно или неопходно. Ако је АПИ позив за поштански број, требало би да обезбеди само поштански број, а не и комплетну адресу.

Приказивање што је мање могуће у АПИ одговорима такође побољшава време одговора.

7. Потврдите параметре

АПИ захтеви захтевају низ улазних параметара. За сваки АПИ захтев, ваша АПИ рутина мора да потврди присуство и садржај сваког параметра. На тај начин штитите интегритет вашег АПИ-ја и спречавате обраду злонамерног или погрешно обликованог уноса.

Никада не би требало да заобиђете провере валидације параметара.

8. Пратите АПИ активности

Направите план за праћење и евидентирање АПИ активности. Ово вам може помоћи да откријете сумњиве активности актера претњи много пре него што могу да нашкоде вашем АПИ серверу или вашим АПИ клијентима. Почните да евидентирате све АПИ позиве и одговоре.

Разни алати, као нпр Сематект, Дотцом-Мониторили Цхецклипомаже вам да надгледате свој АПИ у реалном времену.

9. Редовно проверавајте безбедност АПИ-ја

Немојте да тестирање безбедности АПИ-ја буде само део процеса развоја АПИ-ја. Уместо тога, доследно проверавајте безбедност свог живог АПИ-ја. То ће помоћи вашем безбедносном тиму да идентификује безбедносну погрешну конфигурацију и рањивости АПИ-ја које је ваш развојни тим можда пропустио током фазе имплементације АПИ-ја.

Такође, ваш безбедносни тим би требало да креира план одговора на инциденте за руковање било којим безбедносним инцидентом АПИ-ја.

Управљајте безбедносним ризицима АПИ-ја да бисте заштитили вредне податке

Како организације све више примењују АПИ-је у својим процесима дигиталне трансформације, актери претњи непрестано траже рањивости АПИ-ја које би могли да искористе. Када добију приступ вашем АПИ-ју, могу да украду осетљиве податке. Дакле, морате да побољшате безбедност АПИ-ја да бисте минимизирали безбедносне ризике АПИ-ја.