Коју платформу за оркестрацију одабрати

Номад и Кубернетес су се појавили као две најпопуларније платформе за оркестрацију које су доступне за ваша динамичка радна оптерећења.

Платформе оркестрације вам помажу да аутоматизујете конфигурацију, управљање и координацију више различитих апликација које користите.

И једно и друго Номад и Кубернетес поједноставите примену и управљање вашим контејнерским апликацијама. Са одговарајућом платформом за оркестрацију, можете ефикасно да рукујете различитим микроуслугама и контејнерима – од откривања услуга и примене до координације и скалирања.

Пре него што изаберете праву платформу, хајде да сазнамо више о Номаду и Кубернетесу.

Шта је Номад?

Номад из ХасхиЦорп-а бави се проблемом оркестрације радног оптерећења. Имајући флексибилност, он планира и оркестрира распоређивање и управљање контејнерима. Ради и у облаку и на локалном нивоу, а подржава и неконтејнерска радна оптерећења.

Са Номадом добијате једноставну бинарну датотеку коју морате покренути. За разлику од других решења, има веома мали отисак ресурса који не заузима много рачунара са ваших сервера. Осим контејнера, можете покренути различита радна оптерећења као што су Виндовс, Јава, виртуелне машине и Доцкер.

Можете да примените и управљате својим пословним контејнерима у производњи. Поред тога, такође можете да покренете своје неконтејнеризоване апликације на Номад кластеру без потребе да их контејнеризујете. Користећи Номад, можете лако да смањите величину и да ваше апликације раде географски ближе месту где бораве ваши клијенти. Такође, можете ефикасно да покренете краткотрајне групне послове.

Номад долази у две верзије – Цоммунити Едитион и Ентерприсе Едитион. Тхе Цоммунити Едитион је бесплатан и омогућава вам да сами управљате својим Номад кластером. У року од 15 минута можете га покренути локално или у свом клауду. У међувремену, тхе Ентерприсе Едитион пружа подршку и додатне функције као што су сарадња, операције и управљање.

Шта је Кубернетес?

Кубернетес је платформа за оркестрацију која је проширива, преносива и веома ефикасна. Такође познат као К8с, првобитно га је развио Гоогле. Тренутно њиме управља Цлоуд Нативе Цомпутинг Фоундатион или ЦНЦФ, и најпопуларнија је платформа за оркестрацију.

Уз Кубернетес, можете ефикасно да преместите своје радно оптерећење где год је то потребно – било да је то локални, јавни облак или хибридни режим. Циљ му је да обезбеди све могуће алате који би вам могли бити потребни за решавање ваших потреба за оркестрацијом и управљањем инфраструктуром.

То је далеко најпопуларнија платформа за оркестрацију. Водећи добављачи услуга у облаку као што су Амазон Веб Сервице и Гоогле Цлоуд Платформ пружају управљане Кубернетес услуге – Амазон Еластиц Кубернетес Сервице (АВС ЕКС) и Гоогле Кубернетес Енгине (ГКЕ), респективно.

Такође прочитајте: Почетак рада са Кубернетесом: Увод за почетнике

Али који би требало да изаберете за ваше захтеве платформе за оркестрацију? Хајде да сазнамо упоређујући то двоје.

Номад против Кубернетеса

#1. Инсталација

Пошто је први корак ка коришћењу већине софтверских алата и технологија инсталација, лакоћа тога игра важну улогу. Када бирате између Номада и Кубернетеса, требало би да погледате колико је лако почети са њима.

Номад

За Номад добијате унапред компајлиран бинарни фајл или пакет који треба да инсталирате. За ручну инсталацију на вашој локалној машини, можете преузети и инсталирајте званични бинарни програм. Ако користите Линук, можете инсталирати званични Линук пакет. У сваком случају, након пост-инсталације, све што треба да урадите је да инсталирате ЦНИ (Цонтаинер Нетворк Интерфаце) додатке директно са командне линије.

  Нови Дисгаеа РПГ кодови: Искористите одмах

Још је једноставније ако инсталирате на МацОС или Виндовс користећи алате за управљање пакетима као што су Хомебрев и Цхоцолатеи, респективно. Са само једном командом, ваша инсталација би била готова, укључујући ЦНИ додатке.

Кубернетес

Када је у питању Кубернетес, постоје различите компоненте и клијенти које можете инсталирати у складу са својим потребама. За сваку добијате бинарне датотеке. Има различите слике контејнера за различита времена извођења и системске архитектуре.

Можете проверити званични репозиторијум за званични бинарни фајл који одговара вашој платформи, било да је у питању Дарвин, Линук или Виндовс, и архитектури вашег система. Када завршите са инсталирањем исправне слике контејнера, биће вам потребан кубецтл – алатка командне линије која вам омогућава интеракцију са контејнерима.

#2. Прилагодљивост

За радна оптерећења контејнера, скалабилност је важан фактор. Он одређује способност вашег система да се носи са вашим растућим радним оптерећењем. Укратко, ако вам треба више рачунарске снаге, ваш оквир оркестрације би требао бити у могућности да лако додаје нове ресурсе.

Номад

Доказано је да Номад покреће кластере који премашују 10.000 чворова у производном окружењу. 2020. Номад је завршио стрес тест са 2 милиона доцкер контејнера на 6.100 хостова. Ово је обухватило преко 10 различитих АВС региона и трајало је 22 минута. Ово је надмашило њихов ранији успешан низ 1 милион контејнера.

Такође добијате хоризонтално аутоматско скалирање уз Номад Аутосцалер. Ово можете покренути као посебан процес када је потребно.

Кубернетес

Од верзије 1.28, Кубернетес вам може дозволити да скалирате свој кластер до 5.000 чворова. Можете покренути укупно 150.000 махуна или укупно 300.000 контејнера.

Уз повећану скалабилност, одржавање Кубернетес кластера је компликованије када га упоредите са управљањем вашим Номад кластером. Номад вам даје предност у односу на Кубернетес са укупним бројем чворова које можете покренути.

#3. Перформансе

Када бирате платформу за оркестрацију, требало би да тежите равнотежи између функција и перформанси. Перформансе платформе за оркестрацију такође одређују колико системских ресурса ћете користити.

Номад

Номад има мали отисак ресурса због свог једнобинарног приступа. Такође избегавате инсталацију засебних услуга да бисте покренули и покренули своју платформу за оркестрацију. Дакле, на крају трошите мање ЦПУ-а и меморије на својим чворовима, што доводи до нижих трошкова и бољих перформанси.

Веома је прилагодљив и може да се носи са различитим радним оптерећењима, било да се ради о он-прем или у облаку. Уз његову једноставност, отпорност и ефикасност, добићете предност у одржавању перформанси како се величина кластера повећава.

Кубернетес

Кубернетес је високо оптимизован за контејнерска радна оптерећења. Ако користите флоту микроуслуга заснованих на контејнерима, Кубернетес је одличан у управљању њима. Са својим опсежним могућностима умрежавања и широким спектром интеграција, можете убрзати и фино подесити своје потребе оркестрације.

Због свог обимног скупа функција и конфигурација, Кубернетес користи више ваших системских ресурса. Како величина вашег кластера расте, можда ћете се суочити са додатним трошковима и сложеношћу у управљању њиме.

#4. Умрежавање

Умрежавање је важан аспект када је у питању оркестрација контејнера. Одређује како ваши чворови могу лоцирати и разговарати једни са другима.

Номад

Будући да је јако фокусиран на оркестрацију радног оптерећења, Номад се једва дотиче умрежавања и покушава да што мање модификује ствари.

Уместо да се ослања на инфраструктуру, Номад ради са конфигурацијама. Информације које су вам потребне добијате директно из конфигурације уместо да покрећете додатне компоненте као што су ДНС сервери или балансери оптерећења. Основна јединица за планирање у Номаду, која се зове Алокације, може захтевати портове користећи мрежни блок.

Кубернетес

Када је у питању Кубернетес, умрежавање је централни стуб. Можете контролисати следеће аспекте – комуникацију контејнер-контејнер преко локалног хоста, комуникацију под-то-под, комуникацију од под-услуга и вечну комуникацију између услуге.

  9 најбољих веб камера за Иоутубе/Твитцх стриминг

У поређењу са динамичким портовима у Номаду, Кубернетес има другачији приступ. Добијате Сервице АПИ као апстракцију да бисте изложили групу Подова мрежи

#5. Захтеви

Ако своју платформу за оркестрацију користите у великом обиму, онда ће системски захтеви зависити од величине вашег кластера и радних оптерећења које покрећете. Осим ЦПУ-а и меморије, биће вам потребни и мрежни ресурси.

Номад

За производне сервере, препоручљиво је да радите на великим инстанцама машина. Добро је да свака инстанца сервера има између 4-8+ ЦПУ језгара, 16-32 ГБ+ меморије и 40-80 ГБ+ брзог диска. Такође би требало да обезбедите значајан пропусни опсег мреже.

Ако користите заштитни зид, морате осигурати да су 3 порта која су Номад дозвољена. 3 порта су – ХТТП АПИ (подразумевано 4646) који користе сервери и клијенти, РПЦ (подразумевано 4647) који се користи за интерну комуникацију и Серф ВАН (подразумевано 4648) који користе сервери за разговор са другим серверима.

Кубернетес

Кубернетес кластери могу постати веома сложени када раде у високо контејнеризованим производним окружењима. Међутим, препоручљиво је да сваки чвор има најмање 2-4 ЦПУ језгра и 8-16 ГБ РАМ-а.

За велике кластере, можда ће вам требати више ресурса по чвору. Поред тога, морате осигурати да имате довољно мрежног пропусног опсега.

Док се Номад и Кубернетес могу повећати како би одговарали вашим захтевима, Кубернетес кластер би заузео више ресурса у поређењу са тим.

#6. Кодирање

Лакоћа кодирања одређује колико ефикасно можете да комуницирате са оквиром по избору. Осим дефинисања ваше платформе и послова, такође ћете морати да научите ЦЛИ команде за интеракцију са алатом командне линије.

Номад

ХЦЛ или ХасхиЦорп конфигурациони језик је примарни конфигурациони језик који се користи у Номаду. ХЦЛ има за циљ да успостави равнотежу између читљивог и машинског приступа. Помоћу овога можете написати спецификације посла, укључујући задатке, ограничења и зависности за вашу апликацију и услуге.

Поред тога, такође ћете морати да научите ЦЛИ команде за Номад алатку командне линије. Ово вам омогућава да комуницирате са вашим номадским кластером и правите конфигурације.

Кубернетес

Уместо да се ослањате на други језик, можете да конфигуришете Кубернетес користећи ИАМЛ датотеке. Такође можете користити ЈСОН. Ове конфигурационе датотеке вам омогућавају да лако опишете како ваша апликација треба да ради, укључујући спецификације за модуле, услуге, имплементације и друге ресурсе.

Када користите сложене Кубернетес апликације, Хелм је менаџер пакета за Кубернетес који вам омогућава да дефинишете, инсталирате и надоградите чак и сложене Кубернетес апликације. Хелм графикони су написани у ИАМЛ-у и могу укључивати шаблоне и датотеке вредности за прилагођавање примене.

Користићете алатку командне линије кубецтл за интеракцију са вашим Кубернетес кластером. Ово укључује покретање различитих команди за креирање, модификовање и управљање Кубернетес ресурсима.

#7. Интеграција

Оркестрационе платформе долазе са сопственим мноштвом интеграција које подржавају. Такође можете пронаћи неколико интеграција независних произвођача које можете додати да бисте повећали скуп функција.

Номад

Уз Номад, можете активно да се интегришете са различитим алатима и технологијама. Беспрекорно се повежите са Доцкер-ом и другим временима извођења контејнера, олакшавајући примену контејнерских апликација. За обезбеђивање инфраструктуре, можете користити интеграцију Терраформ и поједноставити креирање ресурса.

Будући да је део ХасхиЦропа, Номад вам такође омогућава сарадњу са ХасхиЦорп Цонсул-ом за откривање услуга и здравствене провере, док ХасхиЦорп Ваулт обезбеђује безбедно управљање тајнама. Ваше потребе за праћењем су задовољене кроз интеграције као што су Прометхеус, Графана и ЕЛК Стацк. Поред тога, Номад се неприметно уклапа у ваше ЦИ/ЦД цевоводе, омогућавајући аутоматизовану примену апликација.

Кубернетес

Као решење које је проверено временом, Кубернетес пружа дугу листу технологија за интеграцију. Можете се повезати са Доцкер-ом за примену контејнера. За ваше потребе умрежавања можете користити решења као што су Цалицо или Цилиум. Опције складиштења као што су Цепх и добављачи који су изворни у облаку као што су АВС ЕКС (Амазон Еластиц Кубернетес Сервице) и Гоогле ГКЕ (Гоогле Кубернетес Енгине) активно управљају вашим сталним складиштем. Решења заснована на облаку такође вам пружају додатне услуге.

  Како пронаћи шећерну маму на Инстаграму

Ако желите да подржите радна оптерећења без сервера, онда вас Кубернетес покрива. Можете да проширите свој Кубернетес оквирима без сервера као што су Кнативе и КЕДА (Аутоматско скалирање засновано на Кубернетес-у).

#8. ГУИ

Можда ћете повремено желети да се удаљите од командне линије и кода и да визуелизујете платформу коју користите. То вам омогућава да имате ГУИ или графички кориснички интерфејс.

Номад

Номад обезбеђује уграђени веб кориснички интерфејс као део бинарне датотеке. Када инсталирате Номад и покренете сервер, добијате ГУИ заједно са АПИ-јем и ЦЛИ. Потребна вам је нулта конфигурација да бисте почели да користите кориснички интерфејс и прегледали свој кластер.

Када покренете свој Номад сервер, можете да унесете адресу сервера у свом веб претраживачу. Затим ћете бити преусмерени на веб кориснички интерфејс. Постоји и подкоманда корисничког интерфејса тако да можете да посетите потребну веб страницу директно из интерфејса командне линије.

Кубернетес

Кубернетес подразумевано не долази са ГУИ. Међутим, можете га инсталирати према вашим захтевима. Сам Кубернетес нуди званични кориснички интерфејс под називом Дасхбоард. Иако није подразумевано инсталиран, можете га покренути и покренути помоћу алата кубецтл. Користећи контролну таблу, можете добити преглед свог кластера.

Можете да примените контејнерске апликације у Кубернетес кластер, управљате њима и решавате проблеме. Провајдери у клауду као што су АВС ЕКС и Гоогле ГКЕ обезбеђују сопствене алатке корисничког интерфејса. Постоје и алати трећих страна које можете покренути.

Номад против Кубернетеса: Табела сажетка

ФеатуреНомадКубернетесИнсталлатионЈедна унапред компајлирана бинарна датотекаРазличите бинарне датотеке за различите компоненте и клијентеСкалабилностМоже да покреће 10.000 чворова и 2 милиона контејнера5.000 чворова и укупно 300.000 контејнера Перформансе Једноставна и ефикасна са мањим капацитетом ресурса Неоптерећеност отиском ресурса, али екстензивни рад са више динамичких конфигурација са великим бројем портова. падала контрола и чини не ослањају се на динамичке портове Захтеви Мањи системски захтеви за већи кластер Већем кластеру је потребно више системских извора Кодирање Има веома широк спектар интеграција и доступних алата Може да користи постојеће језике као што су ИАМЛ и ЈСОН Интеграција Има добре званичне интеграције и интеграције независних произвођача Има веома широк спектар интеграција и доступних алатаГУИБуилт- у веб корисничком интерфејсу доступноПотребно је инсталирати одвојено

Изаберите праву платформу за ваше потребе оркестрације

Између Номада и Кубернетеса, ваш избор платформе за оркестрацију зависи од ваших специфичних захтева и приоритета. Обе платформе подржавају различите случајеве употребе – заказивање примене, аутоматизовано увођење и опоравак, и откривање и управљање кластерима.

Ако дајете предност једноставности и имате мало посла, Номад би могао бити бољи избор за вас. Са својим појединачним бинарним и минималним захтевима за ресурсе, Номад олакшава подешавање и рад. Поред тога, можете скалирати свој кластер да подржи велики број чворова.

С друге стране, ако су вам потребне опсежне функције, фино зрнаста контрола и широк спектар интеграција, онда је Кубернетес ваш одговор. Пружа робусно решење за радна оптерећења у контејнерима и може се неприметно интегрисати са различитим алатима и технологијама. Такође можете да искористите управљана решења која пружају АВС и Гоогле Цлоуд.

Узмите у обзир друге области као што је потреба за учењем новог језика (ХЦЛ) у случају Номада, док Кубернетес конфигурације раде са ИАМЛ или ЈСОН. Поред тога, можда ће вам требати веб кориснички интерфејс ради лакшег коришћења.

Узмите у обзир и доступне системске ресурсе које имате и трошкове повезане са тим. Избор ваше платформе за оркестрацију између Номад и Кубернетес треба да буде заснован на вашим потребама, стручности и ресурсима.

Затим погледајте Кубернетесове најбоље праксе за бољу оркестрацију контејнера.