Шта је мапа заинтересованих страна и како је направити [5 Tools]?

Познавање заинтересованих страна, њихових интереса и начина на који могу утицати на пројекат су од суштинског значаја за његов успех, због чега мапе стејкхолдера постају популарне ових дана.

Предузећа се понекад суочавају са неочекиваним ризицима у вези са својим пројектима и потешкоћама док управљају својим кључним играчима и њиховим утицајем на пројекте. Такође, комуникацијске баријере могу отежати сарадњу ако се њима не поступа на одговарајући начин. Стога би било најбоље да нађете начин да процените ове ризике и утицаје користећи беспрекорне канале комуникације.

Уз то, права мапа заинтересованих страна може вам помоћи да ефикасно управљате својим заинтересованим странама, процените њихове интересе и утицај и смањите силосе у вашим пројектима како бисте могли да се крећете ка успешном завршетку.

Срећом, не морате ручно да цртате ове мапе јер су многи софтверски алати доступни за ту сврху.

У овом чланку ћу разговарати о мапама заинтересованих страна, о томе како вам оне могу помоћи и неким алатима за мапирање заинтересованих страна који ће вам помоћи да креирате сјајне мапе.

Почнимо!

Шта је мапа заинтересованих страна?

Мапа стејкхолдера је дизајн који представља однос заинтересованих страна са пројектом или организацијом.

Ова мапа такође може показати како се овај однос развија током одређеног временског периода. Гледајући ово, можете научити утицаје заинтересованих страна на пројекат и организацију и резултат организације или пројекта на заинтересоване стране. Видите, ради у оба смера.

Мапа заинтересованих страна је нацртана као график који се састоји од две осе. Кс-оса представља ниво утицаја заинтересованих страна, док и-оса представља њихов ниво интересовања. Квадрант који заузима заинтересована страна одређује учесталост, интензитет и ангажовање.

Мапа представља људе укључене у пројекат и на које утиче, дајући вам јасну слику група заинтересованих страна, интересовања и мотива.

Дакле, када правите мапу заинтересованих страна, осигурајте неколико ствари:

  • Мапа мора бити оријентисана ка детаљима која може да представи потпуни преглед свих укључених заинтересованих страна
  • Мора да је лако разумети, јер не може свако да разуме ако га учините сложеним.
  • Мора да преноси информације јасно и брзо како би се омогућило заинтересованом особљу да брзо доноси одлуке.
  • Организујте заинтересоване стране у различите групе на основу нивоа утицаја, њихове природе и заједничких интереса.

Зашто је мапирање заинтересованих страна важно?

Ево предности креирања мапа заинтересованих страна за вашу организацију и пројекте:

Да бисте лако идентификовали кључне актере: Мапе заинтересованих страна вам помажу да идентификујете заинтересоване стране у вашем пројекту, укључујући оне који су кључни играчи одговорни за успех вашег пројекта.

Можете их погледати на први поглед и разумети кога да информишете, надгледате или циљате у различитим фазама пројекта. То ће осигурати да се пројекат успешно заврши у предвиђено време уз минималну буку.

Да бисте брзо доносили боље одлуке: Гледајући мапу заинтересованих страна, имаћете све битне информације о заинтересованим странама. Дакле, можете брзо доносити боље одлуке и искористити њихов пуни потенцијал ангажујући их на правим местима.

Чак и ако нешто крене наопако, можете се ухватити у коштац с тим брзим доношењем одлука како бисте своју организацију спасили од могућих ризика и штета.

Ефикасна навигација планом: Мапа ће вам помоћи да анализирате моћ и интересе ваших заинтересованих страна. На овај начин можете дефинисати стратегије на основу овог увида и кретати се планом у складу са тим. То ће помоћи вашем тиму да се придржава плана и осигура да се пројекат успешно заврши у року.

  Како бесплатно снимити позив на иПхоне-у без апликације

Повећана продуктивност: Ако можете да идентификујете и процените заинтересоване стране у пројекту, можете да направите продуктиван план ангажовања. То ће усмерити труд, време и ресурсе вашег тима на права места и обезбедити да ваш рад иде онако како би требало да буде, одржавајући вашу корпоративну репутацију.

Боља комуникација: Пошто стејкхолдере можете категоризовати на основу њихових интересовања, нивоа и других фактора, у складу са тим можете доделити улоге. То ће учинити да сви буду усклађени са истом стратегијом и током одговорности.

Дакле, они могу ефикасно да комуницирају једни са другима и са организацијом без забуне или дезинформација.

Где се користе мапе заинтересованих страна?

Мапе заинтересованих страна можете користити у различитим случајевима употребе, укључујући:

  • Ако планирате да покренете производ или услугу, можете мапирати заинтересоване стране и направити снажне стратегије.
  • Када улазите на ново тржиште или географску локацију, истраживање тржишта је кључно. Мапе заинтересованих страна могу вам помоћи у томе.
  • Можете креирати мапе заинтересованих страна док спроводите своје маркетиншке стратегије као што су рекламна кампања, програм лојалности итд.

Како направити мапу заинтересованих страна?

Савремена технологија је олакшала цртање мапа заинтересованих страна. Можете пронаћи много алата за заинтересоване стране за креирање невероватних мапа са лакоћом.

Али питање је, како то учинити?

Морају постојати неке стратегије за почетак пре него што почнете да креирате мапу.

Дакле, ево како да направите мапу заинтересованих страна у три једноставна корака:

#1. Идентификујте своје заинтересоване стране

Прва ствар коју морате да урадите је да идентификујете своје кључне заинтересоване стране. За ово почните да их организујете у три категорије – лидери, сарадници и индиректне заинтересоване стране.

  • Лидери: У ову категорију поставите лидере и доносиоце одлука који одређују животни циклус вашег пројекта. Они су директно повезани са пројектом и имају највећи утицај на организациони или технички пројекат.
  • Сарадници: Поставите сараднике као што су пројектни менаџери, њихови тимови и кључна одељења. Такође укључује спољне заинтересоване стране као што су клијенти, службеници за овлашћење и добављачи.
  • Индиректне заинтересоване стране: Поставите посматраче који посматрају развој пројекта са дистанце. Они могу, а можда и не, бити заинтересовани за пројекат или ће се можда бавити њиме касније.

#2. Извршите анализу заинтересованих страна

Процените ниво ангажовања сваке заинтересоване стране у пројекту. Сазнајте њихова интересовања у пројекту и могуће утицаје и утицаје. Размислите о томе како они могу да пате или имају користи због пројекта и допринесу му. Такође, не заборавите да анализирате њихове мотиве и искористите ове увиде да креирате групе и стратегије.

#3. Предузети

Коначно, усвојите одговарајући приступ за креирање мапе на основу интереса или моћи ваших заинтересованих страна. Такође, направите ефикасне комуникационе планове.

Након што сте упознали концепт и како да креирате мапу заинтересованих страна, користите алат за мапирање заинтересованих страна да бисте креирали мапу која може представљати најбоље информације о вашим заинтересованим странама.

Ево неких од најбољих које можете узети у обзир:

Миро

Сазнајте ко утиче на радне пројекте и добијте њихову подршку уз помоћ Миро’с креатор мапа заинтересованих страна. Помаже вам да креирате и сарађујете своје мапе са лакоћом и да централизујете сву своју комуникацију за вишефункционални тимски напор.

  Како подесити подсетнике који се понављају по сату на иПхоне-у и иПад-у

Његов глатки уређивач превлачењем и испуштањем чини да дизајн изгледа као цакевалк. Омогућите свом тиму да размишља помоћу бесконачног платна, унапред направљених шаблона, моћних функционалности платформе и моћног пакета виџета. Миро пружа читав комплет алата за приче купаца, мапе путовања, планирање спринта или мапу пута, ретро, ​​уоквиривање и још много тога.

Осим унапред направљених шаблона, можете и сами да креирате паметне оквире и шаблоне. Радите како год желите и откријте своју креативност користећи бесконачно платно. Користите лепљиве белешке, облике, оловку слободног облика, паметни цртеж, стрелице и још много тога.

Боље се ангажујте са удаљеним и дистрибуираним тимовима док размишљате о идејама, радионицама, процесима и доношењу одлука користећи радне просторе који нуде синхрону и асинхрону сарадњу као да је цео тим близу. Прегледајте курсоре сарадника и пратите како чланови вашег тима комуницирају са таблама.

Можете лако да делите своје мапе и документе директно са контролне табле. Такође, добијајте рецензије, повратне информације и одобрења користећи неколико опција комуникације са ћаскањем, коментарисањем и уграђеним видео записима. Изградите чвориште да бисте олакшали међуфункционални рад користећи различите алате.

Стандардизујте процесе и скалирајте их широм компаније за здраву дигиталну трансформацију без обзира да ли се чланови вашег тима налазе широм света. Миро брине о безбедности нудећи ССЛ енкрипцију, евиденцију ревизије, ССО, филтрирање домена, напредно управљање корисницима и још много тога. Миро је усаглашен са ПЦИ, ГДПР и СОЦ-2. Такође се интегрише са 20+ услуга као што су Слацк, Теамс и Дропбок.

Мокупс

Мокупс је добро место за креирање мапа заинтересованих страна са фантастичним шаблонима који вам могу помоћи да ефикасно одредите приоритете, идентификујете и разумете кључне заинтересоване стране у свим вашим пројектима.

Можете анализирати мапу како бисте осигурали савршен почетак ваших пројеката и гарантовали укљученост кључних играча од самог почетка. Коришћење ових шаблона ће помоћи вашем тиму да укључи кључне личности из раних фаза развоја и да се приближи успеху вашег пројекта.

Такође пружа солидну основу за стратегију ангажовања и комуникацију на нивоу тима. Мапе креиране у Мокупс-у помажу вам да одредите приоритете заинтересованих страна, осигуравајући да се ресурси дистрибуирају на основу њихових улога.

Откријте и спречите штетне ризике које могу представљати друге заинтересоване стране које се могу осећати нечувеним. Поред тога, можете да повежете своје мапе заинтересованих страна са другим визуелним елементима као што су жичани оквири, графикони, графикони и модели. Такође можете креирати свој ток посла и наставити да уклањате препреке у апликацијама за једну сврху.

Смапли

Софтвер за мапирање заинтересованих страна Смапли помаже вам да боље разумете перспективе ваших заинтересованих страна и да лако управљате њиховим очекивањима. Такође вам омогућава да визуелизујете екосистем ваших производа и пронађете међусобне везе.

Креирајте мапе у Смапли-у да бисте сазнали које заинтересоване стране утичу на ваш рад и везе између њих. Погледајте како су ваше важне заинтересоване стране повезане, анализирајте њихов утицај на ваш производ/услугу и искористите увиде да побољшате своју понуду.

Организујте заинтересоване стране у различите категорије као што су важне, суштинске или занимљиве и које од њих су међународне, националне или локалне. Поред тога, користите филтере да бисте видели специфичне односе да бисте разумели улоге заинтересованих страна. Такође можете искористити ове увиде да ускладите своју комуникацију са интересима заинтересованих страна.

Смапли-ове мапе високе резолуције одлично функционишу за ваше радионице. Одлучите на које заинтересоване стране морате да се фокусирате и креирајте различите врсте мапа за друге производе. Повежите заинтересоване стране са мапом путовања и погледајте како могу утицати на путовања корисника.

  12 најбољих стојећих столова које можете добити у Великој Британији

Можете додати заинтересоване стране, повезати их помоћу функције превлачења и испуштања и померати их по мапи. Одштампајте своју мапу и искористите је на следећој радионици.

Луцидцхарт

Скочи на Луцидцхарт – одличан алат за дизајнирање – за креирање мапе заинтересованих страна. Пружа вам пуно шаблона за идентификацију заинтересованих страна и односа између њих. Можете га користити и да научите њихово интересовање за одређени пројекат.

Знати ниво ангажовања који је потребан за сваку заинтересовану страну у пројекту. Отворите шаблоне мапа да бисте видели свеобухватну мапу која је прилагодљива вашем случају употребе. Луцидцхарт чува ваше податке безбедним, безбедним и приватним. Користи 256-битну шифровану везу преко ТЛС 1.2 заједно са АЕС-256 енкрипцијом у мировању ради заштите података.

Амазонове услуге управљања кључевима обезбеђују криптографске кључеве који обезбеђују Луцидцхарт. Не брините о усклађености јер је Луцидцхарт усаглашен са ГДПР, ЦЦПА, ПЦИ и СОЦ 2 и сертификован са Швајцарско-САД и ЕУ-САД Приваци Схиелд. Можете га интегрисати са Гоогле, Атлассиан, Мицрософт, Салесфорце, Слацк, АВС, Азуре, ГЦП, ГитХуб, Запиер, БабооХР, Куип и још много тога.

Мурал

Набавите стотине унапред направљених шаблона за мапирање заинтересованих страна Мурал и почните да анализирате своје кључне играче у вашем пројекту. Корисно је за ваш тим или заинтересоване стране на страни клијента да минимизирају забуну одговорности када пређу са непознатих на главне сараднике.

Мурал олакшава визуелну сарадњу у динамичном, заједничком окружењу. Са скоро равном кривом учења, можете почети да користите алат са лакоћом. Његов кориснички интерфејс је интуитиван, али једноставан, са моћним функцијама без напора за коришћење за свакога са било којим скупом вештина.

Користите лепљиве белешке и текст да бисте без напора додали мисли, повратне информације и идеје. Такође можете да правите дијаграме користећи широк спектар конектора и облика да бисте олакшали сложене токове посла. Они такође пружају опсежну галерију икона које можете претраживати и направити своју визуелну причу.

Мурал нуди оквире који вам омогућавају да организујете своје идеје и садржај на ефектне начине како бисте ослободили увиде. Превуците и отпустите визуелне елементе попут слика и ГИФ-ова и побољшајте сесије сарадње. Такође можете да пишете и цртате слободном руком да бисте максимално повећали своју креативност.

Закажите активности и останите фокусирани помоћу тајмера и осигурајте да сви гледају исте ствари истовремено. Водите учеснике кроз упутства и сакријте или прикажите следеће кораке. Такође можете да користите супер браву да бисте осигурали да објекти остану на месту или да их померате уз помоћ помоћника.

Прославите уз конфете, фокусирајте се на позитивне тренутке и користите приватни режим да спречите групно размишљање са скривеним појединачним сарадницима. Мурал нуди више начина за комуникацију са вашим тимом и дељење дијаграма помоћу једноставних хиперлинкова. Такође подржава коментаре и текстуално ћаскање за сарадњу на дијаграмима.

Изградите моћне токове посла интеграцијом Мурала са више сервиса као што су Слацк, МС Ворд, Дропбок, МС Екцел, ГитХуб, Јира и још много тога. Они прате најсавременију праксу као што су најбољи протоколи у класи, глобални стандарди и разноврсне безбедносне праксе за безбедност.

Закључак

Ако планирате да покренете производ/услугу или се припремите за улазак на ново тржиште, познавање ваших заинтересованих страна и управљање њима може успешно да испуни ваше циљеве.

Дакле, нацртајте мапе уз помоћ алата за мапирање заинтересованих страна да бисте представили све своје заинтересоване стране и ефикасно искористили своје ресурсе и њихове потенцијале.