Шта је најбоље за видео?

Кључне Такеаваис

 • Дигитални фотоапарати нуде бољи квалитет слике, заменљива сочива и већу контролу над дубином поља у поређењу са камкордерима.
 • Камере без огледала сустигле су ДСЛР по квалитету фотографије и увек су имале предност у видео записима.
 • Камкордери су дизајнирани посебно за видео, са функцијама као што су објективи са дугим зумом, боље снимање звука и приступачне видео контроле.

Ако желите да снимате видео записе и желите да напредујете у односу на камеру свог паметног телефона, пред вама је велики избор: дигитални фотоапарат или камкордер?

Многи дигитални фотоапарати ових дана могу да снимају видео записе одличног изгледа поред слика високе резолуције. Камкордерима недостаје та свестраност, али нуде факторе облика и друге карактеристике посебно за видео записе. У зависности од ваших захтева, можда ћете их сматрати јефтинијим.

Овде ћемо покушати да олакшамо одлуку тако што ћемо указати на предности и мане сваке опције.

Футрола за дигиталне камере

Као и код многих потрошачке електронике, дигитални фотоапарати долазе у широком спектру цена, спецификација и карактеристика.

Неке кључне спецификације које треба тражити:

 • Да ли има прикључак за микрофон? Ово је неопходно ако не желите да се ослањате на уграђени микрофон. Погледајте наш водич за најбоље микрофоне за ДСЛР и камере без огледала за више информација.
 • Да ли има стабилизацију слике, било у самој камери или у сочиву?
 • Да ли има преклопни екран? Ово је важно за влогере који желе да виде себе док снимају.
 • Какав аутофокус (АФ) има? Генерално, АФ са детекцијом фазе је пожељнији од споријег АФ са детекцијом контраста, посебно ако желите да снимите сцене са пуно акције.
 • Колико је велики сензор слике?

Ова последња спецификација је кључна ствар у сваком дигиталном фотоапарату. Све остале ствари су једнаке, већи сензор је једнак већим пикселима који могу прикупити више светлости. Добијате оштрије слике, мање шума и боље перформансе при слабом осветљењу, иако генерално у већем фактору облика са повећаном величином датотеке.

Многе џепне камере имају сензоре од 1 инча, али модели за потрошаче са изменљивим сочивима обично имају Фоур Тхирдс, АПС-Ц или сензор пуног кадра.

  Колико дуго треба да траје батерија за лаптоп?

Сензор Фоур Тхирдс је отприлике двоструко већи од сензора од 1 инча, а АПС-Ц је још већи. На врху гомиле су камере пуног формата са сензорима величине отприлике 35 мм филма (36 к 24 мм).

Како се дигитални фотоапарати слажу са камкордерима

Дигитални фотоапарат који проверава све или већину ових поља ће понудити неколико предности у односу на камкордере:

 • Бољи квалитет слике. Сензори слике у камкордерима имају тенденцију да буду далеко мањи од оних у дигиталним фотоапаратима, што може угрозити квалитет, посебно у окружењима са слабом осветљеношћу.
 • Могућност коришћења изменљивих сочива. У зависности од пројекта, своју камеру можете опремити широкоугаоним или телефото сочивом или одабрати објективе са зумом са различитим опсезима жижне даљине.
 • Више контроле над дубином поља. Са различитим сочивима и подешавањима камере, можете да снимате са малом дубином поља, где је само субјекат оштар. Или можете ићи широко, где је све у фокусу.
 • Видео и фотографије високог квалитета. Већина камкордера ради лош посао снимања фотографија.

Без огледала у односу на ДСЛР камере: шта је боље?

Не очекујте да видите моделе Дигитал Сингле-Ленс Рефлек (ДСЛР) на било којој листи најбољих дигиталних фотоапарата за видео снимање. Последњих година, камере без огледала су у великој мери достигле ДСЛР у погледу квалитета слике, али су увек имале предност у видео снимцима.

Зашто је то? Иако ДСЛР-ови могу да снимају видео записе, њихов дизајн није баш за то. Проблем се своди на оптичко тражило, које је кључна продајна тачка за ДСЛР.

Тражило вам омогућава да видите шта објектив види пре него што снимите снимак. Али за то је потребан релативно гломазан систем огледала и призме који ради као перископ, рефлектујући светлост са сочива у тражило. Међутим, камере без огледала сада углавном имају и дигитална тражила како би се такмичили са ДСЛР-има.

Када снимите слику—или снимите видео—огледало се окреће како би омогућило да светлост прође до сензора слике. Ово онемогућава тражило, што није велика ствар са фотографијама јер се дешава у делићу секунде. Али када снимате видео, морате се ослонити на екран за преглед уживо или електронско тражило да бисте видели шта се дешава испред објектива.

Већи проблем је што АФ системи у многим ДСЛР-има нису погодни за видео уживо. Опет, ово се односи на механизам који омогућава оптичко тражило. Традиционални ДСЛР-ови користе АФ сензор са детекцијом фазе који је део система пресликавања. У фотоапаратима без огледала, АФ је уграђен у сензор који снима слику.

  Дата Лакехоусе: Покретање вашег путовања вођеног подацима

Цанон-ови ДСЛР-ови имају функцију под називом Дуал Пикел АФ која имплементира АФ директно на главни сензор слике поред АФ сензора. Али произвођачи имају тенденцију да ставе најбоље видео карактеристике у своје моделе без огледала.

Генерално, ДСЛР као фактор форме је у опадању — потрошачи захтевају компактније камере, а ДСЛР-и су прилично гломазни. Уз драстична побољшања у спецификацијама фотоапарата без огледала, уз њихову компактну форму, камере без огледала замењују ДСЛР.

Неки модели без огледала за разматрање

Панасониц је можда првобитно био предводник камера без огледала усмерених на видео, али други произвођачи, као што је Сони, сустижу заостатак и у неким случајевима напредују.

Добар избор за почетнике је Сони ЗВ-Е10, АПС-Ц камера која снима 4К видео при брзини до 30 кадрова у секунди и има прикључак за микрофон и преклопни екран. Камера такође има стабилизацију слике, а то можете укомпоновати и са стабилизацијом у сочивима. Јефтинији комплет укључује зум објектив од 16-50 мм, а можете га надоградити бројним сочивима у систему за монтажу Сони Е.

Сони А7Ц, камера пуног формата, више је за професионалне видеографе. У тренутку објављивања, то је била најкомпактнија камера пуног формата направљена уз задржавање професионалних спецификација као што су 10-битна дубина боје 4:2:2. Ово је бесмислена спецификација за потрошаче, али је она која умногоме олакшава живот видео професионалцима који у постпродукцији морају да изврше корекцију боја или компоновање зеленог екрана.

Од Панасониц-а, једна од његових врхунских хибридних камера професионалне класе је Лумик С5 ИИКС, која има сензор пуног кадра, невероватну уграђену стабилизацију, побољшани аутофокус у односу на друге Панасониц камере и могућност снимите 5,8К видео у професионалној резолуцији.

Цанон такође нуди камере без огледала пуног формата намењене видео професионалцима. Популарна, приступачна, почетна камера за влогере је Цанон ЕОС М50, АПС-Ц модел без огледала. Може да снима 4К видео при 24 кадра у секунди, али пошто изрезује оквир у тој резолуцији, боље је за снимање у неисецаној резолуцији од 1080п.

Футрола за камкордере

Камкордери такође долазе у широком спектру могућности и цена, али генерално, добијате фактор форме и друге карактеристике намењене посебно за видео:

 • За разлику од дигиталних фотоапарата, они су дизајнирани да се држе за непрекидно снимање.
 • Имају дугачке зум објективе, обично 20к или више.
 • Они су обично бољи за аудио снимање, чак и са уграђеним микрофоном.
 • Погоднији су за дуге сесије снимања.
 • Видео контроле су лакше доступне.
  Декодирање сложене обраде догађаја једноставнијим терминима

Врхунски произвођачи камкордера укључују Цанон, ЈВЦ, Панасониц и Сони, од којих сви нуде моделе са широким спектром функција и цена. За релативно приступачну цену можете набавити компактне моделе почетног нивоа са оптичким зумом, стабилизацијом слике и резолуцијом ХД квалитета.

Очекујте да ћете платити више за модел са 4К резолуцијом. Можете сазнати више о понудама ових компанија у нашем водичу за најбоље камкордере за видео хобисте.

Чак и код камкордера средњег опсега, сензори слике су много мањи од оних у дигиталним камерама сличне цене, обично мање од једног инча. Ово може угрозити квалитет видеа ако снимате у условима слабог осветљења. Штавише, доминација видео-првих и хибридних камера без огледала оставила је већину камкордера иза себе у свим спецификацијама, осим ергономије и лакоће употребе.

На врхунском тржишту, наћи ћете дигиталне биоскопске камере, које су намењене професионалним филмским ствараоцима. Комбинују најбоље карактеристике дигиталних фотоапарата и камкордера. Међутим, они су невероватно скупи и скоро увек претерани ван сценарија снимања филмова и ТВ-а.

За више просечних корисника, мале камере за први видео, усмеравај и снимај, као што је Сони ЗВ-1Ф, такође су постале бројније. Они обично функционишу више као камкордери са уграђеним сочивом, добрим уграђеним микрофоном и функцијама за први видео. Али они имају облик који више подсећа на камере без огледала – генерално су и камере без огледала, само без изменљивих сочива.

Акционе камере су такође постале све популарније. ГоПро је најпопуларнији бренд, али нам се такође свиђа Инста360 Оне Р 1-инчно издање, са својом видео резолуцијом од 5,3К и сочивом које је произвела Леица.

Без огледала наспрам ДСЛР-а против камере: каква је пресуда?

Као и код многих других одлука о куповини, избор се своди на ваш буџет и шта планирате да урадите са камером. Ако све што заиста желите је да снимате видео и то једноставно, камкордер би могао бити ваш најбољи избор, под условом да спецификације камкордера задовољавају ваше потребе, као што је 4К резолуција.

Ако желите флексибилност снимања повремених фотографија или ако планирате да снимате видео у тешким условима слабог осветљења, онда је камера без огледала вероватно најбољи избор. Чини се да већина влогера који снимају у затвореном такође преферирају камере без огледала.

Камере без огледала су такође направиле велике скокове у спецификацијама када је у питању видео, па чак и ако углавном планирате да снимате видео, вероватно би прво требало да истражите камере без огледала.