Шта је програмер отвореног кода и како то постати

Да ли вас опен соурце одушевљава и све о чему сањате је да постанете програмер отвореног кода? Ако јесте, онда сте дошли на право место.

Отворени код је технички термин који означава слободан софтвер. Међутим, има много ствари које се дешавају са отвореним кодом.

У овом посту покривамо све ово, а у том процесу такође вам дајемо пут да постанете програмер отвореног кода.

Хајде да почнемо.

Шта је програмер отвореног кода?

Програмер(и) отвореног кода доприноси софтверу који се дистрибуира под лиценцама отвореног кода. Дакле, по дефиницији, ако доприносите отвореном коду, ви сте програмер отвореног кода.

Међутим, програмери отвореног кода имају много више од самог доприноса.

Програмер отвореног кода је специјализован за екосистем отвореног кода. Они потпуно разумеју како функционише отворени код, како да му допринесу, његово различито лиценцирање и способност да сарађују са другим програмерима како би креирали најбољи могући софтвер – што чини програмере отвореног кода веома траженим.

Тржиште отвореног кода је веома отворено и највише се тражи за следећим технологијама:

 • Цлоуд/Цонтаинер Тецхнологиес
 • Циберсецурити
 • ДевОпс
 • Веб Тецхнологиес
 • Блоцкцхаин
 • Стораге Тецхнологиес
 • Вештачка интелигенција/машинско учење
 • Едге Цомпутинг

Сада ћемо истражити дужности програмера отвореног кода.

Дужности програмера отвореног кода

Као програмер отвореног кода, ваше дужности се ослањају на више фактора, укључујући ваше искуство, ниво укључености и вештине. Међутим, то треба поправити додавањем новог кода или исправљањем грешака. Као програмер отвореног кода, мораћете да управљате аспектом заједнице пројеката отвореног кода.

Ако сте добри у кодирању и развоју, сигурно ћете добити прилику да допринесете основном коду пројекта. Ово може укључивати додавање нових функција у базу кода или оптимизацију базе кода ради побољшања перформанси.

Поред тога, такође ћете морати да урадите решавање проблема и праћење грешака. Како свако може да допринесе пројектима отвореног кода, пројекти отвореног кода постају велики. Да би пратили све грешке и проблеме, менаџери пројекта примењују одговарајуће системе за праћење проблема за управљање задацима, захтевима за функције и извештајима о грешкама.

  Малвер за мобилне уређаје – Како заштитити своје мобилне уређаје

Такође морате учествовати у прегледима кода да бисте осигурали доследност и квалитет базе кода.

У зависности од ваше улоге, можда ћете морати да урадите и следеће:

 • Тестирање и осигурање квалитета
 • Захтеви за прикупљање
 • Ангажовање заједнице
 • Повратна компатибилност са претходним издањима
 • Управљање издањима
 • Обезбеђивање сигурности пројекта
 • Осигурати уредну интерну и јавну документацију
 • Превод

Затим ћемо истражити отворени код као каријеру.

Зашто каријера отвореног кода?

Каријера отвореног кода је веома тражена. Све више компанија своје пројекте чини отвореним кодом. У ствари, ако погледате различите технологије, наћи ћете већину њих отвореног кода. На крају крајева, што је више погледа на софтвер, то постаје бољи.

Такође омогућава компанијама да смање трошкове, ублаже пословне ризике и побољшају укупан квалитет пројекта.

Све ово значи да као програмер отвореног кода имате веће шансе да добијете посао у овим компанијама. Према Опен Соурце Јобс Репорт 2022, менаџери активно траже кандидате отвореног кода.

Тхе Извештај о пословима отвореног кода за 2022 пријавио је да 86% менаџера жели таленте отвореног кода. С друге стране, 46% менаџера је показало интересовање за повећање запошљавања отвореног кода.

Извор: траининг.линукфоундатион.орг

Међутим, студија је такође открила да 93% менаџера треба помоћ да пронађу прави таленат отвореног кода за њихов тим. Према њиховим речима, већини кандидата недостаје неопходно искуство отвореног кода.

Извештај такође баца светло на вештине које траже менаџери за запошљавање. Менаџери запошљавања желе да кандидати имају следеће вештине.

 • Способност пројектовања решења
 • Радно знање о томе како да користите ГитХуб
 • Искуство у вођењу пројеката и доприносу пројектима отвореног кода
 • Познавање нових алата

Из перспективе кандидата, одабир каријере отвореног кода има вишеструке предности. Ове предности укључују:

 • Рад са савременом технологијом и инфраструктуром
 • Рад са образованим људима из целог света.
 • Одлична прилика за раст
 • Способност да радите на ономе што волите, тј. на отвореном коду
  Како прескочити уводе за ТВ емисије у ВЛЦ плејеру

Како постати програмер отвореног кода?

Да бисте постали компетентан и вешт програмер отвореног кода, морате почети од малог. Најбољи приступ је да научите о отвореном коду и како он функционише. А најбољи начин да то почнете је да научите како да допринесете отвореном коду.

#1. Разумевање компоненти пројекта отвореног кода

Да бисте започели своје путовање као програмер отвореног кода, мораћете да научите о томе и како то функционише. Кључно је разумети да се пројекат отвореног кода састоји од стварних људи који раде на стварним проблемима. То укључује одржаваоце пројекта, сараднике, заједницу и кориснике/купце.

Друге виталне компоненте пројекта отвореног кода укључују:

 • Изворни код и спремиште документације
 • Водич за допринос
 • Пројектне лиценце за навођење његове лиценце за дистрибуцију
 • Култура пројекта
 • Водич за кодекс понашања
 • Дистрибуција

Сваки од ових елемената је кључан за успех пројекта отвореног кода. Такође, у основи свега овога је систем контроле верзија (ВЦС) као што је Гит.

#2. Стартинг Смалл

Према Радек Паздера, увек је паметно почети од малог. То ће вам помоћи да игноришете огромност пројекта отвореног кода који садржи велику кодну базу. Ако покушате да научите о свему, ускоро ћете видети да сте преплављени огромношћу пројекта. Такође, почетак малог може вам помоћи да потрошите време на оно што вам се свиђа у вези са пројектом и останете мотивисани током целог процеса.

#3. Учење о основама доприноса отвореног кода

Најбољи начин да постанете програмер отвореног кода је да научите основе. Основни концепти полазе од чињенице да код треба да буде модификован, прегледан или побољшан током његовог животног циклуса.

Екосистем отвореног кода је огроман. Такође, већина пројеката се спонзорише преко конзорцијума или добављача софтвера за предузећа. Компаније морају да користе софтвер отвореног кода за прављење компоненти чак и када праве власнички софтвер.

Ако сте потпуно нови у отвореном коду, најбоље је да одете на ГитХуб и потражите пројекте који вас занимају. Можете их покренути и сазнати више о пројекту кроз његове доприносе и РЕАДМЕ датотеке. Пројектна документација је такође одлично место за учење о пројекту отвореног кода, јер садржи детаљна упутства и туторијале.

  Како променити своје године на ТикТок-у

Када вам буде удобно, створите окружење за програмере и почните да доприносите.

#4. Држите комуникациону линију отвореном

Такође би требало да уложите време у заједницу када доприносите било ком пројекту отвореног кода. Дакле, обавезно се придружите ИРЦ каналу и мејлинг листи. Ово ће вам помоћи да будете у току о томе шта се дешава у заједници. Такође омогућава почетницима да започну пројекат – посебно ако им је потребна помоћ да схвате где да почну да доприносе.

Такође можете директно послати е-поруку програмерима и одржаваоцима пројекта да бисте добили помоћ. Људи који раде на пројектима отвореног кода су корисни и могу вас водити кроз процес. Међутим, увек је добра идеја да их не замарате основним стварима. За то можете користити форуме или маилинг листе.

Када почнете да доприносите, бићете примећени. И ту почињу ваше шансе да се запослите.

#5. Добијање посла отвореног кода

Постоје два начина на које можете да се запослите — на начин отвореног кода или традиционални процес запошљавања.

Почнимо са традиционалним.

Овде ћете пронаћи огласе за посао на порталима за посао или званичним сајтовима и на њих се пријавити. Можете испробати ЛинкедИн да бисте сазнали више о култури компаније и отвореним пословима.

Ако не видите ниједан отворен списак послова за пројекат отвореног кода за који сте заинтересовани, можете се повезати са програмерима или одржаваоцима да бисте потражили прилику. Постоје случајеви у којима компанија може размотрити запошљавање ако је кандидат изузетан у ономе што ради.

Други начин је да будете примећени кроз своје доприносе.

У свом ранијем посту о отвореном коду и тражењу посла, расправљао сам о томе како да будете примећени кроз своје доприносе. Идеја је да наставите да доприносите док вас неко не примети. Када остварите значајан утицај, у одличној сте позицији да се запослите.

Завршне речи

Пут ка развоју отвореног кода почиње доприносима. Постоје случајеви када кандидати уче о технологијама на послу. Међутим, препоручљиво је да почнете самостално да бисте напредовали.

Такође, послови отвореног кода су првенствено удаљени, што вам даје бољу равнотежу између посла и приватног живота и могућност да наставите да доприносите другим пројектима отвореног кода током свог слободног времена.

Затим погледајте ТипеСцрипт библиотеке и време извођења да бисте знали као програмер.