11 предности коришћења антивирусног софтвера – важност безбедности на мрежи

Антивирусни софтвер је услужни програм за безбедност података који је инсталиран у рачунарском систему са сврхом заштите од вируса, шпијунског софтвера, малвера, руткита, тројанаца, пхисхинг напада, напада нежељене поште и других онлајн сајбер претњи.

Хајде да сазнамо нешто о вирусу.

Вирус је сваки нежељени програм који уђе у систем корисника без његовог знања. Може се самореплицирати и ширити. Изводи нежељене и злонамерне радње које на крају утичу на перформансе система и корисничке податке/датотеке. Компјутерски вирус се може сматрати болешћу рачунара, баш као и људски вируси који изазивају болести код људи.

А шта је са Антивирусом?

Антивирусни софтвер, као што име каже, је програм који ради против вируса. Он открива или препознаје вирус, а затим након откривања присуства вируса ради на његовом уклањању из рачунарског система. Антивирусни софтвер функционише као профилактика тако да не само да елиминише вирус, већ и спречава било који потенцијални вирус да зарази ваш рачунар у будућности.

Зашто вам је потребан антивирусни софтвер?

Систем без антивируса је као кућа са отвореним вратима. Отворена и незаштићена врата привући ће све уљезе и провалнике у ваш дом. Слично томе, незаштићени рачунар ће на крају позвати све вирусе у систем. Антивирус ће деловати као затворена врата са обезбеђењем за ваш рачунар који одбија све злонамерне вирусе. Дакле, хоћете ли оставити своја врата отворена за уљезе?

Какву штету вирус може да нанесе вашем рачунару?

У случају да ваш рачунар нападне вирус, он може утицати на ваш рачунар на следеће начине:

  • Успорите рачунар
  • Оштећите или избришите датотеке
  • Реформатирајте чврсти диск
  • Чести кварови рачунара
  • Губитак података
  • Немогућност обављања било ког задатка на рачунару или интернету

Антивирусни софтвер је попут зрака јарке светлости у свету пуном мрачних вируса. Број предности које они нуде је безброј. Неке од најистакнутијих предности су:

Заштита од вируса и њихов пренос

Антивирусни софтвер углавном обавља профилактичку функцију. Открива сваки потенцијални вирус и затим ради на његовом уклањању. Имајте на уму да се све ово углавном ради пре него што вирус нанесе штету систему. Дакле, то значи да се већина вируса супротставља много пре него што нанесу штету вашим системима. Антивирус може да се бори са многим вирусима у једном дану без вашег знања. Аваст и Нортон су неки од најпопуларнијих антивирусних софтвера који су ових дана доступни на тржишту.

Ако је вирус напао ваш систем, потенцијално га можете пренети на своје пријатеље, породицу и мреже. Дакле, ако желите да заштитите свој рачунарски систем као и рачунаре својих познаника, размислите о набавци антивирус.

Блокирајте нежељену пошту и огласе

Ако направите брзу анкету о томе како вируси улазе у рачунарске системе својих жртава, бићете запањени уделом вируса који користе искачуће огласе и веб-сајтове да би ушли у ваше рачунаре. Искачући огласи и веб-сајтови за нежељену пошту су један од најчешће коришћених пролаза од стране вируса да заразе ваш рачунар, а затим оштете ваше датотеке.

Софтвер као нпр Буллгуард Интернет Сецурити ради против ових злонамерних огласа и веб локација које садрже вирусе тако што блокира њихов директан приступ вашој рачунарској мрежи.

Одбрана од хакера и крадљиваца података

Хакери обично користе малвер или вирусни програм да приступе рачунару своје жртве. Они инсталирају малвер у рачунар без знања жртве. Хакери то раде тако што жртвама шаљу злонамерне е-поруке. Тада хакер може лако да хакује у своје жељене датотеке и програме.

Након тога могу користити податке жртве по својој вољи; могу га избрисати или оштетити и украсти да би касније тражили откуп. Антималвер као што је Малваребитес или постављају антихакерску браву или врше редовна скенирања како би открили присуство било каквог хакерског или хакерског програма у рачунарској мрежи. Дакле, антивирусни софтвер пружа потпуну заштиту од хакера.

Обезбеђује заштиту од уклоњивих уређаја

Размислите о времену када сте пренели податке на и са рачунара помоћу преносивих уређаја као што су УСБ. Безброј, зар не?

Можда сте патили од успоравања рачунара или отказивања рачунара након повезивања УСБ-а пријатеља. Да ли сте се икада запитали зашто се то догодило? То је зато што је УСБ или преносиви уређај служио као уређај за пренос вируса. Дакле, да ли би требало да престанете да користите преносиве уређаје јер никада не знате који УСБ може да садржи вирус?

Не! Само набавите антивирусни софтвер који ће скенирати све преносиве уређаје у потрази за потенцијалним вирусима како би се уверио да се вирус не преноси.

Штити ваше податке и датотеке

Антивирусни софтвер прати све датотеке које улазе у ваш систем. Све те датотеке се стављају под скенирање да би се проверила било каква посебност или злонамерност. Вируси се лако могу пренети на вашу мрежу преко заражених датотека, а они, заузврат, могу потенцијално да нашкоде вашим подацима и датотекама. Можда ћете чак доживети потпуни губитак ваших драгоцених података од стране таквих вируса.

Решење из Авира софтвер осигурава да ваши подаци и датотеке буду адекватно заштићени.

Напуните свој рачунар

Замислите два рачунара један поред другог.

Један пати од последица вирусног напада, као што су спора брзина обраде и честа рушења. Други је заштићен антивирусом. Ко ће од оба имати бољу брзину?

Онај са антивирусом сигурно. То је зато што тај рачунар нема проблема јер је антивирус зауставио вирус пре него што је могао да изазове праву штету. Неки антивируси могу чак да бришу и уклањају бескорисне датотеке из непознатих извора да би ослободили простор на диску, повећавајући брзину рачунара.

Заштита заштитног зида од шпијунског софтвера и пхисхинг напада

Заштитни зид, генерално, надгледа долазни и одлазни саобраћај са ваше рачунарске мреже. У комбинацији са антивирусом, заштита заштитног зида двоструко проверава сваку датотеку или део података које пошаљете или пренесете са свог рачунара преко интернета на другу мрежу.

Исто важи и за датотеке и податке које примате са спољне мреже. Можете ненамерно отворити потпуно злонамерну веб локацију или е-пошту, а затим постати жртва пхисхинг напада. Фишинг напад се дешава када нападачи посебно циљају на ваше акредитиве за пријаву, податке о кредитној картици или било које друге личне податке/податке. Такав напад може довести до знатних финансијских губитака или личних цурења. Двосмерна заштита заштитног зида од антивирусног софтвера као нпр Аваст блокира и уклања све такве е-поруке или датотеке које могу да вам нашкоде на било који такав начин.

Ограничите приступ веб локацијама да бисте побољшали веб заштиту

Приступ неовлашћеним веб локацијама може изложити ваш рачунарски систем неколико сајбер претњи, укључујући шпијунски софтвер, хакере, рансомваре итд. Ове претње могу потенцијално да угрозе ваше податке и датотеке. Антивирусни софтвер ограничава ваш приступ вебу да би ограничио ваше активности на неовлашћеним мрежама. Ово се ради како би се осигурало да приступате само веб локацијама које су безбедне и безопасне за ваш рачунарски систем.

Пази на децу

Највећа главобоља за родитеље у овим напредним временима је то што њихова деца могу отворено приступити било чему користећи интернет, било да је то добро или лоше.

Родитељ не може увек да прати шта њихова деца раде на рачунару. И не могу стално да школују своју децу о добром и лошем вебу јер се деца лако нервирају. Антивирусни софтвер може бити решење за такве забрињавајуће родитеље. Може да обезбеди алат за праћење преко којег можете да пратите активности своје деце на безбедан, али ефикасан начин. Антивирусни софтвер вам обезбеђује исправне евиденције активности вашег детета. ЕСЕТ је један од најистакнутијих антивируса који нуди родитељску контролу.

Штити вашу лозинку

Своје вредне податке и налоге штитите лозинком, а онда мислите да су ваши подаци и налози заштићени.

Али шта ако неко украде ваше лозинке користећи вирус?

Крадљивац лозинке може касније да вас уцени за откуп или да употреби вашу лозинку за приступ осетљивим информацијама. Поред употребе антивирусног програма, можете размислити и о коришћењу менаџера лозинки за бољу безбедност.

Исплативо

Већина антивирусног софтвера је прилично исплатива. Месечни или годишњи пакети које нуде компаније за производњу антивирусних програма су јефтини. Ако узмете у обзир разноврсност услуга које долазе са премиум пакетом антивируса, сигурно ћете помислити да је цена коју они нуде прилично нижа.

Поред тога, ако имате мали буџет и не желите да трошите новац на куповину премиум верзије антивируса, онда можете добити бесплатан антивирус.

Да ли је ваш рачунар бољи без антивирусног софтвера?

Напад вируса може да нанесе штету колико и да вас примора да купите нови рачунар јер је ваш стари рачунар оштећен и непоправљив. Непоседовање заштитног механизма за ваш рачунарски систем је као позивање вируса на рачунар тако што ћете им омогућити јасан и приступачан улаз.

Да ли ћете икада пожелети да оштетите свој рачунар сопственим рукама? Ако не, набавите антивирусни софтвер што је пре могуће како бисте могли да користите рачунар без сталног страха да ћете постати плен напада вируса.