3 разлога зашто је БлацкБерри спектакуларно пропао – и зашто би се могли поново појавити

Почетком 2010-их, БлацкБерри је био сила на коју се требало рачунати у индустрији паметних телефона. Међутим, ствари су се промениле у другој половини деценије. Чак и увођење БлацкБерри Мессенгер-а (ББМ) на уређаје који нису БлацкБерри није могло да преокрене ствар, јер алатка више не ради на Андроид-у или иОС-у од краја маја 2019.

МУО ВИДЕО ДАНА

ПОМЕРИТЕ ДА БИСТЕ НАСТАВИЛИ СА САДРЖАЈЕМ

Али зашто је БлацкБерри изгубио такво упориште у сектору паметних телефона? Колико је Блацкберри заправо пао и да ли можемо да видимо ренесансу у наредним годинама?

Колико далеко је БлацкБерри пао?

Пад БлацкБерри-а био је драматичнији од неуспеха ЛГ-ја паметних телефона због тога колико је јака била његова позиција на овом конкретном тржишту. У Великој Британији, БлацкБерри је имао 33,02% удела на тржишту паметних телефона у децембру 2011. Статиста. У року од две године, међутим, то се смањило за нешто мање од половине на 17,44%. Од краја 2013, БлацкБерри је још више избледео у амбису што се тиче Велике Британије. У децембру 2021, Статиста је у истом истраживању цитираном горе известио да БлацкБерри сада има 0% удела на тржишту паметних телефона у Британији.

Широм света, пад БлацкБерри-ја је исто тако спектакуларан. Као Гартнер објављено у фебруару 2017. године, само 210.000 уређаја са његовим оперативним системом је продато у четвртом кварталу 2016. То је било много горе него у К4 2015., који ни сам по себи није био сјајан — са мање од 907.000 продатих уређаја и тржишним уделом од 0,2% .

  Прилагођене иконе апликација успорите свој иПхоне

Зашто је БлацкБерри тако лоше одбио

БлацкБерри-јев пад је био спектакуларан, а тај пад се не дешава преко ноћи. Обично су неуспеси ове врсте тачка кључања година вредних лоших одлука.

Дакле, где је све пошло наопако за БлацкБерри?

1. Споро се прилагођава

На свом врхунцу, БлацкБерри-јева иновација нас је све држала на ногама. ББМ је направио револуцију у размени тренутних порука, а његови уређаји су такође помогли да се паметни телефони убрзају до онога што су данас ефективно преносиви мини рачунари. Али на несрећу за БлацкБерри, Сторм – који је имао екран осетљив на додир – можда је био прерано да би потрошачи били вољни да масовно усвоје такву технологију.

Проблем је, међутим, дошао касније. Неуспех Сторм-а је можда утицао на одлуке БлацкБерри-ја о будућим телефонима — од којих су многи имали физичке тастатуре, иако је више потрошача било спремно да усвоји технологију екрана осетљивог на додир.

Међутим, Сторм није успео из бројних разлога осим екрана осетљивог на додир. Једно од таквих проблема биле су потешкоће са којима су се корисници суочили са Ви-Фи-јем (или недостатком истог). Такође бисте могли да припишете пад БлацкБерри-ја његовом неуспеху да се прилагоди у другим областима, као што је камера. И као што данас можемо да видимо, многи паметни телефони имају камере које би могле да се такмиче са њиховим ДСЛР-има и без огледала. Ако тражите нови уређај, можда бисте желели да размислите који телефон има најбољу камеру.

2. Губитак свог основног тржишта

Још један разлог зашто је БлацкБерри-јев пад од милости био тако стрм је тај што није обраћао толико пажње на телефоне попут БлацкБерри-ја за предузећа. Као такав, није видео иПхоне као директног конкурента.

  Најбољи Битцоин новчаници за 2019

БлацкБерри-јева жеља да удовољи људима у послу била је прилично очигледна у дизајну његових уређаја. Иако сте могли да одговарате на е-пошту, шаљете тренутне поруке, одговарате на позиве и претражујете веб, нисте могли да урадите ни близу онолико колико су то омогућили чак ни рани иПхоне-и.

У међувремену, други гиганти паметних телефона гледали су на свакодневног потрошача. Њихови уређаји су се односили на практичност и приступачност, две ствари које – довољно згодно – људи који раде за велике компаније такође желе са својим уређајима.

Како је време одмицало, телефони оријентисани на потрошаче постали су популарнији иу пословним окружењима. Такође су могли да ураде све што су БлацкБерри уређаји могли, а затим и нешто. Данас можете користити неколико бесплатних апликација за управљање сопственим пословањем и за побољшање сарадње као запосленог.

3. БлацкБерри оперативни систем

Још један кључни разлог иза БлацкБерри-јевог неуспеха била је његова лојалност његовом оперативном систему — упркос неким значајним недостацима.

Један од проблема са раним верзијама БлацкБерри-ја ОС је био колико мало апликација можете да преузмете у поређењу са Аппле и Андроид уређајима. Док је БлацкБерри на крају отворио своју продавницу апликација за популарније апликације, штета је већ учињена до тог тренутка.

Корисници БлацкБерри-ја нису волели да користе своју продавницу апликација из неколико разлога, а једно од главних примедби је корисничко искуство. Купци су такође пријавили неколико проблема са перформансама паметног телефона, као што су заостајање и замрзавање. И док су БлацкБерри уређаји касније прешли на Андроид, ове проблеме је било тешко игнорисати.

Да ли би БлацкБерри могао да се врати?

БлацкБерри-јеви дани славе у свету паметних телефона су давно прошли, и као што је поменуто на веб сајт компаније:

БлацкБерри је 4. јануара 2022. укинуо инфраструктуру и услуге које користе наш застарели софтвер и оперативни системи телефона.

  Како одговорити на одређену поруку на Инстаграму

Али док су БлацкБерри-јеви дани славе у свету паметних телефона давно прошли, компанија није нужно мртва.

Нови производи и услуге

БлацкБерри није ни близу своје старе величине. У 2011. години, на пример, компанија је остварила приход од скоро 20 милијарди долара Статиста. Компаративно, та цифра у 2022. била је „само“ 718 милиона долара.

Узимајући у обзир колико је простора на тржишту паметних телефона БлацкБерри изгубио, могли бисте тврдити да је то и даље прилично разумна цифра. Главни разлог зашто је БлацкБерри наставио да зарађује је тај што је компанија своју пажњу усмерила на нове производе и услуге.

Велики део БлацкБерри-јеве основне понуде ових дана фокусира се на сајбер безбедност. Компанија је, на пример, почела да се фокусира на то како компаније са хибридним или даљинским уговорима о раду могу да обезбеде да приступ њиховим серверима буде безбеднији.

БлацкБерри такође нуди разне друге кључне Б2Б услуге, као што су системи са вештачком интелигенцијом који штите од рансомваре-а. Дакле, постоји велика шанса да ћете у будућности радити за послодавца који користи БлацкБерри технологију.

Уз велику помоћ промене фокуса на тржишту, компанија предвиђа ружичасту будућност. Како је известио Реутерс у мају 2023., БлацкБерри је рекао да очекује да ће приход у 2026. бити у распону од 800 до 960 милиона долара.

БлацкБерри-јеви неуспеси могу много научити компаније за паметне телефоне

Неуспех је често највећи учитељ, а БлацкБерри-јев пад удела на тржишту паметних телефона научио је свет много о пословању и иновацијама. Иако бисте могли да тврдите да су људи попут Аппле-а имали бољу дугорочну визију за потрошачке паметне телефоне (и како би они могли да функционишу у свету рада), многи БлацкБерри-јеви неуспеси су били његови личници.

БлацкБерри-јева одлука да се уместо тога фокусира на сајбер безбедност изгледа као бољи приступ, а искуство компаније у Б2Б производима и услугама ће омогућити снажнији фокус на њене предности. Вероватно никада више нећете користити БлацкБерри паметни телефон, али свакако можете користити његову технологију на овај или онај начин.