4 уобичајена проблема са ГПУ-ом и како их решити

Кључне Такеаваис

  • Прегревање је уобичајен проблем за ГПУ, што доводи до смањених перформанси и потенцијалног трајног оштећења. Проверите вентилацију и размислите о замени оштећених вентилатора или термалне пасте.
  • Пад оквира и смањене перформансе могу указивати на то да ГПУ ради лоше или да је недовољан за одређене игре. Пратите радне температуре и употребу, ажурирајте управљачке програме за ГПУ и поново поставите ГПУ ако је потребно.
  • Црни екрани током игре или у другим апликацијама могу бити узроковани застарелим или поквареним драјверима, неправилно повезаним хардвером или проблемима са РАМ-ом. Ажурирајте управљачке програме, проверите везе и покрените проверу РАМ-а да бисте решили проблеме.
  • Графичке грешке и артефакти у играма могу бити последица оштећених датотека игре. Проверите интегритет датотеке пре поновног инсталирања игре и проверите повезане узроке у другим корацима за решавање проблема.

МУО ВИДЕО ДАНА

ПОМЕРИТЕ ДА БИСТЕ НАСТАВИЛИ СА САДРЖАЈЕМ

Ваш ГПУ је, можда, најскупљи део вашег рачунара. Као такав, морате добро да се бринете о томе. На крају крајева, то је оно што ће објаснити колико добро или колико лоше ваше игре раде на вашем рачунару. Ипак, у неком тренутку може пропасти. Тако функционише електроника—они имају ограничен животни век. Ипак, мораћете да научите како да решавате проблеме у свом ГПУ-у.

Ево најчешћих проблема са вашим ГПУ-ом и како можете правилно да их решите—и, ако је могуће, решите их.

1. Прегревање и термичко пригушивање

Прво, проблем који ће на крају утицати на све власнике ГПУ-а пре или касније и један од најчешћих проблема са ГПУ-ом. Говоримо, наравно, о прегревању и његовој непосредној последици, термичком пригушивању.

  25 сјајних јесењих позадина за радну површину

До прегревања ГПУ-а долази када хардверска компонента, као што је ваш ГПУ, ради на температури знатно вишој од свог пројектованог или безбедног радног опсега. То се може догодити било којој хардверској компоненти, али ГПУ-и и ЦПУ-и су посебно склони томе. То се дешава због неправилне вентилације—у суштини, ако ваш ГПУ из овог или оног разлога не распршује топлоту правилно, прегреваће се. Када ГПУ постане превише врућ, то може довести до различитих проблема, укључујући смањене перформансе, нестабилност и, у екстремним случајевима, трајно оштећење хардвера.

Да би ово ублажио, ваш ГПУ ће применити меру самозаштите која се зове термално пригушивање, када ће значајно смањити своје перформансе и брзину такта да се топлота трајно не оштети. На крају, ако је то превише за чип да се носи са сопственим средствима, он ће се искључити и срушити да би га заштитио. Не желите да постане довољно лоше да се догоди ово друго, тако да ако ваш ГПУ термички гаси, требало би да се побринете за то одмах.

Да бисте решили узроке топлотног пригушења, морате да погледате вентилацију која улази и излази из вашег ГПУ-а. Као прво, вентилатор је можда оштећен или ћете можда морати да га уклоните и замените термалну пасту. Ако нисте сигурни зашто је ваш ГПУ термички пригушен, можда бисте желели да га однесете техничару пре него што дође до трајног оштећења.

2. Падови оквира и смањене перформансе

Један од најгорих проблема са ГПУ-ом је пад перформанси без очигледног разлога. Размислите о томе – управо сте отворили Стеам и отишли ​​да отворите игру, само да она не ради уобичајеном брзином. Можда јако испушта оквире или не ради у складу са спецификацијама. У том случају, мораћете да схватите зашто се то дешава и да предузмете одговарајуће мере.

  7 најбољих софтвера за управљање потраживањима за све пословне величине

Постоји велика разлика између ГПУ-а који лоше ради и ГПУ-а који није довољан за покретање нечега. Можда испробавате нову игру и видите да ради споро, а у стварности је та конкретна игра превише за тај ГПУ. Добар начин да сазнате да ли ваш ГПУ ради у складу са спецификацијама је да покренете бенцхмарк као што је ПассМарк или АИДА64 Ектреме. Ако раније нисте покренули бенцхмарк на свом рачунару, требало би да потражите Гугл да видите који је просечан резултат за ваш ГПУ. Ако је резултат који добијете нижи него што би требало да буде, вероватно би требало да предузмете кораке да то поправите.

Ако ради лоше, прва тачка позива је да проверите радне температуре вашег ГПУ-а. Ако је ГПУ превише врућ, требало би да се вратите на прву тачку, где објашњавамо како да се носите са термичким пригушивањем. Такође можете пратити употребу ГПУ-а, а не само температуру. Уско грло ГПУ-а може бити вероватно ако се превише користи.

Такође можете покушати да ажурирате управљачке програме за ГПУ. Коначно, ако ништа не ради, можда би га физички извадили и поново поставили, заједно са кабловима за напајање, могли учинити трик.

3. Црни екран

Ово може бити посебно неугодно. Запалите игру, само да би се појавио црни екран уместо стварне игре. Црни екран може чак искочити у току игре или чак у другим апликацијама, нарушавајући ваше искуство и узрокујући падове. Срећом, кривца овде није нужно тешко открити.

За промену, ово вероватно није повезано са термалним проблемима. Међутим, мораћете да проверите неколико ствари. Као прво, можда бисте желели да проверите да ли можете да ажурирате своје управљачке програме, јер то значи да је управљачки програм или застарео или је на неки други начин покварен. Њихово поновно инсталирање или инсталирање најновије верзије може учинити чуда. Такође можете да деинсталирате било који недавно инсталирани хардвер и проверите физичку везу између вашег монитора и рачунара. Такође, проверите да ли је ваш ГПУ правилно повезан на свој ПЦИ Екпресс слот и да ли добија одговарајуће напајање.

  Како избрисати страницу у програму Ворд 2010

Можда чак није ни повезано са ГПУ-ом. Такође може бити проблем са РАМ меморијом, па покрените провере за своју РАМ меморију.

Ако нисте срели кривца, покушајте да ставите рачунар у безбедни режим. Ово ће одбацити све проблеме у вези са софтвером. Ако се проблем настави, може доћи до физичког оштећења ГПУ-а, који бисте морали да замените.

4. Графичке грешке и артефакти

Коначно, ово је мање очигледан проблем који смо овде споменули, али је ипак оно са којим се многи људи сусрећу релативно редовно. Идете да играте своју игру, само да бисте пронашли гадне грешке и чудне артефакте који се приказују.

Прво проверите датотеке игре да видите да ли су неке оштећене, што се дешава чешће него што мислите. Ваша игра или покретач (као што је Стеам, на пример) може имати алат за верификацију интегритета датотеке, па ако је доступан, користите га. Покрили смо како да поправимо и верификујемо датотеке на скоро сваком покретачу, и вреди то учинити пре него што деинсталирате и поново инсталирате игру.

Ако се проблем настави, требало би да проверите кораке и савете у одељцима два и три, јер би то могао бити један од истих узрока.

Решавање ГПУ проблема није тешко

Постоји неколико разлога зашто ваш ГПУ може имати проблема. Многи су међусобно повезани и узроковани су истим врстама проблема, због чега се обично препоручују исти општи кораци, али није тешко отклонити проблем — и пронаћи проблем. А ако то заиста не можете сами да урадите, само напред и однесите га техничару који може то да провери уместо вас.