6 најбољих алата за улепшавање ХТМЛ-а у 2023

Један од великих проблема писања кода је бављење неуредним, једва читљивим кодом. Међутим, помоћу алата поменутих и повезаних у овом чланку, можете да улепшате свој ХТМЛ да бисте га лакше читали.

Ово је чланак о најбољим алатима за улепшавање ХТМЛ-а.

Шта су ХТМЛ Беаутифиерс?

ХТМЛ Беаутифиерс су, као што сте вероватно претпоставили, алати који се користе за улепшавање вашег ХТМЛ кода. Они узимају неуредан код, правилно га форматирају и враћају прелеп ХТМЛ. Неколико ствари ће бити исправљено током форматирања, као што је креирање одговарајућих нових редова, исправљање размака и исправно увлачење кода.

Ово чини ваш код лакшим за читање и осигурава да цела ваша база кодова прати прихваћене најбоље праксе. Такође вам помаже да раније ухватите грешке и побољшате продуктивност јер не морате ручно да форматирате свој ХТМЛ. Постоји више алата за улепшавање вашег ХТМЛ-а, а у овом чланку ћу поменути неке од популарних.

Такође прочитајте: Често коришћене ХТМЛ ознаке које треба знати за почетнике

Предности улепшавања ХТМЛ-а

✅ Побољшавате читљивост свог кода. Ово олакшава вама и другима читање кода. Као резултат тога, продуктивност програмера ће бити побољшана.

✅ Омогућава вам да пратите најбоље праксе и користите стандардно форматирање.

✅ Омогућава вам да креирате униформност у вашим просторима кода, на пример, користећи размаке или табове, колико увлачења да користите итд.

Најбољи алати за улепшавање ХТМЛ-а

У овом одељку ћу навести најбоље алате за улепшавање ваших ХТМЛ алата. Поделио сам алате у две категорије: онлајн и десктоп. Прво ћемо покрити алате за радну површину.

  Гоогле Меет покреће видео позиве од 1080п и побољшану траку са алаткама

Десктоп Тоолс

Први скуп алата који ћемо покрити у овом чланку су десктоп алати. Десктоп алати су идеални јер се згодно покрећу локално како би улепшали ХТМЛ датотеке које имате у систему.

Неки од ових алата се интегришу са ВСЦоде, популарним уређивачем кода, и радиће неприметно да улепшају ваш ХТМЛ док пишете.

Лепше

Лепше је вероватно најпопуларнији алат за форматирање вашег ХТМЛ-а, ЦСС-а и ЈаваСцрипт-а. То је веома тврдоглаво. Због тога форматира ваш код према свом унапред дефинисаном стандарду без много опција за варијације. Иако је то првенствено десктоп алатка, још увек можете да га покренете онлајн и форматирајте свој код.

Може се инсталирати на популарне ИДЕ, укључујући Висуал Студио Цоде, ВебСторм и Вим као проширење. Можете га инсталирати као НПМ пакет и форматирајте свој код из командне линије. Ово вам омогућава да форматирате свој код у ширем спектру подешавања.

Чак подржава оквире као што су Реацт, Ангулар и Вуе и различите врсте ЦСС-а као што је СЦСС. Такође може да форматира ГрапхКЛ, ИАМЛ, Маркдовн и Хандлебарс.

Преттиер је вероватно најбоља алатка за форматирање вашег ХТМЛ кода ако је његова популарност нешто што треба да се процени. Стога је мој избор ХТМЛ Беаутифиер-а.

ЈС Беаутифи

ЈС Беаутифи је популарна НПМ библиотека за улепшавање ХТМЛ-а, ЦСС-а и ЈаваСцрипт-а. То је потпуни форматер који се може упоредити са лепшим. Међутим, за разлику од Преттиер-а, он није доступан као проширење ВС Цоде-а.

Без обзира на то, способан је да изврши много задатака да улепша ваш ХТМЛ. То укључује правилно увлачење, уметање прелома редова и очување или уклањање коментара. Опције форматирања могу се навести у конфигурационој датотеци за сваки пројекат или као профил који се може поново користити у различитим пројектима.

  4 цхатбот-а попут ЦхатГПТ-а за разговоре налик људима

ЈС Беаутифи је доступан као НПМ или ПИП пакет. Међутим, ПИП верзија може форматирати само ЈаваСцрипт, док НПМ верзија може форматирати ЈаваСцрипт, ХТМЛ и ЦСС. Једном инсталиран, може форматирати датотеке из командне линије. Алтернативно, можете учитати пакет у претраживач користећи њихов ЦДН.

АБ ХТМЛ Форматер

АБ ХТМЛ Форматер је једноставан алат за улепшавање вашег ХТМЛ-а. За разлику од Преттиер-а, који ради многе ствари, АБ ХТМЛ Форматтер ће учинити само једну ствар – форматирати ваш ХТМЛ. Иако има мање функција може изгледати лоше, омогућава форматеру да ради брзо и ефикасно.

АБ Форматтер је идеалан када не желите да успорите свој ВСЦоде са много великих екстензија.

Да бисте улепшали свој код, све што треба да урадите да бисте форматирали свој ХТМЛ је да притиснете Алт + Схифт + Ф, а АБ Форматтер ће урадити остало.

Онлине Тоолс

Алтернатива десктоп алатима су онлајн алати. За разлику од десктоп алата, онлајн алати не захтевају инсталацију. То је зато што су онлајн алати доступни преко веб локација на које отпремате свој код и преузимате форматирани код.

Међутим, радни ток копирања вашег кода, форматирања и налепљивања назад је досадан, посебно у поређењу са алаткама на радној површини које улепшавају ваш ХТМЛ на месту. Без обзира на то, онлајн алати и даље имају случај употребе, а постоје и различити алати за улепшавање вашег ХТМЛ-а. Ови укључују:

Дирти Маркуп

Дирти Маркуп је бесплатна онлајн алатка за форматирање вашег ХТМЛ-а. То је један од најбољих онлајн алата за улепшавање вашег ХТМЛ кода. Може се прилагодити различитим опцијама за увлачење, дужину реда и додавање празних линија ради јасноће.

  Како трајно избрисати Инстаграм налог

Веб локација такође нуди прилагођени АПИ за програмско улепшавање вашег ХТМЛ-а. Ово би било корисно за додавање ХТМЛ Беаутифиинг у ваш ЦИ/ЦД радни ток.

ХТМЛ Форматтер

ХТМЛ Форматтер је једноставно средство за улепшавање вашег ХТМЛ кода. За разлику од других алата које овај чланак покрива, он нема опције прилагођавања.

Поред ХТМЛ-а, такође форматира ЈСОН, КСМЛ, ИАМЛ, ЈаваСцрипт, ТипеСцрипт, Јава и Ц++. Веб локација такође нуди додатне услуге као што су валидација вашег ХТМЛ-а, преглед вашег ХТМЛ излаза, минимизирање ХТМЛ-а и претварање Екцел-а и Јаде-а у ХТМЛ. Све ове услуге се пружају бесплатно на мрежи.

ХТМЛ Виевер

ХТМЛ Виевер је пристојан алат у овој категорији. Поред копирања и лепљења кода, можете да отпремите датотеку или да пошаљете УРЛ. Опције прилагођавања су ограничене; можете променити само размак на удубљењима. Међутим, осим што улепшава ваш ХТМЛ, он га такође може умањити.

Као и ХТМЛ Форматтер, ХТМЛ Виевер има много функција, као што су улепшавање за ваш ХТМЛ, ЦСС, ЈаваСцрипт, ЈСОН, ИАМЛ, КСМЛ и многе друге језике. Такође има претвараче између формата представљања података као што су ЈСОН и КСМЛ, СКЛ и ЦСВ. Такође може да компајлира ЦСС из СЦСС-а и ЛЕСС-а. Као и друге онлајн услуге које се овде помињу, потпуно су бесплатне.

Завршне речи

У овом чланку смо разговарали о различитим алатима који се могу користити за улепшавање вашег ХТМЛ-а. Затим прочитајте овај чланак о Креирању ХТМЛ уређивача.