6 ствари које можете да урадите ако име домена које желите није доступно

Без обзира да ли оснивате мало предузеће или покрећете блог, одабир правог имена домена може вам помоћи да успоставите снажно присуство на мрежи и повежете се са својом циљном публиком. Уз то, с обзиром на то колико веб локација постоји, постоји велика шанса да је име домена које желите заузето.

Добра вест је да постоји много ствари које можете да урадите да бисте се снашли у овом изазову и пронашли име домена које одговара вашем бренду. Ево неколико опција које бисте можда желели да размотрите.

1. Користите другачије проширење

У прошлости сте обично морали да бирате између екстензије имена домена .цом и .орг (која се назива и ТЛД). Али сада су доступни бројни алтернативни ТЛД-ови, од практичнијих .инфо и .тецх опција до оних авантуристичких као што су .гуру, .цафе, па чак и .ниња!

Ове алтернативне опције вам дају прилику да креирате ефектније и препознатљивије име домена које говори вашој циљној публици шта радите. Штавише, алтернативно проширење имена домена неће наштетити вашим СЕО напорима или присутности у претрази.

Тако, на пример, ако желите име домена „ИоурФаворитеФлорист“ са .цом ТЛД-ом, али то није доступно, уместо тога можете да користите „ИоурФаворите.флорист“.

Ево примера јога студија који има проширење .иога! Име привлачи вашу пажњу и одражава специјализацију бренда.

  За шта се користи Гоогле Воице верификациони код?

2. Експериментишите са синонимима

Ако нисте спремни да купите одређено име домена, размислите о коришћењу синонима речи које бисте желели у имену. Заменом чак и само једне речи другом, моћи ћете да креирате име домена које и даље преноси суштину онога о чему се ради на вашој веб локацији.

На пример, рецимо да желите да поставите веб локацију са чланцима за баштоване који први пут раде, а ваше идеално име домена је „ГреенБацкиард“ са .цом ТЛД. Ако ово име домена није доступно, можете потражити синониме за било коју од две речи које чине име домена. Неколико потенцијалних опција које бисте могли да размотрите укључују „ГреенГарденс“ или „ЕвергреенБацкиард“.

Коришћење правих синонима може, у ствари, побољшати вашу оригиналну идеју о називу домена, а да је и даље усклађено са вашом визијом ваше веб странице.

3. Проширите име

Ако не можете да пронађете доступно име домена, додавање речи пре или после вашег идеалног имена домена може то учинити јединственом опцијом. Овај приступ ће такође осигурати да значење и суштина вашег имена домена остану нетакнути.

Тако, на пример, ако желите да поставите технолошки блог са именом „ТецхЦоннецт“, али откријете да је одговарајуће име домена недоступно, можете променити име домена у „МиТецхЦоннецт“.

Ово је, у ствари, стратегија коју користе и већа предузећа. Узмите Скуаре, на пример; назив домена компаније је „СкуареУп“ са .цом ТЛД.

Ако одлучите да то урадите, уверите се да име домена које одаберете није превише сложено или дугачко, јер би то могло да утиче на памтљивост имена ваше веб локације.

  Блуетоотх 5.1: Шта је ново и зашто је важно

4. Укључите назив вашег региона у домен

Ако постављате веб локацију за своје мало предузеће која служи првенствено локалној публици, размислите о додавању имена вашег града, града или земље имену домена.

Осим што се не разликује превише од вашег идеалног избора имена домена, ово вам такође може помоћи да пласирате своје услуге или производе на одређено тржиште.

Видећете да ресторан Тхе Модерн, који се налази у Њујорку, има локацију града додату свом називу домена.

Коришћење имена града у називу домена даје осећај локалне релевантности, што олакшава потенцијалним купцима ресторана да га пронађу на мрежи.

Алтернативно, ако не желите да укључите локацију у име свог домена, можете размислити о коришћењу ТЛД кода земље.

То значи да ако сте у УК, можете користити .ук као ццТЛД. Слично томе, ако живите у Немачкој, можете користити .де. Пре него што то урадите, проверите да ли су имена домена са ццТЛД-овима популарна у вашој земљи.

5. Користите акрониме

Ако сте се већ определили за име свог предузећа и установите да одговарајуће име домена није доступно, размислите о коришћењу акронима имена вашег бренда. На пример, ако је назив вашег предузећа „Цонтент Спеак Дигитал“, покушајте да користите „ЦСДигитал“ као име домена са различитим ТЛД-овима док не пронађете онај који вам се свиђа.

Не само да ће вам ово омогућити да се одлучите за име домена који вам се допада, већ ће такође створити сажетији УРЛ, што може знатно олакшати вашој циљној публици да вас пронађе на мрежи.

  Како преузети било који видео са интернета: 11 бесплатних метода

Можете видети да реномирана новинска агенција Тхе Ассоциатед Пресс користи ову стратегију.

Ако већ поседујете предузеће, вероватно бисте радије користили његово име као име домена. У овом случају, требало би да користите регистратор домена да проверите да ли је име доступно. Ако откријете да неко други користи име домена, можда ћете желети да истражите опцију подношења тужбе.

Али имајте на уму да подношење тужбе може бити дуготрајан и сложен процес, па би требало да се консултујете са адвокатом који је специјализован за ову област посла. Адвокат вам може помоћи да одговорите на ваша питања и омогућите вам да се лако крећете кроз правни крајолик.

Одабир најбољег имена домена

Иако не постоји савршено име домена, важно је да изаберете онај који је у складу са вашим брендом и који се лако памти.

Имајте на уму да ако је име домена које желите већ заштићено и користи га други ентитет, најбоље је избегавати одабир имена које је превише слично оном који већ постоји. У овом случају, можда би било најбоље да се једноставно вратите на таблу за цртање и наведете потенцијална имена домена која не бисте имали ништа против да користите.

Дакле, пре него што одаберете име домена, обавезно истражите различите стратегије које вам могу помоћи да дођете до неколико добрих опција. Поред тога, важно је да се упознате са доменским преварама које су тренутно уобичајене, како не бисте постали жртва ниједне од њих.