7 најбољих алата за надгледање мреже без агената

Мрежни надзор без агената омогућава компанијама да избегну изазове и трошкове инсталирања и одржавања софтверских агената на надгледаним системима.

За компаније свих величина важно је да имају снажан систем за праћење инфраструктуре. То је зато што добро надгледана инфраструктура може помоћи у спречавању застоја и других проблема који могу утицати на пословање.

У данашњем дигиталном свету, чак и кратак прекид рада може имати значајне последице, тако да је важно да компаније имају постављене алате и системе да надгледају своју инфраструктуру и брзо идентификују и решавају све потенцијалне проблеме.

Беспрекорно искуство праћења инфраструктуре може помоћи компанијама да минимизирају поремећаје и одрже високе нивое радног времена и перформанси.

Због чињенице да се надгледање без агената не ослања на посреднички уређај за прикупљање метрике информација са крајњих уређаја, постало је једна од најефикаснијих техника за управљање мрежним операцијама.

Шта је надгледање мреже без агената?

Мрежно надгледање без агената односи се на врсту надгледања мреже која не захтева инсталацију агената (софтверских програма који се покрећу на појединачним уређајима и извештавају информације централном систему за надзор) на уређајима који се надгледају.

Уместо тога, овај тип надгледања се ослања на технологије као што су СНМП (Симпле Нетворк Манагемент Протоцол) и ВМИ (Виндовс Манагемент Инструментатион) за даљинско прикупљање података са мрежних уређаја и пружање увида у њихов учинак и здравље у реалном времену.

Имаге Цредит: манагер

Праћење без агената има неколико предности у односу на традиционалне методе праћења које се ослањају на агенте. Прво, елиминише потребу за инсталирањем и одржавањем софтверских агената на уређајима који се надгледају, што може уштедети време и ресурсе.

Друго, пошто се не ослања на агенте, може се користити за надгледање уређаја и сервера који можда неће моћи да подрже агенте, као што су уграђени уређаји или услуге које раде на нестандардним оперативним системима.

Коначно, надгледање без агената може да обезбеди бољу безбедност, јер не захтева инсталацију потенцијално рањивих агената на надгледане уређаје.

Зашто је потребно?

Неопходно је надгледање мреже без агената јер пружа увид у перформансе и здравље мрежних уређаја у реалном времену без потребе за инсталирањем агената на појединачним уређајима. Ово може бити корисно на више начина, укључујући:

  • Побољшане перформансе мреже: Пружајући увид у перформансе мрежних уређаја у реалном времену, надгледање без агената може помоћи у идентификацији и решавању потенцијалних проблема пре него што утичу на перформансе мреже и време непрекидног рада.
  • Смањени ИТ трошкови: Зато што не захтева инсталацију агената на појединачним уређајима, тако да смањује ИТ трошкове.
  • Побољшана безбедност: надгледање без агената може помоћи у побољшању безбедности омогућавајући ИТ тимовима да брзо открију и реагују на потенцијалне безбедносне претње на мрежи.

Карактеристике надгледања мреже без агената

Неке кључне карактеристике надгледања мреже без агената укључују:

  • Даљинско прикупљање података: Мрежно надгледање без агената користи технологије као што су СНМП и ВМИ за даљинско прикупљање података са мрежних уређаја, омогућавајући увид у њихов учинак и статус у реалном времену без потребе за физичким приступом.
  • Праћење у реалном времену: Ови системи за надгледање пружају увид у перформансе и здравље мрежних уређаја у реалном времену, омогућавајући брзо откривање и решавање потенцијалних проблема.
  • Скалабилност: Пошто не захтева инсталацију агената на појединачним уређајима, надгледање мреже без агената је веома скалабилно и лако за коришћење и може се лако применити на великим мрежама.
  • Аутоматско упозорење: Ови системи за праћење често укључују аутоматизоване могућности упозорења, омогућавајући им да шаљу обавештења одређеним појединцима или тимовима када се открију потенцијални проблеми.
  АВС сертификација – које су опције и како постати сертификован?

Не постоји најбољи алат за праћење мреже без агената, јер ће најбољи алат за дату организацију зависити од низа фактора, као што су величина и сложеност мреже, специфични захтеви организације и буџетска ограничења.

У овом чланку смо саставили листу најбољих алата за праћење мреже без агената. Покренимо се!

СоларВиндс

СоларВиндс Сервер & Апплицатион Монитор (С&АМ) је алатка за праћење мреже која пружа увид у перформансе и доступност апликација, сервера и мрежних уређаја у реалном времену. Омогућава ИТ инжењерима да брзо идентификују и решавају проблеме са перформансама, обезбеђујући да су критичне апликације и услуге увек доступне.

Са својим свеобухватним скупом функција и интерфејсом који је једноставан за коришћење, СоларВиндс С&АМ може помоћи у побољшању поузданости и перформанси ваше ИТ инфраструктуре.

Овај алат за надгледање користи СНМП, ВМИ и друге технологије за даљинско надгледање мрежних уређаја и пружање увида у њихов учинак и здравље у реалном времену.

Такође, уграђени свеобухватни механизам извештавања генерише низ прилагодљивих извештаја који могу помоћи корисницима да разумеју перформансе свог ИТ окружења. Ови извештаји се могу користити за идентификацију трендова, истицање потенцијалних проблема и праћење општег здравља мреже.

Цене почињу од 1.663 долара. Можете преузети потпуно функционалну бесплатну пробну верзију или чак затражити интерактивни демо.

МанагеЕнгине ОпМанагер

ОпМанагер је фантастичан софтвер за праћење мреже и сервера који је развио и дистрибуира МанагеЕнгине. Укључује више од 2000 опција за праћење, које вам могу омогућити да брзо процените перформансе ваших мрежних уређаја и апликација.

ОпМанагер побољшава могућности надгледања мреже без агената кроз опсежне интеграције које укључују праћење тока, управљање конфигурацијом и још много тога.

Механизам правила откривања у ОпМанагер-у може да користи скуп правила и алгоритама да аутоматски открије нове уређаје на вашој мрежи и класификује их на основу њиховог типа и карактеристика.

Ово вам може помоћи да брзо и лако додате нове уређаје у надзор мреже без потребе да их ручно конфигуришете и додајете један по један.

Такође вам може помоћи да одржите тачан и ажуран приказ ваше мреже аутоматским ажурирањем класификације постојећих уређаја како се мењају или уклањају,

Овај алат укључује велики број монитора перформанси који се могу користити за праћење широког спектра параметара уређаја са једне конзоле. Ово може да обезбеди моћан, лак и ефикасан начин за надгледање и управљање вашим мрежним уређајима и апликацијама.

ОпМанагер је доступан у три различита издања: Фрее, Профессионал и Ентерприсе. Бесплатно издање вам омогућава да покренете до пет монитора по вашем избору, док Профессионал издање нема ограничења у броју монитора који се могу покренути истовремено.

Међутим, Професионално издање можда неће укључивати неке напредне услуге праћења. Ентерприсе издање долази са свим карактеристикама и функционалностима других издања и може такође укључити подршку за сложене системе за праћење, као што су дистрибуирани механизми за праћење.

  Како уређивати постове у ВеЦхат-у

Паесслер ПРТГ

Паесслер ПРТГ је свеобухватно софтверско решење за праћење и управљање мрежом. ПРТГ је дизајниран да буде једноставан за примену и коришћење, а процес постављања праћења без агената са ПРТГ-ом је једноставан. Након преузимања и инсталирања ПРТГ софтвера, корисници могу да користе функцију аутоматског откривања за брзо и једноставно подешавање надгледања без агената.

Ова функција аутоматски открива мрежне уређаје и друге ИТ ресурсе и додаје их у конфигурацију надгледања, омогућавајући ПРТГ-у да одмах почне да прикупља податке за праћење.

ПРТГ подржава и надгледање без агената и праћење засновано на агентима, омогућавајући организацијама да одаберу најбољи приступ за своје специфичне потребе. Комбиновањем праћења без агената и праћења заснованог на агенсима,

ПРТГ пружа организацијама максималан увид у њихове мреже, омогућавајући им да брзо и ефикасно идентификују и реше проблеме са перформансама. Све у свему, једноставност и лакоћа коришћења ПРТГ-а чине га популарним избором за организације које траже моћно и корисничко решење за праћење мреже.

Подаци које прикупља ПРТГ у примени без агента укључују информације о доступности и перформансама мрежних уређаја и других ИТ ресурса, као што су коришћење процесора и меморије, мрежни саобраћај и друге метрике.

Ови подаци се могу користити за идентификацију потенцијалних проблема са перформансама и предузимање одговарајућих радњи за њихово решавање, обезбеђујући доступност и поузданост мреже.

ПРТГ нуди бесплатну пробну верзију своје неограничене верзије у трајању од 30 дана. Алтернативно, корисници могу у било ком тренутку да надограде на плаћену лиценцу како би наставили да користе пуне могућности ПРТГ-а.

Фловмон

Фловмон је решење за праћење и безбедност мреже које пружа видљивост и увид у мрежни саобраћај, омогућавајући организацијама да идентификују и реагују на потенцијалне претње у реалном времену. Дизајниран је да помогне организацијама да заштите своје мреже од различитих безбедносних претњи, као што су малвер, рансомваре и упади у мрежу.

Фловмон пружа низ функција, укључујући праћење мрежног саобраћаја, праћење перформанси мреже и аналитику мрежне безбедности, како би помогао организацијама да одрже безбедно и ефикасно мрежно окружење.

Фловмон се може применити и у окружењу без агента и у окружењу заснованом на агентима. У примени без агената, Фловмон користи технологије као што су НетФлов, сФлов и ИПФИКС за праћење мрежног саобраћаја без потребе за инсталирањем агената на појединачним мрежним уређајима. Овај приступ пружа централизовани приказ мрежног саобраћаја и може се користити за праћење мрежа било које величине.

У имплементацији заснованој на агентима, Фловмон користи агенте инсталиране на мрежним уређајима да прикупи податке о саобраћају и пошаље их Фловмон серверу на анализу. Овај метод обезбеђује детаљније и детаљније податке о саобраћају, али захтева инсталацију агената на сваком мрежном уређају.

Такође пружа кориснички интерфејс који је лак за навигацију, чак и за оне са ограниченим техничким искуством. Ово олакшава мрежним инжењерима да брзо подесе и почну да користе алат за надгледање своје мреже.

Нагиос

Нагиос је моћно и флексибилно решење за праћење и управљање перформансама мрежа и апликација. Његова подршка за надгледање без агената и за праћење засновано на агентима чини га погодним за широк спектар сценарија примене. Користи се за праћење доступности и перформанси мрежних уређаја, као и сервиса и апликација које на њима раде.

  Увод у надзорну контролу и прикупљање података (СЦАДА) за почетнике

Нагиос вам такође може помоћи да идентификујете основни узрок проблема, тако да можете брзо да их решите и да ваша мрежа ради несметано.

Нагиос подржава праћење без агената користећи технологије као што су ВМИ и СНМП, које вам омогућавају да даљински надгледате доступност и перформансе ваших Виндовс, Линук и Уник система, као и мрежне опреме.

Нагиос обезбеђује 30-дневну потпуно функционалну бесплатну пробну верзију за примену на нивоу предузећа. Након овог пробног периода, враћа се на бесплатну верзију са ограниченим могућностима.

Заббик

Заббик је софтвер за праћење и управљање мреже отвореног кода који такође подржава праћење без агената. Дизајниран је да надгледа доступност и перформансе мрежних уређаја, сервера и других ИТ ресурса.

Заббик пружа низ функција, укључујући праћење у реалном времену, упозорење и извештавање, како би помогао организацијама да прате и управљају својом ИТ инфраструктуром. Обично га користе велика предузећа и добављачи ИТ услуга за праћење и управљање својим ИТ окружењима.

Заббик је познат по својој флексибилности и скалабилности, јер се лако може прилагодити потребама широког спектра организација.

У примени без агената, Заббик користи протоколе као што су Симпле Нетворк Манагемент Протоцол (СНМП) и Интеллигент Платформ Манагемент Интерфаце (ИПМИ) за надгледање мрежних уређаја и других ИТ ресурса без потребе за инсталирањем агената на појединачним уређајима.

Заббик открива мрежне грешке коришћењем основног праћења заснованог на анализи историјских података у реалном времену и пружа моћне увиде.

еГ Ентерприсе

еГ Ентерприсе је одлично решење за праћење перформанси мреже и апликација које пружа видљивост и увид у перформансе мрежа и апликација. Дизајниран је да помогне организацијама да идентификују и реше проблеме са перформансама у реалном времену, обезбеђујући висококвалитетно корисничко искуство за крајње кориснике.

У примени без агената, еГ Ентерприсе користи протоколе као што су СНМП, ВМИ и ССХ за надгледање мрежних уређаја и других ИТ ресурса без потребе за инсталирањем агената на појединачним уређајима.

Овај алат укључује систем упозорења који се може конфигурисати да шаље обавештења када се испуне одређени услови. Систем упозорења је веома прилагодљив и може се конфигурисати да шаље упозорења на основу различитих критеријума, као што су прагови перформанси, проблеми са доступношћу или други услови.

Веома је скалабилан и може да подржи мреже било које величине, од малих предузећа до великих предузећа. Такође пружа низ извештаја и алата за анализу података о учинку, помажући организацијама да идентификују трендове и обрасце и донесу информисане одлуке.

Закључак

Надгледање без агената обично користе велика предузећа и добављачи ИТ услуга за праћење и управљање својим ИТ окружењима. Нуди неколико предности, укључујући смањење трошкова и сложеност, као и повећану флексибилност и скалабилност. Међутим, он такође има нека ограничења, као што је недостатак детаљних и детаљних података за праћење у поређењу са праћењем заснованим на агенсима.

Надам се да вам је овај чланак помогао у учењу о најбољим алатима за праћење мреже без агената. Можда ћете бити заинтересовани да сазнате више о врхунском софтверу за праћење перформанси Цитрик.