8 начина за подизање морала запослених и повећање продуктивности

Морал запослених се односи на став и осећања запослених према свом послодавцу, организацији и радном месту.

Замислите радно место где је амбијент пун ентузијазма, где се запослени окупљају као симфонија, стварајући хармоничне ритмове иновација и продуктивности. Ова магична атмосфера је резултат високог морала запослених.

Неопипљива сила покреће сваког појединца да постигне изврсност, откуцаје срца компаније, ритам који повезује тим и доводи до позитивних ставова, већег задовољства послом, повећане продуктивности, бољег тимског рада и ниже стопе флуктуације.

Неговање такве магичне симфоније достигнућа захтева доследан напор где су запослени препознати и награђени, где комуникација тече попут мелодије, и где различитост и инклузија нису само модне речи већ живи принципи.

Уобичајени проблеми који узрокују низак морал запослених

Неколико разлога може узроковати низак морал запослених:

 • Доследни негативни ставови могу подстаћи неповољну атмосферу и нижи морал на радном месту.
 • Лоша комуникација и недостатак јасних упутстава доводе до неспоразума. То може учинити да се запослени осећају нестабилно и несигурно.
 • Неуспех организације да изгради поверење у запослене може учинити да они мање улажу у организацију, што утиче на морал запослених.
 • Редовни листови указују на незадовољство и изгарање, утичући на динамику и продуктивност тима.
 • Недостатак тимског рада и сарадње доводи до пада продуктивности.
 • Неангажованост, нејасна очекивања или осећај потцењености могу довести до пропуштених рокова и затегнутих односа унутар тима.
 • Непоштење и укључивање у оговарање и гласине изазивају непотребне сукобе и нарушавају укупну виталност радног простора.
 • Недостатак мотивације, ангажовања, награде и поштовања такође утиче на морал запослених.

Ево неколико стратегија које ће помоћи да се подигне морал запослених у организацији:

Препознавање

Препознавање труда запосленог чини да сваки појединац постане део компаније; показује да је њихов труд признат и цењен. Осећај поштовања доноси осећај сопствене вредности и задовољства, због чега ће се запослени вероватније осећати ангажовано, посвећено и мотивисано да буду успешни.

Кораци који се могу предузети:

Може се предузети неколико кључних корака да се успостави култура доследног признавања на радном месту, укључујући:

 • Постављање јасних очекивања и обезбеђивање да запослени разумеју своје улоге у компанији.
 • Може имати отворене канале комуникације где менаџери и други запослени могу да учествују у честим дискусијама и евалуацијама учинка.
 • Правовремено признање, прилагођена захвалност и признање сарадника и захвалност за значајна достигнућа стварају осећај укључености који подстиче морал запослених.
 • Подстицање запослених да деле мишљења о праксама признавања и предузимање мера према њиховим повратним информацијама.
 • Процена свих значајних и мањих стратегија препознавања и рутинских похвала учвршћује идеју да се напоран рад доследно примећује.

Следите ове кораке да бисте започели са подизањем морала запослених тако што ћете препознати њихов напоран рад и напоре.

Ефикасна комуникација

Ефикасна комуникација каналише радно место у арену где је искреност једини приступ. Када запослени осете да је сваки њихов мали труд примећен, осећају се поштовано и укључено; то подстиче њихов морал.

Редовна окупљања тима, префињен приступ који је прилагођен запосленима, помажу запосленима да осете да су њихове бриге важне и да могу изазвати пламен који подстиче морал.

Кораци који се могу предузети:

 • Редовно организовање транспарентних састанака тима на којима сви запослени могу да деле новости, да се суоче са изазовима и да предлажу предлоге.
 • Механизми као што су кутије са сугестијама за давање анонимних информација уз давање повратних информација омогућавају запосленима да без страха изнесу своје забринутости, подижући морал.
 • Оснаживање запослених узимајући у обзир њихова мишљења приликом доношења важних одлука.

Примените ове стратегије да бисте подстакли ефикасну комуникацију унутар организације.

Емплоиее Гифтинг

Показивање захвалности и признања кроз опипљиве поклоне може позитивно утицати на осећај вредности, задовољства и посвећености запослених. Може побољшати ангажман и морал и повећати продуктивност. Умешно извођење поклона запослених није само поклон; то јача њихову везу са компанијом.

Кораци који се могу предузети:

Ево неколико корака за стратегију ‘поклањања запослених’ како бисте ефективно подигли морал запослених

 • Поклон као знак захвалности за њихов напоран рад чини да се осећају цењеним и признатим за свој допринос.
 • Поклон може бити промишљен или персонализован; успоставља емоционалну везу која доноси осећај лојалности и припадности.
 • Пре даривања треба узети у обзир различито културно и верско порекло запослених.
 • Отворена комуникација о поклону може додати аутентичност гесту
 • Редовно прегледајте резултате даривања запослених и вршите прилагођавања узимајући у обзир повратне информације
 • Будите свесни пореза или било којих других правних импликација са даривањем запослених.
 • Ако желите да уштедите време и пронађете јединствене идеје за поклоне запосленима, можете да користите софтвер као што су Снаппи и СнацкНатион. Снаппи има обимну колекцију идеја за поклоне и увек их ажурира у складу са најновијим трендовима и подацима. Омогућава слање поклона са Амазона, БестБуи-а и других популарних платформи за е-трговину. СнацкНатион омогућава прилагођавање грицкалица према жељама запослених. Можете креирати јединствену мешавину грицкалица како бисте задовољили укусе сваког запосленог.

Након тога, даривање запослених би било добро изведено и подстакло позитивну културу радног места.

Повратне информације запослених

Повратне информације су често непријатне и изазовне за примаоца, стварајући напетост међу менаџерима и запосленима. Али увек игра кључну улогу у хватању где компанија интерно заостаје.

Када се запосленима пружи прилика да дају повратне информације, то ствара осећај укључености. То их чини да осећају да је њихово мишљење важно, што доводи до јаче везе са организацијом и њеним циљевима.

Кораци који се могу предузети:

Може се предузети неколико корака да се ефикасно изгради култура заснована на повратним информацијама-

 • Отворене линије комуникације кроз редовне састанке тима и дискусије један на један у којима запослени могу да изразе своје мисли, идеје и бриге дубоко утичу на организационе резултате.
 • Признајте и прославите када запослени даје позитивне и конструктивне повратне информације које помажу у развоју пословања.
 • Запослени имају интерну тачку која им омогућава да идентификују проблеме који руководству можда нису очигледни. Ови проблеми, чак и мањи, морају се исправити пре него што постану значајни.
 • Успоставите културу у којој се позитивне повратне информације активно подстичу и признају, похваљујући запослене који доследно пружају вредне увиде.
 • Осигурајте да је петља повратних информација затворена предузимањем корака који се могу предузети на основу примљених повратних информација, а значајни резултати такође буду транспарентни; то ће подстаћи континуирано учешће.
 • Документовање примљених повратних информација и предузетих радњи може помоћи у праћењу напретка
 • Ако се повратне информације дају анонимно, одржавање поверљивости је од суштинског значаја осим ако не постоје правни или етички разлози да се она открије.
 • Можете користити алате за анкетирање запослених да бисте прикупили повратне информације од својих запослених. Опитни мајмун је један такав алат који има библиотеку шаблона и прилагодљивих анкета. Платформа пружа увиде вођене вештачком интелигенцијом и користе је брендови као што су Убер и Универзитет Харвард.

Укратко, третирање повратних информација са поштовањем, пажњом и посвећеношћу побољшању може довести до повећаног поверења, боље комуникације и морала запослених.

Управљање вештинама

Управљање вештинама је начин да се подигне морал запослених помажући им да развију своје вештине и осећају се сигурније и срећније у својим улогама. Замислите да имате комплет алата за одвијање где се сваки одвијач разликује од других и направљен за различите облике шрафова.

Коришћење правог одвијача (вештина) за прави шраф (посао) за који је направљен је од суштинског значаја. Слично томе, управљање вештинама подразумева идентификовање које вештине су потребне, помагање запосленима да побољшају те вештине и препознавање њихових напора.

Кораци који се могу предузети:

Ево како то учинити –

 • Кључно је схватити која вештина је потребна појединцима да би се осећали сигурније у својим улогама.
 • Обезбедите обуку и ресурсе како бисте помогли запосленима да унапреде своје вештине кроз радионице, онлајн курсеве или обуку ван мреже.
 • Поставите специфичне и оствариве циљеве за побољшање вештина да бисте имали временски ограничено мерење напретка.
 • Подстакните запослене да имплементирају своје нове вештине и натерајте их да их боље користе.
 • Давање подршке и смерница, пружање повратних информација и препознавање и награђивање њиховог све већег труда чини да се осећају способним и цењеним.
 • Можете да користите платформе за управљање вештинама да оснажите своје запослене. Муцхскиллс помажу организацијама да управљају и нуде вредне увиде у вештине, интересовања, сертификате запослених итд.

Управљање вештинама повећава поверење запослених и олакшава им ствари. То их чини бољим у свом послу и више садржаја уопште.

Бридгинг Гап

Премошћивање јаза ради побољшања морала запослених значи смањење разлика или неспоразума који могу изазвати незадовољство на послу. Замислите да се ви и ваш пријатељ нађете на супротним крајевима сломљеног моста.

Јачање вашег односа захтева поправку моста да бисте се поново повезали. Исто тако, диспаритети између запослених и компаније могу утицати на морал на радном месту. Премошћивање овог јаза подразумева решавање ових диспаритета како би се побољшала општа срећа и јединство.

Кораци који се могу предузети:

Ево неколико корака које можете пратити да бисте ефикасно применили овај приступ-

 • Прво, проналажење специфичних празнина које утичу на морал запослених требало би да буде приоритет. Генерално, овај јаз се формира кроз комуникацију, оптерећење, признање, развој у каријери или било који други аспект радног места.
 • Тражите информације од запослених користећи анкете, састанке или кутије са сугестијама да бисте разумели њихове бриге и ставове.
 • Анализирајте њихове предлоге и повратне информације и идентификујте најчешће ствари или области неусклађености између очекивања запослених и постојећег радног окружења.
 • Уверите се да запослени знају шта се од њих очекује, дајте јасне описе послова, смернице и које промене желите да направите
 • Одржавајте редовне састанке тима или билтене да бисте све обавестили о новостима компаније, наставите да разговарате са њима и да их обавестите о томе шта се дешава.
 • Искрено се бавите проблемима и будите флексибилни да правите промене на основу потреба запослених, као што је омогућавање флексибилног радног времена.
 • Наставите да прикупљате повратне информације о томе да ли промене добро функционишу са запосленима организовањем накнадних анкета.
 • Понудите обуку и менторство, обезбеђујући радионице за запослене како би боље обављали своје задатке.

Премошћивање јаза између онога што запослени желе и онога што радно место нуди чини радно место испуњенијим и пријатнијим.

Инвестирајте у раст и развој

Као што семену треба вода и сунчева светлост да би била јака и здрава биљка, улагање у раст и развој може значајно побољшати морал на радном месту. Посматрајући посвећеност организације њиховом индивидуалном и каријерном развоју, они постају више уроњени, задовољнији и инспирисанији.

Кораци који се могу предузети:

Ево како да ефикасно примените ову стратегију:

 • Прво, идентификујте снаге и слабости запослених кроз дискусије, анкете или процене и такође узмите предлоге запослених о томе које вештине желе да развију.
 • Обезбедите прилике тако што ћете понудити радионице, курсеве, семинаре или обуку на послу и створити културу учења.
 • Поставите циљеве у складу са аспирацијама појединца у каријери и циљевима организације.
 • Обезбедите менторство, подучавање и ресурсе као што су књиге, онлајн курсеви или видео снимци да бисте постали бољи.
 • Дајте им редовне повратне информације како бисте помогли запосленима да се побољшају и постигну своје развојне циљеве.
 • Користите кључне индикаторе учинка (КПИ) да бисте измерили и проценили напредак и препознали и наградили оне запослене који су показали раст кроз унапређења, повећање плата или било који други облик посебног признања.

Улагање у раст и напредак запослених представља стратешки, трајни приступ који подиже морал и повећава задржавање запослених и општи просперитет организације.

Вође тимова за обуку

Компетентно руководство значајно утиче на формирање искустава запослених и њихово укупно задовољство послом.

Када вође тимова имају вештине да ефикасно управљају својим тимовима и подржавају их, могу да створе позитивније и подстицајније радно окружење. То је још један користан, вредан приступ за побољшање морала запослених, чинећи све срећнијим и успешнијим.

Кораци који се могу предузети:

Ево неколико корака које можете размотрити да бисте применили овај приступ за побољшање морала запослених-

 • Одредите вештине, ефикасност и квалитете који су вођи тима потребни да води и мотивише тим током целог путовања. Може укључивати комуникацију, решавање проблема и емоционалну интелигенцију.
 • Развити свеобухватну иницијативу за обуку која обухвата признате вештине и атрибуте кроз радионице, семинаре, вежбе играња улога и интерактивне сесије.
 • Програм обуке треба да буде специфичан, практичан и прилагођен потребама одређених лидера.
 • Може ангажовати квалификоване и искусне тренере или менторе који могу да додају вредност представљањем изазова из стварног света осим теоријског знања.
 • Организујте групну обуку где лидери могу да поделе своја искуства, да уче из туђих грешака и учините је више партиципативним како би могли да охрабрују једни друге.

Завршне речи

Подизање морала запослених води до срећних и продуктивних запослених, што је кључ успеха сваког посла. Са правим алатима и стратегијама, можете створити радну културу која цени, ангажује и промовише морал запослених.

Можете проћи кроз кораке наведене у чланку да бисте применили стратегије за подизање морала запослених. Али запамтите, то је сталан процес који захтева доследан труд и прилагођавање са временом и повратним информацијама запослених.

Такође можете истражити неке платформе за најбоље искуство запослених за позитивно радно место.