9 стратегија за праћење ваше конкуренције

Без обзира колико сте искусни или нови у дигиталном маркетингу, праћење конкуренције је кључно за информисање о актуелним трендовима и доношење профитабилних одлука.

Праћење ваших конкурената је од суштинског значаја за разумевање њиховог понашања и акција, што ће вам помоћи да се брзо прилагодите променама на тржишту, научите захтеве купаца, решите проблеме у индустрији и донесете боље пословне одлуке.

Као резултат тога, можете ојачати тржишну позицију вашег бренда и испоручити производе и услуге како бисте одговорили на болне тачке ваше публике. Ово ће вам заузврат помоћи да победите конкуренцију, остварите више пословног успеха и постигнете врхунско име и славу у својој индустрији.

Овај чланак ће вам помоћи да разумете све о праћењу конкуренције, његовој важности и како да то ефикасно урадите.

Дакле, хајде да почнемо!

Шта је надгледање конкуренције?

Праћење конкурената је стратегија помоћу које организација покушава да идентификује своје потенцијалне конкуренте, научи њихове акције (као што су маркетиншке кампање, садржај, промене веб сајта, итд.), да предвиди њихове будуће потезе и одреди њихове јаке и слабе тачке. Помаже организацији да боље разуме своју индустрију и циљну публику, шта треба и не треба, и да одреди које стратегије могу да раде за њих да постигну већи успех.

Праћење конкуренције је неопходно да би сваки посао остао испред у трци и победио конкуренцију креирањем јединствених, профитабилних стратегија. Ево зашто је праћење ваших конкурената корисно.

Зашто би требало да надгледате своје конкуренте?

Било која пословна стратегија изгледа непотпуна без праћења ваших конкурената. Требало би да разумете њихове потезе да бисте научили шта да радите, а шта не. То ће вам помоћи да знате које стратегије функционишу за ваше конкуренте, а ако је ваша публика иста, можете такође да примените те стратегије и евентуално побољшате своје постојеће.

Хајде да уђемо у детаље о томе како праћење конкуренције може да користи вашем пословању.

Идентификујте недостатке

Лакше је уочити туђе грешке него своје, а вероватно и јефтиније. Користећи податке прикупљене од праћења и анализе ваших конкурената, можете извући закључке попут проблема повезаних са маркетиншким стратегијама ваших ривала. Затим га можете упоредити са вашим да бисте утврдили да ли правите исте грешке. А ако то урадите, можете их лако исправити. Ово ће вам бити прилика да научите шта не бисте требали укључити у своју маркетиншку стратегију.

Будите у току са тренутним трендовима у индустрији

Проучавање ваших конкурената даје вам идеју о томе шта је у тренду у вашој индустрији. Стога можете да користите ове информације да бисте обликовали своје кампање, производе и услуге. Праћење трендова је од виталног значаја да понудите оно што ваша циљна публика тражи уместо да наставите са истим старим обрасцем који је застарео и можда отера ваше купце.

Одредите снаге и слабости

Анализа ваших конкурената ће вам дати фер представу о њиховим предностима и слабостима. Можете да упоредите конкурентске брендове да бисте разумели где се истичете и где можете да научите од њих како бисте оптимизовали своје стратегије, било да су то маркетиншке кампање, производи и услуге или ваше цене. Такође можете поправити оно што вам недостаје док јачате своје планове.

Откријте нове брендове и базу публике

Последњих година основан је велики број новооснованих и нових предузећа. Дакле, ако не знате с ким се борите, како можете добити битку?

Уз праћење конкурената, можете научити нове конкуренте и њихове стратегије које су им помогле да остваре добар утицај на публику. Можете користити ове податке да преобликујете или оптимизујете своју стратегију и осигурате да останете испред трке.

  Како се Аппле-ов иПад Про 2020. у поређењу са Трацкпад Мац-ом из 1994. године

Штавише, праћење конкурената помаже вам да научите нову базу публике на коју циљају ваши конкуренти. То може бити потенцијална прилика за већу продају и приход.

Сада, највеће питање, како то учинити?

Како пратити своју конкуренцију?

Пре него што почнете да пратите своје конкуренте, неопходно је да их идентификујете. Морате знати о својим највећим конкурентима, лидерима у индустрији и придошлицама. Проверите где су њихова циљна тржишта и да ли се то поклапа са вашим. Поред тога, пронађите где су ваши конкуренти проширили своју маркетиншку територију и свој учинак. То ће вам помоћи да откријете неискоришћено потенцијално тржиште за своје производе и услуге.

Дакле, када већ имате листу конкурената, немојте стати на томе; наставите да пратите нове уносе. Затим, ево неких стратегија које можете применити да бисте надгледали своје конкуренте.

Редовно проверавајте њихову веб локацију

Ваша веб локација је прво место на које ће ваши клијенти доћи и проверити вашу понуду и како им ваши производи/услуге могу користити. Ако га добро представљате, можда ће размотрити ваше понуде или постати ваш редовни читалац.

Дакле, редовно завиривање на веб локације ваших конкурената помоћи ће вам да разумете недавне промене, вести, догађаје и лансирање производа. То ће вам помоћи да разумете како они представљају информације и колико је њихова веб локација лака за коришћење.

Можете да користите увиде да побољшате корисничко искуство, као што је објављивање боље веб копије, описа производа, висококвалитетних блогова и чланака, слика, контакт информација, навигације и других делова ваше веб локације које посетиоци могу да пронађу да би пронашли информације .

Размислите о томе како можете да олакшате купцима да пронађу информације, изврше плаћања, добију контакт податке итд., и да то побољшају. Можете користити алате за праћење веба као што су Висуалпинг да проверите сајт вашег конкурента.

Проверите странице са ценама конкурената

Одређивање цена ваших производа и услуга је кључно, посебно ако сте нови у индустрији. Чак и ако имате успостављено пословање, морате пратити цене свог конкурента како бисте били сигурни да не наплаћујете превише или премало за своје понуде.

Јер ако прескупите, можете уплашити своје купце, или ако претерате, ваши купци могу посумњати у квалитет ваше понуде. Стога је најбољи начин да пронађете средину док анализирате како то раде ваши конкуренти. То ће вам помоћи да направите ефикасну стратегију одређивања цена која може привући више купаца вашем бренду, наравно, ако је ваш квалитет пристојан.

За ово, редовно проверавајте странице са ценама ваших конкурената да бисте сазнали коју цену су поставили за коју услугу или производ, које функције нуде под којим распоном цена, да ли су укључили бесплатне пробне верзије и друге повезане ствари. И важно је да то редовно радите да бисте били у току са актуелним променама цена у вашој индустрији.

Пратите њихове активности на мрежи

Праћење онлајн активности ваших конкурената је корисно. Морате знати:

 • Шта раде на мрежи
 • Где се помињу
 • Са ким раде
 • Шта су њихове ПР и рекламне кампање
 • За које производе и услуге рекламирају и тако даље.

Ово се понекад назива праћење медија, где можете да пратите помињања кључних речи повезаних са брендом на вебу. Помоћи ће вам да прикупите вредне увиде као што су блогови, веб странице или медији у којима се бренд помиње, име аутора, време објављивања, локација, досег, расположење публике, ангажовање, утицај и други детаљи.

Праћење медија можете вршити уз помоћ алат за аутоматизацију да пронађете релевантне кључне речи и помињања у медијима, добијете обавештења о новим претрагама за дату кључну реч, пратите друштвене мреже итд.

Једноставна претрага на Гоогле-у може вам дати толико информација о томе шта раде ваши конкуренти. На пример, потражите назив бренда вашег главног конкурента на Гоогле-у и идите на алатке, а затим филтрирајте према „претходна 24 сата“ или „прошла недеља“ да бисте добили најновије резултате тамо где су поменути.

Дакле, када прикупите све ове увиде, упоредите их са својим да бисте разумели свој учинак. То ће вам дати представу о томе где вам недостаје, где можете да се побољшате и шта радите боље од њих и да оптимизујете своје стратегије.

  Како можете деактивирати ПС3 налог

Пазите на њихов садржај

Анализа садржаја ваших конкурената може вам помоћи да разумете њихову стратегију садржаја. Такође ће вам помоћи да сазнате да ли је ваш садржај бољи од њих или морате да унапредите своју игру садржаја упоређујући њихов садржај са вашим.

То се може урадити на различите начине:

 • Проверите њихов садржај са најбољим учинком: процените садржај са најбољим учинком ваших конкурената као што су блогови, чланци итд., путем друштвених дељења и показатеља ангажовања. Можете сазнати за које кључне речи се рангирају, теме са којима се њихова публика бави, дужину и квалитет чланка и још много тога.
 • Откријте најбоље кључне речи: одабир правих кључних речи може вам помоћи да драматично промените стратегију оптимизације и садржаја. Можете користити алате за праћење кључних речи ваших конкурената, података о обиму претраге, конкуренцији за различите кључне речи итд.
 • Посетите њихове вебинаре: Вебинари су одличан облик маркетинга садржаја за ангажовање ваше публике, позиционирање вашег бренда и утврђивање знања о одређеној теми о којој ваша публика жели да зна. Дакле, посетите вебинаре својих конкурената да бисте сазнали како то раде, било да сте нови или искусан бренд. То ће вам помоћи да процените интересовања ваше публике, реакције и стопе ангажовања.
 • Пријавите се за њихове билтене или ажурирања путем е-поште: е-поруке су и даље ефикасне, а билтени имају добре резултате у данашњој стратегији садржаја (наравно, ако се уради како треба). Стога ће бити корисно да сазнате како ваши конкуренти раде са својим маркетингом путем е-поште, на пример које информације презентују, како, њихова учесталост, итд. Поред тога, научићете о њиховој култури, кампањама, вестима и догађајима и стално се ажурирајте и побољшавајте своје стратегије.

Пратите присуство конкурената на друштвеним мрежама

Праћење налога ваших конкурената на друштвеним мрежама је још једна одлична стратегија. Друштвени медији цветају, а савремени купци желе да буду у току са вашим друштвеним налозима за вести и обавештења.

Дакле, важно је да им обезбедите свеже, јединствене постове и постове који решавају проблеме како би били ангажовани на вашем бренду. За ово, можете пратити присуство вашег конкурента на друштвеним медијима тако што ћете их пратити да бисте научили ствари као што су:

 • Коју платформу користе
 • Врсте и учесталост објава које деле
 • Теме које покривају
 • Како напредују њихови постови
 • Ко се бави њиховим објавама
 • Праћење садржаја на њиховим профилима, као што су Инстаграм и Твиттер биографије

Прикупите ове информације да бисте унапредили своју стратегију друштвених медија. Можда бисте такође желели да освежите свој профил на друштвеним мрежама најновијим порастом информација и наставите да отпремате нове постове засноване на вредности на различитим платформама да бисте ангажовали своје кориснике, повећали више пратилаца и повећали своје шансе за конверзије.

Пратите њихову маркетиншку стратегију

Континуирано пратите укупну маркетиншку стратегију својих конкурената, а затим их анализирајте и упоредите са вашом. За ово морате пазити на њихове рекламне кампање, садржај, маркетинг путем е-поште, конференције, ПР присуство, вебинаре, подружнице и још много тога. Поред тога, сазнајте са којим инфлуенсерима раде и колико ефикасно план ради за њих.

 • Праћење њиховог ПР присуства као што су чланци на вебу и новине помоћи ће вам да разумете њихове медијске интересе и побољшате своју ПР стратегију.
 • Слично томе, праћење ко покрива ваше конкуренте као што су блогери, новинари, инфлуенсери и други креатори садржаја на њиховим блоговима, веб локацијама или ИоуТубе каналима помоћи ће вам да откријете своје могућности. Можете користити увиде да направите дугачку листу свих оних који могу испричати вашу причу и представити ваше производе и услуге како бисте добили ширу препознатљивост међу циљаном публиком.
 • Пазите на нове производе или услуге које ваши конкуренти лансирају и колики утицај имају на своје купце. Истражите реакције јавности да бисте разумели да ли је њихов нови потез био успешан или не. Можете користити овај увид да научите како да још боље изведете сличан штос.

Прочитајте рецензије купаца конкурената

Праћење ваших конкурената рецензије купаца ће вам дати представу о њиховим најјачим и најслабијим тачкама. Морате гледати на своје конкуренте као да сте њихов циљни купац, а не као онај конкурент који увек жели да изабере негативне стране бренда.

  Како пронаћи инсталирану верзију и архитектуру ИБМ ХТТП сервера?

Дакле, носите капу за купце и анализирајте производе, услуге и маркетиншке стратегије ваших конкурената. То можете да урадите и онлајн и ван мреже, али онлајн је најлакши и бржи начин да то урадите. Можете да проверите њихове онлајн рецензије на сајтовима као што су Гоогле Цустомер Ревиевс, Иелп, Трипадвисор итд., који су релевантни за ваше понуде.

Ово ће вам дати информације о томе како се купци осећају о производима и услугама бренда, са каквим се потешкоћама суочавају док их користе и нивоима задовољства корисничком подршком.

Поред тога, то ће вам дати детаље о њиховим ценама, маркетиншким перформансама и другим мањим детаљима који вам могу помоћи да обликујете или преобликујете своје производе, услуге и маркетиншке стратегије. Такође ће вас спречити да понављате исте грешке које су направили ваши конкуренти, побољшаће ваш учинак и побољшати ваше јаке стране како бисте још више одушевили своје клијенте.

Ушуњајте се на њихове плоче за посао

Откривање позиција за које запошљавају ваши конкуренти ће вам дати идеју о њиховом следећем стратешком потезу.

На пример, ако ангажују стручњака за ППЦ, ускоро ће улагати у плаћено оглашавање. То је јасан показатељ њихове маркетиншке стратегије, коју такође можете узети у обзир и учинити је боље да прикупите више потенцијалних клијената и конверзија.

Стога, континуирано пратите све позиције за које запошљавају. Ако желите сличну маркетиншку стратегију, такође можете започети свој лов што је пре могуће и побољшати своју маркетиншку игру или развити нове понуде.

Аутоматизација процеса праћења

На крају, али не и најмање важно, праћење ваших конкурената постало је лако ако користите алат за аутоматизацију као што је Висуалпинг. Такви алати могу бити промене игре за вашу маркетиншку стратегију јер могу:

 • Аутоматизујте свој процес претраге да бисте уштедели труд и време на ручним задацима
 • Обрадите огромну количину информација у датом времену
 • Радите без грешака да бисте спречили кашњења у вашим маркетиншким кампањама и олакшали такмичење
 • Прикупите информације брже из сваког угла веба

Узмимо пример Висуалпинга да бисмо разумели како вам алати за аутоматизацију могу помоћи да надгледате своје конкуренте.

Висуалпинг

Висуалпинг је одличан алат за праћење промена на сајтовима ваших конкурената и маркетиншке стратегије како би вас и ваш тим спасио од муке проласка кроз стотине веб страница ривала и анализирања сваке странице како бисте забележили промене.

Само треба да унесете циљну веб локацију и притиснете „ИДИ“, приказаће се све информације о недавним променама. Поред тога, можете добијати обавештења о променама тако што ћете дати своју адресу е-поште и изабрати учесталост као што је сваких 5 минута, сат, дан или недеља. Такође долази са напредном функционалношћу за упоређивање сајтова по визуелном, тексту, елементу или области.

А најбоља ствар је што можете БЕСПЛАТНО испробати Висуалпинг и видети како можете пратити своје конкуренте и извући предности из тога.

Карактеристике

 • Једноставна и моћна аналитика за праћење промена
 • Упозорења путем текста, е-поште, АПИ-ја, Слацк-а итд.
 • Погодно за различите случајеве употребе као што су праћење цена, праћење страница у каријери, лансирање нових производа на еБаи-у, праћење друштвених медија, праћење огласа, промена саобраћаја, извештаји о истраживању, новински сајтови итд.
 • До сада је извршио 5+ милијарди провера и пријавио 800 милиона промена
 • Висуалпинг је погодан за предузећа свих типова и појединце као што су трговци садржаја, СЕО професионалци и још много тога.

Прицинг

Можете одабрати месечне претплате или претплате које се плаћају како бисте користили ресурсе у складу са својим потребама. Њихова цена је следећа:

 • Стартер: БЕСПЛАТНО, 2 странице/дан, 65 чекова/месечно
 • Интензивно: 13 УСД месечно, 40 страница дневно, 1300 провера месечно, претраге високе фреквенције, подршка путем е-поште
 • Интензивна 4к: 24 УСД месечно, 130 страница дневно, 4000 чекова месечно, претраге високе фреквенције, подршка путем е-поште
 • Интензивна 10к: 58 УСД месечно, 333 странице дневно, 10.000 чекова месечно, високофреквентне претраге, подршка путем е-поште
 • Интензивна 20к: 97 УСД месечно, 668 страница дневно, 20.000 чекова месечно, високофреквентне претраге, подршка путем е-поште
 • Прилагођени планови: контактирајте њихову продају

За предузећа, они имају три плана почевши од 20 УСД месечно за 130 чекова дневно и 4000 чекова месечно са додатним функцијама као што су:

 • Посвећени менаџер налога
 • Обука и демонстрације
 • Телефонска подршка
 • 99% гаранција радног времена
 • Сигурни сервери
 • 2 месеца БЕСПЛАТНЕ услуге за годишње планове

Закључак

Праћење конкуренције може помоћи вашем бренду на много начина побољшањем ваше маркетиншке и ценовне стратегије, обликовањем ваших производа и услуга и привлачењем више купаца. Као резултат тога, можете бити сведоци већег маркетиншког успеха и побољшане продаје и прихода. А да бисте уштедели време и труд, можете да користите алате као што је Висуалпинг конкурентна интелигенција.